Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

03 Μαρτίου 2017

Π.Ε.ΦΛΩΡΙΝΑΣ - «Μαλλιά-κουβάρια» στη Φλώρινα και στο συνδυασμό Καρυπίδη-Επίθεση Ε. Παναγιωτίδου κατά Στ. Μπίρου- «Γνωρίζω ομοίως πολλά παραπάνω»

  •  • 17016748_10212167647606726_1142376385718476982_oΜε νέα ανάρτησή της στο Facebook η ανεξάρτητη, πλέον, περιφερειακή σύμβουλος Ελισσάβετ Παναγιωτίδου «πυροβολεί» τον αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας (και μέχρι πρότινος στενό της συνεργάτη) Στέφανο Μπίρο, γράφοντας:
«Λυπάμαι για το επίπεδο του κ. Αντιπεριφερειάρχη που εκλέχθηκε χωρίς να ψηφιστεί. Οφείλω όμως, έχοντας περισσότερο σθένος ως γυναίκα προφανώς να σχολιάσω τούτο: » ξέρω και αλλά πράγματα, που εσείς δεν ξέρετε!» Εγώ δεν είχα και δεν έχω δεσμεύσεις κ. Μπιρο… Θα έπρεπε να ήσασταν πολυ πιο προσεκτικός πάνω στο πανικό σας, όταν μάλιστα γνωρίζετε οτι ως απερχόμενη Αντιπεριφερειαρχης που πολλές φορες διαφώνησα για χειρισμούς σας σε ζητήματα ενεργειακά, γνωρίζω ομοίως πολλά παραπάνω. Τα υπόλοιπα ειναι απλώς ασχολίαστα και δηλώνουν άγνοια κινδύνου. Ομιλεί αυτός που εξυπηρετεί και όχι αυτός που υπηρετεί.»


Οδύσσεια για μια αξονική! «Περιφέρουν» την 17χρονη από το τροχαίο της Αμφίκλειας από νοσοκομείο σε νοσοκομείο!!!

                                                          Διαδώστε αυτό το άρθρο:
 ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Το σοβαρά τραυματισμένο κορίτσι χρειάστηκε να κάνει μια αξονική
 

– Το μηχάνημα όμως χάλασε -πάλι- στο νοσοκομείο της Λαμίας
 

– Μετέφεραν την 17χρονη στη Λάρισα για να κάνει την εξέταση αλλά… εκεί δεν είχε εντατική για να νοσηλευτεί
 

– Τελικά το κορίτσι μεταφέρθηκε ξανά στο νοσοκομείο της Λαμίας
 

– Κραυγή απόγνωσης από τους κατοίκους της περιοχής για τα χάλια του συστήματος υγείας

Το κορίτσι γλίτωσε από του Χάρου τα «δόντια» στο τροχαίο και τώρα η ζωή της μπαίνει σε κίνδυνο, επειδή χρειάστηκε να κάνει μια αξονική!

Ο λόγος για την 17χρονη που τραυματίστηκε σοβαρά την Κυριακή – την ίδια μέρα που έγινε και το πολύνεκρο τροχαίο στην Αθηνών – Λαμίας – όταν το αυτοκίνητο της οικογένειάς της έπεσε σε γκρεμό από γέφυρα. Μάλιστα, σε αυτό το τροχαίο σκοτώθηκε ο πατέρας του κοριτσιού ενώ η ίδια αλλά και η μητέρα της τραυματίστηκαν.

Μία ημέρα μετά το τροχαίο, την Καθαρά Δευτέρα δηλαδή, η 17χρονη που είναι σοβαρά τραυματισμένη στο κεφάλι, χρειάστηκε να κάνει αξονική. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, οι γιατροί την έβαλαν στον αξονικό τομογράφο αλλά… το μηχάνημα έπαθε βλάβη! Για πολλοστή φορά χαλάει το αξονικός τομογράφος στο νοσοκομείο της Λαμίας, σύμφωνα με το LamiaReport…

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSIΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Η 17χρονη με κίνδυνο ζωής, αφού έχει σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και ήταν διασωληνωμένη, διακομίστηκε στη Λάρισα για αξονική και στη συνέχεια επέστρεψε στη Λαμία, γιατί… εκεί δεν υπήρχε κρεββάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας!

