Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

14 Απριλίου 2015

«Ελπιζω οτι θα εμμεινουμε στις προγραμματικες μας θεσεις»


DSC_0465

«Ελπιζω οτι θα εμμεινουμε στις προγραμματικες μας θεσεις»

Στον Ελεύθερο Τύπο
«Η διαπραγμάτευση δημιουργεί ευφορία αλλά υστερεί στην ουσία»

- Έχουμε δυόμιση μήνες κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τι απολογισμό κάνετε;
Υπάρχουν θετικά στοιχεία, όπως ο νόμος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Και υπάρχουν άλλα που σηκώνουν συζήτηση. Η διαπραγμάτευση όπως ξεκίνησε, είχε πολλά στοιχεία επικοινωνιακά, που δημιούργησαν ένα πνεύμα ευφορίας στο εσωτερικό της χώρας, αλλά υστερούσε εξ αρχής στην ουσία. Επίσης εξ αρχής παρουσίαζε έντονες αντιφάσεις. Η «σκληρή» στάση μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες απέναντι στον Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά την πρώτη επίσκεψή του στην Ελλάδα μετά τις εκλογές, δεν συνάδει με τις δηλώσεις του Υπουργείου Οικονομικών ότι υπάρχει συμφωνία με το 70% του Μνημονίου. Αυτή η τελευταία δήλωση «ενθαρρύνει» τους «Θεσμούς» να πιέζουν για συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών. Διότι κακά τα ψέμματα: Μνημόνιο δεν είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και του οικονομικού εγκλήματος (όπως η λαθρεμπορία προϊόντων πετρελαίου και καπνού), δηλαδή η επιβολή της νομιμότητας και η πάταξη της παρανομίας, που αποτελούν διαχρονική υποχρέωση και καθήκον κάθε κυβέρνησης σε κάθε χώρα. Μνημόνιο αποτελεί η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων, οι περικοπές μισθών και συντάξεων, η συρρίκνωση των δημόσιων δαπανών για την υγεία στο 6% του ΑΕΠ (όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 8% και στη Γερμανία ξεπερνάει το 9% του ΑΕΠ).
Εγώ επέλεξα να μείνω εκτός κυβέρνησης για να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στον νέο ρόλο που πρέπει να παίζει το κόμμα μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, υπερασπίζοντας το Πρόγραμμα και τις επεξεργασίες που έχουμε κάνει ως κόμμα, τόσο στη διαπραγμάτευση όσο και αναφορικά με τα «εσωτερικά μέτωπα», δηλαδή την προάσπιση των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας στο εσωτερικό της χώρας.
Είμαι ρεαλιστής και έχω επίγνωση ότι σε μια διαπραγμάτευση δεν κερδίζεις το 100% των αιτημάτων σου, ωστόσο δεν μπορείς να μην ξεκινήσεις, τουλάχιστον από αυτά. Από την άλλη, σε επίπεδο νομοθετικό, αν και γνωρίζω ότι τα θεματικά τμήματα του κόμματος είχαν προχωρήσει σε νομοπαρασκευή, είναι υπερβολή να περιμένουμε μια κυβέρνηση 3 μηνών να εξαφανίσει άμεσα παθογένειες δεκαετιών. Συμμετείχα στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος ως υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής και στην Επιτροπή Προγράμματος. Τα κείμενα και οι επεξεργασίες όπου είχα ευθύνη έχουν κατατεθεί στα όργανα του κόμματος. Είμαι σε θέση λοιπόν να γνωρίζω, τις αποστάσεις και «απομακρύνσεις» που σήμερα εμφανίζονται, και θα συνεχίσω να συμβάλλω ώστε αυτές να μειωθούν. Όπως ξέρετε, αποφασίστηκε, όχι από μένα φυσικά, να μη συμμετέχω στη νέα Πολιτική Γραμματεία. Παραμένω όμως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, δεν έχω κανένα δικαίωμα να σταματήσω να παλεύω από αυτή τη θέση στην οποία είχα την τιμή να εκλεγώ τρίτος στο ιδρυτικό Συνέδριο του κόμματος. Πάντοτε καταθέτω τις απόψεις μου γραπτά και δημόσια. Ο καθένας λοιπόν μπορεί να διαπιστώσει ότι κάθε πρόταση που υποστηρίζω είναι εντός των συνεδριακών θέσεων και των κομματικών αποφάσεων.
- Αντιγράφω από πρόσφατο κείμενό σας: «Η κυβέρνηση της Αριστεράς και των συμμάχων της μοιάζει να τείνει να μετατραπεί σε φιλολαϊκό διαχειριστή του υπάρχοντος κεφαλαίου στην παγιωμένη νεοφιλελεύθερη μορφή της». Τι ακριβώς εννοείτε;
Οι μνημονιακές πολιτικές άλλαξαν σημαντικά τον χαρακτήρα της ελληνικής κοινωνίας. Τα Μνημόνια δεν υπήρξαν προγράμματα δημοσιονομικής σταθεροποίησης, διότι ποτέ η σταθεροποίηση δεν είναι «ουδέτερη», το ερώτημα είναι «ποιος πληρώνει το μάρμαρο». Τα Μνημόνια υπήρξαν έτσι πάνω απ’ όλα στοχευμένα προγράμματα διεύρυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων, πράγμα που καταγράφεται σε όλα τα μακροοικονομικά δεδομένα. Συντελέστηκε σε ελάχιστο χρόνο μια άνευ προηγουμένου αναδιανομή περιουσίας, εισοδήματος και ισχύος υπέρ συγκεκριμένων μερίδων του μεγάλου κεφαλαίου, ενώ οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι επαγγελματίες, οι μικροί επιχειρηματίες ανέλαβαν το βάρος της κρίσης, το οποίο εν πολλοίς αυξήθηκε από τις συγκεκριμένες πολιτικές. Βασικό ζητούμενο λοιπόν για μας είναι η «αντίστροφη αναδιανομή», που σημαίνει πολιτικές κοινωνικής δικαιοσύνης, ακόμα κι αν αυτό συνεπάγεται ένα «μνημόνιο για το μεγάλο κεφάλαιο». Ο ρόλος του κόμματος είναι σε αυτή την προοπτική πολύ σημαντικός.
- Γράφετε επίσης ότι «η κοινωνική σωτηρία θα μείνει μετέωρη μέχρις ότου η κυβέρνηση υποχρεώσει τις κυρίαρχες τάξεις να αναλάβουν το κόστος της!». Ο κ. Νικολούδης μας ενημέρωσε να μην περιμένουμε έσοδα από τον έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ. Το περιμένατε;
