Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

28 Ιουνίου 2015

Διάγγελμα - ΑλέξηΤσίπρα: Ο μόνος μας φόβος είναι ο φόβος (Βίντεο)


Τσίπρας: Οι καταθέσεις των πολιτών είναι διασφαλισμένες - Ο μόνος μας φόβος είναι ο φόβος (Βίντεο)
"Οι καταθέσεις των πολιτών είναι διασφαλισμένες", διαμήνυσε σε όλους τους τόνους ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε διάγγελμα-δήλωσή του.
"Ξαναέστειλα αίτημα για ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος. Η άρνηση της ολιγοήμερης παράτασης φέρνει μέτρα τραπεζικής αργίας και περιορισμούς στις αναλήψεις καταθέσεων. Στόχος ο εκβιασμός και η παρεμπόδιση της ομαλής διεξαγωγής του δημοψηφίσματος", ανέφερε και πρόσθεσε: "Πρωτοφανής για την Ευρώπη η χθεσινή απόφαση του Eurogroup να μην παρατείνει για λίγες μέρες το πρόγραμμα".

Αναλυτικά η δήλωση του Πρωθυπουργού:

Η χθεσινή απόφαση του EG, να μην εγκρίνει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος ώστε να αποφανθεί ο λαός με δημοψήφισμα για το τελεσίγραφο των δανειστών, αποτελεί μια πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα πράξη αμφισβήτησης του δικαιώματος ενός κυρίαρχου λαού στη δημοκρατική επιλογή. Στο ύψιστο και ιερό δικαίωμα έκφρασης γνώμης.

Η απόφαση αυτή οδήγησε σήμερα την ΕΚΤ να μην αυξήσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και ανάγκασε τη Τράπεζα της Ελλάδας να εισηγηθεί την ενεργοποίηση μέτρων τραπεζικής αργίας και περιορισμού στις τραπεζικές αναλήψεις. Είναι πλέον περισσότερο από σαφές, ότι αυτή η απόφαση δεν έχει κανέναν άλλο στόχο πέρα από το να εκβιάσει τη βούληση του ελληνικού λαού και να παρεμποδίσει την ομαλή δημοκρατική διαδικασία του δημοψηφίσματος.

Δεν θα τα καταφέρουν. Οι κινήσεις αυτές θα επιφέρουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.
Θα πεισμώσουν ακόμη περισσότερο τον ελληνικό λαό στην επιλογή του να απορρίψει τις απαράδεκτες μνημονιακές προτάσεις και τα τελεσίγραφα των δανειστών.

Ένα πράγμα όμως παραμένει βέβαιο:  η άρνηση της ολιγοήμερης παράτασης και η απόπειρα ακύρωσης μιας κορυφαίας δημοκρατικής διαδικασίας, αποτελεί πράξη προσβολής και μέγιστη ντροπή για τη δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης.

Για το λόγο αυτό έστειλα σήμερα εκ νέου το αίτημα σύντομης παράτασης, αυτή τη φορά στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στους 18 αρχηγούς των κρατών της Ευρωζώνης, καθώς και στους επικεφαλής της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αναμένω την άμεση αντίδρασή τους σε ένα στοιχειώδες αίτημα δημοκρατίας.

Είναι οι μόνοι που μπορούν το συντομότερο δυνατόν, ακόμα και απόψε το βράδυ, να ανατρέψουν την απόφαση του EG και να δώσουν τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να αποκαταστήσει τη ροή της ρευστότητας των τραπεζών. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, αυτό που απαιτείται τις επόμενες μέρες είναι νηφαλιότητα και υπομονή.

Οι καταθέσεις των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως διασφαλισμένες.

Το ίδιο διασφαλισμένη είναι και η καταβολή των μισθών και των συντάξεων.

Οι όποιες δυσκολίες εμφανιστούν πρέπει να αντιμετωπισθούν με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.

Όσο πιο ψύχραιμα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, τόσο πιο σύντομα θα τις ξεπεράσουμε και τόσο πιο ήπιες θα είναι οι συνέπειές τους.

Έχουμε σήμερα την ευκαιρία να αποδείξουμε στους εαυτούς μας και στον κόσμο ολόκληρο ότι το δίκιο μπορεί να κερδίσει.  Έχουμε για άλλη μια φορά την ιστορική ευκαιρία να στείλουμε στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο μήνυμα ελπίδας και αξιοπρέπειας.