Ευτυχώς η κοπέλα που επέστρεψε στη ΜΕΘ Λαμίας, σύμφωνα με πληροφορίες δείχνει ότι θα καταφέρει να κερδίσει τη μάχη για τη ζωή. Πάντως, τοπικά ΜΜΕ λένε ότι την ώρα που το Νοσοκομείο Λαμίας δεν μπορεί να κάνει μια αξονική και στέλνει τους ασθενείς με κίνδυνο ζωής στη Λάρισα,  γειτονικά νοσοκομεία εξοπλίζονται ακόμη και με Μαγνητικούς Τομογράφους.
 
Ο τομογράφος είναι για τα «σκουπίδια»

Σύμφωνα με το LamiaReport, ότι το ΓΝ Λαμίας ουσιαστικά είναι ένα Περιφερειακό νοσοκομείο που εξυπηρετεί και περιστατικά από όμορους νόμους και φυσικά έχει να σηκώσει και το βάρος πολλών τροχαίων λόγω της εθνικής και των παραδρόμων, για αυτό και γίνονται συζητήσεις για τη δημιουργία τραυματολογικού κέντρου.

Κι όμως αυτό το «μεγάλο – περιφερειακό» νοσοκομείο έχει έναν παμπάλαιο, ξεπερασμένης τεχνολογίας, αξονικό τομογράφο που «χαλάει» συνέχεια. Επειδή είναι παλιός η εταιρία δεν μπορεί να βρει ανταλλακτικά. Τώρα μαθαίνουμε ότι θα πάρουν ανταλλακτικά από ένα παλιό ίδιο τομογράφο που πετάει το νοσοκομείο ΚΑΤ στα σκουπίδια!

Αυτός ο αξονικός τομογράφος δεν είναι πολυτομικός. Δεν μπορεί να κάνει μαζί και μια αγγειογραφία, με αποτέλεσμα να στέλνουμε ασθενείς σε νοσοκομεία όμορων νόμων. Την ίδια ώρα το νοσοκομείο Τρικάλων εξοπλίζεται με Μαγνητικό Τομογράφο. Για τη Λαμία ούτε κουβέντα για μαγνήτη. Το νοσοκομείο Λαμίας υπολειτουργεί με αξονικό που άλλοι πετάνε στα σκουπίδια.

Αυτό συμβαίνει και με άλλα μηχανήματα στο ακτινολογικό, ενώ την ίδια ώρα «σαπίζουν» καινούργια μηχανήματα, που δεν λειτουργούν, στο κλειστό Κέντρο Υγείας Καμμένων Βούρλων. Όλα τα παραπάνω, πέρα από τον κίνδυνο ζωής των ασθενών, συνεπάγονται και τεράστιο κόστος, αν αναλογιστεί κάποιος πόσο έχει στοιχίσει τα τελευταια χρόνια η συντήρηση του παμπάλαιου αξονικού τομογράφου, αλλά και οι διακομιδές που έχουν γίνει για το λόγο αυτό.



newsitamea

Ξεπουλιέται η ελληνική περιουσία έναντι χάρτινου χρήματος που εκδίδoυν οι Βρυξέλες




Σε εντυπωσιακό ρεπορτάζ της Russia To Day, αποκαλύπτεται το σατανικκά  σχέδιο του Βερολίνου που έχει στόχο την υφαρπαγή όλης της ελληνικής δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας και ειδικότερα του χρυσού και των υποδομών, σε αντάλλαγμα για την έκδοση χάρτινου χρήματος απο τις Βρυξέλες και στην πραγματικότητα από την Φραγκφούρτη. Σχετικά αναφέρονται στο ίδιο ρεπορτάζ τα ακόλουθα.