Είναι ακριβώς αυτό που αναφέρω στην προηγούμενη ερώτηση. Και δεν πρόκειται μόνο για τη λίστα Λαγκάρντ, από την οποία άλλες χώρες έχουν ήδη αντλήσει σημαντικά έσοδα. Οι «λίστες», όπως γνωρίζετε, είναι πολλές, αλλά υπάρχουν επίσης πάρα πολλά ζητήματα που δεν εντάσσονται σε λίστες. Χρειαζόμαστε ένα δίκαιο, διαφανές και σταθερό φορολογικό σύστημα με αναδιανεμητική λειτουργία (για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους με δίκαιη κατανομή των βαρών), ενώ άμεση πρέπει να είναι η πάταξη των έκνομων οικονομικών δραστηριοτήτων.
- Ο πρωθυπουργός βρέθηκε στη Μόσχα, για μία επίσκεψη, στην οποία το Μέγαρο Μαξίμου πόνταρε πολλά. Εσείς εξακολουθείτε να θεωρείτε πως οι επαφές με Κίνα και Ρωσία αποτελούν «πολιτικούς εξωτισμούς που δίνουν ελπίδα μόνον σε φανατικούς εθνικιστές»; Σας ρωτώ γιατί εντός του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν στελέχη που υποστηρίζουν ότι μία νέα ώθηση στις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας μπορεί να ισχυροποιήσει τη χώρα μας στις διαπραγματεύσεις. Διαφωνείτε;
Σαφώς είμαι υπέρ της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση. Απλώς η πολιτική αυτή δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως υποκατάστατο άλλων πιο σημαντικών όψεων της κυβερνητικής πολιτικής. Αφενός το κύριο μέτωπο είναι το εσωτερικό, αφετέρου η σημαντική διεθνής μάχη που έχουμε να δώσουμε είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους εταίρους μας, τους δανειστές μας.
- Άποψή σας είναι επίσης ότι «η κυβέρνηση δεν θέλει να ανοίξει μέτωπα αντιπαράθεσης με τα ελληνοχριστιανικά στοιχεία δόμησης του λεγόμενου βαθέως κράτους. Ένοπλες δυνάμεις και αστυνομία συνεχίζουν να έχουν προνομιακή μεταχείριση και η ορθόδοξη εκκλησία δεν χρειάζεται να φοβάται κάτι». Να το εκλάβουμε και ως αιχμή για τους ΑΝΕΛ;
Σε καμιά περίπτωση η παρατήρηση δεν αφορά τους ΑΝΕΛ. Στα ζητήματα που θίγετε, το κόμμα μας έχει επεξεργασμένες θέσεις. Με τις ένοπλες δυνάμεις, τα σώματα ασφαλείας και την εκκλησία δεν επιδιώκουμε μια στείρα πολεμική, αλλά την οικοδόμηση σχέσεων αποτελεσματικής και δημοκρατικής λειτουργίας, με εκκαθάριση των όποιων δεσμών εξακολουθούν να υπάρχουν με την εγκληματική ναζιστική συμμορία. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει αναγκαιότητα να οικοδομήσουμε ένα κράτος δικαιοσύνης και δημοκρατίας. Αυτό φυσικά αφορά και τα πρόσωπα που στελεχώνουν μείζονες ή και ελλάσσονες κυβερνητικές θέσεις.
- Τι βλέπετε μπροστά; Εκλογές, δημοψήφισμα, ανασχηματισμό ή παράταση της ίδιας κατάστασης;
Ούτε εκλογές, ούτε δημοψήφισμα. Ελπίζω ότι θα εμμείνουμε στις προγραμματικές θέσεις μας και θα τολμήσουμε να δώσουμε πράγματι τον αγώνα, με σοβαρότητα και αυτοπεποίθηση.
- Πολλοί πιστεύουν ότι τον Ιούνιο θα γίνει ένα συνολικό ξεκαθάρισμα. Συμφωνείτε;
Τι «ξεκαθάρισμα»; Ο κόσμος μας ψήφισε για το πρόγραμμά μας, αυτό που εγώ υποστήριξα και υποστηρίζω, και πάνω απ’ όλα πιστεύω ότι είναι ρεαλιστικό και εφικτό. Προφανώς θα συνομιλούμε με το λαό κάνοντας τον απολογισμό του έργου μας, θα πούμε με ειλικρίνεια τι μπορέσαμε να πετύχουμε και τι όχι, θα ακούσουμε τις διαφορετικές απόψεις. Αυτό δεν αποτελεί όμως «ξεκαθάρισμα».
- Το ευρωπαϊκό σύστημα προσβλέπει σε ρήξη της ηγεσίας με την Αριστερή Πλατφόρμα και τους ΑΝΕΛ προτιμώντας μια συνεργασία με το Ποτάμι; Μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο;
Το «σύστημα» μπορεί να προσβλέπει σε ό, τι θέλει. Σε παρόμοιες μάχες, όταν η άλλη πλευρά βλέπει υποχωρητικότητα, αποθρασύνεται, θέλει να αποφασίζει εκείνη σαν να ήταν κυβέρνηση, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Στο χέρι μας είναι να μην επιτρέψουμε τέτοιες παρεμβάσεις στα του οίκου μας.
- Εσείς ποια στρατηγική θα προτείνατε; Να μην πληρωθεί κάποια δόση για να κουνηθούν τα νερά; Κάτι άλλο;
Έχουμε ένα κοστολογημένο πρόγραμμα αλλαγών υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας, που ήταν το ελάχιστο, σε αυτό επιμένουμε, γνωρίζοντας, και το βλέπουμε σε κάθε βήμα όλα αυτά τα χρόνια, ότι δεν συμφέρει κανένα μέρος η διάλυση της Ευρωζώνης. Χρειάζονται όμως γενναίες αλλαγές στην ακολουθούμενη πολιτική, να ξεφύγουμε από τις πολιτικές της λιτότητας που ευνοούν τις ολιγαρχίες. Με ρεαλιστικές προτάσεις, με πραγματικές κόκκινες γραμμές, με σταθερότητα, σοβαρότητα, συνέπεια και επιμονή.
Ξέρετε, η διαπράγματευση έχει ορισμένους κανόνες ανελαστικούς. Θέλει λίγα λόγια, σοβαρότητα, επεξεργασμένες και τεκμηριωμένες θέσεις, επίγνωση της δύναμης αλλά και των αδυναμιών σου, αλλά και αυτών του αντιπάλου σου. Γνωρίζαμε ότι σε μια Ευρωζώνη με διαρκώς διευρυνόμενες κοινωνικές ανισότητες, με το 55% του χρέους της Ισπανίας να ωριμάζει την επόμενη πενταετία, με την Ιταλία να έχει 2,1 τρις ευρώ δημόσιο χρέος, κανέναν δεν συμφέρουν τα αδιέξοδα, αυτό ήταν εξ αρχής ένα δυνατό πλεονέκτημά μας. Και πάνω από όλα έχουμε τη στήριξη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, τη δύναμη που προκύπτει από τη λαϊκή κυριαρχία.





