Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

26 Οκτωβρίου 2016

(Βίντεο, εικόνες) EKTAKTO: Η Ρωσία με αιφνιδιαστικό πρώτο «πλήγμα» σφράγισε ολόκληρο τον χώρο της Βαλτικής – Σοκ στο ΝΑΤΟ που στέλνει εσπευσμένα ενισχύσεις – 100 ρωσικά μαχητικά στον αέρα



Του Βασίλη Καπούλα 

Αιφνιδιασμός από Μόσχα καθώς με μια ταχύτατη κίνηση σφράγισε τον χώρο του Καλίνινγκραντ και της Βαλτικής: Αναπτύχθηκαν...

su-24-27

Ανα Δημοσίευση  απο 26/10/2016 27/10/2016

Του Βασίλη Καπούλα

Αιφνιδιασμός από Μόσχα καθώς με μια ταχύτατη κίνηση σφράγισε τον χώρο του Καλίνινγκραντ και της Βαλτικής: Αναπτύχθηκαν Iskander-M στα σύνορα με Εσθονία, δύο κορβέτες οι Zeleny Dol και Serpukhov, συνολικά έχουν αναπτυχθεί 5, εξοπλισμένες με πυραύλους κρουζ Kalibr εμβέλειας 1.500 χλμ και 2.500 χλμ στη Βαλτική! Ταυτόχρονα ο ρωσικός Στρατός ανακοίνωσε την ανάπτυξη στην ίδια περιοχή -εκτός από τους Iskander-  πυραυλικών συστημάτων Bal-Ε και «Bastion».
Eπιπλέον σε μια πρόβα τζενεράλε σύγκρουσης με το ΝΑΤΟ 100 μαχητικά όλων των τύπων σήκωσε στον αέρα η Ρωσία ενώ σε ετοιμότητα με εκτελέσεις βολών τέθηκαν όλα τα αντιαεροπορικά-αντιπυραυλικά συστήματα από τα μέλη της ΚΑΚ, Ρωσίας-Λευκορωσίας-Καζακστάν-Αρμενίας στην Κοινή Άσκηση Αεράμυνας.
Η άσκηση ξεκίνησε από τις περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας και απογειώθηκαν στρατηγικά βομβαρδιστικά Tupolev Tu-160, Tupolev Tu-85MS, Tupolev Tu-22MS, Sukhoi Su-27, Mikoyan MiG-29, MiG-31, Sukhoi Su-24, Su-34, Su-25, Mi-8, Kamov Ka-27.
Η άσκηση περιελάμβανε σενάρια αναχαίτισης εχθρικών μαχητικών «φωτογραφίζοντας» το ΝΑΤΟ ενώ εκτελέστηκαν και ασκήσεις αντιμετώπισης αεροπειρατείας..
Την ίδια στιγμή το ΝΑΤΟ συγκεντρώνει χιλιάδες στρατεύματα στα σύνορα με τη Ρωσία. Κάτι τέτοιο είχε να συμβεί από την επιχείρηση Barbarossa αναφέρουν ρωσικές πηγές.
Η Βρετανία ανέφερε ότι θα στείλει μαχητικά Typhoon στη Ρουμανία και 800 στρατιώτες στην Εσθονία μαζί με ενισχύσεις από Δανία και Γαλλία και οι ΗΠΑ άρματα μάχης, πυροβολικό και στρατιώτες στη Πολωνία
Συνολικά 4.000 άντρες  και μια συνολική δύναμη ταχείας αντίδρασης 40.000 αντρών θα είναι έτοιμη για ανάπτυξη.
Ο Καναδάς στέλνει 450 στρατιώτες στη Λετονία και η Ιταλία 140 άντρες.
Η Γερμανία στέλνει 600 στρατιώτες στη Λιθουανία μαζί με δυνάμεις από Ολλανδία, Νορβηγία, Βέλγιο, Κροατία και Λουξεμβούργο.
Όσο αφορά τις κορβέτες πρόκειται για κόλπο γκρόσο της Ρωσίας καθώς ενώ είχε ανακοινωθεί ότι θα μετείχαν στην επιχείρηση στη Μεσόγειο εκτέλεσαν άλλη μια «Μασκίροβκα».
Οι δύο ρωσικές κορβέτες από τη Μεσόγειο (τελευταία στάση Ceuta) εντοπίστηκαν από το ολλανδικό Ναυτικό στη Βόρεια Θάλασσα με κατεύθυνση βόρεια. Μάλιστα οι Ολλανδοί τράβηξαν και φωτογραφίες (δείτε παρακάτω)
Τα σκάφη Serpukhov και Zeleny Dol project Project 21631 είναι εκτοπίσματος 940 τόνων έχουν μήκος 75 μέτρα και πλήρωμα 36 ατόμων.
Ο οπλισμός του αποτελείται από πυροβόλο 1 × 100 mm A-190, CIWS AK-630-M2 , 2 4πλούς εκτοξευτές IGLA, 3 πολυβόλα των 7,62mm, ανθυποβρυχιακό εκτοξευτή DP-65 και 8 πυραύλους κρουζ Kalibr-NK.

Οι πύραυλοι που έχουν προκαλέσει πανικό στην Δύση και τους ισλαμιστές είναι κατηγορίας πλεύσης και είναι κωδικοποιημένοι ως 3M14T που μπορούν να καταστρέφουν στόχους σε αποστάσεις μέχρι και τα 2.500 χλμ με κεφαλή βάρους 450 κιλών. Το μήκος των πυραύλων φτάνει τα 6,2 μ. ενώ η τερματική του ταχύτητα είναι υποηχητική στα 0,8 μαχ.

Οι εξαγωγικές εκδόσεις του συστήματος που είναι σπονδυλωτής κατασκευής και μπορεί να κατασκευαστεί και σε υπερηχητικές εκδόσεις φέρει το όνομα Club S/M/K.
Το σύστημα επάκτιας άμυνας Bal αποτελεί την χερσαία έκδοση του πυραύλου Kh-35 που φέρεται σε βαρέα τροχοφόρα οχήματα MAZ 7930 με το καθένα να μεταφέρει 8 πυραύλους έτοιμους για εκτόξευση και δρα σε πυροβολαρχίες.
Κάθε πυροβολαρχία φέρει 2 οχήματα ελέγχου και επικοινωνιών 4 εκτοξευτές καθώς και 4 οχήματα ανεφοδιασμού.
Επιπλέον ανά πυροβολαρχία υπάρχει και ραντάρ ελέγχου και προειδοποίησης στόχων επιφανείας ενώ μέσω συστήματος ζεύξης δεδομένων λαμβάνει στοιχεία είτε από αεροσκάφη είτε από άλλα πλέοντα σκάφη.
Ο πύραυλος έχει εμβέλεια 120 χιλιόμετρα, έχει κεφαλή βάρους 145 κιλών, ταχύτητα πτήσης 0,8μαχ ενώ μπορεί να βάλλεται ένας πύραυλος ανά 3 δευτερόλεπτα.
Η τερματική καθοδήγηση γίνεται από ραντάρ X-band.
Το πιο προηγμένο πυραυλικό της σύστημα ανέπτυξε η Ρωσία στα σύνορα με την Εσθονία. Έτσι το ρωσικό ΥΠΑΜ ανακοίνωσε ότι το πυραυλικό σύστημα Iskander-M εκτέλεσε ασκήσεις ετοιμότητας στην περιοχή του Λούζκι.
Η άσκηση προέβλεπε πλήγματα κατά κέντρων επικοινωνιών και σταθμών ραντάρ ενώ η συμμετοχή ήταν από 100 στρατιώτες με 20 οχήματα.
Ο ρωσικός στρατός έθεσε σε υπηρεσία το σύστημα το 2006 και μπορεί να εμπλέξει με το διπλό εκτοξευτή σειρά στόχων υψηλής αξίας σε αποστάσεις μέχρι και τα 500 χιλιόμετρα με ακρίβεια βολής CEP-3m.
Επίσης ο φορέας είναι κοινός με το σύστημα πυραύλων Club-K για τη επίτευξη πληγμάτων κατά ναυτικών στόχων και εγκαταστάσεων σε αποστάσεις μέχρι τα 1.500 χιλιόμετρα.
Οι ρωσικές στρατηγικές δυνάμεις εκτέλεσαν βολή βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου RS-18 (SS-19 Stiletto) δύο σταδίων από τη νοτιοδυτική Ρωσία στην ρωσική άπω ανατολή.
Πιο συγκεκριμένα χτες το πρωί στις 11:58 τοπική ώρα έγινε εκτόξευση του πυραύλου από το Γιάσνι στο Όρενμπουργκ με στόχο την χερσόνησο της Καμτσάκα.
Είναι πύραυλος δύο σταδίων υγρών καυσίμων αποτελούμενο από τους πυραύλους εκτόξευσης με την χρήση τριών κινητήρων RD-0233 και ενός RD-0234 ενώ στο δεύτερο στάδιο χρησιμοποιείται ο κινητήρας RD-0235.
Η εμβέλεια του πυραύλου φτάνει τα 10.000 χιλιόμετρα έχει μέγιστο βάρος 105,6 τόνους μήκος 27 μέτρα ενώ εκτοξεύεται από εγκαταστάσεις τύπου σιλό.
Μπορεί να μεταφέρει μέχρι 6 κεφαλές των 400κτ ή 5μτ ενώ το σύστημα καθοδήγησης είναι αδρανειακό.
Προς το παρόν μια Ισπανική φρεγάτα παρακολουθεί το ρωσική αρμάδα μάχης…
Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν τα ρωσικά ΜΜΕ στην εμφάνιση του USSCarney στη Σούδα….



















