Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

23 Ιουλίου 2017

Προδότες", "κρεμάλα στο Σύνταγμα", "όλοι μέσα" άρχισε να φωνάζει το κοινό, προκαλώντας την αντίδραση της προέδρου.Ένταση στη δίκη Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ -Αντεγκλήσεις και αποβολές από την αίθουσα.ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ 31-7-2017 ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ.


Με εντάσεις, αντεγκλήσεις και... αποβολές από την δικαστική αίθουσα, συνεχίστηκε σήμερα η δίκη του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.
Τα αίματα άναψαν κατά τη διάρκεια της ολοκλήρωσης της κατάθεσης του πρώην στελέχους της ΕΛΣΤΑΤ Ζωής Γεωργαντά, από τις καταγγελίες της οποίας ξεκίνησε άλλωστε και η δικαστική έρευνα που κατέληξε στην παραπομπή του Ανδρέα Γεωργίου. Σύμφωνα με την κ. Γεωργαντά, ο κατηγορούμενος με τις ενέργειές του και με τις "ευλογίες" των Ευρωπαίων διόγκωσε τεχνητά το έλλειμμα του 2009, με αποτέλεσμα η χώρα να ενταχθεί σε καθεστώς μνημονίων.
Η κυρία Γεωργαντά κατά τη σημερινή κατάθεση της υποστήριξε πως ο Ανδρέας Γεωργίου παρέβη το νόμο, έχοντας "άμεσο δόλο" με σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ίδιο ηθικό και υλικό οφελος.
Όσο για το θέμα της διατήρησης της διττής του ιδιότητας για λίγους μήνες, ως προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ και υπαλλήλου στο Δ.Ν.Τ, η κυρία Γεωργαντά είπε:
"Έχει διαφορά αν το κανείς για 11 μήνες ή δέκα χρόνια; Ο Γεωργίου ήρθε με εντεταλμένη υπηρεσία. Ήθελε να πάρει θέση μετά στη Γκόλντμαν Σάκς. Αν το είχε πει στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής δε θα επιλεγόταν ως πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ αλλά ούτε καν ως μέλος διότι δεν είχε θέση καθηγητού".
Σύμφωνα με την κ. Γεωργαντά, από τα στοιχεία που είχε στη διάθεση της, το έλλειμμα του 2009 ήταν γύρω στο 4% με 5% και όχι 13% , ενώ όπως είπε, τότε η χώρα μπορούσε να πληρώνει τα χρέη της.
"Προδότες", "κρεμάλα στο Σύνταγμα", "όλοι μέσα" άρχισε να φωνάζει το κοινό, προκαλώντας την αντίδραση της προέδρου.
  • Ακροατήριο: Η διεφθαρμένη χώρα αποχωρεί!
  • Πρόεδρος: Αυτό σε ποιον το λέτε; Στο δικαστήριο;
  • Ακροατήριο: Όχι το λέω στον κύριο Παπανδρέου.
  • Πρόεδρος: Περάστε έξω!
Ενώπιον του δικαστηρίου εξετάστηκαν επίσης πρώην στελέχη του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ καθώς και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ. Κύριο ερώτημα εάν υπήρξε μελέτη για την ένταξη των ΔΕΚΟ στο έλλειμμα του 2009.
Ο πρώην διευθυντής της ΤτΕ Γεώργιος Συμιγιάννης υποστήριξε ότι δεν δεν είχαν την δυνατότητα να δουν τις μελέτες με την πρόεδρο να διερωτάται:
  • Πρόεδρος : Ποια δυνατότητα; Μέλη του ΔΣ ήσασταν όχι διακοσμητικά στοιχεία. Να πάτε στα γραφεία των υπαλλήλων και να τα ζητήσετε! Μήπως δεν είχατε την αρμοδιότητα και την είχε μόνο ο Πρόεδρος; Λέτε δηλαδή ότι είχανε τα στοιχεία οι υπάλληλοι και δεν τα είχατε εσείς;
Σε αυτό το σημείο παρενέβη το πρώην μέλος του ΔΣ, Νίκος Λογοθέτης εξηγώντας: "Δεν μας επέτρεπε ο Γεωργίου να δούμε οποιοδήποτε υπάλληλο".
Ο κ. Συμιγιάννης υποστήριξε ωστόσο ότι η Ελλάδα είναι στα στατιστικά στοιχεία χωρίς καμία υποσημείωση από τη Eurostat από τον Οκτώβριο του 2010, για 14 συνεχείς φορές επί επτά συναπτά χρόνια", σημειώνοντας ότι τα στοιχεία που δόθηκαν για το έλλειμμα ήταν ακριβή αφού και ο νέος πια πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ συνεχίζει να χρησιμοποιεί την ίδια μεθοδολογία.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Κωνσταντίνος Σκορδάς υποστήριξε ότι τα στοιχεία για το έλλειμμα έπρεπε να περάσουν από το ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ γεγονός που δεν έγινε, λέγοντας: «Πουθενά δεν ανέφερε ο νόμος ότι ο πρόεδρος αποφασίζει μόνος του και χωρίς το επταμελές συμβούλιο». Παράλληλα, επισήμανε πως ποτέ δεν του δόθηκε η δυνατότητα να διαπιστώσει εάν η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ήταν σωστή.
Η δίκη συνεχίζεται στις 31 Ιουλίου 2017 ενώ σημειώνεται πως αύριο λήγει η προθεσμία για την άσκηση αναίρεσης από τον Άρειο Πάγο όσο αφορά το απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών - για δεύτερη φορά - για τον Ανδρέα Γεωργίου κι άλλα δύο στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ που βαρύνονταν με την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης.