“Βόμβα” Ρωμανιά: Τεράστιο το πρόβλημα με το ασφαλιστικό που ψυχορραγεί…

“Βόμβα” Ρωμανιά: Τεράστιο το πρόβλημα με το ασφαλιστικό που ψυχορραγεί…

Τα νούμερα δυστυχώς είναι αμείλικτα και οι χθεσινές δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργου Ρωμανιά, ότι οι συντάξεις θα πρέπει να θεωρούνται εξασφαλισμένες μόνο για τρία χρόνια, στην ουσία αποτελούν έμμεση παραδοχή ότι όσοι ζητούν «παρεμβάσεις», άδικο δεν έχουν. Απλώς, οι δανειστές διαφωνούν για το πόσο εφικτή είναι η ενίσχυση του συστήματος από την αξιοποίηση κινητής-ακίνητης δημόσιας περιουσίας και ορυκτού-φυσικού πλούτου. Πάντως, ο γ.γ. προέβλεψε, ότι αν δεν καταργηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, τότε οι επικουρικές συντάξεις θα πάψουν να υπάρχουν.
«Εάν συνεχιστεί αυτό σε τρία χρόνια θα έχουν μηδενιστεί οι επικουρικές συντάξεις. Και σε λίγα χρόνια περισσότερα θα έχουν μηδενιστεί και οι κύριες συντάξεις. Η ρευστότητα είναι εξασφαλισμένη τουλάχιστον για τρία χρόνια, η καταβολή των συντάξεων δεν θα έχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Τα χρήματα είναι δεδομένα, βεβαίως πρόβλημα θα υπάρξει μετά πέντε χρόνια και πέρα αλλά αυτό θα το αντιμετωπίσουμε», είπε.
Την ίδια ώρα, ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Στρατούλης μίλησε στο MEGA για τα σχέδια της κυβέρνησης να ενισχύσει τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Όπως είπε, τα έσοδα θα προέλθουν από το Ταμείο Εθνικού Πλούτου που θα γίνει οσονούπω και από τα έσοδα του οποίου από την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης δημόσιας περιουσίας και ορυκτού και φυσικού πλούτου.
Ενδεικτικό, πάντως, της πίεσης που ασκείται στην κυβέρνηση για το ασφαλιστικό είναι και ο διάλογος της Άγκελα Μέρκελ με τον Αλ. Τσίπρα στο Βερολίνο, με την “Αυγή της Κυριακής” να αποκαλύπτει, ότι η Γερμανίδα καγκελάριος ρώτησε τον Έλληνα πρωθυπουργό γιατί η κυβέρνηση διαθέτει το 14% του ΑΕΠ για ετήσια καταβολή των συντάξεων και τους εκπροσώπους της κυβέρνησης να απαντούν με έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ότι το ετήσιο κόστος των συντάξεων δεν ξεπερνά το 7%.
Η επόμενη ερώτηση αφορούσε στο γιατί η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, με την ελληνική πλευρά να απαντά ότι «το μέσο επίπεδο των επικουρικών συντάξεων από 380 ευρώ μηνιαίως έχει πέσει στα 230 ευρώ μετά από πέντε διαδοχικές παρεμβάσεις και αντίστοιχες περικοπές» και πως αν εφαρμοστεί «η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, οι επικουρικές συντάξεις μέσα σε μια τριετία θα μειωθούν κατά 90%».
Η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί ότι θα καταργήσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις (κόστος 326 εκατ. ευρώ), θα αναστείλει τον περιορισμό των δικαιούχων του ΕΚΑΣ (82 εκατ. ευρώ) και θα επαναφέρει τη 13η σύνταξη από τον Δεκέμβριο του 2015 για τους συνταξιούχους μέχρι 700 ευρώ (κόστος 600 εκατ. ευρώ).
Το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό που ξεπερνά το 1 δις ευρώ κάνει τους δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ να μιλούν για μη βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα και να πιέζουν για μεγαλύτερες περικοπές. Η κυβέρνηση μιλά για κόκκινες γραμμές και αφήνει μόνο ένα παράθυρο για μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων εξαιρεί από αυτή τη μείωση τις γυναίκες με ανήλικα παιδιά, τους εργαζόμενους με βαρέα και ανθυγιεινά, τα ΑΜΕΑ και τους ασφαλισμένους πριν το 1983, λέγοντας ότι θα είναι αποφασιστική η κυβέρνηση μόνο σε περιπτώσεις συντάξεων σε ακραίες περιπτώσεις σε τράπεζες ή ιδιωτικοποιημένες πρώην ΔΕΚΟ που έκαναν ζημιά στα ασφαλιστικά ταμεία.



mignatiou.gom

Αυριο ο Ρώσος Α.Μίλερ της Cazprom στην Αθήνα για την υπογραφή του αγωγού


Για άμεση υπογραφή δημιουργίας του αγωγού που θα φέρει το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ελλάδα έρχεται αύριο το "αφεντικό" της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, σύμφωνα με πληροφορίες από την Μόσχα.
 
Σημειώνεται οτι με την υπογραφή αυτής της συμφωνίας η Ρωσία "μπαίνει" ανάμεσα στις δύο χώρες σαν "σφήνα" ασφαλείας αφού επόυδενί δεν θα ήθελε να συμβεί κάποια κρίση που να δημιουργήσει πρόβλημα στον αγωγό. Τα ελληνικά σύνορα θα αποκτήσουν την προστασία της Μόσχα, καθώς ο μόνος που έχει αναθεωρητική πολιτική είναι η Άγκυρα.
 
Επιβεβαιώνεται έτσι άμεσα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π.Λαφαζάνης, ο οποίος νωρίτερα σήμερα το πρωΐ είχε δηλώσει ότι "πολύ γρήγορα ίσως και μέσα στην εβδομάδα να έχουμε υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με την Ρωσία για τον αγωγό φυσικού αερίου και στο πλαίσιο αυτό είναι πιθανό να έχουμε μια χρηματοδοτική ένεση προς το ελληνικό Δημόσιο."
 
Τελικά όπως προέκυψε η συνάντηση θα γίνει αύριο.
 