.


 Δειτε περισσότερα βίντεο: ΕΔΩ www.pentapostagma.gr

EKTAKTO: Πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες γρονθοκόπησαν και έστειλαν αιμόφυρτη στο νοσοκομείο Ελληνίδα – Ξεκίνησαν αντάρτικο μέσα στη χώρα μας!


Πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες γρονθοκόπησαν και έστειλαν αιμόφυρτη στο νοσοκομείο Ελληνίδα εργαζόμενη κάτοικο της περιοχής στη Μυρσίνη Ηλείας, επιτέθηκαν με...

lathro

Πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες γρονθοκόπησαν και έστειλαν αιμόφυρτη στο νοσοκομείο Ελληνίδα εργαζόμενη κάτοικο της περιοχής στη Μυρσίνη Ηλείας, επιτέθηκαν με σιδερένιες σχάρες σε εργαζόμενους παρακείμενης καφετέριας, κυνήγησαν τον ένα από τους δύο ιδιοκτήτες της, προπηλάκισαν τους έντρομους θαμώνες της καφετέριας, ενώ οι αστυνομικοί που έφτασαν με περιπολικό στο LM Village έτυχαν και αυτοί «θερμής» υποδοχής.
«Αυτά που συνέβησαν το βράδυ της Κυριακής μας τρόμαξαν και ελπίζω να μην υπάρχει συνέχεια», δήλωσε θαμώνας καφετέριας που δέχθηκε την απρόκλητη επίθεση προσφύγων. «Κάποιοι έβγαλαν και μικρά μαχαίρια αλλά δεν τα χρησιμοποίησαν», είπε στο Patrisnews Σύρος πρόσφυγας που όπως δήλωσε ήταν αυτόπτης μάρτυρας στον ξυλοδαρμό της γυναίκας.

Λίγα λεπτά μετά τον εντοπισμό του μικρού παιδιού στην μικρή πισίνα, Ελληνίδα εργαζόμενη στο catering που σιτίζει τους πρόσφυγες, γνωστή σε όλους στο προσφυγικό κέντρο αφού είναι και κάτοικος της περιοχής, πήγε έντρομη στο σημείο που είναι η πισίνα για να δει τι είχε συμβεί.
Εκεί την περικύκλωσαν πρόσφυγες, όλοι άντρες, και άρχισαν να της φωνάζουν και να την γρονθοκοπούν.

Μάταια η γυναίκα προσπαθούσε να καλυφθεί. Κάποιοι από τους πρόσφυγες, περίπου 7-8 άνδρες (σύμφωνα με μαρτυρία Σύρου που ήταν σε απόσταση), συνέχισαν να την γρονθοκοπούν στο πρόσωπο, την πλάτη και τα πλευρά, ενώ ένας την κλωτσούσε!

Η γυναίκα σωριάστηκε στο έδαφος δίπλα στην πισίνα. Τότε κάποιοι άλλοι από τους πρόσφυγες, φώναζαν στους δράστες να σταματήσουν και εκείνοι απομακρύνθηκαν.
«Κάποιοι είχαν βγάλει και μικρά μαχαίρια», λέει στην εφημερίδα «Πατρίς» ο Σύρος πρόσφυγας που ήταν αυτόπτης μάρτυρας αυτού του θλιβερού επεισοδίου και συνέχισε: «Τα αδέρφια μου ήθελαν να πάρουν το αυτοκίνητό της για να μεταφέρουν το παιδί στο νοσοκομείο αφού αργούσε το ασθενοφόρο. Όμως όπως είχαμε καταλάβει το παιδί πρέπει να ήταν ήδη νεκρό».

Η γυναίκα μεταφέρθηκε αιμόφυρτη και σε κατάσταση σοκ στο νοσοκομείο Πύργου, εξετάστηκε από τους γιατρούς οι οποίοι της προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες και με τη βοήθεια συγγενών της έφυγε από το νοσοκομείο τις πρώτες πρωινές ώρες. Μέχρι και χθες το βράδυ δεν ήταν σε κατάσταση να μιλήσει για τα όσα πέρασε στα χέρια ομάδας προσφύγων.

Στην καφετέρια -των αδερφών Τσίρου- στη Μυρσίνη στην παραλία δίπλα από το προσφυγικό κέντρο εκείνη την ώρα βρίσκονταν περίπου 40 θαμώνες, μεταξύ των οποίων και η κόρη του δημάρχου Ανδραβίδας Κυλλήνης, η κυρία Αλίς Μοράντ.

Κάποια στιγμή έξω από το μαγαζί ακούστηκαν φωνές. Κάποιοι, 3-4 πρόσφυγες, ούρλιαζαν στην αραβική γλώσσα και κάποιοι θαμώνες σηκώθηκαν όρθιοι. Οι πρόσφυγες μπήκαν στο μαγαζί προπηλακίζοντας τους θαμώνες, οι οποίοι παρακολουθούσαν έντρομοι το σκηνικό μην μπορώντας να καταλάβουν τι συμβαίνει.

Στη συνέχεια οι τρεις πρόσφυγες βγήκαν από το μαγαζί και τους ακολούθησαν και οι δύο σερβιτόροι του καταστήματος μαζί με τον αδελφό του κ. Διονύση Τσίρου.

Οι πρόσφυγες ξήλωσαν τις σχάρες για τα όμβρια από το μαγαζί και κινήθηκαν απειλητικά κατά των δύο σερβιτόρων και του κ. Αναστασίου Τσίρου, οι οποίοι τράπηκαν σε φυγή για να αποφύγουν τα χτυπήματα. «Οι τρεις πρόσφυγες με σχάρες στα χέρια κινήθηκαν απειλητικά εναντίον των εργαζομένων του καταστήματος και του αδελφού μου», δήλωσε αποκλειστικά την «Πατρίς» ο κ. Τσίρος Διονύσης και συνέχισε:
«Δεν ξέρω τι θα συνέβαινε αν δεν έτρεχαν να φύγουν… Δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο που δεχθήκαμε επίθεση. Εκ των υστέρων μάθαμε ότι ζητούσαν να μεταφέρουμε ένα παιδάκι που ήταν ήδη νεκρό στο νοσοκομείο. Φοβάμαι για τη συνέχεια. Πρέπει να πω επίσης ότι πολλές φορές όλους αυτούς τους μήνες που βρίσκονται οι πρόσφυγες στο κέντρο, βλέπουμε τα μικρά παιδιά να κυκλοφορούν μόνα τους, χωρίς τους γονείς τους. Το καλοκαίρι τα βλέπαμε να μπαίνουν μόνα τους στη θάλασσα… Λυπάμαι πολύ για τον θάνατο του μικρού παιδιού». Σύμφωνα με μαρτυρίες θαμώνων που τελικά έφυγαν μετά από λίγο από την καφετέρια (φοβούμενοι για τα χειρότερα) δήλωσαν ότι τους τρεις δράστες που επιτέθηκαν στους εργαζόμενους της καφετέριας των αδερφών Τσίρου, κατάφερε ύστερα από πολλή προσπάθεια να ηρεμήσει ο Γιώργος Αγγελόπουλος, το μέλος της επιτροπής συντονισμού του κέντρου.
Οι πρόσφυγες από το βράδυ της Κυριακής έχουν δημιουργήσει ομάδες περιφρούρησης της εισόδου του LM Village και απαγορεύουν την είσοδο σε όλους. Οι μόνοι που εισέρχονται είναι τα μέλη της επιτροπής συντονισμού, γιατροί και εθελοντές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι όταν το βράδυ της Κυριακής εμφανίσθηκε περιπολικό της αστυνομίας, οι αστυνομικοί πέρασαν για μερικά λεπτά δύσκολες στιγμές καθώς οι πρόσφυγες τους επιτέθηκαν…

πηγή: http://www.pentapostagma.gr/
Πηγή: Patrisnews

Ακυρώθηκαν φόροι 2.000.000 ευρώ που είχαν επιβληθεί στη Motor Oil


akirothikan-fori-2-000-000-evro-pou-ichan-epivlithi-sti-motor-oil

Τι αναφέρει η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου της Αθήνας

Ακυρώθηκαν από το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας, φόροι συνολικού ύψους 2.007.200 ευρώ που είχαν επιβληθεί στην εταιρεία «ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ)
Διυλιστήρια Κορίνθου Α.Ε.» από τον προϊστάμενο του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕ.ΜΕ.ΕΠ.) για χρήση προηγούμενου έτους.
Σύμφωνα με την απόφαση που έκανε δεκτή την αίτηση της εταιρείας , ηεπιβολή πρόσθετου φόρου ήταν μη νόμιμη καθώς δεν αναγνωρίστηκαν δαπάνες της επιχείρησης ως εκπιπτόμενες από τα ακαθάριστα έσοδά της κατά τον έλεγχο που έγινε στα βιβλία της εταιρείας. Μεταξύ άλλων οι δαπάνες αφορούσαν τη διαφημιστική προβολή και έξοδα την εταιρείας όπως δαπάνες ιατρικής περίθαλψης εργαζομένων, τέλη χρήσης αιγιαλού - δηλητηρίου, αγορές και έξοδα ψυχαγωγίας προσωπικού.
Ο φόρος επιβλήθηκε μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε στην εν λόγω εταιρεία για διορθωτικό φόρο εισοδήματος, οικονομικού έτους 2012, με την προσαύξηση των καθαρών κερδών με λογιστικες διάφορες. Στην εταιρεία καταλογίστηκε διαφορά κυρίου φόρου, ύψους 1.286.668,12 ευρώ, καθώς και πρόσθετος φόρος λόγω ανακριβούς δήλωσης, ύψους 720.534,15 ευρώ (συνολικά 2.007.202,27 ευρώ).

