Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

29 Ιουνίου 2015

Τσίπρας στην ΕΡΤ: Εγώ δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού


29 Ιουνίου
23:252015
Οι Έλληνες και Ελληνίδες θα επιβιώσουν και χωρίς πρόγραμμα επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του παραχώρησε στην ΕΡΤ, τονίζοντας ότι το κυρίαρχο στοιχείο στις εξελίξεις είναι ότι θα βάλει τη σφραγίδα του ο ελληνικός λαός. «Μεθαύριο ο ήλιος θα βγει από την ανατολή, οξυγόνο θα έχουμε για να αναπνέουμε», τόνισε και εξήγησε ότι οι τράπεζες έκλεισαν γιατί αποφάσισαν κάποιοι να μην δώσουν παράταση, θέλοντας να αποτρέψουν τον ελληνικό λαό από το να αποφασίσει.
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι με νηφαλιότητα και ψυχραιμία θα αντιμετωπίσουμε τις απειλές και αναφέρθηκε στην επικοινωνία του με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ενώ όπως συμπλήρωσε, «δεν θα ενταφιάσουμε τη δημοκρατία επειδή λήγει ένα πρόγραμμα». «Όποια απόφαση θα γίνει αποδεκτή και θα εφαρμοστεί από την ελληνική κυβέρνηση», επεσήμανε και τόνισε ότι και οι θεσμοί είναι αμήχανοι και μπερδεμένοι, ενώ και πάλι έκανε λόγο για πρόταση - τελεσίγραφο. Ο πρωθυπουργός τόνισε: «Θα επιβιώσουμε, θα σταθούμε ζωντανοί και θα διαλέξουμε μόνοι μας το μέλλον μας». Στη συνέχεια επανέλαβε ότι έκλεισαν τις τράπεζες γιατί οι εταίροι δεν αποδέχονται το δικαίωμα του λαού να αποφασίσει επί της πρότασης.
«Όσο πιο συντριπτικό το ΟΧΙ, τόσο πιο ισχυρή η Ελλάδα απέναντι στους πιστωτές» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός. Αν νικήσουμε το φόβο, θα τα καταφέρουμε, είπε ο κ Τσίπρας εν όψει του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου. Όσο πιο δυνατή η απόρριψη της συμφωνίας, τόσο πιο ισχυρή η ελληνική θέση στη διαπραγμάτευση, δήλωσε ο κ. Τσίπρας,
«Διεκδικούμε τη ρύθμιση του χρέους και ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα»,
Σχετικά με τις προτάσεις, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί έναν φαύλο κύκλο, ενώ εκτίμησε ότι το δημοψήφισμα θα σημάνει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με αυξημένη διαπραγματευτική δύναμη. «Διεκδικούμε τη ρύθμιση του χρέους και ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα», τόνισε ενώ αναφερόμενος στα επιχειρήματα των Γιούνκερ και Μέρκελ είπε ότι δεν μπορούν να σταθούν πουθενά. «Ίσως να εξέλαβαν ως αδυναμία την προσπάθειά μας να υπάρξει λύση» πρόσθεσε και κατηγόρησε τους εταίρους ότι δεν είχαν στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές. 
Για το Grexit
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ενός Grexit, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι το σχέδιο της Ευρώπης δεν περιλαμβάνει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά οι εταίροι θέλουν να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος και να σβήσουν  την ελπίδα για τον τερματισμό της αποτυχημένης λιτότητας. Ο πρωθυπουργός είπε ότι την απάντηση πρέπει να δώσει ο ελληνικός λαός. «Τα τελεσίγραφα ενίοτε επιστρέφονται, και αυτό γίνεται με μεγαλύτερη δύναμη όταν τα στέλνει πίσω ένας ολόκληρος λαός», πρόσθεσε.
Πείτε «όχι» στους δανειστές
Ο Πρωθυπουργός κάλεσε τον λαό να απορρίψει την πρόταση των δανειστών, η οποία, όπως εξήγησε, δεν αποτελεί λύση. Το «όχι» σημαίνει ουσιαστικότερη διαπραγμάτευση, πρόσθεσε και επανέλαβε ότι στόχος των εταίρων δεν ήταν να γεφυρωθούν οι διαφορές, αλλά να υιοθετηθούν οι δικές τους προτάσεις.