Είναι επίσημο: Οι Γερμανοί δεν θα επιτρέψουν την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα. Η ανείπωτη ιστορία των «διασώσεων» Έλληνες είναι ότι πρόκειται για «σχέδια διάσωσης», αλλά για δημοπρασία των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων. Η δημόσια και ιδιωτική περιουσία της χώρας,χρυσός και υποδομές κατάσχονται  σε αντάλλαγμα για χάρτινο χρήμα που εκδόδουν οι Βρυξέλες και εγγυώνται ότι η Αθήνα θα αλυσοδεθεί στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες για το προβλέψιμο μέλλον.

Το πρόβλημα του χρέους συνεχίζει να διαβρώνει την Ευρωπαϊκή Ένωση από μέσα – είναι ήδη αδύνατο αυτό να αποκρυφτεί, όπως και η ελληνική τραγωδία, η οποία συνεχώς αυξάνεται.
Στα πλαίσια αυτό, η Γερμανία φαίνεται να έχει βρει τον τρόπο για να απαλλαγεί από την Ελλάδα με τα χρέη της και την αναποτελεσματική οικονομία. Κάτι ανάλογο με τον δάσκαλο που αρπάζει τον μαθητή και τον πετάει έξω απο την τάξη. Το σχέδιο της Γερ,μανίας διαφέρει μόνο σε λεπτομέρειες: είτε να απελάσει την Ελλάδα ή να της δημιουρήσει μεγάλο πόνο

Και νέα τεράστια ποσά πρέπει να καταβάλλει η η Αθήνα για να εφαρμόσει όλες τις νέες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται. Ακόμα και τότε όμως, η ενίσχυση με δάνεια χορηγείται μόνο έναντι ενεχύρου, με τη μορφή μετρητών, χρυσού ή ακινήτων.
Η ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αξιολόγησαν όλη τα δημόσια περιουσία στην Ελλάδα στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία όμως δεν καλύπτουν τα αναγκαία νέα δάνεια για τις πληρωμές του χρέους της χώρας αυτής (80-90 δισεκατομμύρια ευρώ). Ως εκ τούτου, για ασφάλεια προστίθεται και η υφαρπαγή ιδιωτικών κεφαλάιων με την απαλλοτρίωση του χρυσού και των ακινήτων.

Η εφαρμογή αυτών των δήθεν  μεταρρυθμίσεων θα οδηγήσει στον τελικό θάνατο των ελληνικών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Παρόμοια μέτρα που λήφθηκαν στην Ουκρανία το 2013 οδήγησαν στην κατάρρευση της οικονομίας της χώρας και του κυβερνώντος καθεστώτος τον Φεβρουάριο του 2014. Ο νεοφιλελεύθερος όρος για αυτήν την πολιτική της εθνικής υποδούλωσης είναι : «εθελοντική ιδιωτικοποίηση».
Μέσω :ΟΔΟΣ ΔΡΑΧΜΗΣ

Σπίτι, αυτοκίνητο, εξοχικό και … φτώχεια



Έχουν σπίτι και αυτοκίνητο, ενίοτε και εξοχικό. Όμως, ο λογαριασμός τους στην τράπεζα αδειάζει. Τα δάνειά τους όλο και περισσότερο δεν εξυπηρετούνται. Η ρευστότητά τους είναι μηδαμινή. Και η ανεργία έχει παγιωθεί, αλλάζοντας τη σύνθεσή τους, με αποτέλεσμα μικροί και μεγάλοι να ζουν υποχρεωτικά κάτω απ’ την ίδια στέγη.