Συγκεκριμένα, οι Διοικητικοί Εφέτες αναφέρουν:

«Το δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη:
α) ότι όπως αναφέρεται στην από 1-8-2014 έκθεση μερικού ελέγχου προσδιορισμού φόρου εισοδήματος του ελεγκτή του ΚΕ.ΜΕ.ΕΠ. στην προσφεύγουσα ανώνυμη εταιρία διενεργήθηκε φορολογικός έλεγχος από νόμιμους ελεγκτές, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 82 του ν. 2238/1994, για τη διαχειριστική περίοδο από 1-1-2011 έως 31-12-2011 και εκδόθηκε έκθεση φορολογικής συμμόρφωσης χωρίς επιφύλαξη για τα φορολογικά αντικείμενα που αναφέρονται στο προσάρτημα αναλυτικών πληροφοριακών στοιχείων, μεταξύ των οποίων και η φορολογία εισοδήματος,

β) ότι όπως ισχυρίζεται η προσφεύγουσα και δεν αμφισβητείται από τη Φορολογική Αρχή, μέχρι τις 30-4-2014, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 και 5 του άρθρου 5 της Υ.Α. ΠΟΛ 1159/2011, δεν διενεργήθηκαν έλεγχοι στην επιχείρησή της με βάση τις διατάξεις των παρ. 1 και 4 του άρθρου αυτού και

γ) ότι ενόψει αυτών, μετά την 30-4-2014 η χρήση 2011 θεωρείται περαιωμένη, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1α του άρθρου 6 της ως άνω υπουργικής απόφασης και δυνατότητα άλλου ελέγχου υπάρχει μόνο σε περίπτωση στοιχείων ή ενδείξεων για παραβάσεις που ορίζονται στην παρ. 6 του άρθρου 5 της ανωτέρω υπουργικής απόφασης, είτε με βάση τις διατάξεις του άρθρου 80 του ν. 3842/2010 και με τη χρήση μεθόδων ανάλυσης κινδύνου, ωστόσο, εν προκειμένω, από τα στοιχεία του φακέλου δεν προκύπτει, ούτε, εξάλλου, η Φορολογική Αρχή επικαλείται ότι ο παρών έλεγχος διενεργήθηκε βάσει των διατάξεων αυτών, κρίνει ότι μη νομίμως διενεργήθηκε έλεγχος στην επιχείρηση της προσφεύγουσας δυνάμει της υπʼ αριθ. 168/6-5-2014 εντολής ελέγχου μετά τις 30-4-2014, ήτοι μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων της χρήσης 2011, με βάση τις διατάξεις των άρθρων 66 του ν. 2238/1994, 23-25 και 66 του ν. 4174/2013 και των Α.Υ.Ο. ΠΟΛ. 1038/2012 και 1159/2011 και συνεπώς, μη νομίμως εκδόθηκε επί τη βάσει αυτού εις βάρος της προσφεύγουσας η υπʼ αριθ. 1962/25-8-2014οριστική πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος, τα δε αντίθετα υποστηριζόμενα από το Ελληνικό Δημόσιο, πρέπει να απορριφθούν.

Ειδικότερα, οι προαναφερόμενοι ισχυρισμοί του πρέπει να απορριφθούν ως αλυσιτελώς προβαλλόμενοι, αφενός μεν διότι αφορούν τη χρήση 2010 και αφετέρου διότι ο παρών έλεγχος δεν διενεργήθηκε μετά τις 30-4-2014 με βάση τις διατάξεις των παρ. 1 και 4 του άρθρου 5 της Υ.Α. ΠΟΛ 1159/2011, για τις οποίες ορίζεται η ανωτέρω αποκλειστική προθεσμία από τις παρ. 2 και 5 του άρθρου 5 της Υ.Α. ΠΟΛ 1159/2011».

ΤΡΙΚΑΛΑ : Οι λαθρομετανάστες - φασαρία και ​Διαμαρτυρία με αίτημα …να τους δώσουν αραβικές πίτες (!!)


Αναστάτωση στο hotspot των Τρικάλων και κινητοποίηση της Αστυνομίας.

Όπως κατέγραψε το trikalanews.gr φιλοξενούμενοι του hotspot των Τρικάλων, προέβησαν σήμερα το μεσημέρι σε διαμαρτυρία για το …φαγητό τους.

Όταν διαπιστώθηκε ότι οι μερίδες ήταν απόλυτα ικανοποιητικές, αναζητήθηκε ο λόγος της διαμαρτυρίας που ήταν αίτημα να τους χορηγούνται με το συσσίτιο και αραβικές πίτες…

Την ώρα που Τρικαλινές οικογένειες συνωστίζονται στα συσσίτια και άλλες από αξιοπρέπεια δεν καταφεύγουν σε αυτά, οι φιλοξενούμενοι του hotspot προχωρούν σε αυτή την διαμαρτυρία…

Συνεπώς, επειδή «όπως στρώσαμε θα κοιμηθούμε», καλούνται οι «Εθελοντές» του Δήμου Τρικκαίων να …ζυμώσουν και να ψήσουν αραβικές πίτες, μέχρι να βρεθεί κάποια …ΜΚΟ που παρασκευάζει (με το αζημίωτο φυσικά) και διανέμει αραβικές πίτες…

Πάντως ο χρόνος της …διαμαρτυρίας (και κυρίως το αίτημα), παρά είναι …ύποπτος αν αναλογιστούμε ότι το κλίμα είναι έκρυθμο σε άλλα hotspot της χώρας…

Ζίγκμουντ Μπάουμαν: «Δεν είναι κρίση, είναι αναδιανομή πλούτου»

Ζίγκμουντ Μπάουμαν: «Δεν είναι κρίση, είναι αναδιανομή πλούτου»

Ζίγκμουντ Μπάουμαν: «Δεν είναι κρίση, είναι αναδιανομή πλούτου»


Ο επίτιμος καθηγητής κοινωνιολογίας Ζίγκμουντ Μπάουμαν μιλά για την κρίση, τον καταναλωτισμό, τις μορφές αντίστασης, την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας και το πώς βλέπει το μέλλον.


Τη συνέντευξη πήραν η Ντίνα Δαβάκη και ο Δημήτρης Μπούκας για την εφημερίδα Η Εποχή.

Η Ελλάδα και η Νότια Ευρώπη διέρχονται μια παρατεταμένη οικονομική κρίση και δέχονται συνέχεια σκληρά μέτρα λιτότητας. Ποια είναι η γνώμη σας για αυτά που συμβαίνουν;

Τα μέτρα συνδέονται με τα δάνεια που ζητούνται. Είναι σημαντικό όμως να δει κανείς για ποιο σκοπό χρησιμοποιούνται τα δάνεια που δίνονται στην Ελλάδα. Αν χρησιμοποιούνται για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τότε απλά τρέφεται η ρίζα του προβλήματος και οι πολιτικές λιτότητας θα συνεχιστούν αμείωτες. Οι οικονομικές κρίσεις έχουν να κάνουν όχι με καταστροφή του πλούτου, αλλά με αναδιανομή του. Σε κάθε κρίση υπάρχουν πάντα κάποιοι που κερδίζουν περισσότερα χρήματα σε βάρος των άλλων. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, μετά την κρίση έχει παρατηρηθεί μια αργή ανάκαμψη, όμως το 93% του επιπλέον ΑΕΠ που δημιουργήθηκε, κατέληξε μόνο στο 1% του πληθυσμού.

Στα βιβλία σας έχετε πολλές φορές αναφερθεί στον καταναλωτισμό της σύγχρονης, μετανεωτερικής κοινωνίας. Σε τι βαθμό υπάρχει συμβατότητα μεταξύ καταναλωτισμού και μέτρων λιτότητας;
Μέχρι το 1970, υπήρχε μια κυρίαρχη κουλτούρα αποταμίευσης και οι άνθρωποι δεν ξόδευαν χρήματα αν δεν τα είχαν προηγουμένως κερδίσει. Μετά το 1970, και με τη συνδρομή πολιτικών όπως ο Ρέϊγκαν, η Θάτσερ και θεωρητικών όπως ο Φρίντμαν, το καπιταλιστικό σύστημα αντιλήφθηκε ότι υπήρχε παρθένο έδαφος που μπορούσε να κατακτηθεί. Η Ρόζα Λούξεμπουργκ ήταν αυτή που είχε πει ότι ο καπιταλισμός αναζωογονείται μέσω νέων παρθένων περιοχών. Αλλά προέβλεψε λανθασμένα ότι όταν το σύστημα κατακτήσει όλα τα παρθένα εδάφη θα καταρρεύσει. Αυτό που δεν προέβλεψε ήταν ότι ο καπιταλισμός θα αποκτούσε την ικανότητα να δημιουργεί τεχνητές παρθένες περιοχές και να τις κατακτά. Μία από αυτές είναι οι άνθρωποι που δεν έχουν χρέη. Έτσι εφευρέθηκαν οι πιστωτικές κάρτες.