Παλέψαμε για συμφωνία – μας έδωσαν τελεσίγραφο
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι πάλεψε για μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία, αλλά δεν τα κατάφερε, ενώ επανέλαβε αρκετές φορές ότι δόθηκε τελεσίγραφο 48 ωρών και επέρριψε ευθύνες στο Eurogroupγια τη διακοπή των διαπραγματεύσεων. Συνεχίζοντας, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι είχαν ως στόχο να φθάσουμε απολύτως στο μνημόνιο. «Κάποια στιγμή το παιχνίδι πρέπει να τελειώσει» και τόνιε ότι βασικό στοιχείο πρέπει να είναι η ειλικρίνεια. «Οι Ευρωπαίοι δεν πήγαν σε άλλο κείμενο, απλά κατέθεσαν το ίδιο κείμενο με μοναδική αλλαγή το ΦΠΑ στα ξενοδοχεία», εξήγησε. 
Προτάσεις «ΔΝΤ» οι προτάσεις των θεσμών
Σχολιάζοντας τις προτάσεις της Ευρώπης, τις χαρακτήρισε «προτάσεις ΔΝΤ» και εξήγησε ότι είχε ενημερώσει την κ. Μέρκελ και τον κ. Ολάντ ότι η πρόταση των θεσμών δεν ήταν βιώσιμη και τους αποκάλυψε ότι δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί την πρόταση. «Τους ενημέρωσα το βράδυ της Παρασκευής ότι θα προβώ σε δημοψήφισμα», κατέληξε.  «Ούτε η Μέρκελ, ούτε ο Ολάντ απάντησαν αρνητικά στο δημοψήφισμα και στο αίτημα παράτασης», διευκρίνισε ο Πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι θεωρούσε αυτονόητη την έγκριση του αιτήματος για παράταση.
«Σεβαστή η ετυμηγορία του λαού»
Σχετικά με την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, ο κ Τσίπρας τόνισε ότι θα τη σεβαστεί. «Δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού», συμπλήρωσε και ξεκαθάρισε ότι νόμος του κράτους είναι ό,τι ψηφίσει ο λαός και θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις.  Παράλληλα, χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «διαπραγματευτικό εργαλείο».
«Η πρότασή μας υπάρχει στο τραπέζι»
Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η πρόταση της κυβέρνησης υπάρχει στο τραπέζι. «Η Ελλάδα δεν έφυγε από τις διαπραγματεύσεις, το Eurogroup τις διέκοψε μονομερώς» σημείωσε, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι εάν οι εταίροι κάνουν υποχωρήσεις στην Ελλάδα, οι λαοί θα πιέσουν τις κυβερνήσεις τους κάνουν ό,τι και εμείς. Σε ό,τι αφορά στην πρόταση της Ελλάδας και γιατί αυτή απορρίφθηκε, εκτίμησε ότι ο ιστορικός του μέλλοντος δεν θα κατανοεί γιατί δεν έγινε δεκτή, ενώ καταλόγισε στους δανειστές ότι επέμεναν σε μέτρα ιδεολογικού προσανατολισμού. «Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν την κατάρρευση της Ευρωζώνης, αλλά την κατάρρευση της ελπίδας» είπε και τους κατηγόρησε ότι θέλουν να μειώσουν το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να διαλύσει την Ευρωζώνη ξεκαθάρισε και υπογράμμισε ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιβιώσει ο ελληνικός λαός».
Ερωτηθείς για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «εάν ο λαός θέλει να συνεχίσει τη λιτότητα, τότε θα σεβαστούμε αυτή την επιλογή, αλλά δεν θα την υπηρετήσουμε εμείς», ενώ χαρακτήρισε τη δυσκολία των ημερών πρόσκαιρη και την ψυχραιμία του κόσμου παραδειγματική. «Η επιλογή να μην δοθεί παράταση στην Ελλάδα συνιστά παρέμβαση στην απόφαση του ελληνικού λαού» επανέλαβε αναφερόμενος στους εταίρους.