Στο ερώτημα αν αυτή η ένεση θα δοθεί άμεσα είπε: «Δεν βαζουμε προαπαιτούμενα και δεν βάζουμε όρους. Καταβάλλεται προσπάθεια να υπάρξει μια πιστωτική διευκόλυνση προς το ελληνικό Δημόσιο. Το πιο πιθανό είναι να είναι άμεση».
 
Ο κ. Λαφαζάνης είπε επίσης ότι άνοιξε ο δρόμος με την επίσκεψη Τσίπρα για να κατασκευαστει ένας αγωγός στην Ελλάδα που θα ξεκινάει απο τα ελληνοτουρκικά σύνορα θα περνάει απο την Ελλάδα και θα πηγαινει στην FYROM με κατεύθυνση στην Ευρώπη.
 
Θα είναι όπως είπε ένας αγωγός που θα τροφοδοτεί κατά βάση την Κεντρική Ευρώπη και θα απασχοληθούν εκεί περίπου 20.000 άνθρωποι έως το 2019.
 
Πρόσθεσε ότι θα είναι πολύ φθηνές οι τιμές του φυσικού αερίου και θα υπάρχει και η δυνατότητα για επενδύσεις παρεμφερείς με τον αγωγό και το φυσικό αέριο.
 
«Αγωγό φυσικού αερίου έχει η Γερμανία και προμηθεύεται αέριο από την Ρωσία. Όλο το φυσικό της αέριο η Γερμανία το προμηθεύεται από την Ρωσία. Γιατί υπάρχουν αντιδράσεις για την Ελλάδα και όχι για την Γερμανία; Θέλει να μονοπωλήσει το φυσικό αέριο και να μην γίνει ο νότιος διάδρομος», είπε επίσης.
 
Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.
 
 
  Πηγή: defencenet.gr

Λαφαζάνης : Πλαστό το δίλημμα η συμφωνούμε ή χανόμαστε .

 


Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΕ

Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΚΠΟΙΕΙΤΑΙ, ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Ο ΝΕΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΠΕΝ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ, ΣΤΟΝ Ρ/Σ «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM 90,1» ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΙΚΟ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟ


Την εκτίμηση ότι οι πρόσφατες συνομιλίες στη Μόσχα αποτελούν ένα πρωτόγνωρα θετικό άνοιγμα της Ελληνικής Κυβέρνησης, που αφορά την φθηνή ενέργεια στη χώρα μας, τα οικονομικά οφέλη που μπορούμε να έχουμε, αλλά και την διεθνή αναβάθμιση της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, εξέφρασε ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε συνέντευξή του την Τρίτη (14/4) στον ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά 90,1» και στην εκπομπή «Παραφιλολογίες» με τον Νίκο Ευαγγελάτο.
Ο Παν. Λαφαζάνης υποστήριξε ότι η κατασκευή του αγωγού που θα μεταφέρει Ρωσικό αέριο στην κεντρική Ευρώπη «είναι ένα μεγάλο οικονομικό και πολιτικό πρότζεκτ, τεράστιας σημασίας και για το μέλλον του τόπου μας», ενώ η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ίσως και την επόμενη εβδομάδα.
Όπως είπε ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ, η κατασκευή του αγωγού στο ελληνικό του τμήμα θα φτάσει στα 2 δισεκ. ευρώ, θα απασχοληθούν περίπου 20.000 άνθρωποι μέχρι την ολοκλήρωσή του το 2019, ενώ θα υπάρξουν εξαιρετικά σημαντικές επιπτώσεις από αυτό το έργο, με πολύ φθηνές τιμές και μεγάλες εκπτώσεις στην προμήθεια της χώρας μας με φυσικό αέριο, καθώς και δυνατότητα εμπορίας του προς τις τρίτες χώρες και σημαντικές επενδύσεις παρεμφερείς με τον αγωγό.
«Το έργο αυτό ανταποκρίνεται πλήρως στα ελληνικά συμφέροντα. Καταλαβαίνω βέβαια τις αντιδράσεις των κυρίαρχων κύκλων της Δύσης, αλλά δεν κατανοώ την γκρίνια στην Ελλάδα» δήλωσε ο Παν. Λαφαζάνης, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι οικόπεδο κανενός, ούτε να τη διαχειρίζονται ως μπανανία και ως προτεκτοράτο. Σημείωσε, μάλιστα, το οξύμωρο να υπάρχουν αντιδράσεις για την Ελλάδα που επιχειρεί μια συμφωνία για τη διέλευση του ρώσικου αγωγού, ενώ κανείς δεν μιλά κατά της Γερμανίας που προμηθεύεται όλο το φυσικό της αέριο σε προνομιακές τιμές από τη Ρωσία μέσω του Βόρειου Αγωγού και επιχειρεί να μονοπωλήσει τη ροή του αερίου στην Ευρώπη.
Ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μίλησε για ισχυρότατη πιθανότητα μαζί με τη συμφωνία για τον αγωγό να υπάρξει και μια άμεση οικονομική συνδρομή από τη Ρωσία προς τη χώρα μας, ως προκαταβολή που θα αποπληρωθεί από τα οφέλη που θα έχει το Δημόσιο από τη λειτουργία του έργου μετά το 2019.
Αναφερόμενος στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, ο Παν. Λαφαζάνης τόνισε ότι το ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Απριλίου «δεν είναι το τέλος για την Ελλάδα, η οποία έχει πολλές και διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις και προοπτικές» και σημείωσε πως «αν τα πράγματα δεν πάνε καλά οι επιπτώσεις θα είναι πιο επώδυνες για τους κυρίαρχους κύκλους της Ευρώπης και πρώτα απ’ όλα για το γερμανικό κατεστημένο και όχι για την Ελλάδα και για τον ελληνικό λαό».
Τέλος, επανέλαβε πως σε ολόκληρο τον ενεργειακό τομέα η πολιτική του Δημοσίου θα είναι κυρίαρχη. Για την ΔΕΗ ανέφερε ότι δεν θα τεμαχιστεί, δεν θα ιδιωτικοποιηθεί, αλλά θα ανασυγκροτηθεί ως δημόσια επιχείρηση, ενώ πώληση δεν θα υπάρξει ούτε σε ΑΔΜΗΕ και ΔΕΠΑ. «Αυτό επιβάλλει το συμφέρον της χώρας μας και το συμφέρον του ελληνικού λαού» κατέληξε στην συνέντευξή του ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Παναγιώτη Λαφαζάνη, στον ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά FM 90,1».