Διαμορφώθηκε λοιπόν μια κουλτούρα διαφορετική από αυτή της αποταμίευσης. Τώρα πλέον μπορούσε κανείς να ξοδεύει χρήματα που δεν είχε αποκτήσει. Η φάση μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης, που διήρκεσε από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα, βασίστηκε σε αυτήν ακριβώς την πίεση για δανεισμό. Κι όταν κανείς χρωστούσε η αντίδραση των τραπεζών δεν ήταν όπως παλιότερα, να στείλουν τον κλητήρα, αλλά το αντίθετο: έστελναν ένα πολύ ευγενικό γράμμα, με το οποίο προσέφεραν ένα νέο δάνειο για να αποπληρωθεί το προηγούμενο χρέος! Αυτό συνεχίστηκε για τριάντα χρόνια, μέχρι που ο Κλίντον εισήγαγε τα ενυπόθηκα δάνεια υψηλού κινδύνου, που σήμαινε ότι ακόμη και οι άνθρωποι που δεν μπορούσαν να καλύψουν τα έξοδά τους με τα έσοδα, μπορούσαν να πάρουν στεγαστικά δάνεια κλπ. Τελικά αυτή η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο και έτσι δημιουργήθηκε η χρηματοπιστωτική κρίση.

Παρόλα αυτά, η καπιταλιστική οικονομία φαίνεται να αντέχει.

Είχαμε, για παράδειγμα, το κίνημα «Καταλάβετε τη Wall Street», το οποίο έτυχε μεγάλης προσοχής από τα ΜΜΕ σε όλον τον κόσμο. Στο μόνο μέρος που δεν έγινε αισθητό ήταν στην ίδια τη Wall Street, η οποία λειτουργεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο! Και αυτό είναι το πρόβλημα. Κυριαρχεί η ιδέα, στο μυαλό της κας Μέρκελ και των άλλων πολιτικών, ότι ο μόνος τρόπος είναι να υποστηρίζονται οι τράπεζες για να μπορούν να δίνουν περισσότερα δάνεια. Αλλά αυτή είναι μια πολύ κοντόφθαλμη πολιτική, αφού αυτή η παρθένα περιοχή του καπιταλισμού έχει πια εξαντληθεί: Οποιοσδήποτε μπορούσε να χρεωθεί, έχει χρεωθεί! Ακόμα και τα εγγόνια σας είναι ήδη χρεωμένα, δεν υπάρχει αμφιβολία. Θα πληρώνουν αυτά τα τριάντα χρόνια καταναλωτικού οργίου. Κι ενώ στην αρχή η παρθένα περιοχή των ανθρώπων που χρεώνονται απέφερε τεράστια κέρδη, βαθμιαία τα κέρδη αυτά λιγόστεψαν και τώρα είναι μηδαμινά, σύμφωνα με το νόμο της φθίνουσας απόδοσης. Αυτό που γίνεται στην Ελλάδα τώρα είναι ότι η χώρα επενδύει σε φαντάσματα, αυτό ακριβώς είναι οι τράπεζες που δίνουν δάνεια!

Ποια είναι η διέξοδος, αν, όπως είπατε σε μια ομιλία σας, «έχει το μέλλον Αριστερά»;
Μού ζητάτε να απαντήσω ένα ερώτημα το οποίο πολύ πιο έξυπνοι άνθρωποι, όπως ο Στίγκλιτς, δυσκολεύονται να απαντήσουν.Είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν ριζικές λύσεις. Κι εκείνο που με ανησυχεί, είναι ότι μεταξύ των πολιτικών θεσμών που έχουμε στη διάθεση μας, δεν υπάρχει ούτε ένας που να είναι σε θέση να παράσχει μακροπρόθεσμες λύσεις. Όλες οι κυβερνήσεις υπόκεινται στους, κατά τον R.D.Laing[1], διπλούς δεσμούς, που στην περίπτωση των κυβερνήσεων, για να χρησιμοποιήσω μια αναλογία, συνίστανται στις πιέσεις που δέχονται. Από τη μία για να επανεκλεγούν πρέπει να αφουγκράζονται τα αιτήματα του λαού, εκούσια ή ακούσια, και να υποσχεθούν την ικανοποίησή τους. Από την άλλη, όλες οι κυβερνήσεις, δεξιές και αριστερές, αδυνατούν να τηρήσουν τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις λόγω των χρηματιστηρίων και των τραπεζών. Για παράδειγμα, όταν η κυρία Μέρκελ και ο κύριος Σαρκοζί συναντήθηκαν μια Παρασκευή να διαβουλευτούν για το μνημόνιο της Ελλάδας, έλαβαν και κοινοποίησαν κάποιες αποφάσεις, και έτρεμαν όλο το σαββατοκύριακο μέχρι να ανοίξουν τα χρηματιστήρια τη Δευτέρα.

Δεν ξέρω αν η άποψη του Laing είναι σωστή ή λάθος ως προς την οικογένεια, αλλά θεωρώ ότι έχω δίκιο όταν υποστηρίζω πως ισχύει στην περίπτωση των κυβερνήσεων.Ο κόσμος ψηφίζει από απογοήτευση. Εχουμε ολοένα και πιο συχνές εναλλαγές Δεξιάς και Αριστεράς. Στα πλαίσια της ίδιας κρίσης, ο αριστερός Θαπατέρο ηττήθηκε από τον δεξιό Ραχόι στην Ισπανία, ενώ στη Γαλλία ο δεξιός Σαρκοζί αντικαταστάθηκε από τον σοσιαλιστή Ολάντ. Αυτό ακριβώς εννοώ με τον όρο διπλοί δεσμοί. Από τη μία η πίεση του εκλογικού σώματος και από την άλλη το παγκόσμιο κεφάλαιο, χρηματιστήρια, τράπεζες, επενδυτές, που υπερβαίνουν οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Μέχρι και οι ΗΠΑ είναι καταχρεωμένες. Φαντάζεστε να ζητήσουν οι δανειστές της αμερικανικής κυβέρνησης άμεση εξόφληση του χρέους; Η αμερικανική οικονομία θα καταρρεύσει εν ριπεί οφθαλμού. Σε συνθήκες διπλών δεσμών, τόσο στην ψυχολογία όσο και στην μακροοικονομία, δεν υπάρχει επιτυχής διαφυγή. Πρέπει να αλλάξει το σύστημα εκ βάθρων και αυτό χρειάζεται χρόνο.

Ναι, χρειάζεται ριζική λύση. Ποιά η γνώμη σας για τα κινήματα στη Νότια Ευρώπη; Εμείς ελπίζουμε πως τα κινήματα βάσης φαίνονται να ενισχύονται ολοένα. Είναι η πρώτη φορά, που στην Ελλάδα παρατηρούνται ομοιότητες με τα μέσα της δεκαετίας του ’70, μετά την πτώση της δικτατορίας. Υπάρχει συσπείρωση των πολιτών και νομίζουμε πως είναι πολύ καλός οιωνός και ελπιδοφόρος.

Είναι η μόνη ελπίδα. Στο «Ημερολόγιο μιας κακής χρονιάς» ο Νοτιοαφρικανός συγγραφέας Κούτσι επανεξετάζει τις βασικές αρχές που διέπουν τη σκέψη μας, τα θεμέλια του στοχασμού μας, που θεωρούνται δεδομένα. Ο αρχαίος ελληνικός όρος είναι «δόξα» και υποδηλώνει τις ιδέες με βάση τις οποίες σκεπτόμαστε, που όμως δεν αμφισβητούμε (ΣτΜ «δοξασία» στα νέα ελληνικά). Μας διευκολύνουν να κατανοήσουμε τι γίνεται γύρω μας ή τουλάχιστον έτσι νομίζουμε, αλλά δεν υπόκεινται σε έλεγχο. Τις αποδεχόμαστε σιωπηρά.  Ο Κούτσι τις θέτει σε αμφισβήτηση. Και λέει λοιπόν: «Αν θέλουμε πόλεμο, τον έχουμε. Αν επιθυμούμε ειρήνη, μπορούμε να την αποκτήσουμε. Αν αποφασίσουμε πως τα έθνη πρέπει να δρουν σε καθεστώς ανταγωνισμού και όχι φιλικής συνεργασίας, αυτό θα γίνει». Επομένως, κάθε αλλαγή είναι εφικτή.
Είναι θέμα πολιτικής βούλησης…

Στη θέση των ιδιωτικών επιχειρήσεων, μπορούμε να έχουμε συνεταιρισμούς. Oταν έκανα τη διατριβή μου για υφηγεσία στο LSE, το θέμα μου ήταν η κοινωνιολογική ανάλυση του βρετανικού εργατικού κινήματος. Πώς από την παρακμή του στο τέλος του 19ου αιώνα εδραιώθηκε και απέκτησε ισχύ τον 20ο. Δεν έγινε χάρη στις τράπεζες, ούτε χρηματοδοτήθηκε από ιδρύματα. Ενισχύθηκε όμως από το συνεταιρισμό καταναλωτών Ροτσντέιλ, που ήταν ο πρώτος συνεταιρισμός το 19ου αιώνα. Τα μέλη του αποφάσισαν να σταματήσουν να αγοράζουν από τα μαγαζιά, να μην πληρώνουν τους κεφαλαιούχους, αλλά να διανέμουν τα έσοδα του συνεταιρισμού στα μέλη του και στις τοπικές κοινότητες. Ο Ροτσντέιλ δεν ήταν ο μόνος, υπήρχαν κι άλλοι. Υπήρχαν τα ταμεία αλληλοβοήθειας, που με μια μικρή συνδρομή, τα μέλη σε περίπτωση δυσκολίας μπορούσαν να δανειστούν χρήματα και να μην καταφύγουν στην τράπεζα. Αυτά τα ταμεία δεν ήταν κερδοσκοπικά. Επομένως δεν είναι αποκύημα της φαντασίας του Κούτσι, αλλά εφικτό το να γίνουν αλλαγές. Προΰποθέτουν όμως επανάσταση στο επίπεδο της κουλτούρας και νοοτροπίας.