ΠΟΛΙΤΙΚΟ «ΣΕΙΣΜΟ» ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ: Παρομοιάζει την ελληνική κυβέρνηση με τις κυβερνήσεις Τουρκίας και Πολωνίας!


Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων παρομοιάζει το μαύρο καθεστώς Τσίπρα για το οποίο γράφαμε εμείς στο fyllokaiftero1.blogspot.com  μήνες τώρα, με το μαύρο καθεστώς της Τουρκίας.
Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων μόνο που "ξέχασε" να πει οτι ευθύνη έχει και αυτή για αυτο το γεγονός.
23. Ιουλίου, 2017
12
Στα άκρα φτάνει η κόντρα της κυβέρνησης με τους δικαστές, όπως άλλωστε αντικατοπτρίζεται μέσα από το δελτίο Τύπου που εξέδωσε σήμερα, Κυριακή 23/7, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.


Η μεγαλύτερη Δικαστική Ένωση της χώρας παρομοιάζει την ελληνική κυβέρνηση με τις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Πολωνίας(!), κάνοντας λόγο για ωμές νομοθετικές παρεμβάσεις που καταργούν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Στην ίδια ανακοίνωση η ΕΔΕ αναφέρεται αναλυτικά στις προσπάθειες χειραγώγησης της Δικαιοσύνης από τους χειρισμούς της κυβέρνησης, φτάνοντας στο σημείο να υποστηρίξει ότι χρησιμοποιήθηκαν ακόμη και έμμισθοι κονδυλοφόροι που στράφηκαν σε βάρος της, χαρακτηρίζοντάς τους παρακράτος.