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Λαφαζάνη, θα έλεγα ότι οι δικές σας Υπουργικές ημέρες είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες. Τουλάχιστον έτσι όπως τις παρακολουθώ εγώ δημοσιογραφικά. Γιατί αυτό το διπλωματικό παιχνίδι και ενεργειακό ταυτόχρονα, που προσπαθεί να κάνει η Ελλάδα προς τη Ρωσία, ή με άλλους όρους προς την Κίνα, έχει μια ιδιαίτερη αξία. Να μείνουμε λοιπόν στην Ρωσία για αρχή. Τι περιμένουμε από δω και πέρα από τη Ρωσία; Γιατί η αλήθεια είναι κ. Λαφαζάνη ότι είχατε πάει και σεις και μετά πήγε ο Πρωθυπουργός και όλοι περίμεναν κάτι πιο συγκεκριμένο από τους Ρώσους μετά την επίσκεψη Τσίπρα.  
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κατ’ αρχάς, δεν κάνουμε πειράματα, ούτε επιχειρούμε μια γεωστρατηγική κατεύθυνση άγνωστη και περίεργη για τη χώρα. Αυτό που προσπαθούμε είναι να υπηρετήσουμε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό σε μια κρίσιμη φάση. Να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντά μας, τόσο από οικονομική άποψη όσο και από πολιτική άποψη. Και θέλω να πω ότι αυτό το οποίο συνέβη στη Μόσχα είναι ένα πρωτόγνωρα θετικό άνοιγμα της Ελληνικής Κυβέρνησης, το οποίο αφορά τον απλό πολίτη διότι αφορά την φθηνή ενέργεια στη χώρα μας, αφορά τα οικονομικά οφέλη που μπορούμε να έχουμε, αφορά την διεθνή μας αναβάθμιση σε ενεργειακό κόμβο. Με δυο λόγια, έχουμε να κάνουμε με ένα μεγάλο οικονομικό και πολιτικό πρότζεκτ, τεράστιας σημασίας και για το μέλλον αυτού του τόπου. Διότι, αναβαθμίζει τις σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας και με αυτή την έννοια αλλάζει την εικόνα της περιοχής μας και όλης της Ευρώπης. Και αυτό, πιστεύω, ότι δεν είναι καθόλου πείραμα. Είναι μια θετικότατη πρόταση, συμφέρουσα όχι μόνο για την Ελλάδα, τη Ρωσία και τους λαούς μας, αλλά όλους τους λαούς της περιοχής και όλη την Ευρώπη. Αυτό επιχειρήσαμε στη Μόσχα και αυτό πετύχαμε.  
ΕΡΩΤΗΣΗ: Να το δούμε λίγο συγκεκριμένα, γιατί βάλατε τρεις παραμέτρους : φθηνή ενέργεια, οικονομική βοήθεια …
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ : Οικονομικά οφέλη.  
ΕΡΩΤΗΣΗ : Αυτό εννοώ. Να τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά. Φθηνή ενέργεια είναι πρώτα απ΄ όλα η μείωση της τιμής του Φυσικού Αερίου, αν καταλαβαίνω σωστά.    
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κατ’ αρχάς, άνοιξε ο δρόμος με αυτή την επίσκεψη για να κατασκευαστεί ένας νέος αγωγός στην Ελλάδα πέραν απ΄ αυτόν του ΤΑΡ ο οποίος έχει ξεκινήσει. Ένας νέος αγωγός που θα ξεκινάει από τα Ελληνοτουρκικά σύνορα, θα διέρχεται από το ελληνικό έδαφος και θα φτάνει στα σύνορα της ΦΥΡΟΜ με κατεύθυνση την Ευρώπη. Η συμφωνία γι’ αυτόν τον αγωγό αναμένεται να υπογραφεί και να ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, ίσως και την επόμενη εβδομάδα. Ίσως λέω, για να μην καταγραφεί ως είδηση η οποία πρέπει να προεξοφληθεί οπωσδήποτε. Λοιπόν, αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Από την Ελλάδα θα περνάει και ένα νέος, δεύτερος αγωγός, πάρα πολύ σημαντικός…  
ΕΡΩΤΗΣΗ: …κύριε Λαφαζάνη, το φυσικό αέριο πώς θα φτάνει σ΄ αυτόν τον αγωγό; Δηλαδή, με ποιόν δρόμο θα φτάνει;  
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Από τη Ρωσία. Από τη Ρωσία θα ξεκινάει, θα περνάει υποθαλάσσια από τη Μαύρη Θάλασσα, θα φτάνει στην ευρωπαϊκή Τουρκία, από εκεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα και από τα ελληνοτουρκικά σύνορα θα ξεκινάει το ελληνικό τμήμα του αγωγού. Θα διασχίζει περίπου 450 χιλιόμετρα και θα φτάνει μέχρι τα σύνορα με τη ΦΥΡΟΜ. Και από εκεί, η προοπτική είναι να κατευθυνθεί προς Σκόπια-Σερβία-Αυστρία-Ουγγαρία και τα λοιπά. Θα είναι ένας αγωγός ο οποίος κατά βάση θα τροφοδοτεί την κεντρική Ευρώπη και ίσως και άλλες χώρες που γειτνιάζουν στην Κεντρική Ευρώπη. Είναι ένα πολύ μεγάλο πρότζεκτ. Στην Ελλάδα για την κατασκευή του θα δαπανηθούν 2 δις ευρώ, θα απασχοληθούν περίπου 2000 άνθρωποι μέχρι το τέλος του 2019, θα είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο για την οικονομία. Οι επιπτώσεις για την Ελλάδα από αυτό το έργο θα είναι εξαιρετικά σημαντικές, διότι θα έχουμε πολύ φθηνές τιμές αερίου, μεγάλες εκπτώσεις δηλαδή στην προμήθεια της χώρας μας με φυσικό αέριο, θα έχουμε δυνατότητα εμπορίας του φυσικού αερίου (transit) από τα σύνορα τα ελληνοτουρκικά προς τις τρίτες χώρες, θα έχουμε δυνατότητα για επενδύσεις παρεμφερείς με τον αγωγό και το φυσικό αέριο πάρα πολύ σημαντικές. Επομένως η Ελλάδα, πέραν της αναβάθμισής της διεθνώς, ως ενεργειακού κόμβου θα μπορέσει να αποκτήσει αυτό που λέμε φτηνή ενέργεια και εκατοντάδες εκατομμύρια δημοσιονομικό όφελος ετησίως. Μένω στη φτηνή ενέργεια γιατί είναι κάτι πολύ σημαντικό, είναι θεμελιώδες συστατικό για την αποδοτικότητα της οικονομίας μας. Γιατί χωρίς φτηνή ενέργεια, φτηνότερη ενέργεια από αυτήν που έχουμε σήμερα και η οποία είναι ακριβή, δεν μπορούμε να βρούμε εύκολα μια διέξοδο από την κρίση.  
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μας έλεγε νωρίτερα ο ανταποκριτής μας στο Βερολίνο ότι υπάρχει ένα κλίμα στη Γερμανία που λέει ότι οι Έλληνες πήγαν στη Ρωσία, δεν τους έδωσε λεφτά ο Πούτιν, δεν τους έδωσε βοήθεια. Άρα είναι αναγκασμένοι ακόμη πιο πολύ να πέσουν στην αγκαλιά της Μέρκελ και των Γερμανών. Ναι μεν με τη Ρωσία μπορεί να χτίστηκε κάτι σαν αυτό που μας περιγράφετε, αλλά άμεση βοήθεια ή ανάσα σε αυτό που η Ελλάδα ψάχνει, χρήμα δηλαδή, ρευστό, δεν πήραν απ΄ τη Ρωσία.