Στην Ελλάδα της κρίσης υπάρχουν παρόμοιες πρωτοβουλίες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, που παρακάμπτουν το μεσάζοντα και αγοράζουν από τους παραγωγούς και πωλούν σε τιμές κόστους απευθείας στους καταναλωτές. Μόνο έτσι μπορούν να αντεπεξέλθουν οι πολίτες , των οποίων η αγοραστική δύναμη έχει μειωθεί στο μισό από τις αλλεπάλληλες περικοπές. Πρόκειται για έγκλημα…

Αν τελικά η αλλαγή νοοτροπίας έχει αρχίσει, είναι μια αργή και μακροπρόθεσμη διαδικασία, που πρέπει να υπερνικήσει ισχυρότατους αντιπάλους. Ετσι όταν μιλάμε για λύσεις, το μείζον πρόβλημα δεν είναι το να βρούμε το τι είναι αναγκαίο να γίνει. Σ’ αυτό εύκολα μπορούμε να πετύχουμε σύγκλιση απόψεων. Το θέμα είναι το ποιός θα το κάνει.

Μήπως οι αγανακτισμένοι πολίτες;

Σίγουρα όχι τα πολιτικά κόμματα, οποιασδήποτε απόχρωσης. Ούτε οι κυβερνήσεις, που δεν ελέγχουν την οικονομία, οι δυνάμεις τις οποίας είναι παγκόσμιες. Τα κράτη είναι εξ ορισμού υποχρεωμένα να δρουν στα πλαίσια της επικράτειάς τους. Η οικονομία δεν ασχολείται πλέον με το τοπικό επίπεδο, τη νομοθεσία του τόπου, τις προτιμήσεις ή σύστημα αξιών των κατοίκων του. Μόλις διαπιστωθεί σύγκρουση, παίρνουν τα laptop, τα i-pad και i-phones και μετακομίζουν σε χώρες σαν το Μπανγκλαντές, όπου βρίσκουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε εργατικά χέρια που κοστίζουν 2 δολάρια τη μέρα.  Υπάρχει αυτό που ο Ισπανός κοινωνιολόγος Μανουέλ Καστέλς αποκαλεί «χώρο των ροών» (space of flows). Εκατομμύρια δολλάρια μεταφέρονται ελεύθερα, με το πάτημα ενός πλήκτρου στον υπολογιστή. Έτσι λοιπόν, από τη μια μεριά έχουμε την εξουσία που είναι απελευθερωμένη από τον πολιτικό έλεγχο, και από την άλλη έχουμε την πολιτική, που συνεχώς πάσχει από έλλειμα εξουσίας, μια και η εξουσία εξατμίζεται στον χώρο των ροών.

Εννοείτε ότι η πολιτική είναι τοπική, ενώ η εξουσία παγκόσμια…
Ακριβώς. Και ο πιο αδύναμος κρίκος δεν είναι η κοινότητα, η πόλη ή οποιαδήποτε άλλη μορφή τοπικότητας, αλλά το ίδιο το κράτος, που είναι παγιδευμένο μεταξύ δύο πυρών, του έθνους από τη μια και των αγορών από την άλλη. Και οι πρωτοβουλίες που αναφέρατε γεννιούνται στο υπο-εθνικό επίπεδο. Οι θεσμοί του εθνικού επιπέδου (κόμματα, κυβέρνηση, βουλή κλπ.) δε μπορούν  να αντεπεξέλθουν στη διπλή αυτή πίεση.

Οι πολίτες στην προσπάθεια τους να προστατευθούν από τις επιπτώσεις αυτών των ανώνυμων δυνάμεων της αγοράς, αντιδρούν με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή οργανώνονται με γνωστούς τους, γείτονες, με όλους αυτούς με τους οποίους αντιλαμβάνονται από κοινού πως η βελτίωση του τόπου τους θα έχει θετικό αντίκτυπο σε όλους και δεν είναι ανταγωνιστικό παιχνίδι με νικητές και ηττημένους.

Γίνεται στις μέρες μας συχνά λόγος για δίκτυα…

Ξέρετε, αντιμετωπίζω τον όρο αυτον με δυσπιστία. Τα δίκτυα έχουν να κάνουν με την επικοινωνία και η επικοινωνία περικλείει ταυτόχρονα τη δυναμική της σύνδεσης και τη δυναμική της αποσύνδεσης. Προτιμώ να μιλώ για κοινότητα, γιατί αυτός ο όρος εμπεριέχει την έννοια της δέσμευσης, κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση των δικτύων. Σήμερα, μπορεί κανείς να έχει εκατοντάδες φίλους σε ένα online δίκτυο και απλά κάποια στιγμή να σταματήσει να επικοινωνεί με κάποιους, χωρίς να χρειαστεί καν να εξηγήσει γιατί ή να ζητήσει συγγνώμη.

Στις τελευταίες εκλογές στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε ποσοστό περίπου 27% για πρώτη φορά στην ιστορία. Η δέσμευσή του είναι ότι θα σταματήσει την αποπληρωμή του χρέους και τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί.


Από μια άποψη ήταν ευτυχής συγκυρία που η Αριστερά δε μπόρεσε να γίνει κυβέρνηση. Μπορώ να φανταστώ τη δυσκολία της θέσης της απέναντι σε πολιτικές που έχουν επιβληθεί, όχι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά από τις ανώνυμες δυνάμεις της αγοράς. Όσο ισχυρή θέληση και καλή οργάνωση και να έχουν τα κόμματα, δε νομίζω ότι μπορούν να καταφέρουν κάτι αν δεν αλλάξει το σύστημα. Όπως ανέφερα, εκείνο που παρατηρείται σήμερα, είναι η αποκοπή της εξουσίας από την πολιτική.

Ως εξουσία αντιλαμβάνομαι την ικανότητα να κάνει κανείς κάποια πράγματα. Ως πολιτική αντιλαμβάνομαι την ικανότητα να αποφασίζει κανείς τι πρέπει να γίνει. Παλιότερα, το ζητούμενο ήταν να επιβάλλει κανείς τη δική του πολιτική ατζέντα. Ήταν δεδομένο ότι το κράτος θα υλοποιούσε την όποια ατζέντα. Σήμερα, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Δεν εννοώ ότι το κράτος είναι τελείως ανίσχυρο, αλλά ότι έχει περιορισμένα περιθώρια ελιγμών. Έτσι, μπορεί π.χ. να αποφασίσει ποιούς θα φορολογήσει περισσότερο, αλλά δεν έχει λόγο στα μεγάλα προβλήματα. Όλοι οι πολιτικοί θεσμοί που δημιουργήθηκαν μεταπολεμικά, βασίζονταν στην αντίληψη ότι το κράτος είναι ικανό να διαχειριστεί την οικονομία, την άμυνα, όπως και τις πολιτισμικές νόρμες μιας κοινωνίας. Αλλά τώρα πια η ιδέα της εθνικής κυριαρχίας αποτελεί αυταπάτη, αφού δεν υπάρχει ούτε ένα έθνος που να είναι κυρίαρχο. Ακόμη και πολύ θαραλλέοι πολιτικοί, όπως ο Λούλα στη Βραζιλία, χρειάζεται να παρακολουθούν τις αντιδράσεις των αγορών όταν υιοθετούν τη μια ή την άλλη πολιτική.

Αντίθετα, κυριαρχούν τα χρηματιστήρια που δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να παρακολουθούν τις ισοτιμίες των νομισμάτων κι όταν εντοπίσουν μια αδυναμία, να τη διογκώνουν μέχρι να πάρει διαστάσεις τεράστιου προβλήματος, μέσω των ΜΜΕ και της πληροφορικής, ώστε να οδηγήσουν σε πτώση των μετοχών και υποτιμήσεις και να δημιουργήσουν συνθήκες κερδοσκοπίας για το μεγάλο κεφάλαιο.

Πώς μπορεί να επέλθει η αλλαγή; Πώς είναι δυνατόν το σύστημα της αγοράς να παραμένει τόσο σταθερό σ’ένα περιβάλλον γενικής ρευστότητας, για να χρησιμοποιήσουμε δικούς σας όρους;

Όπως σάς είπα, δε βλέπω κάποια αρχή ικανή να επιβάλει κάτι διαφορετικό και πιστεύω ότι για να υπάρξει θα περάσουν δεκαετίες, δεν είναι κάτι που θε εμφανιστεί μέχρι τις επόμενες εκλογές. Η μόνη ριζική λύση που βλέπω είναι να εδραιωθεί ένας τρόπος ζωής, που θα καταστήσει το υπάρχον σύστημα έκπτωτο. Δηλαδή, να σταματήσει το σκεπτικό τού να δανείζεται κανείς για την απόκτηση αυτοκινήτου ή σε επίπεδο κρατών, το να καταφεύγουν σε δανεισμό για να μειώσουν τους φόρους για τους πολύ πλούσιους, και να υιοθετηθεί ένας τρόπος ζωής, που θα παρέχει σε κάποιο βαθμό ασφάλεια σε όλους. Σε τέτοιο περιβάλλον οι κερδοσκόποι δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα.