Η εκτενής ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων έχει ως εξής:
«Συστηματικά και μεθοδικά επιχειρείται εδώ και καιρό η πλήρης υποταγή και χειραγώγηση της Δικαιοσύνης ώστε να λειτουργεί όχι ως ανεξάρτητη εξουσία αλλά ως κυβερνητικός μηχανισμός. Υπουργοί και Βουλευτές εκτοξεύουν καθημερινά αστήρικτες κατηγορίες σε βάρος Δικαστών και Εισαγγελέων για μεροληπτικές αποφάσεις και ύπαρξη σκοπιμοτήτων που στόχο έχουν δήθεν την παρεμπόδιση του Κυβερνητικού έργου.
Επιχειρούν έτσι να τρωθεί το κύρος της Δικαιοσύνης ώστε να μπορούν να την ελέγχουν ευκολότερα και να εμφανιστούν οι ίδιοι ως μοναδικοί υπερασπιστές της νομιμότητας και ‘’γνήσιοι εκφραστές του κοινού συμφέροντος’’, ακολουθώντας το παράδειγμα της Τουρκίας και της Πολωνίας, οι κυβερνήσεις των οποίων είτε με διώξεις κατά δικαστικών λειτουργών είτε με ωμές νομοθετικές παρεμβάσεις καταργούν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Για τις εξελίξεις στην Πολωνία έχει εκδοθεί ήδη αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών στον Πρόεδρο της Χώρας και υπάρχει μεγάλο κύμα διεθνών αντιδράσεων. Ο δικαστικός έλεγχος των νόμων, που θωρακίζει ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα από κρατικές αυθαιρεσίες, θεωρείται πλέον εμπόδιο στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Στην Ελλάδα η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων υπερασπίστηκε, όπως ήταν υποχρεωμένη, με σθένος και αποφασιστικότητα τη Συνταγματική νομιμότητα. Προτάξαμε θεσμικά θέματα και εμποδίσαμε τους σχεδιασμούς που επιχειρήθηκαν από άμισθους συμβούλους του Πρωθυπουργού και κυβερνητικούς παράγοντες για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών κατά παράβαση ρητών συνταγματικών επιταγών. Εμποδίσαμε ακόμη τους σχεδιασμούς κυβερνητικών παραγόντων σε σειρά ζητημάτων που αφορούσαν νομοθέτηση αντίθετη προς το Σύνταγμα και το Ευρωπαϊκό δίκαιο και στηρίξαμε δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι λόγω της δικαιοδοτικής κρίσης που εξέφεραν, αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν την εχθρότητα ορισμένων.
Στην απόπειρα ελέγχου και υποταγής της Δικαιοσύνης, χρησιμοποίησαν από τότε τους πιο βρώμικους μηχανισμούς που διαθέτει το Κράτος: το παρακράτος ευτυχώς ελάχιστων διαθέσιμων «δημοσιογράφων» – έμμισθων κονδυλοφόρων. Οι εντολείς τους καλύπτονται συχνά πίσω από «ασυλίες» και προνόμια και παραμένουν στο παρασκήνιο, χρησιμοποιώντας ενίοτε το κοινοβουλευτικό βήμα, για βολικούς μονολόγους. Οι ίδιοι οι εντολοδόχοι δεν έχουν να χάσουν τίποτα αφού οι συκοφαντίες και οι μηχανορραφίες είναι το κύριο επάγγελμά τους.

Στο στόχαστρο αυτών των κύκλων μπήκε από χθες και ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Ένωσης, που σήκωσε μεγάλο βάρος της ανυποχώρητης μάχης της Ένωσης για την Δικαστική Ανεξαρτησία και την Δημοκρατία, με έωλες και ανυπόστατες λασπολογίες.
Διαμηνύουμε στους διάφορους σκευωρούς και στους προστάτες τους ότι η Ένωσή μας θα πράττει το καθήκον της, που είναι η κατοχύρωση του ελεύθερου δικαστικού φρονήματος και η συνταγματική ομαλότητα, με οποιοδήποτε τίμημα, χωρίς να φοβάται από τέτοιου είδους πιέσεις, που αντίθετα δυναμώνουν την προσήλωσή μας. Η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται τους τεράστιους κινδύνους που ελλοχεύουν από μια αδηφάγο εκτελεστική εξουσία, που επιθυμεί με τη χρήση κάθε μέσου να δρα ανεξέλεγκτη, τη στιγμή που η εμπιστοσύνη των πολιτών σ’ αυτήν ως θεσμού αγγίζει μετά βίας το 13% 

(το χαμηλότερο σε όλες τις Ευρωπαϊκές Χώρες)».