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κατ’ αρχάς αυτά που σας είπα είναι πάρα πολύ σημαντικά. Είναι από τα μεγαλύτερα οικονομικά έργα που έχουν γίνει στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες και από τα μεγαλύτερα έργα στην Ευρώπη. Αν αυτό δεν γινόταν από μια χώρα όπως η Ρωσία, αν δηλαδή δεν προερχόταν το φυσικό αέριο απ’ τη Ρωσία, αυτήν την ώρα όλη η Δύση θα έβγαζε ιαχές θριάμβου. Θα έλεγε ότι η Ελλάδα γίνεται επενδυτικό Ελντοράντο. Αλλά επειδή το φυσικό αέριο προέρχεται από τη Ρωσία, καταλαβαίνετε ότι υπάρχουν αντιδράσεις. Κατανοώ βέβαια τις αντιδράσεις των κυρίαρχων κύκλων της Δύσης, αλλά δεν κατανοώ τις αντιδράσεις και την γκρίνια στην Ελλάδα, απέναντι σ’ αυτό το έργο. Διότι το έργο αυτό ανταποκρίνεται πλήρως στα ελληνικά συμφέροντα και στα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι οικόπεδο κανενός, ούτε να τη διαχειρίζονται ως μπανανία και ως προτεκτοράτο κι όλα όσα επιτρέπονται στους άλλους σε μας να απαγορεύονται.  Ξέρετε ότι αγωγό με τον οποίο προμηθεύεται φυσικό αέριο από τη Ρωσία έχει η Γερμανία. Έχει τον λεγόμενο Βόρειο Αγωγό που ξεκινάει από τη Ρωσία, υποθαλάσσια περνάει από τη Βαλτική και φτάνει στη Γερμανία. Όλο το φυσικό της αέριο η Γερμανία το προμηθεύεται από αυτόν τον αγωγό, απ’ τη Ρωσία και σε προνομιακές τιμές. Γιατί, λοιπόν, υπάρχουν αντιδράσεις για την Ελλάδα, η οποία επιχειρεί μια συμφωνία για τη διέλευση του ρώσικου αγωγού και δεν υπάρχουν αντιδράσεις για τη Γερμανία, η οποία μάλιστα θέλει να μονοπωλήσει τη ροή του ρώσικου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, διεκδικώντας να διευρυνθεί ο αγωγός της Βαλτικής, προκειμένου να μη γίνει ο Νότιος Διάδρομος. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι εδώ παίζεται ένα παιχνίδι σε βάρος της χώρας. Όχι σε βάρος της κυβέρνησης. Σε βάρος της χώρας. Σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός, όμως, καταλαβαίνει τι παίζεται και γι’ αυτό στηρίζει αυτό το έργο, στηρίζει την κυβέρνηση, στηρίζει την αναβάθμιση των ελληνορωσικών σχέσεων.  
ΕΡΩΤΗΣΗ: Νομίζω ότι το έργο του αγωγού, όποιος το αμφισβητεί πολύ κακώς το αμφισβητεί. Και καταλαβαίνω καλά πως είναι κάτι που εσάς σας έχει δώσει ένα μεγάλο ενδιαφέρον και είναι κάτι που το πιστεύετε και το στηρίζετε με θέρμη και καλά κάνετε. Πάμε όμως στο άλλο ζήτημα: Η προσφορά σε ρευστό, που έχουμε άμεση ανάγκη, δεν ήρθε από τη Μόσχα, όπως κάποιοι ήθελαν να καλλιεργούν ότι θα έρθει. Άρα σας είπα το κλίμα στη Γερμανία που υπάρχει και λέει ότι θα πέσουμε στην αγκαλιά της Μέρκελ.  
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Να προχωρήσω άλλο λίγο στα ωφελήματα που θα έχουμε από τον αγωγό προς ενημέρωση των ακροατών και θα φτάσω και σ’ αυτό. Μόλις θα υπάρξει συμφωνία, κατά πάσα πιθανότητα, θα έχουμε περεταίρω μείωση για τις τιμές του φυσικού αερίου μέχρι το 2019 που θα κατασκευαστεί ο αγωγός. Υπάρχει επίσης πιθανότητα να μειωθεί περεταίρω, μέχρι και εκμηδενισμού, το «take or pay», η τιμή που πρέπει να πληρώσουμε στους Ρώσους μέσω της ΔΕΠΑ για τις λιγότερες ποσότητες φυσικού αερίου που έχουμε πάρει. Και τρίτον θα έχουμε για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή χώρα συμμετοχή εταιρειών από τη Ρωσία στους διαγωνισμούς εξόρυξης υδρογονανθράκων που κάνουμε ως χώρα τώρα στο Ιόνιο Πέλαγος και Νότια της Κρήτης. Πράγματα που είναι αρκετά σημαντικά. Τώρα ως προς τα άμεσα οικονομικά οφέλη, τα οποία είπατε. Αν έχουμε δυνατότητα άμεσης οικονομικής συνδρομής από τη Ρωσία. Και εδώ υπάρχει ισχυρότατη πιθανότητα να έχουμε ρευστό προς την ελληνική πλευρά, έναντι των ωφελειών που θα έχει το Δημόσιο μετά το 2019. Δηλαδή υπάρχει ισχυρή πιθανότητα, μαζί με τη συμφωνία για τον αγωγό να έχουμε και μία χρηματοδοτική ένεση προς τη χώρα μας η οποία θα αποπληρωθεί από τα οφέλη που θα έχει το Δημόσιο από τον αγωγό μετά το 2019.  
ΕΡΩΤΗΣΗ: Το εντάσσετε και αυτό σε εκείνο που είπατε ότι ακόμη και μέσα στην βδομάδα είναι ενδεχόμενο να κλείσει η συμφωνία; Είναι παρακολούθημα, δηλαδή;
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κοιτάξτε. Μιλάω για διεργασίες οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Και επομένως δεν μπορώ να μιλήσω με βεβαιότητα. Δεν μπορώ να προεξοφλήσω τις εξελίξεις. Δεν θα ήταν καλό και για την ενημέρωση των πολιτών. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Πιστεύω ότι γρήγορα, ανέφερα ίσως και μέσ’ τη βδομάδα, να έχουμε υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με τη Ρωσία, όσον αφορά τον αγωγό. Και στο πλαίσιο αυτό είναι αρκετά πιθανό, δεν μπορώ να το προεξοφλήσω τώρα, να έχουμε και μια χρηματοδοτική ένεση με την έννοια που σας ανέφερα προς το ελληνικό δημόσιο.  
ΕΡΩΤΗΣΗ: Αυτή η χρηματοδοτική ένεση είναι προφανώς προαπαιτούμενο από την ελληνική πλευρά και θα δοθεί άμεσα, δηλαδή με την υπογραφή της συμφωνίας, ή είναι κάτι που πάει για αργότερα;  
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Όχι, όχι δεν βάζουμε προαπαιτούμενα, δεν βάζουμε όρους. Η συμφωνία για τον αγωγό που επιχειρούμε να ολοκληρώσουμε αυτό το διάστημα είναι πάρα πολύ σημαντική για την Ελλάδα, με σημαντικά οφέλη, τα εξήγησα προηγουμένως. Από κει και πέρα καταβάλλεται προσπάθεια μέσα από τις συζητήσεις που έχουμε να υπάρξει και μια χρηματοδοτική ένεση, μια πιστωτική διευκόλυνση θα έλεγα, προς το ελληνικό Δημόσιο, έναντι των ωφελημάτων που θα υπάρξουν από τον αγωγό. Μιλάμε για άμεση. Δεν είναι κάτι το βέβαιο, όπως σας είπα. Υπάρχει όμως μια ισχυρή πιθανότητα μέσα από τις συζητήσεις να έχουμε μια θετική κατάληξη και ως προς αυτό το σημείο. Αλλά καλύτερα να αναμένουμε τις συζητήσεις και την έκβασή τους και να μην τις προεξοφλήσουμε.  