Και να θυμάστε : τούτες τις κρίσιμες ώρες, που αναμετρόμαστε όλοι με το ανάστημα της ιστορίας μας, ο μόνος μας φόβος είναι ο φόβος. Δε θα τον αφήσουμε να μας κερδίσει.
Θα τα καταφέρουμε.

Η αξιοπρέπεια των Ελλήνων απέναντι στους εκβιασμούς και στο άδικο, θα στείλει μήνυμα ελπίδας και περηφάνειας σε ολόκληρη την Ευρώπη.













Οταν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν είχαν πρόβλημα να βλέπουν τον Πετσάλνικο να μιλάει ως βουλευτής και μετά να προεδρεύει στη Βουλή (βίντεο)




Θυελλώδης ήταν η χθεσινή συνεδρίαση με τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να καταγγέλλουν την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου για παράβαση του άρθρου 66 του Κανονισμού της Βουλής.
Η Πρόεδρος επανήλθε στην έδρα του προεδρείου την ώρα που είχε ξεκινήσει την ομιλία του ο κ. Αντώνης Σαμαράς. Νωρίτερα είχε μιλήσει ως απλή βουλευτής.
Ωστόσο, στις 16/11/2011 στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Παπαδήμου, ο τότε πρόεδρος Πετσάλνικος μίλησε πρώτα από το Βήμα της Βουλής και μετά ανέβηκε να προεδρεύσει όταν πήρε τον λόγο ο Βενιζέλος, χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις.
Τότε, ο κ. Σαμαράς και άλλοι βουλευτές που φώναζαν χθες δεν θεώρησαν ότι  Πετσάλνικος παραβιάζει το άρθρο 66, μάλλον γιατί δεν τον έλεγαν... Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Δείτε στο βίντεο στο 00:04 να προεδρεύει ο Βαγγέλης Αργύρης και στο 09:21 τον Πετσάλνικο που αντικατέστησε τον Αργύρη









koutipandoras.gr



Με 178 ψήφους πέρασε η πρόταση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα


Με 178 ψήφους πέρασε η πρόταση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα

Υπερψηφίσθηκε με 178 ναι η πρόταση της κυβέρνησης να διεξαχθεί δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου με αντικείμενο τις προτάσεις των δανειστών.

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 298 Βουλευτές. Υπέρ ψήφισαν 178 βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή και κατά του δημοψηφίσματος 120 βουλευτές από ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.

Από την ψηφοφορία απουσίασαν ο Βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιώργος Γαλέος και η Βουλευτής της ΝΔ Μαρία Αντωνίου, η οποία απέστειλε επιστολή με την οποία δηλώνει ότι, αν παρίστατο, θα καταψήφιζε. Ωστόσο η ψήφος της δεν προσμετράται.

Αντίθετα προσμετρήθηκαν οι επιστολικές ψήφοι των Γιάννη Δραγασάκη, Ευκλείδη Τσακαλώτου, Θανάση Μπούρα, Γιάννη Αμανατίδη, Σταύρου Αραχωβίτη και Ανδρέα Μιχαηλίδη.

Η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου θα παραδώσει αμέσως στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας , προκειμένου να προκηρυχθεί το δημοψήφισμα.




tridune.gr

Ο Αλέξης Τσίπρας τους έπιασε στον "ύπνο" όλους


Ολόκληρη την Ευρώπη, και όχι μόνο, αιφνιδίασε ο Αλέξης Τσίπρας. Διπλωματικοί κύκλοι των Θεσμών δηλώνουν αιφνιδιασμένοι από την ελληνική κυβέρνηση και την απόφαση να προκηρύξει δημοψήφισμα.
Την ίδια ώρα, σημειώνεται κινητοποίηση στην ΕΚΤ ώστε να διερευνηθούν οι συνέπειες της ενέργειας αυτής στο τραπεζικό σύστημα τόσο της χώρας μας όσο και της Ευρώπης (προγραμματίστηκε ραντεβού και με την ελληνική πλευρά).

Ακόμα, κύκλοι των Βρυξελλών σε μια πρώτη αντίδραση υπογραμμίζουν πως υπήρξε πολιτικό unfair από τη μεριά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο οποίος αν και ενημέρωσε μια σειρά Ευρωπαίων ηγετών δεν είχε δώσει εικόνα των προθέσεων του προς την Κομισιόν και τον πρόεδρο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Κρούγκμαν: Ο Τσίπρας κάνει το σωστό με το δημοψήφισμα - Σε αμηχανία οι δανειστές