Το σταμναγκάθι, το αγριόχορτο ασπίδα για πολλές ασθένειες!

21.07.2016 09:33
Το σταμναγκάθι, το αγριόχορτο της κρητικής γης, αποδεικνύεται φάρμακο κατά του στρες και για την εξισορρόπηση της γλυκόζης στο αίμα!
Σε μελέτη του Πανεπιστημίου του Lancaster στην Αγγλία σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κρητικής Διατροφής, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της γιορτής Κρητικής Διατροφής στο Ρέθυμνο, αποδείχτηκε ότι το χόρτο βοηθάει στη μείωση του αντιοξειδωτικού στρες και την εξισορρόπηση της γλυκόζης στο αίμα, όπου τα ευρήματα του Πανεπιστημίου ήταν θετικά. Ο καθηγητής κ Κλεόνικος Σταυριδάκης μαζί με τον πρόεδρο του Ι.Κ.Δι. εξήγησαν τα οφέλη μιας διατροφής βασισμένη στην άγρια χλωρίδα της Κρήτης, καθώς και τους σωστούς τρόπους συλλογής και καλλιέργειας της. Ακολούθησε ένα ρόφημα για τους παραβρισκόμενους με βάση το σταμναγκάθι.
Η διατροφική και θεραπευτική του αξία
Όπως αναφέρει η βιολόγος Αγγελική Μήλιου στο medlabnews.gr, το σταμναγκάθι ή κιχωριον το ακανθώδες είναι ουσιαστικά μια άγρια ποικιλία ραδικιού. Η επιστηµονική ονοµασία του σταµναγκαθιού είναι Cichorium spinosum. Πρόκειται όντως για έναν εξάδελφο του ραδικιού που φύεται στη λεκάνη της Μεσογείου, µε την Κρήτη, την Κύπρο, τη Σικελία και τη Μάλτα να είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε αυτό.
Αυτοφυές απαντάται στα χιονισμένα δύσβατα μέρη των ορεινών όγκων της Κρήτης αλλά και σε απόκρημνες ακρογιαλιές του νησιού. Το σταμναγκάθι είναι ένα άγριο χόρτο, με οδοντωτά φύλλα, τα οποία περιέχουν μία γλυκόπικρη ουσία, η οποία προσδίδει στο φυτό σημαντικές ιδιότητες.
Την ονομασία σταμναγκάθι την απόκτησε από το αγκάθι που το περιβάλλει και από την χρήση που είχε αυτό στο στόμιο της στάμνας με το νερό τα παλαιότερα χρόνια.
Διότι τον παλιό καλό καιρό που οι άνθρωποι καθημερινά πήγαιναν σε φυσικές πηγές ή σε πηγάδια για να εφοδιαστούν με το νερό της ημέρας, η μεταφορά γίνονταν με πήλινες στάμνες. Επειδή πολλών ειδών ζωύφια πήγαιναν να δροσιστούν και αυτά από το νερό της στάμνας, οι άνθρωποι έκοβαν το αγκάθι και το εφάρμοζαν “σαν καπάκι” στο στόμιο της στάμνας απωθώντας με αυτόν τον τρόπο τους παρείσακτους επισκέπτες.
Έτσι έγινε γνωστό στην κοινωνία σαν..
στάμνα-αγκάθι, το αγκάθι της στάμνας δηλαδή. Το σταμναγκάθι είναι γνωστό ως τροφή αλλά και ως βότανο από την αρχαιότητα και  ήταν πάντα μια αξιοζήλευτη τροφή την οποία λίγοι είχαν την δυνατότητα να αποκτήσουν. Διότι η συγκομιδή του ήταν και είναι μια πολύ επίπονη κουραστική και πολλές φορές επικίνδυνη διαδικασία.
Καλλιεργείται ευρέως στην Κρήτη, από όπου και έγινε γνωστό, ωστόσο φαίνεται ότι μπορεί να αναπτύσσεται εξίσου ικανοποιητικά σε παραθαλάσσιες ζώνες αλλά και πλαγιές βουνών και οροπεδίων (πάνω από 1000 μέτρα υψόμετρο) και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Διατροφική αξία
 