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι εκτιμάτε ότι θα γίνει με τους δανειστές μας μέχρι τις 24 Απριλίου; Θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε συμφωνία;  
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Αυτή τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε ένα πολύ κρίσιμο και ένα πολύ λεπτό σημείο, που είναι παρακινδυνευμένο κανένας, όταν δεν μετέχει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, να κάνει μία ασφαλή εκτίμηση ή να προσεγγίσει, έστω, την έκβασή τους. Επομένως δεν θα ήθελα αυτή τη στιγμή εγώ να πω κάτι για τις διαπραγματεύσεις. Καλύτερα να μιλήσουν αυτοί που χειρίζονται το θέμα και έχουν μια καλύτερη γνώση και είναι σε θέση να πουν κάτι που είναι πιο ασφαλές. Ελπίζουμε όλοι για το καλύτερο, βεβαίως και αισιοδοξούμε. Αλλά τα γεγονότα και οι εξελίξεις θα κριθούν σε ένα πεδίο το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη και το οποίο δεν μπορώ εγώ να εκτιμήσω με ακρίβεια.  
ΕΡΩΤΗΣΗ: Αλλά κύριε Λαφαζάνη εδώ υπάρχει το μείζον ερώτημα που λέει ότι αν δεν φτάσουμε σε συμφωνία, οι απαιτήσεις των δανειστών παραμείνουν όπως έχουν μέχρι σήμερα και η κυβέρνηση δεν μπορέσει να συμφωνήσει. Τι γίνεται μετά;  
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δεν θα ήθελα να κάνω παρακινδυνευμένες υποθέσεις οι οποίες βεβαίως δεν είναι και το καλύτερο δυνατό σε εξέλιξη για τη χώρα μας. Αλλά από κει και πέρα θέλω να σημειώσω ότι δεν είναι το τέλος για την Ελλάδα η μη συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Απριλίου. Η Ελλάδα έχει πολλές και διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις. Έχει εναλλακτικές προοπτικές. Δεν είμαστε όμηροι των πιστωτών. Δεν είμαστε όμηροι των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ και του ΔΝΤ και των πιστωτών.  
ΕΡΩΤΗΣΗ: Οι εναλλακτικές όμως ποιες είναι; Είναι εναλλακτική στο νόμισμα; Είναι εναλλακτική στη θέση της χώρας γεωστρατηγικά;
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δεν θα ήθελα εγώ να κάνω μια συγκεκριμένη αναφορά, αυτήν την ώρα. Όλοι ευχόμαστε να πάνε τα πράγματα στην καλύτερη κατεύθυνση. Αυτό επιδιώκουμε. Αλλά από κει και πέρα δεν πάμε στη διαπραγμάτευση λέγοντας ότι ή θα συμφωνήσουμε ή χανόμαστε. Όχι. Η Ελλάδα δεν θα χαθεί. Έχει εναλλακτικές δυνατότητες να ακολουθήσει. Θα τις ακολουθήσει αν τα πράγματα δεν πάνε καλά και νομίζω ότι οι επιπτώσεις θα είναι πιο επώδυνες για τους κυρίαρχους κύκλους της Ευρώπης και πρώτα απ’ όλα για το γερμανικό κατεστημένο και όχι για την Ελλάδα και για τον ελληνικό λαό.  
ΕΡΩΤΗΣΗ: Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να σκεφτούμε την Ελλάδα έξω από το ευρώ αν τα πράγματα δεν πάνε καλά;  
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Όχι, το πάτε πολύ μακριά. Εγώ δεν το πάω εκεί. Αναφέρομαι σε εναλλακτικούς δρόμους που έχει η χώρα μας και οι οποίοι μπορεί να είναι και βιώσιμοι και να έχουν προοπτική για τον ελληνικό λαό. Αλλά εν πάση περιπτώσει, αυτό το τονίζω για να υπογραμμίσω ότι η Ελλάδα δεν πάει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεμένη χειροπόδαρα. Και δεν τίθεται το δίλημμα: ή υποτάσσεστε, ή καταστρέφεστε. Τα δίλημμα αυτό είναι απολύτως παραπλανητικό για τη χώρα και δεν ισχύει.  
ΕΡΩΤΗΣΗ: Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, που είναι κομμάτι και δικό σας κ. Λαφαζάνη. Επειδή γίνεται κουβέντα και τώρα στη διαπραγμάτευση αλλά και διαχρονικά, παραμένουν οι θέσεις της Κυβέρνησης; Δηλαδή, δεν ιδιωτικοποιούνται, για παράδειγμα ρωτάω, αεροδρόμια που είναι υποδομή; Δίνονται ή δεν δίνονται για το διαγωνισμό που ήδη έχει γίνει;  
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δεν μπορώ να μπω σε εξειδικευμένες λεπτομέρειες, γιατί δεν ξέρω τους χειρισμούς που γίνονται. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η Ελλάδα δεν πωλείται. Δεν πωλούνται οι στρατηγικές επιχειρήσεις της και οι στρατηγικές υποδομές της.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Σε αυτό εντάσσετε και τον ΟΣΕ, ας πούμε;  
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Η Ελλάδα στις στρατηγικές επιχειρήσεις της θα έχει πάντοτε το πλειοψηφικό πακέτο, δηλαδή τη δημόσια πλειοψηφική ιδιοκτησία και αυτές οι επιχειρήσεις θα βρίσκονται υπό δημόσιο έλεγχο. Όπως και οι στρατηγικές υποδομές. Γι’ αυτό να είστε σίγουρος. Δεν είμαστε μια Κυβέρνηση της εκποίησης, δεν είμαστε μια Κυβέρνηση που ήρθαμε για να ξεπουλήσουμε την Ελλάδα στο όνομα των πιέσεων των πιστωτών, που επιχειρούν να λεηλατήσουν τη χώρα. Αυτό που μπορώ να σας αναφέρω, επίσης, όσον αφορά τον δικό μου τομέα όπου έχω άμεσα την ευθύνη, είναι ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία απολύτως ιδιωτικοποίηση στους Δημόσιους ενεργειακούς Φορείς. Η ΔΕΗ δεν θα τεμαχιστεί, η ΔΕΗ δεν ιδιωτικοποιείται, δεν θα πωληθεί, η ΔΕΗ θα μείνει δημόσια και θα ανασυγκροτηθεί ως δημόσια επιχείρηση. Το ίδιο και ο ΑΔΜΗΕ. Δεν πρόκειται να υπάρξει πώληση. Δεν πρόκειται να υπάρξει πώληση στην ΔΕΠΑ επίσης. Και επομένως, σε ολόκληρο τον ενεργειακό τομέα ο λόγος και η πολιτική του δημοσίου θα είναι κυρίαρχη. Αυτό επιβάλλει το συμφέρον της χώρας μας και το συμφέρον του ελληνικού λαού.