koutipandoras.gr

Σκληρή απάντηση της κυβέρνησης στον Γιούνκερ ( μέθυσο των Βρυξελλών )


Μαξίμου: Αυτά είναι τα πέντε ψέματα του Γιούνκερ
Σκληρή απάντηση κύκλων της κυβέρνησης στον πρόεδρο της Κομισιόν 
Οι κύκλοι της κυβέρνησης σχολιάζουν τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για την Ελλάδα ως εξής:
Οι θεσμοί, μέσω του Ζ. Κλ. Γιουνκέρ, υποστηρίζουν ότι για μια σειρά θεμάτων η κυβέρνηση δεν ενημερώνει σωστά τους πολίτες. Ας δούμε ένα προς ένα τα σημεία, στα οποία, όπως υποστηρίζει ο κ. Γιουνκέρ, δίνει λάθος πληροφόρηση η ελληνική κυβέρνηση.
1. "Δεν υπάρχουν περικοπές συντάξεων" στην πρόταση των θεσμών, υποστηρίζει ο κ. Γιουνκέρ. Δήλωση που προκάλεσε την αντίδραση ακόμα και -του γνωστού για τις απόψεις του- Πήτερ Σπίγκελ: "Συγγνώμη, αυτό δεν είναι αλήθεια", έγραψε, ενώ σε ένα ακόμα tweet σημείωσε ότι "η πρόταση των πιστωτών προβλέπει το κόψιμο του ΕΚΑΣ ως τον Δεκέμβριο του 2019: Αυτό είναι περικοπή συντάξεων ανεξαρτήτως του τι λέει ο Γιουνκέρ".
Η πρόταση της Κομισιόν και βέβαια προβλέπει περικοπή συντάξεων. Πού αλλού οδηγούν άλλωστε τα μέτρα που προτείνουν; Αυτά είναι:
α. "Σταδιακή εξάλειψη του ΕΚΑΣ για όλους τους συνταξιούχους έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2019".
β. Αύξηση των εισφορών υγείας "που πληρώνουν οι συνταξιούχοι σε 6% κατά μέσο όρο, και αυτό θα επεκταθεί στις επικουρικές συντάξεις".
γ. "Όλα τα επικουρικά ταμεία θα χρηματοδοτούνται μόνο εξ ιδίων πόρων", εφαρμογή δηλαδή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, που ουσιαστικά θα εξαφανίσει τις επικουρικές συντάξεις.
δ. "Ένα πρώτο πακέτο μέτρων θα υιοθετηθεί αμέσως, στοχεύοντας στο 1% του ΑΕΠ από την επιπλέον ετήσια εξοικονόμηση από το 2016". Τι σημαίνει 1% στο ΑΕΠ; Περισσότερα από 1,8 δισ. ευρώ το 2016 θα περικοπούν από συντάξεις και ασφαλιστικό σύστημα, προκειμένου να πάνε στην εξυπηρέτηση του χρέους.
ε. Ακόμα, η πρόταση των θεσμών προβλέπει "να υπάρξει ένας πιο στενός σύνδεσμος ανάμεσα στις εισφορές και τις παροχές", δηλαδή και άλλες μειώσεις συντάξεων.
στ. Τέλος, οι θεσμοί ζητούν "να καταργηθούν όλες οι εισφορές υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τα ασφαλιστικά ταμεία", που συνεπάγεται μείωση των εσόδων των ταμείων πάνω από 7οο εκ. ευρώ ετησίως.
2. Οι θεσμοί, είπε ο κ. Γιουνκέρ, "επιμένουν σε κοινωνικά δίκαια μέτρα". Ποια είναι αυτά τα… κοινωνικά μέτρα:
- Την κατάργηση των επιδοτήσεων για το πετρέλαιο θέρμανσης.
- Την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών.
- Τη μείωση του ποσού των 1500 ευρώ και την κατάργηση του ανώτατου ορίου 25% στις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για χρέη στην εφορία.
- Την αύξηση του επιτοκίου που εφαρμόζεται στο πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών.
3. Ως προς τον ΦΠΑ οι θεσμοί επιμένουν για:
•    23% σε εστίαση και ξενοδοχεία [υποχώρησαν ως προς τα ξενοδοχεία στο 13% μετά από συνεχείς πιέσεις]
•    13% μόνο για τα πολύ βασικά τρόφιμα, την ενέργεια και το νερό
•    Κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ σε όλα τα νησιά
4. Ποτέ δεν δόθηκε/δεν υπήρξε τελεσίγραφο. Και όμως, ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ στις δηλώσεις του σαφέστατα είπε ότι εκπνέει η προθεσμία για την Αθήνα.
5. Να σημειωθεί τέλος ότι αυτή καθ’ αυτή η συμφωνία δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Κάθε μήνα θα υπάρχει αξιολόγηση, ενώ σε πέντε μήνες όλα θα ξαναρχίσουν από την αρχή! Καμιά προοπτική, λοιπόν, δεν διαφαίνεται αν υπάρξει αυτή η συμφωνία, που "ξεχνά" ότι υπάρχει και ένα τεράστιο χρέος προς ρύθμιση. Θα είναι ένα συμβόλαιο μόνιμης και "νόμιμης" ομηρίας της χώρας.