Τα χαρίσµατα του σταµναγκαθιού δεν είναι µόνο γευστικά. Γνωστό από την αρχαιότητα για τις διουρητικές του ιδιότητες, αναφέρεται από τον Αριστοφάνη, τον Θεόφραστο και τον Διοσκουρίδη. Η µοντέρνα ανάλυση της σύστασής του επιβεβαίωσε τους αρχαίους που το εκτιµούσαν ιδιαίτερα: κατέδειξε ότι το φυτό είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες, ω-3 λιπαρά οξέα και πρεβιοτικά, ενώ περιέχει βιταµίνες (C και Ε), β-καροτένιο και γλουταθειονίνη καθώς και µέταλλα και ιχνοστοιχεία (σίδηρος, κάλιο, νάτριο, φώσφορος και µαγνήσιο).
 
Οι πολυφαινόλες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και τα Ω-3 λιπαρά οξέα είναι σύμμαχος της καρδιάς και της καλής υγείας του οργανισμού.. Γενικά θεωρείται διουρητικό, χωνευτικό,τονωτικό και χολαγωγό.
 
Χολαγωγό – υπακτικό. Στα αρχαία χρόνια το χρησιμοποιούσαν για την θεραπεία προβλημάτων της χολής και του ήπατος. Αυτή η δράση του οφείλεται σε μία ουσία, το «κιχώριο» και βοηθά στην αποσυμφόρηση της χοληδόχου κύστεως και του ήπατος.
 
Αντιοξειδωτικό. Τα β-καροτένια που περιέχει συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των ελεύθερων ριζών, γεγονός που βοηθά στην καρδιαγγειακή προστασία του οργανισμού και προάγει την αντιγήρανση των ιστών.
 
Τονωτικό – χωνευτικό. Είναι τονωτικό του στομάχου και ευνοεί την πέψη. Βοηθά στην απομάκρυνση της χοληστερίνης από το αίμα, ενώ αναφέρεται πως το αφέψημα των φύλλων του δρα κάτα του διαβήτη και της παχυσαρκίας.
 
Αντιρευματικό. Όλα τα είδη ραδικιών έχουν διουρητικές ιδιότητες. Εξαιτίας αυτής της ιδιότητας βοηθά και στην αντιμετώπιση των ρευματισμών, αλλά και της κατακράτησης υγρών κατά την διάρκεια της έμμηνου ρύσεως.
 
Αδένες. Δρα ρυθμιστικά στην λειτουργία πολλών αδένων
Δέρμα. Θεραπεύει πολλές δερματικές παθήσεις. Αναφέρεται πως από τα αρχαία χρόνια το χρησιμοποιούσαν για την θεραπεία κρεατοελιών, σπυριών και κάλων.
 
Το σταμναγκάθι συνοδεύεται πάντα από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στην κουζίνα των Κρητικών. Μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους. Ωμό ή βραστό με λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι.