Δηλαδή ένας αντικαταναλωτικός τρόπος ζωής.


Ακριβώς. Το μισό πρόβλημα είναι ο υπερβολικός καταναλωτισμός της σπατάλης, που κυριαρχεί. Γι’ αυτό και κανένα επίδοξο κόμμα εξουσίας δεν υπόσχεται στους ψηφοφόρους πως θα πατάξει τον καταναλωτισμό. Δεν μιλάμε φυσικά για λιτότητα, αλλά για αλλαγή νοοτροπίας και τρόπου ζωής, με έμφαση στην ικανοποίηση των αναγκών και όχι την ικανοποίηση των καταναλωτών. Ο κόσμος τότε δεν θα σπαταλάει χρήματα για την απόκτηση διάφορων gadgets, όπως για παράδειγμα το να αγοράζεις καινούριο κινητό, χωρίς το παλιό να έχει βλάβη…

Αυτό γίνεται γιατί οι κατασκευαστές των gadgets διασφαλίζουν ότι μόλις εισαχθεί το νέο μοντέλο μιας συσκευής τα παλιότερα θα γίνουν παρωχημένης τεχνολογίας και αυτό ακριβώς τονίζουν όταν τα διαφημίζουν. Τέτοια τεχνάσματα χρησιμοποιούν για να παγιδεύουν τους καταναλωτές.


Φυσικά. Τα διαφημιστικά κόλπα αρχίζουν από τις διαφημίσεις στην παιδική τηλεόραση, όταν π.χ. τα νέα μοντέλα αθλητικών παπούτσιών παρουσιάζονται με τέτοιον τρόπο, που κάνει τα παιδιά να αισθάνονται πως θα γίνουν ρεζίλι στο σχολείο αν εμφανιστούν με παλιότερα. Μ’αυτόν τον τρόπο ασκούνται πιέσεις από παντού και απαιτείται θάρρος και αντοχή για να αντισταθεί κανείς στον καταναλωτισμό. Κάποιοι το κατορθώνουν και δημιουργούνται μικροί πυρήνες, όπως για παράδειγμα στην Ιταλία υπάρχει το κίνημα «slow food», που έχει εξαπλωθεί σε 160 χώρες ή το «Cittaslow», που αποσκοπεί στην επιβράδυνση του ρυθμού ζωής στα αστικά κέντρα και στη διασφάλιση της ποιότητας ζωής, αντί για την ποιότητα της κατανάλωσης. Τέτοιες πρωτοβουλίες αποτελούν «νησάκια» σε ένα αρχιπέλαγος. Από αυτό το σημείο ως τη ριζική αλλαγή νοοτροπίας είναι μακρύς ο δρόμος.  Με παρηγορεί όμως η σκέψη πως κάθε πλειοψηφία στην ιστορία ξεκίνησε ως μειοψηφία κι έτσι το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τις κινήσεις που αναφέραμε. Δεν έχω δυστυχώς άλλο όραμα να σας προσφέρω.

Ποιός θεωρείτε ότι είναι ο ρόλος των διανοούμενων σε αυτήν την προσπάθεια;

Η διανόηση έχει γίνει κι αυτή ένα προϊόν που πωλείται και αγοράζεται και αυτό ισχύει για όλους, τόσο συντηρητικούς, όσο και προοδευτικούς. Παλιότερα, ας πούμε στη δεκαετία του ’30, υπήρχαν διανοούμενοι με κάποιο όραμα, κομμουνιστικό ή ακόμη και φασιστικό. Σήμερα οι διανοούμενοι με όραμα είναι πολύ λίγοι. Ο Μισέλ Φουκώ έχει πει ότι δεν υπάρχουν πια ολοκληρωμένοι διανοούμενοι: οι πανεπιστημιακοί στηρίζουν τα πανεπιστήμια, οι καλλιτέχνες τα θέατρα, οι γιατροί τα νοσοκομεία, η κάθε κατηγορία τα δικά της επαγγελματικά συμφέροντα. Λείπουν οι διανοούμενοι που θα στοχαστούν με πλαίσιο αναφοράς την ανθρωπότητα ολόκληρη.

Αυτή η απουσία έχει να κάνει με τη σχετικοποίηση και την εμπορευματοποίηση της γνώσης;


Οι διαδικασίες της εμπορευματοποίησης, της απορρύθμισης, του ατομισμού χαρακτηρίζουν όλες τις πλευρές της σύγχρονης κοινωνίας. Έτσι δεν υπάρχουν πια «κέντρα βάρους», σημεία συνεύρεσης, και «εργοστάσια αλληλεγγύης». Όλα είναι σκόρπια, ρευστά. Συνεργαζόμαστε στιγμιαία για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος και στη συνέχεια μεταπηδάμε σε κάτι άλλο, όταν βαρεθούμε, και όχι όταν το πρόβλημα έχει επιλυθεί. Δεν υπάρχει αγκυροβόλι.

Αν λοιπόν, όπως περιγράφετε και στα βιβλία σας, ζούμε πια σε ένα μεταμοντέρνο, ρευστό κόσμο, μια ρευστή μετανεωτερικότητα, ποιά θα είναι η διάδοχη κατάσταση;

Χρησιμοποιώ, όπως ίσως ξέρετε, τον όρο interregnum, που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Τίτο Λίβιο για να περιγράψει την κατάσταση στη Ρώμη μετά το θάνατο του Ρωμύλου, που βασίλεψε για 37 χρόνια, όσο ήταν τότε ο μέσος όρος ζωής. Μετά το θάνατό του, ελάχιστοι Ρωμαίοι θυμούνταν τη Ρώμη πριν το Ρωμύλο. Οπότε επικρατούσε μια κατάσταση τραγικής αβεβαιότητας και έλλειψης προσανατολισμού, μέχρι να βρεθεί βασιλιάς.

Ο Γκράμσι δανείστηκε τον όρο και τον προσάρμοσε για να περιγράψει μια κατάσταση όπου οι παλιές πρακτικές δεν είναι πια αποτελεσματικές, ενώ νέοι τρόποι δεν έχουν ακόμα εφευρεθεί. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψουμε ποιοί θα είναι αυτοί οι τρόποι. Ίσως σε άλλα σημεία της υδρογείου να έχουν ήδη βρεθεί και να μην το γνωρίζουμε. Αυτό το μαθαίνουμε πάντα εκ των υστέρων. Στη διάρκεια του 20ου αιώνα, ούτε ένα από τα γεγονότα που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας δεν είχε προβλεφθεί. Όλα αποτέλεσαν εκπλήξεις και ο κόσμος δεν μπορούσε να πιστέψει πως συνέβαιναν. Οταν μελετούσα την ιστορία του εργατικού κινήματος στη Βρετανία και έκανα έρευνα στα αρχεία της Guardian στο Μάντσεστερ, διαπίστωσα πως ούτε μια φορά μέχρι το 1870  δεν είχε γίνει αναφορά στην βιομηχανική επανάσταση, ούτε στην κοιτίδα της, το Μάντσεστερ. Ο κόσμος δεν είχε αντιληφθεί πως ζούσε τη βιομηχανική επανάσταση. Επομένως, αν τώρα ζούμε μια μετα-ρευστή επανάσταση, μόνο τα παιδιά σας θα τη συνειδητοποιήσουν.

Αυτό είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον.


Ο συμπατριώτης σας Κορνήλιος Καστοριάδης, όταν λόγω των ριζοσπαστικών του θέσεων ερωτήθηκε αν στόχος του ήταν να αλλάξει τον κόσμο, απάντησε «Ούτε κατά διάνοια. Ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό μου να αλλάξω τον κόσμο. Αυτό που επιθυμώ είναι να αλλάξει η ανθρωπότητα από μόνη της, όπως έκανε τόσες φορές στο παρελθόν». Αυτή είναι οπτική αισιόδοξου ανθρώπου.

Την προσυπογράφετε σε τελική ανάλυση;

Δεν θα προλάβω να το δω, γιατί είναι μακροπρόθεσμο. Όμως ελπίζω ο 21ος αιώνας να είναι αφιερωμένος στην επανασύνδεση εξουσίας και πολιτικής, μέσα από συλλογική δράση και κοινούς στόχους. Η διάκριση μεταξύ αισιόδοξης και απαισιόδοξης στάσης κατά τη γνώμη μου είναι λογικά εσφαλμένη, αφού δεν εξαντλεί όλες τις πιθανότητες. Ποιός είναι ο αισιόδοξος; Όποιος πιστεύει πως ο κόσμος ως έχει εδώ και τώρα, είναι ο καλύτερος δυνατός. Ποιός είναι ο απαισιόδοξος; Αυτός που σκέφτεται πως ίσως ο αισιόδοξος να έχει δίκιο.

Υπάρχει και ο Καστοριάδης μεταξύ των δύο θέσεων, που λέει πως ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός και έλπιζε πως κάποτε θα πραγματοποιηθεί. Όσον αφορά στο απώτερο μέλλον, η άποψη του είναι σωστή, όχι όμως όσον αφορά στο άμεσο μέλλον.