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά των ελληνικών νοικοκυριών την περίοδο της κρίσης αποτυπώνει ανάγλυφα η Ερευνα Χρηματοδότησης και Κατανάλωσης Νοικοκυριών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την οποία παρουσίασε χθες στο εβδομαδιαίο δελτίο του ο ΣΕΒ. Την ίδια μέρα, τα στοιχεία της Eurostat για την ανεργία του Ιανουαρίου αναδείκνυαν την Ελλάδα μακράν πρωταθλήτρια Ευρωζώνης, με ποσοστό 23%, έναντι 18,2% της αμέσως επόμενης Ισπανίας και 9,6% του μέσου όρου της Ευρωζώνης.
Αλλη μελέτη, εξάλλου, του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας (IW) κατέτασσε την Ελλάδα πρωταθλήτρια και στην αύξηση του ποσοστού φτώχειας, με το σχετικό ποσοστό να έχει αυξηθεί κατά 40% στην περίοδο της κρίσης, από το 2008 ώς το 2015. Αλλες δύο μνημονιακές χώρες, Ιρλανδία και Κύπρος, φιγουράρουν στη δεύτερη θέση, με αύξηση 28%, ενώ στην Ισπανία το ποσοστό φτώχειας αυξήθηκε κατά 18%. Ειδικά για την Ελλάδα, οι συντάκτες της μελέτης αποδίδουν ευθύνες για την επιδείνωση αυτή στην «πολιτική λιτότητας των δανειστών», στη χρόνια ύφεση και στην ανεργία.

H Ερευνα Χρηματοδότησης και Κατανάλωσης των Νοικοκυριών της ΕΚΤ διενεργείται περιοδικά για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Για την Ελλάδα, η εικόνα που προκύπτει είναι αυτή των «νοικοκυριών σε απόγνωση», όπως τη σχολιάζουν οι οικονομολόγοι του ΣΕΒ (επικεφαλής ο Μιχάλης Μασουράκης) στο δελτίο του.
Ορισμένα χαρακτηριστικά στοιχεία είναι τα εξής:

• Οι αποταμιεύσεις κάνουν φτερά. Το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνουν ότι μπορούν να αποταμιεύουν σε τακτική βάση είναι μόλις 13,5% το 2014, το χαμηλότερο στην Ευρωζώνη, έναντι 18,3% της αμέσως επόμενης Λετονίας. Πέντε χρόνια πριν, το 2009, το ποσοστό ήταν 21,9%.
• Η οικογένεια εξακολουθεί να λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας, ωστόσο οι αντοχές της εξαντλούνται, όπως και αυτές των φίλων. Ετσι, το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνουν ότι μπορούν να ζητήσουν οικονομική ενίσχυση από συγγενείς και φίλους είναι μόλις 36,5%, έναντι 59,4% πριν από 5 χρόνια.
• Το 72,1% των νοικοκυριών διαθέτει ιδιόκτητο σπίτι (72,4% το 2009), έναντι 61,2% στην Ευρωζώνη. Στεγαστικό δάνειο έχει πάρει το 16% από αυτούς, έναντι 32% στην Ευρωζώνη. Ενοικιαστές είναι το 27,9%, έναντι 38,8% στην Ευρωζώνη. Ενα αρκετά υψηλό ποσοστό, 35,7%, διαθέτει και δεύτερη κατοικία (37,9% πριν από πέντε χρόνια) και το 70,6% αυτοκίνητο (έναντι 73% πέντε χρόνια πριν).

• Το προφίλ του οικογενειάρχη άλλαξε, με όλο και μεγαλύτερες ηλικίες να πρωταγωνιστούν. Χαρακτηριστικά, άνω των 75 ετών είναι πλέον το 15,4% των οικογενειαρχών έναντι 12,4% πριν από πέντε χρόνια, ενώ αντίστοιχα μειώθηκε το ποσοστό των νεαρών οικογενειαρχών κάτω των 34 ετών. Προφανώς, γιατί οι μικροί μένουν πια με τους μεγάλους, για λόγους οικονομίας.

• Καθώς οι χορηγήσεις δανείων σταμάτησαν, τα ποσοστά των δανειοληπτών μειώθηκαν. Ετσι, μόνο το 13,3% του συνόλου των νοικοκυριών έχει πλέον στεγαστικό δάνειο (έναντι 17,5% πριν από πέντε χρόνια και έναντι 23,3% της Ευρωζώνης), το 17,1% καταναλωτικό (έναντι 26,1% πριν από πέντε χρόνια και έναντι 28,2% της Ευρωζώνης). Εν τω μεταξύ, όπως σημειώνουν οι οικονομολόγοι του ΣΕΒ, τον Ιούνιο του 2016, το 41,8% των στεγαστικών και το 55,3% των καταναλωτικών δανείων ήταν σε καθυστέρηση.