Οι ανατριχιαστικές αποκαλύψεις Βαρουφάκη για το Πραξικόπημα που προετοίμαζε η κυβέρνηση Τσίπρα το 2015 (αποσπάσματα)



Συγκλονιστικές είναι οι αποκαλύψεις και οι διάλογοι που έρχονται στο φως από τα παρασκηνιακά πεπραγμένα της Κυβέρνησης Τσίπρα, του πρώτου εξαμήνου του 2015, στο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη «Adults in the Room».
Σύμφωνα μάλιστα με όσα αναφέρει ο ίδιος ο πρώην υπουργός Οικονομικών, όλοι οι διάλογοι που παρατίθενται είναι καταγεγραμμένοι με το κινητό του και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.
Το νέο στοιχείο που αναδεικνύεται από την προδημοσίευση των αποσπασμάτων από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ είναι ότι ακόμη και μετά το κλείσιμο των τραπεζών, ο κ. Βαρουφάκης ενημέρωσε τους ΑλέΕη Τσίπρα και Αλέκο Φλαμπουράρη ότι υπήρχαν φυλαγμένα σε κρατικά θησαυροφυλάκια 16 δισ. ευρώ σε πακέτα χαρτονομισμάτων…
Συγκεκριμένα, ο Βαρουφάκης γράφει ότι ενώ οι Έλληνες έκαναν ουρές στα ATM σε όλη τη χώρα για την επιτρεπόμε νη ανάληψη ιων 60 ευρώ ημερησίως οι Τσίπρας και Φλαμπουράρης, οε κατάσταση έξαψης, σκέφτονταν σοβαρά να «απαλλοτριώσουν» αυτά τα 16 δισ. ευρώ για να «φορτώσουν τα ΑΤΜ», δηλαδή να χρησιμοποιήσουν επί της ουσίας άκυρα άνευ αξίας χαρτιά.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης εμφανίζεται να τους προειδοποιεί ότι μια τέτοια κατάσχεση θα ήταν κλοπή. Ο πρωθυπουργός όμως αντιδρά αυθόρμητα λέγοντας, «Οταν το παιδί μου πεθαίνει της πείνας κι εγώ δεν έχω μία έχω το ηθικό δικαίωμα να κλέψω ένα κουτί γάλα».
Οι βόμβες πέφτουν σχεδόν σε καθεμία από τις 550 σελίδες του βιβλίου: «Φοβάμαι πραξικόπημα ή ακόμη και νέο Γουδή», εμφανίζεται να λέει ο Αλέξης Τσίπρας σε μια στιγμή ακραίας ανασφάλειας μετά το δημοψήφισμα. Ωστόσο μερικούς μήνες προτού ανέλθει στην εξουσία ο Βαρουφάκης άκουσε τον ίδιο άνθρωπο αλλά οε τελείως άλλη ψυχική διάθεση να φωνάζει έξαλλος ότι «θα πετάξω με τις κλωτσιές τον Γιάννη Στουρνάρα από την Τράπεζα της Ελλάδος μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίσει κυβέρνηση».
Για έναν άλλο πρωτοκλασάτο υπουργό του, τον Γιώργο Σταθάκη, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να έχει πει «θα χαρώ να μην τον ξαναδώ ποτέ μπροστά μου».
To «Adults in the Room», που σημαίνει Ενήλικες στην αίθουσα από ατάκα της Κριοτίν Λαγκάρντ, ανήκει στο είδος των μαρτυριών που προκαλούν αλυσιδωτές πολιτικές σεισμικές δονήσεις.
Οι αποκαλύψεις δεν έχουν τέλος και σκιαγραφούν την μικροψυχία ή ακόμη και την πλήρη ανικανότητα ανθρώπων που ευαγγελίστηκαν τη λύτρωση του ελληνικού λαού από τα δεινά της μνημονιακής επιτροπείας κλπ.
Η διαφορά πάντως του έργου του Βαρουφάκη από ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα είναι ότι o συγγραφέας λέει ευθύς εξαρχής ότι όλο αυτά που γράφει τα έχει ζήσει όχι ως απλώς αυτόπτης μάρτυρας αλλά ως κεντρικός παράγοντας των εξελίξεων.
Και όσο και αν τα επεισόδια που περιγράφει προκαλούν αυθόρμητη δυσπιστία για το ον θα μπορούσαν ποτέ να έχουν συμβεί σε έναν σύγχρονο κρατικό μηχανισμό όσο και αν θυμίζουν αποκύημα φαντασίας που θα ταίριαζαν σε θρίλερ, ο πρώην ΥΠΟΙΚ της Ελλάδας ισχυρίζεται ότι όλα έγιναν ακριβώς όπως τα μεταφέρει. Αυτό το στοιχείο άλλωστε συνιστά και την ξεχωριστή αξία του βιβλίου ως ιστορικού ντοκουμέντου.