Η απόφαση του Τσίπρα για δημοψήφισμα έφερε σε αμηχανία τους πιστωτές, καθώς περίμεναν πως είτε θα προχωρούσε σε συνασπισμό με την κεντροδεξιά, ή η κυβέρνησή του θα έπεφτε, όπως γράφει ο Πολ Κρούγκμαν στους N.Y. Times, και εξηγεί γιατί ο Πρωθυπουργός κάνει το σωστό.
Δείτε το άρθρο του κ.Κρούγκμαν:

Μέχρι τώρα, κάθε προειδοποίηση για μια επικείμενη διάλυση του ευρώ έχει αποδειχθεί λάθος. Οι κυβερνήσεις, ασχέτως του τι είπαν κατά την προεκλογική τους εκστρατεία, υποκύπτουν στις απαιτήσεις της τρόικας. Στο μεταξύ, η ΕΚΤ παρεμβαίνει για να ηρεμήσει τις αγορές. Αυτή η διαδικασία έχει κρατήσει ανέπαφο το ευρώ, όμως έχει επίσης διαιωνίσει την βαθύτατα καταστροφική λιτότητα –μην αφήσετε μερικά τρίμηνα περιορισμένης ανάπτυξης σε ορισμένες πιστώτριες χώρες να κρύψουν το τεράστιο κόστος των πέντε ετών της τεράστιας ανεργίας.

Ως πολιτικό ζήτημα, οι μεγάλοι χαμένοι αυτής της διαδικασίας ήταν τα κόμματα της κεντροαριστεράς, η συναίνεση των οποίων στα σκληρά μέτρα λιτότητας –και ως εκ τούτου στην εγκατάλειψη αυτού που υποτίθεται ότι πρέσβευαν- τα βλάπτει πολύ περισσότερο απ' ότι κάνουν παρόμοιες πολιτικές στην κεντροδεξιά.

Μου φαίνεται πως η τρόικα –νομίζω πως είναι καιρός να σταματήσουμε να προσποιούμαστε ότι έχει αλλάξει κάτι και να επιστρέψουμε στο παλιό όνομα- περίμενε, ή τουλάχιστον ήλπιζε, πως η Ελλάδα θα επαναλάμβανε αυτήν την ιστορία. Είτε ο Τσίπρας θα έκανε το συνηθισμένο, εγκαταλείποντας μεγάλο μέρος του συνασπισμού του και πιθανότατα μπαίνοντας αναγκαστικά με την κεντροδεξιά, ή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα έπεφτε. Και αυτό μπορεί ακόμα να συμβεί.

Όμως τουλάχιστον αυτή τη στιγμή ο Τσίπρας φαίνεται απρόθυμος να πέσει πάνω στο σπαθί του. Αντιθέτως, ερχόμενος αντιμέτωπος με ένα τελεσίγραφο της τρόικας, έχει προγραμματίσει ένα δημοψήφισμα ως προς το αν θα πρέπει να το αποδεχθεί. Αυτό οδηγεί σε μεγάλη αμηχανία και δηλώσεις ότι είναι ανεύθυνος, όμως στην πραγματικότητα κάνει το σωστό για δυο λόγους:

Πρώτον, αν κερδίσει στο δημοψήφισμα, η ελληνική κυβέρνηση θα έχει ενισχυθεί με δημοκρατική νομιμότητα, που νομίζω ότι ακόμα έχει σημασία στην Ευρώπη (και αν δεν έχει, θα πρέπει να το γνωρίζουμε και αυτό).

Δεύτερον, μέχρι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονταν σε μια αμήχανη πολιτική θέση, με τους ψηφοφόρους να είναι και εξοργισμένοι με τις όλο και μεγαλύτερες απαιτήσεις για λιτότητα, και απρόθυμοι να φύγουν από το ευρώ. Πάντα ήταν δύσκολο να δει κανείς πώς θα μπορούσαν να συγκεραστούν αυτές οι επιθυμίες και είναι ακόμα δυσκολότερο τώρα. Το δημοψήφισμα, στην ουσία, θα ζητά από τους ψηφοφόρους να επιλέξουν την προτεραιότητά τους και να δώσουν στον Τσίπρα την εντολή να κάνει αυτό που πρέπει αν το τραβήξει μέχρι το τέλος η τρόικα.

Αν με ρωτήσετε, ήταν μια ενέργεια τερατώδους αφροσύνης από την πλευρά των κυβερνήσεων των πιστωτών και των θεσμών να το τραβήξουν μέχρι αυτό το σημείο. Όμως το έχουν κάνει και δεν μπορώ να κατηγορήσω απόλυτα τον Τσίπρα που στράφηκε στους ψηφοφόρους, αντί να στραφεί σε αυτούς.




koutipandoras.gr