Οπως επισημαίνουν οι οικονομολόγοι του ΣΕΒ, τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι τα ελληνικά νοικοκυριά κατά κανόνα δεν είναι υπερχρεωμένα, αν και συναντούν μεγαλύτερη δυσκολία στην εξυπηρέτηση των δανείων τους και η ρευστότητά τους είναι πολύ πιο συμπιεσμένη.
Καθημερινή



πηγή

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ν.Τραμπ θα παρευρεθεί στην τελετή για την επέτειο της ελληνικής ανεξαρτησίας


08:42 π.μ
03/03/2017
Translate this page: EN FR DE ES RU AR
 
Με μια συμβολική κίνηση επέλεξε να δείξει τις διαθέσεις του έναντι της Ελλάδας ο Ντόναλντ Τραμπ.
 
Ο Aμερικανός πρόεδρος, όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1,  θα παρευρεθεί στην τελετή για την επέτειο της ελληνικής ανεξαρτησίας που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Μαρτίου στον Λευκό Οίκο.
 
Στην εκδήλωση, η οποία ενισχύει το κύρος της ελληνικής κοινότητας στην Ουάσιγκτον, τον Ντόναλντ Τραμπ θα συνοδεύουν άνθρωποι απο το επιτελείο του, μεταξύ των οποίων και ο Ελληνοαμερικανός προσωπάρχης Ρέινς Πρίμπους.
 
Την ελληνοαμερικανική κοινότητα θα εκπροσωπήσουν ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και επιφανή στελέχη της ομογένειας.
 
Η τακτική των ίσων αποστάσεων
 
Ωστόσο, προς το παρόν, η νέα κυβέρνηση της Ουάσιγκτον, όπως και η προηγούμενη, τηρεί την τακτική των ίσων αποστάσεων από Τουρκία και Ελλάδα.
 
Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχως στο ignatiou.com, σχετικά με τις τούρκικες προκλήσεις στα Ιμια: «Εχουμε δημιουργήσει από καιρού διπλωματικά κανάλια μέσω των οποίων αντιμετωπίζουν τα θέματα του Αιγαίου». 
 
Στη συνέχεια ανέφερε ότι «ως θέμα αρχής, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την κυριαρχία όλων των κρατών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Τουρκίας». 
 

«Πουλούσαν σιρόπι από ρύζι και παντζάρι για μέλι»

Η απουσία ενός αξιόπιστου ελεγκτικού μηχανισμού θολώνει την εικόνα της κορυφαίας ποιότητας που έχει κατακτήσει διεθνώς το ελληνικό μέλι








Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη κατανάλωση μελιού σε ευρωπαϊκό επίπεδο (1,620 κιλά κατά κεφαλήν) και είναι τρίτη στην Ευρώπη σε παραγωγή και πρώτη σε πυκνότητα μελισσιών (11 μελίσσια ανά τετρ. χλμ.)
Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη κατανάλωση μελιού σε ευρωπαϊκό επίπεδο (1,620 κιλά κατά κεφαλήν) και είναι τρίτη στην Ευρώπη σε παραγωγή και πρώτη σε πυκνότητα μελισσιών (11 μελίσσια ανά τετρ. χλμ.)
Εκτεταμένες ελληνοποιήσεις και νοθεία δυσφημούν το ελληνικό μέλι, εξαπατούν τον καταναλωτή, δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό και αποθαρρύνουν τους παραγωγούς, οδηγώντας ορισμένους ακόμα και σε εγκατάλειψη του επαγγέλματος, την ώρα που χιλιάδες νέοι επιχειρούν να γίνουν μελισσοκόμοι, αναζητώντας επαγγελματικές διεξόδους μέσα στην κρίση.
Στη χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση μελιού σε ευρωπαϊκό επίπεδο (1,620 κιλά κατά κεφαλήν), τρίτη στην Ευρώπη σε παραγωγή και πρώτη σε πυκνότητα μελισσιών (11 μελίσσια ανά τετρ. χλμ.), η απουσία ενός αξιόπιστου ελεγκτικού μηχανισμού θολώνει την εικόνα της κορυφαίας ποιότητας που έχει κατακτήσει διεθνώς το ελληνικό μέλι ως αγνό προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας.
Το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του ΑΠΘ έχει αποδείξει με ελέγχους και στοιχεία αυτό που είναι κοινό μυστικό στον χώρο, δηλαδή τη διοχέτευση εισαγόμενου μελιού στην αγορά ως ελληνικό.
Επί τρία χρόνια αναζήτησε συστηματικά το εισαγόμενο μέλι στην ελληνική αγορά, αξιοποιώντας τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Ενώ η νομοθεσία απαιτούσε την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας τρύγου για το εισαγόμενο μέλι τρίτων χωρών, δεν βρέθηκε ούτε ένα κιλό μέλι με ένδειξη ετικέτας προέλευσης Ουγγαρίας, Ρουμανίας, Αιγύπτου, Αργεντινής, Αυστραλίας, Κίνας και Τουρκίας, παρόλο που είχαν εισαχθεί από τις συγκεκριμένες χώρες 3.696 τόνοι μελιού! (οι ετήσιες εισαγωγές είναι κατά μέσον όρο στους 3.000 τόνους).
Οι καταγγελίες της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων μιλούν ακόμα και για μείγματα σιροπιού από... ρύζι και παντζάρι που εισάγονται από την Κίνα αναμειγνύονται με ελληνικό μέλι και πωλούνται ως τέτοιο.
«Το 2015 η ΕΕ ανέθεσε σε μεγάλα εργαστήρια μελιού να βρουν την κατάλληλη ταχεία μέθοδο ανάλυσης, ώστε να εντοπίζεται η προέλευση και η σύστασή του. Διαπιστώθηκε από τις αναλύσεις ότι το κινεζικό -μέλι- ήταν ένα μείγμα σιροπιού από ρύζι και παντζάρι», είπε στον «Αγρότη» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Βασίλης Ντούρας, και προσέθεσε: «Μετά απ’ αυτό περιορίστηκαν στο ελάχιστο οι εισαγωγές από την Κίνα, αλλά μας ήρθαν 500 τόνοι από την Πολωνία, που δεν έχει μεγάλη δική της παραγωγή. Ακόμη δεν έχει βρεθεί μια αξιόπιστη μέθοδος γρήγορης ανάλυσης από την Κομισιόν, και έτσι υπάρχει περιθώριο σε κάποιους να εξαπατούν την αγορά».
Ο ομότιμος καθηγητής Μελισσοκομίας του ΑΠΘ, Ανδρέας Θρασυβούλου, θεωρεί τη συγκεκριμένη περίπτωση ως ακραίας μορφής «κουτή» νοθεία, που μπορεί να διαπιστωθεί εύκολα, και εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι επιτήδειοι, νοθεύοντας ή «βαπτίζοντας» και πουλώντας ως εγχώριο το υποβαθμισμένο μέλι που εισάγουν από άλλες χώρες, μεταξύ αυτών και η Κίνα.