«Τα έγραφα όλα οτο τηλέφωνο μου»

Η στάση που έχει επιλέξει να τηρήσει ο Γιάνης Βαρουφάκης γύρω από τα πεπραγμένα του κατά το κρίσιμο πρώτο εξάμηνο του 2015 προϋποθέτει ότι στα χέρια του κρατά απολύτως τεκμηριωμένα στοιχεία. Από την πρώτη κιόλας σελίδα του βιβλίου του σε ξεχωριστή εισαγωγική ενότητα κάνει ανοιχτά και καθαρά μια δήλωση που αφήνει τον αναγνώστη με ανοιχτό το στόμα:
«Σε ένα βιβλίο αυτού του είδους οτο οποίο τόσο πολλά εξαρτώνται από το ποιος είπε τι σε ποιον κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διασφαλίσω την ακρίβεια όσων έχουν ειπωθεί από τρίτους και τα παραθέτω εντός εισαγωγικών.
Για τον σκοπό αυτό βασίστηκα σε ηχογραφήσεις που έκανα με το τηλέφωνό μου καθώς και στις σημειώσεις που κρατούσα εκείνη την εποχή από τις πολλές επίσημες συναντήσεις και συνομιλίες που εμφανίζονται σε αυτό το βιβλίο» γράφει.
Επιπλέον ο πρώην υπουργός αποκαλύπτει ότι υπάρχουν και βιντεοσκοπημένες μαρτυρίες. Δηλαδή στη διάρκεια του καυτού εξαμήνου συνήθιζε να αφηγείται στην κάμερα της συζύγου του όσα είχαν συμβεί στο Μαξίμου στα Eurogroup κ.ο.κ Κάτι σαν ημερολόγιο αλλά σε high definition.

«Αλέξη η κατάσχεσή τους θα ήταν κλοπή»