iskra.gr

Τ. Χριστοδουλοπούλου: Στις πλατείες δεν υπάρχουν μετανάστες. Βγαίνουν απλώς για να λιαστούν


Τ. Χριστοδουλοπούλου: Στις πλατείες δεν υπάρχουν μετανάστες. Βγαίνουν απλώς για να λιαστούν
Μία δήλωση που προκάλεσε αίσθηση έκανε η υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Η υπουργός μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε πως έκανε μία βόλτα μόνη της στην Αθήνα και δεν είδε κανένα μετανάστη.
Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά «δεν υπάρχουν μετανάστες στην Ομόνοια. Το πρωί πηγαίνουν οι άνθρωποι για να λιαστούν».
Λίγο αργότερα μιλώντας στο Mega η κυρία Χριστοδολουπούλου υποστήριξε ότι «δεν καραδοκούν τόσοι πολλοί (σ.σ.: μετανάστες) να περάσουν στην Ελλάδα, αφού υπολογίζουμε να φτάσουν το πολύ τις 100.000 μέσα στο 2015».
Την ίδια ώρα, η κυρία Χριστοδουλοπούλου δήλωσε πως η κυβέρνηση έχει εκπονήσει έκτακτο σχέδιο για τη διαχείριση του προβλήματος στα νησιά και σήμερα θα ανακοινώσει το σχέδιο για την Αττική και άλλες μεγάλες πόλεις.
Το σχέδιο της κυβέρνησης, όπως είπε, θα περιλαμβάνει τη δημιουργία στρατοπέδων και καταυλισμών στα νησιά, όπου θα καταγράφονται και τα στοιχεία των φιλοξενούμενων, ενώ στη συνέχεια θα δημιουργηθούν και μόνιμοι χώροι φιλοξενίας.
Οσοι εισέρχονται στη χώρα μας είναι πρόσφυγες
Η κα Χριστοδολουπούλου είπε προς τους δημοσιογράφους: «Για να βοηθήσετε, να αρχίσετε να τους αποκαλείτε πρόσφυγες, γιατί αν μιλάτε για μετανάστες ή λαθρομετανάστες, η ΕΕ δεν θα εγκρίνει κονδύλια».
Την ίδια ώρα πάντως η κυβέρνηση εκπέμπει SOS για το μεταναστευτικό ζήτημα και πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν πως η χώρα διαθέτει ανύπαρκτες υποδομές, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην κυβέρνηση Σαμαρά. Σημειώνουν ότι εκπονείται ήδη έκτακτο σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης και ζητούν από τα κόμματα να καταθέσουν συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις επί του θέματος.



kontranews.gr

Βόμβα Μητρόπουλου: Απείλησαν τη ζωή μου όταν ζήτησα στοιχεία για τη «λίστα Νικολούδη»



Βόμβα Μητρόπουλου: Απείλησαν τη ζωή μου όταν ζήτησα στοιχεία για τη «λίστα Νικολούδη» (Video) - Media


«Στη λίστα Νικολούδη υπάρχουν 100 δισ. ευρώ που φύγανε από Έλληνες στη διάρκεια του μνημονίου, όταν είχα ζητήσει πριν από ένα χρόνο να κατατεθεί η λίστα Νικολούδη στη Βουλή, δέχθηκα επίθεση με απείλησαν και είπα ότι τελείωσε η ζωή μου» κατήγγειλε ο Αλέξης Μητρόπουλος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.
«Επειδή είναι η ώρα να γίνει κάθαρση και δεν πρέπει να υπάρχουν σκιές στην πολιτική ζωή ζήτησα να κατατεθεί αμέσως η λίστα Νικολούδη, και ζήτησα ονόματα πολιτικών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών που έστειλαν μεγάλα εμβάσματα στο εξωτερικό» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής.
Στη συνέχεια ο Αλέξης Μητρόπουλος υποστήριξε ότι δέχθηκε επίθεση από δημοσιογράφους επειδή όπως είπε είδε τα ονόματά τους στη λίστα με μεγάλες καταθέσεις και συνέδεσε τη λίστα και με πρόσφατα δημοσιεύματα που τον κατηγόρησαν για μεγάλη υπόθεση φοροδιαφυγής.
«Αντί να παίζουμε με τη λίστα Λαγκάρντ, υπάρχουν τα εμβάσματα και πρέπει να δει το θέμα ο πρωθυπουργός» και πρότεινε να επιβληθεί φόρος Νικολούδη.



  ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ WEB