«Οι Κινέζοι έχουν κάνει εκπτώσεις στις προδιαγραφές ποιότητας για να ρίξουν τις τιμές. Η υγρασία στο μέλι που παράγεται από μέλισσα δεν πρέπει να είναι πάνω από 18%, γιατί μετά ξινίζει και χαλάει. Η ΕΕ έχει βάλει ως όριο το 20%. Αντίθετα η Κίνα έχει τρεις κατηγορίες, από τις οποίες έχει μόνο την ΑΑΑ ποιότητα με υγρασία 20%, την Α ποιότητα με 22% και το κανονικό με 26%.
Ενας έμπορος λοιπόν εισάγει το μέλι με 26% υγρασία, αφαιρεί την υγρασία, το ζεσταίνει για να καταστρέψει τα ένζυμα για να μην ξινίσει, το αναμειγνύει με λίγο εγχώριο και το πουλάει ως εγχώριο», λέει στον «Αγρότη» ο κ. Θρασυβούλου και προσθέτει: «Η άλλη νοθεία είναι με το λεγόμενο φιλτραρισμένο μέλι, από το οποίο έχει αφαιρεθεί η γύρη. Η γεωγραφική προέλευση προκύπτει από την ανάλυση των γυρεόκοκκων.
«Μπήκαν στο επάγγελμα 8.000 νέοι, από τους οποίους εκτιμώ ότι δεν θα μείνουν ούτε οι 800», λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων, Βασίλης Ντούρας
«Μπήκαν στο επάγγελμα 8.000 νέοι, από τους οποίους εκτιμώ ότι δεν θα μείνουν ούτε οι 800», λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων, Βασίλης Ντούρας
Παίρνει ο Ευρωπαίος έμπορος το υποβαθμισμένο μέλι χωρίς γεωγραφική ένδειξη, το αναμειγνύει με δικό του, ώστε να βρίσκει ο έλεγχος τους γυρεόκοκκους και το πουλάει ως εγχώριο».
Τρεις λύσεις
«Κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει κατηγορηθεί επίσημα και κανείς δεν καταδικάστηκε για την απάτη», λέει ο κ. Θρασυβούλου και προτείνει τρεις άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις: ? Υποχρεωτική καταγραφή στο βιβλίο αποθήκης της ποσότητας εισαγωγής και διακίνησης του εισαγόμενου μελιού, με υποχρεωτικά παραστατικά σε όλη την πορεία και αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες.
• Εργαστηριακό έλεγχο μέσω αναγνώρισης των γυρεόκοκκων και των πτητικών αρωματικών ουσιών του.
• Πιστοποίηση του εγχώριου προϊόντος με ανάπτυξη μηχανισμών απονομής ελληνικού σήματος στους μελισσοκόμους και τους Ελληνες τυποποιητές.
«Αν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί λειτουργήσουν όπως πρέπει, το πρόβλημα θα λυθεί. Αν όχι, η ελληνική μελισσοκομία θα σβήσει», λέει στον «Αγρότη» ο Ιωάννης Καραδήμος, διευθυντής του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού ΣΙΘΩΝ στη Χαλκιδική, του δεύτερου μεγαλύτερου στην Ελλάδα, ο οποίος διακινεί κατ’ έτος 600 τόνους μελιού που παράγουν 700 μελισσοκόμοι της περιοχής και εξάγει σε 11 χώρες περίπου το 20% της παραγωγής.
«Η άλλη νοθεία είναι με το λεγόμενο φιλτραρισμένο μέλι, από το οποίο έχει αφαιρεθεί η γύρη», τονίζει ο ομότιμος καθηγητής Μελισσοκομίας του ΑΠΘ, Ανδρέας Θρασυβούλου
«Η άλλη νοθεία είναι με το λεγόμενο φιλτραρισμένο μέλι, από το οποίο έχει αφαιρεθεί η γύρη», τονίζει ο ομότιμος καθηγητής Μελισσοκομίας του ΑΠΘ, Ανδρέας Θρασυβούλου