Όσο για μένα, είμαι βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξος και μακροπρόθεσμα αισιόδοξος. Δεν βλέπω ριζοσπαστικές αλλαγές σύντομα, αλλά είμαι σίγουρος, πως είναι στο πρόγραμμα.

[1] Ο ψυχίατρος R.D. Laing, ορίζει ως «διπλούς δεσμούς», τα διαφορετικά αντιφατικά μηνύματα στα οποία είναι εκτεθειμένα τα μέλη της οικογένειας λόγω της ταυτόχρονης επιρροής της κοινωνίας και της οικογένειας και την ανάγκη να απαντήσουν σε πολύ συχνά παράλογες προκλήσεις για να μην τιμωρηθούν.



eyedoll.gr
enallaktikos.gr

(VIDEO) Παλιοκοράκι, μας κουνάς και το κεφάλι! «ΚΑΚΟΣ ΧΑΜΟΣ» ΣΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΚΟΥΝΑΣ ΣΕ ΕΜΕΝΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΠΑΛΙΟΚΟΡΑΚΙ…

Με το χαρακτηρισμό “παλιοκοράκι”, μέλη του κινήματος «δεν πληρώνω» μαζί με φίλους της Λαϊκής Ενότητας επιτίθενται σε συμβολαιογράφο, επιχειρώντας να σταματήσουν τη διαδικασία του πλειστηριασμού των σπιτιών, που τελείται στο Ειρηνοδικείο Αθηνών.

Η οδός Λουκάρεως, όπου στεγάζεται το Πρωτοδικείο, έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών. «Θα πρέπει να ντρέπεσαι!» λέει ένας αλληλέγγυος «Εσύ να ντρέπεσαι» του απαντά η συμβολαιογράφος και ο εριστικός διάλογος συνεχίζεται μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου.
pleistiriasmos1
«Κουνάς και το κεφάλι, παλιοκοράκι» συμπληρώνει ο διαμαρτυρόμενος που προσπαθεί να σταματήσει τη διαδικασία του πλειστηριασμού ενώ ένας άλλος αλληλέγγυος διαβάζει αποσπάσματα από το Σύνταγμα.
«Θα με σέβεσαι» λέει ο αλληλέγγυος θέλοντας να σταματήσει τη συμβολαιογράφο. «Για αυτή την ώρα έχουν προγραμματιστεί πλειστηριασμοί εμπορικών ακινήτων και αυτοκινήτων». Παρά το γεγονός ότι η συμβολαιογράφος εξηγεί πως δεν πρόκειται να πλειστηριαστεί κάποια πρώτη κατοικία υπάρχει αγωνία από έναν δανειολήπτη το σπίτι του οποίου έχει βγει σε πλειστηριασμό.
plist3

Διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική της κυβέρνησης, στις αίθουσες 9 και 11 του Ειρηνοδικείου βρίσκονται αλληλέγγυοι, μέλη του κινήματος «δεν πληρώνω» στελέχη της ΛΑΕ όπως ο πρώην βουλευτής Στάθης Λεουτσάκος και άλλοι ενεργοί πολίτες που θέλουν να σταματήσουν τον πλειστηριασμό και έχουν αναρτήσει πανό διαμαρτυρίας.



Νέα συρρίκνωση στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών

ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

Νέα συρρίκνωση στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών

Μειώθηκε κι άλλο το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών το δεύτερο τρίμηνο του έτους ενώ συρρικνώθηκε και η καταναλωτική δαπάνη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ μείωση 0,7%, από 29,9 δισ. ευρώ σε 29,7 δισ. ευρώ, σημείωσε το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά το β' τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.
Παράλληλα, η τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 1,1%, από 32,2 δισ. ευρώ σε 31,8 δισ. ευρώ.
Το ποσοστό αποταμίευσης παράλληλα, το οποίο ορίζεται ως η ακαθάριστη αποταμίευση προς το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα, διαμορφώθηκε στο -7,2% έναντι -7,6% το προηγούμενο έτος.
Στον αντίποδα, καταγράφεται σημαντική αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων, καθώς οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου του τομέα των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών αυξήθηκαν κατά 18,3%, από 2,559 δισ. ευρώ σε 3,026 δισ. ευρώ. Ενώ, το ποσοστό των επενδύσεων που ορίζεται ως οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου προς την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, ήταν 22,1% από 18,4% το β' τρίμηνο πέρυσι.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τους τριμηνιαίους μη χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς θεσμικών τομέων της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα επίσης με τους οποίους:
  • Στο εξωτερικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών καταγράφηκε έλλειμμα 0,4 δισ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 0,1 δισ. ευρώ το β' τρίμηνο του 2015. Ειδικότερα, οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ανήλθαν σε 12,7 δισ. ευρώ από 14,5 δισ. ευρώ (μείωση 1,8%), ενώ οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν σε 12,2 δισ. ευρώ από 14,6 δισ. ευρώ (μείωση 2,4%).
  • Ο τομέας της Γενικής Κυβέρνησης παρουσίασε καθαρή χορήγηση δανείων ύψους 0,2 δισ. ευρώ, από καθαρή λήψη δανείων ύψους 1,6 δισ. ευρώ πέρυσι.

Πηγή: iefimerida.gr

Φωτογραφίες: ΕΝΦΙΑ: Κύριε Τσακαλώτε εσείς δεν λέγατε στους πολίτες να μην πληρώσουν το φόρο;



 Κύριε Τσακαλώτε πολιτικέ βρωμοαπατεώνα  εσείς δεν λέγατε στους πολίτες να μην πληρώσουν το φόρο;

ΕΝΦΙΑ: Κύριε Τσακαλώτε εσείς δεν εξαπατήσατε τον λαό όταν λέγατε στους πολίτες να μην πληρώσουν το φόρο;για να υφαρπάξετε την ψήφο του


 




Πηγή φωτο:alterthess.gr
Τιτλος :fyllokaiftero1.blogspot.com

Χαστούκι στον Τσίπρα …… Η τρόικα κόβει και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης λεφτά θα πηγαίνουν μόνο σε μετανάστες όχι σε Έλληνες

Χαστούκι στον Τσίπρα …… Η τρόικα κόβει και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης λεφτά θα πηγαίνουν μόνο σε μετανάστες όχι σε Έλληνες

images-4



Νέα ψυχρολουσία για την κυβέρνηση, καθώς η τρόικα απέρριψαν το σχέδιό της για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών εξέφρασαν την άποψη ότι το εν λόγω σχέδιο, που προβλέπει μεταξύ άλλων μεταφορά πόρων από το πρόγραμμα ανθρωπιστικής κρίσης και περιορισμό του ύψους των επιδομάτων, δεν είναι βιώσιμο. Το απέρριψαν χωρίς δεύτερες σκέψεις και τόνισαν ότι για να εξοικονομηθούν τα περίπου 870 εκατομμύρια ευρώ και να εφαρμοστεί το πρόγραμμα, πρέπει να γίνουν νέες περικοπές στο Ασφαλιστικό.

Αυτό σημαίνει πρακτικά νέες περικοπές στις συντάξεις ή στην καλύτερη περίπτωση μη εφαρμογή της ρήτρα ανάπτυξης που συνεπάγεται και «πάγωμα» των συντάξεων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επίσης μια από τις προτάσεις των δανειστών, που έπεσαν στο τραπέζι, είναι και οι περικοπές στις φοροελαφρύνσεις, με πρώτη και καλύτερη τη μείωση του αφορολόγητου.
Το θέμα του προγράμματος του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης δεν έχει κλείσει, καθώς η κυβέρνηση αναμένεται να προσέλθει με νέα πρόταση. Το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί την «κορωνίδα» του νέο προνοιακού χάρτη που θέλει να εφαρμόσει το Μαξίμου και μάλιστα εντός των επόμενων δύο μηνών, προβλέπεται να επεκταθεί σ όλη την χώρα.


ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ - Γερμανική προκήρυξη στο ... Γρεβενίτι το 1943!

"Η  προκήρυξη που παραθέτουμε ρίχτηκε από αεροπλάνα σε όλη
την περιοχή και δείχνει με ωμή υποκρισία ότι τουλάχιστον μας θεωρούσαν αφελείς
οι προπαγανδιστές τους."