kontranews.gr

Αυτά είναι τα ψέματα του Γιούνκερ: Οι δημοσιογράφοι διεθνών ΜΜΕ «καρφώνουν» τον πρόεδρο της Κομισιόν


Αυτά είναι τα ψέματα του Γιούνκερ: Οι δημοσιογράφοι διεθνών ΜΜΕ «καρφώνουν» τον πρόεδρο της Κομισιόν
Έντονες αντιδράσεις από τους δημοσιογράφους στα όσα ανέφερε ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ περί μη περικοπής συντάξεων στην πρόταση των Θεσμών.
Για προσωπική, κατά μέτωπο επίθεση του Ζ. Κλ. Γιούνκερ στον Αλέξη Τσίπρα, κάνει λόγο ο δημοσιογράφος των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ. Προσθέτει ότι όσα ανέφερε ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ περί μη περικοπής συντάξεων στην πρόταση των Θεσμών, δεν ισχύουν, υπενθυμίζοντας όσα προβλέπονται για το ΕΚΑΣ.

"Ο Γιούνκερ λέει μεγάλα ψέματα"
Έντονες αντιδράσεις από τους δημοσιογράφους στα όσα ανέφερε ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ περί μη περικοπής συντάξεων στην πρόταση των Θεσμών. Όπως αναφέρει ο Guardian, οι δημοσιογράφοι στην αίθουσα "ύψωσαν τα φρύδια" όταν άκουσαν τις συγκεκριμένες αναφορές, ενώ, μετά τον Π. Σπίγκελ, και ο δημοσιογράφος των Times του Λονδίνου, Bruno Waterfield, μεταδίδει ότι "ο Γιούνκερ λέει μεγάλα ψέματα". "Η Ελλάδα πρέπει να ξέρει την αλήθεια, λέει ο Γιούνκερ. Ο άνθρωπος που μόλις ισχυρίστηκε ότι η Ευρωζώνη δε θέλει περικοπή συντάξεων", προσθέτει.

Τα δυο ντοκουμέντα που αποδεικνύουν την προσπάθεια Γιούνκερ να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό






Του Παύλου Κιρκασίδη

Σε ψέματα που φλερτάρουν πλέον με το επίπεδο της κοινής πεζοδρομιακής απάτης εκπίπτουν οι ισχυρισμοί του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με τους οποίους, ο έλληνας πρωθυπουργός, «προκειμένου να πείσει τον ελληνικό λαό για τη σκληρότητα των μέτρων και να τον οδηγήσει στο δημοψήφισμα, παραπλάνησε την κοινή γνώμη λέγοντας ψευδώς και μεταξύ άλλων πως, η πρόταση των Θεσμών απαιτούσε την υπαγωγή των ξενοδοχείων στον συντελεστή ΦΠΑ 23% κάτι που φυσικά δεν συνέβαινε».

Μάλιστα αναμένεται σήμερα Δευτέρα να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου προκειμένου να ενημερώσει τους έλληνες πολίτες σε «πνεύμα… διαφάνειας» και να… αποκαταστήσει την αλήθεια !
juncker_5
Σύμφωνα λοιπόν με τον ίδιο, ανάμεσα στις δύο προτάσεις που κατατέθηκαν στις 25 Ιουνίου και στις 26 Ιουνίου οι βασικές διαφορές είναι δύο:

– Τα ξενοδοχεία θα υπάγονται στο 13% («και όχι στο 23% όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας»)
– Ζητείται άμεση αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 έτη ή στα 62 έτη με 40 έτη εργασίας
Το ereportaz κατάφερε να εξασφαλίσει την επίμαχη σελίδα και των δυο κειμένων και σας αποκαλύπτει την απάτη του προέδρου της Κομισιόν και των συν αυτώ «Θεσμών»…
Στο πρώτο κείμενο φαίνεται ξεκάθαρα πως τα ξενοδοχεία περιλαμβάνονται ανάμεσα στα εστιατόρια και τα catering με 23% ΦΠΑ, ενώ σε αυτή που εμφανίζει τώρα ο Γιούνκερ, «ως δια μαγείας» η λέξη «hotels» εξαφανίστηκε, κάτι που φυσικά δικαιώνει πλήρως τους ισχυρισμούς του έλληνα πρωθυπουργού και αφήνει άπειρα ερωτήματα για την ποιότητα του πολιτικού ήθους των ανθρώπων με τους οποίους μέχρι χθες η χώρα επιχειρούσε να έρθει σε… «συμφωνία» και μάλιστα… «έντιμη».
Doc01

Στο έγγραφο που ακολουθεί και το οποίο εμφανίζει τώρα ο πρόεδρος της Κομισιόν, η λέξη «hotel» απλά… δεν υπάρχει !!!
doc02

Video: Ο Άνθιμος λέει οτι θα ψηφίσει ΝΑΙ στους ΔΥΝΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, και οι πιστοί φωνάζουν ΟΧΙ!






Ένταση σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου στη Θεσσαλονίκη ανάμεσα στον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο και μερίδα πιστών, με αφορμή το δημοψήφισμα. 



Ειδικότερα, όταν κατά τη διάρκεια του κηρύγματός του, ο μητροπολίτης αναφέρθηκε στο θέμα του δημοψηφίσματος, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας με τους δανειστές. Απευθυνόμενος προς τους πιστούς και αφού αναφέρθηκε στο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε: «Προσοχή, προσευχή, ελπίδα. Ψηφίστε ό,τι θέλετε. Είναι απόλυτο δικαίωμά σας. Εγώ έχω το δικαίωμα, μία φορά να πω μία εξομολόγηση. Εγώ θα ψηφίσω Ευρώπη. Έχει τρωτά…»



Τότε ένας από τους πιστούς άρχισε να φωνάζει δυνατά «όχι» προκαλώντας τα χειροκροτήματα αρκετών εκ των παρισταμένων και αναγκάζοντας τον μητροπολίτη να αποχωρήσει εσπευσμένα προς το ιερό.




Ο μητροπολίτης, που, προς στιγμήν, φάνηκε κάπως αμήχανος, απευθυνόμενος προς τους ιερείς που τον συνόδευαν, αναρωτήθηκε: «Τώρα είναι όχι ή εναντίον αυτού;». «Ένας είναι» του απαντούν οι ιερείς και, αφού ο μητροπολίτης ήπιε μία γουλιά νερό, συνέχισε: ««Α, ένας είναι» και ξεκίνησε τις ψαλμωδίες διακόπτοντας εσπευσμένα το κήρυγμά του, που είχε αυτή την αναπάντεχη κατάληξη.



Πηγή: protoplano.gr








Ισλανδία: "Βγήκαμε από την κρίση γιατί δεν ακούσαμε την Τρόικα"


Ισλανδία: "Βγήκαμε από την κρίση γιατί δεν ακούσαμε την Τρόικα"
Ως γνωστόν, ένα από τα πρώτα θύματα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, ήταν η Ισλανδία. Σας παρουσιάζουμε λοιπόν παρακάτω μία πολύ ενδιαφέρουσα, παλαιότερη είδηση, η οποία έχει τις κρίσιμες αυτές ώρες ιδιαίτερη σημασία (Δημοσιεύτηκε στην Ημερησία 1/2/2013):
«Η Ισλανδία κατάφερε να υπερβεί με επιτυχία την κρίση, επειδή την αντιμετώπισε με εντελώς διαφορετικό τρόπο από ό,τι οι χώρες της ευρωζώνης. Αφήσαμε τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν» λέει στην Deutsche Welle σήμερα o πρόεδρος της χώρας Ολ. Γκρίμσον.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η κατάσταση της τότε ήταν χειρότερη και από εκείνη της Ελλάδας. Σήμερα, όμως, η χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Η οικονομία αναπτύσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς και η ανεργία μειώνεται. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ισλανδίας Όλαφουρ Γκρίμσον, η ανάκαμψη οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ισλανδοί αντιμετώπισαν με εντελώς διαφορετικό τρόπο την κρίση σε σχέση με τις χώρες της ευρωζώνης. Και όπως επισήμανε στην Deutsche Welle ο πρόεδρος Όλαφουρ Γκρίμσον:

«Κατ` αρχήν διαπιστώσαμε νωρίς πως δεν πρόκειται μόνο για μια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση, αλλά για μια βαθιά πολιτική και κοινωνική κρίση. Και αυτό μας οδήγησε σε μεταρρυθμίσεις στα εν λόγω πεδία.
«Αφήσαμε τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν» Η Ισλανδία δεν έσωσε τις προβληματικές της τράπεζες Η Ισλανδία δεν έσωσε τις προβληματικές της τράπεζες. Επιδιώξαμε να αποδώσουμε δικαιοσύνη και παράλληλα να αλλάξουμε τους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων. Ο δεύτερος λόγος της επιτυχίας είναι ότι δεν τηρήσαμε τις δυτικές συνταγές για την αντιμετώπιση της κρίσης».
Με λίγα λόγια η Ισλανδία δεν έκανε τίποτε για να διασώσεις τις τράπεζές της, όπως τονίζει ο Όλαφουρ Γκρίμσον, εξηγώντας τους λόγους. «Αφήσαμε τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν. Διερωτήθηκα πολλές φορές γιατί να αντιμετωπίζουμε τις τράπεζες σαν να είναι οι Άγιοι Τόποι της οικονομίας.
Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει τις τράπεζες από άλλες επιχειρήσεις; Οι τράπεζες είναι μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις και όταν διαπράττουν μεγάλα λάθη θα πρέπει να χρεοκοπούν. Σε διαφορετική περίπτωση τους δημιουργούμε την εντύπωση πως μπορούν να παίρνουν μεγάλα ρίσκα χωρίς ευθύνη.
Δεν γίνεται όταν έχουν επιτυχία να σημειώνουν μεγάλα κέρδη και όταν αποτυγχάνουν να καλείται ο φορολογούμενος να πληρώσει τον λογαριασμό», εξηγεί ο ισλανδός πρόεδρος. «Στηρίξαμε το σύστημα προνοίας», όπως αναφέρει η DW.

Ο Όλαφουρ Γκρίμσον δεν κρύβει ότι επικρίθηκε έντονα η ισλανδική πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης. Οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί θεσμοί εξέφρασαν την αντίθεσή τους στον ισλανδικό δρόμο.

Ακόμη και σήμερα πολλοί υποστηρίζουν ότι η Ισλανδία τα κατάφερε επειδή απλά είχε το δικό της νόμισμα και δεν ήταν μέλος της ευρωζώνης. «Φυσικά και βοήθησε πολύ το γεγονός ότι είχαμε το δικό μας νόμισμα. Προχωρήσαμε στην υποτίμηση της κορώνας και αυτό ήταν σημαντικό. Ωστόσο, όλες οι άλλες κινήσεις που κάναμε δεν είχαν σχέση με την υποτίμηση. Στηρίξαμε το σύστημα προνοίας. Δώσαμε τη δυνατότητα στους πολίτες να συμμετάσχουν στις πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Αφήσαμε τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν και φτιάξαμε άλλες. Αυτά θα τα κάναμε ακόμη και εάν ήμασταν μέλος της ευρωζώνης», διευκρινίζει ο ισλανδός πρόεδρος.

Το ΔΝΤ διδάχθηκε πολλά από την ισλανδική εμπειρία Σε ποιο βαθμό όμως μπορεί το ισλανδικό παράδειγμα να ακολουθηθεί από την καγκελάριο Μέρκελ, την διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τους άλλους παίκτες που διαχειρίζονται την κρίση στην ευρωζώνη; «Η ισλανδική εμπειρία μπορεί να λειτουργήσει ως „εγερτήριο κάλεσμα“ για τους άλλους. Να τους κάνει να επανεξετάσουν τις καθεστηκυίες στρατηγικές των τελευταίων 30 ετών. Η αντίδραση του ΔΝΤ στην ισλανδική περίπτωση ήταν ενδιαφέρουσα. Το πρόγραμμα διαχείρισης της κρίσης του ΔΝΤ ολοκληρώθηκε πριν από ενάμισι χρόνο. Στην αποχαιρετιστήρια σύσκεψη, οι υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι του ΔΝΤ παραδέχθηκαν ότι διδάχθηκαν πολλά από την ισλανδική εμπειρία», καταλήγει ο Όλαφουρ Γκρίμσον.




kontranews.gr