«Οταν βλέπει ο καταναλωτής στο ράφι ελληνικό μέλι με 4 ευρώ το κιλό, πρέπει να ξέρει ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι ελληνικό. Είναι κινέζικο μέλι που έχει έρθει μέσω Βουλγαρίας και έχει αναμειχθεί με λίγο ελληνικό», προσθέτει.
«Αλλες φορές βγάζεις τριπλό μεροκάματο, άλλες έχεις ζημιά»
Μία από τις πιο δύσκολες χρονιές για το ελληνικό μέλι ήταν το 2016, με σημαντική πτώση τόσο της παραγωγής όσο και της κατανάλωσης, ενώ και το 2017 κάθε άλλο παρά ξεκίνησε ευνοϊκά.
Οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενείς, λόγω κυρίως της παρατεταμένης ξηρασίας, με επιστέγασμα τον πρόσφατο παγετό, που έπληξε μελισσοσμήνη στη Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο, ενώ μεγάλες απώλειες επέφεραν και οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού σε Θάσο και Εύβοια, καθώς και οι πλημμύρες στην Πελοπόννησο και άλλες περιοχές της χώρας. Ενα μέρος της ζημιάς αποδίδεται από τους μελισσοκόμους και στη νοζεμίαση, μια νόσο του πεπτικού συστήματος των μελισσών, που μαζί με το παρασιτικό ακάρι βαρρόα αποτελούν τις κύριες απειλές για τον κλάδο.
Το 80% της παραγωγής μελιού διακινείται χέρι με χέρι ή πωλείται στις λαϊκές αγορές και το 20% διοχετεύεται μέσα από συνεταιρισμούς και συσκευαστήρια. Για τον λόγο αυτόν είναι ασαφή τα πραγματικά μεγέθη του κλάδου, για τα οποία οι απόψεις διίστανται.
Το Εργαστήριο Μελισσοκομίας εκτιμά πως υπάρχουν στη χώρα 1,5 εκατ. μελίσσια και δραστηριοποιούνται 16.000-17.000 μελισσοκόμοι, που παράγουν ετησίως περίπου 15.000 τόνους μελιού.
Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία Μελισσοκόμων διπλασιάζει την παραγωγή στους 30.000 τόνους και αυξάνει τους παραγωγούς σε 25.000, ενώ τα μελίσσια εκτιμώνται σε 2 εκατομμύρια.
Στα χρόνια της κρίσης ο αριθμός των απασχολούμενων με το μέλι αυξήθηκε κατά 30%.
8.000 νέοι
«Μπήκαν στο επάγγελμα 8.000 νέοι, από τους οποίους εκτιμώ ότι δεν θα μείνουν ούτε οι 800, αλλά θα μπουν άλλοι στη θέση τους και ούτω καθ’ εξής. Η μελισσοκομία βρίσκεται σε ράγες και κινείται, αλλά χρειάζεται υποδομή και γνώση. Ανεργοι νέοι παρακολουθούν σεμινάρια μελισσοκομίας, ενημερώνονται και από το Ιντερνετ και μπαίνουν στο επάγγελμα, γιατί κάποιοι τους φουσκώνουν τα μυαλά ότι είναι χρυσοφόρο», λέει ο κ. Ντούρας και προσθέτει: «Μπορούν να ζήσουν κι άλλοι από το μέλι, αλλά όχι με αυτές τις συνθήκες. Για να ασχοληθεί κάποιος επαγγελματικά χρειάζεται τουλάχιστον 100 μελίσσια για να ξεκινήσει και μια ολόκληρη υποδομή, που περιλαμβάνει αποθήκη, φορτηγό για τη μεταφορά, δοχεία αποθήκευσης, εργαλεία και ειδικό εξοπλισμό. Είναι μια επένδυση τουλάχιστον 100.000 ευρώ και πρέπει να ξέρει πως κάποιες χρονιές μπορεί να μπαίνει και μέσα. Αλλες φορές βγάζεις τριπλό μεροκάματο, άλλες έχεις ζημιά. Ετσι είναι αυτό το επάγγελμα».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

Πηγή: ΕΘΝΟΣ


       Βρείτε παραδοσιακό μέλι εδώ           "Bioflorina" Βότανα-Παραδοσιακά προιόντα



  ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ " ΒΙΟΚΟΤΤ "ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΧΟΝΤΡΙΚΗΣ -ΛΙΑΝΙΚΗΣ:     Κιν.6978276141-6955056144 email:mmanou641@gmail.com


.
.
Παραδοσιακές σπιτικές μαρμελάδες Φλώρινας "Bioflorina"