Από το βιβλίο του αείμνηστου συγχωριανού μας Χρίστου Δ. Ρογκότη:
ΤΟ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ Στην Αντίσταση

Αυτά είναι τα 15 επιδόματα που ζητά η τρόικα και η Παγκόσμια Τράπεζα να καταργηθούν

oaed_533_355

Με μία έκθεση 75 σελίδων η Παγκόσμια Τράπεζα βάζει μπουρλότο στην κυβέρνηση αφού καταγράφει τα 15 προνοιακά επιδόματα, τα οποία θεωρούνται ως τα πιθανότερα για κατάργηση.
Όπως αποκαλύπτει αποκλειστικά η Ναυτεμπορική η έκθεση αυτή ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2016 και ήδη έχει επιδοθεί στο υπουργείο Εργασίας, η αντίδραση του οποίου προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστή.
Η λίστα αυτή με τα επιδόματα περιλαμβάνει 15 από τα πλέον βασικά επιδόματα που έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν οι Έλληνες πολίτες και είναι η εξής:
1. Το επίδομα θέρμανσης
2. Παροχές διακοπών σε ανέργους
3. Καλοκαιρινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα ΟΑΕΔ
4. Προγράμματα ΟΑΕΔ οικονομικής ενίσχυσης συνδικαλιστικών οργανώσεων (OAED Funding for Union Organizations)
5. Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού ΟΑΕΔ
6. Οι δωρεάν κάρτες μεταφοράς οικογενειών μέσω των ΚΤΕΛ
7. Προγράμματα διακοπών των οικογενειών των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
8. Προγράμματα διακοπών ανέργων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
9. Παροχές διακοπών ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
10. Χρηματικές παροχές διακοπών συνταξιούχων Δημοσίου
11. Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού έξι ημερών με κουπόνια
12. Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού της τρίτης ηλικίας
13. Προγράμματα διακοπών για άτομα με ειδικές ανάγκες
14. Oικογενειακά επιδόματα και επιδόματα γάμου
15. Διευκολύνσεις για την είσοδο στην αγορά εργασίας
Σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας με την κατάργηση αυτών των κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό το δημόσιο θα εξοικονομήσει το ποσό των 247.433.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την έκθεση αυτά τα προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα θα πρέπει να διαφοροποιηθούν σε τρεις διακριτές κατηγορίες, ώστε εν συνεχεία να αξιολογηθούν, να κοστολογηθούν και να ενσωματωθούν στο κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης ή και πιθανότατα να καταργηθούν.
Μάλιστα, στην Παγκόσμια Τράπεζα χωρίζουν τα επιδόματα αυτά σε τρεις κατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν τα επιδόματα που θα προκύψουν από τον έλεγχο των πόρων ή τη μείωση της κλίμακας εισοδημάτων για τα ωφελούμενα νοικοκυριά. Αυτό ουσιαστικά θα οδηγήσει σε περιορισμό του αριθμού των δικαιούχων εάν μειωθούν οι κλίμακες εισοδημάτων.
Στη δεύτερη ομάδα ανήκουν τα επιδόματα που θα μπορούσαν να καταργηθούν και οι δικαιούχοι αυτοί να ενταχθούν στο πρόγραμμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
Στην τρίτη ομάδα ανήκουν όλα εκείνα τα επιδόματα που δεν πληρούν σαφείς στόχους και μπορούν δυνητικά να καταργηθούν.



Πηγή: naftemporiki.gr


Σε καταλήψεις προχωρούν και οι μαθητές Γυμνασίων της Πτολεμαΐδας


1-katl-2o-epal
Την ώρα που το κύμα καταλήψεων στα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια της πόλης της Πτολεμαΐδας που ξεκίνησε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας σημειώνει ύφεση, σε καταλήψεις προχωρούν οι μαθητές Γυμνασίων της πόλης.
Συγκεκριμένα, μόνο στο 2ο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) συνεχίστηκε και σήμερα η κατάληψη που ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη, ενώ στη λύση των καταλήψεων προχώρησαν την Παρασκευή οι μαθητές των 1ου και 2ου Γενικών Λυκείων, μετά από 4 μέρες κατάληψης, και από χθες Δευτέρα επέστρεψαν στα θρανία τους και οι μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου και του 1ου ΕΠΑΛ.
Στο μεταξύ, σε κατάληψη προχώρησαν χθες Δευτέρα οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου στην περιοχή Γκιόλα (απέναντι από το συγκρότημα των τεχνικών σχολών) και του 2ου Γυμνασίου της πόλης στην οδό Καραζάνου, ενώ υπό κατάληψη τελεί από σήμερα Τρίτη και το γειτονικό διδακτήριο στο οποίο στεγάζεται το 4ο Γυμνάσιο (δίπλα στο 3ο ΓΕΛ).
Η διαμαρτυρία των μαθητών του 2ου Γυμνασίου, οι οποίοι στο μεταξύ έλυσαν σήμερα την κατάληψή τους, εστιάστηκε στην έλλειψη βιβλίων και στην έλλειψη καθηγητών Αγγλικών, Μουσικής κλπ., αλλά και στο αίτημα αντικατάστασής κάποιων σπασμένων τζαμιών στα παράθυρα του σχολείου τους.
Τη διαμαρτυρία τους για το εκπαιδευτικό σύστημα, την έλλειψη καθηγητών με αποτέλεσμα καθηγήτρια Γαλλικών να διδάσκει και το μάθημα της Ιστορίας, αλλά και την πλημμελή καθαριότητα του σχολείου τους εκφράζουν οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου, απαιτώντας ταυτόχρονα μια γερή συντήρηση του κτηρίου που στεγάζει το σχολείο τους και δη των χώρων υγιεινής, καθώς και την τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων στον 1ο όροφο για να μην συμβεί κάποιο ατύχημα.
Υπενθυμίζεται ότι από τα πιο σοβαρά αιτήματα των φετινών μαθητικών καταλήψεων στην Πτολεμαΐδα ήταν αυτά των μαθητών του 2ου ΕΠΑΛ, με κύριο αίτημα την άμεση ανέγερση νέου διδακτηρίου. Οι μαθητές του εν λόγω σχολείου διαμαρτύρονται επίσης για την απουσία γυμναστηρίου που οδήγησε στην ανάγκη να μετατραπεί το γυμναστήριο σε αίθουσες διδασκαλίας για να αντιμετωπιστεί το οξύ στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το σχολείο τους, καθώς και για την έλλειψη υλικών για τα εργαστήριά τους.




Πηγή: e-ptolemeos.gr

Ενας χρόνος συμπληρώθηκε απο την δεύτερη ευκαιρία που έδωσαν στο μεγαλύτερο πολιτικό προδότη οι γυναίκες- που τον ψήφισαν την 20η Σεπτεμβρίου 2015



Σύμφωνα με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων οι γυναίκες κατά  μεγάλο ποσοστο έδωσαν την δεύτερη ευκαιρία στο Α.Τσίπρα κατα της εκλογές της 20ης Σεπτεμβρη 2015, και είναι αυτές οι γυναίκες που τον ψήφισαν για το χαμόγελο του- για να μας καταστρέψουν όλους ως έχουσες τον έγκέφαλο στο κάτω κεφάλι το σχήματος αιδίου.

Θυμίζουμε ότι πλέον συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου του 2015, στις οποίες βγήκε νικητής εξαπατώντας τον λαό και τις άγαμες και εν πολοίς αγάμητες γυναίκες οι οποίες την "εύρισκαν" αυνανιζόμενες προφανώς με την φωτογραφία του προδοτη.

Ο Αλέξης Τσίπρας και πλέον ο τροικανός "Πρωθυπουργός" έχει και επίσημα τη δυνατότητα του πολιτικού αιφνιδιασμού για να ολοκληρώσει την γενοκτονία της Ελλάδος.

Καλό Νέο!! Έκπληξη για 140.000 φορολογούμενους!! Δείτε τι έγιναν τα ΧΡΕΗ τους στην εφορία


ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΟΠΟΤΕ ΣΩΣΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Περισσότεροι από 140.000 φορολογούμενοι οι οποίοι είχαν πιστώσει στον τραπεζικό λογαριασμό της εφορίας 8,73 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από αυτά που όφειλαν, εμφανίζονται από το περασμένο Σάββατο να έχουν εξοφλήσει αντίστοιχες βεβαιωμένες οφειλές.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προχώρησαν το Σάββατο στον συμψηφισμό των λεγόμενων «υπερεισπράξεων» (σ.σ προκύπτει αν ένας φορολογούμενος πληρώσει για κάποιο λόγο περισσότερα από όσα έχουν βεβαιωθεί) με βεβαιωμένες ή ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων.

Όπως προκύπτει και από τη σχετική ανακοίνωση της ΓΓΔΕ, «ολοκληρώθηκε το Σάββατο, 22 Οκτωβρίου, σε όλες τις Δ.Ο.Υ., μαζική διενέργεια συμψηφισμού με ανοιχτές αρρύθμιστες οφειλές. Ειδικότερα, συμψηφίστηκαν 201.740 υπερεισπράξεις, που αφορούν 141.161 Α.Φ.Μ. και σε συμψηφιζόμενο ποσό 8,73 εκατομμύρια ευρώ».
Στους ενδιαφερόμενους πολίτες θα αποσταλεί ηλεκτρονικό μήνυμα από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ώστε μέσω της εφαρμογής «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» του TAXISnet να ενημερωθούν για το νέο και μειωμένο ποσό της οφειλής τους.
Στην ίδια ανακοίνωση η Γ.Γ.Δ.Ε αναφέρει ότι θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε περισσότερες περιπτώσεις συμψηφισμών με κεντρική επεξεργασία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προωθείται μέσα στις επόμενες ημέρες ο συμψηφισμός των επιστροφών φόρου εισοδήματος με τον ΕΝΦΙΑ. Για όσους φορολογούμενους δεν έχουν εισπράξει ακόμη την επιστροφή φόρου εισοδήματος μέσω τράπεζας ή για όσους δεν έκαναν από μόνοι τους τον συμψηφισμό με επίσκεψη στην εφορία, η διαδικασία να γίνει αυτόματα και το ποσό της επιστροφής θα συμψηφιστεί με τις επόμενες δόσεις του ΕΝΦΙΑ.
naftemporiki.gr