Βρισκόμαστε στο τέλος Ιουνίου του ’15 όταν ξαφνικά ο Βαρουφάκης αποκαλύπτει κάτι απίστευτο, την ύπαρξη 16 δισ ευρώ εκτός κυκλοφορίας: «Κάποια στιγμή στη διάρκεια της καθημερινής μου επίσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου βρήκα τον Αλέξη στο γραφείο του να απολαμβάνει τη συντροφιά του Αλέκου Φλαμπουράρη, ενός υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου και κάτι σαν πατρική φιγούρα.
Ως συνήθως ενημέρωσα σύντομα τον πρωθυπουργό γύρω από οτιδήποτε είχε ενδιαφέρον εκείνη την ημέρα, πρωτίστως για τον ρυθμό της εκροής καταθέσεων από τα ATM. Ανέφερα επίσης το απόθεμα των 16 δισ. ευρώ.
Τα μάτια του Αλέξη άστραψαν. Μου είπε «Τι; Υπάρχουν 16 δισ. ευρώ σε μετρητά παραπεταμένα εδώ κι εκεί και εμείς δεν τα χρησιμοποιούμε για να φορτώσουμε τα ATM και να τα κάνουμε να λειτουργούν κανονικά;
– Βαρουφάκης: «Αλέξη η κατάσχεσή τους θα ήταν κλοπή».
– Τσίπρας: «Ναι Γιάνη, αλλά όταν το παιδί μου πεθαίνει της πείνας κι εγώ δεν έχω μία, έχω το ηθικό δικαίωμα να κλέψω ένα κουτί γάλα. Δεν είναι μια παρόμοια κατάσταση αυτή που ζούμε;».
«Από πότε η κλοπή περιλαμβάνεται στο οπλοστάσιο της Αριστεράς;» ρώτησε ο Βαρουφάκης. Τότε ο Φλαμπουράρης όρμησε να υπερασπιστεί τον προστατευόμενό του: «Εχουμε κάθε δικαίωμα», ούρλιαξε «να πάρουμε αυτά τα λεφτά και να δώσουμε τέλος στο μαρτύριο του κόσμου».
Ο Φλαμπουράρης είπε στον Λαφαζάνη ότι εκείνος και ο Αλέξης, αντίθετα από εμένα, ήταν πεπεισμένοι ότι n κατάσταση δικαιολογούσε το να βάλουμε χέρι σε αυτά τα χρήματα τα οποία εκείνη την περίοδο είχαν ξεμείνει σε κρατικά θησαυροφυλάκια.
Ο Βαρουφάκης λέει ότι προσπάθησε να χαλιναγωγήσει την έξαψη των υπολοίπων παρουσιάζοντας την πραγματικότητα: «Αν θέλουμε να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη δεν μπορούμε να κατάσχουμε χρήματα της ΕΚΤ.
Εάν όμως θέλουμε το Grexit, τότε θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι χρήσιμο με αυτά τα λεφτά χωρίς να κατηγορηθούμε για κλοπή: Nα εθνικοποιήσουμε τα 16 δισ ευρώ, να σφραγίσουμε τα χαρτονομίσματα με ειδική μελάνη ώστε να τα ακυρώσουμε και να πάψουν να αποτελούν ευρώ και να τα μετονομάσουμε σε νέες δραχμές, να τα βάλουμε σε ATM και να τα χρησιμοποιήσουμε σαν καινούριο νόμισμα».

«Προχώρα στο Plan Χ»

«Γιάνη, θα χρειαστεί να συγκροτήσεις μια ομάδα για να προετοιμαστούμε σε περίπτωση που οι δανειστές μάς ωθήσουν εκτός Ευρωζώνης. Να αρχίσεις δουλειά σύντομα πάνω σε αυτό» είπε ο Αλέξης Τσίπρας πριν από τις εκλογές του 2015. Και ο Βαρουφάκης συναίνεσε λέγοντας «Θα το κάνω Αλέξη».
Στο βιβλίο του εξηγεί ότι αυτή ήταν η γένεση του σχεδίου που θα γινόταν γνωστό ως Plan Χ το οποίο θα ετίθετο σε εφαρμογή μόνο εάν και αφού το Βερολίνο με την ΕΚΤ έθεταν σε εφαρμογή το δικό τους Plan Ζ που θα έριχνε την Ελλάδα στον γκρεμό και το Grexit.
Την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου με τις τράπεζες κλειστές και ενώ εγώ τα έδινα όλα στην εκστρατεία υπέρ του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, παρουσίασα στον Αλέξη την τελική μορφή του Plan Χ, του εναλλακτικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης, το οποίο εκείνος μου είχε ζητήσει να καταρτίσω σε περίπτωση που μας εξανάγκαζαν σε Grexit.
Καθώς του το έδινα με ρώτησε «είναι κάτι εφικτό που μπορεί να εφαρμοστεί;». Του απάντησα έντιμα «Διάβασέ το και κλάψε».
Η μετάβαση στη νέα δραχμή θα ήταν τόσο επώδυνη ως του σημείου της εξόντωσης. To Plan Χ τα περιέγραφε όλα αναλυτικά, χτύπημα με το χτύπημα. Καθώς ο Αλέξης βυθιζόταν στο κάθισμά του, υπενθύμισα ότι το Plan Χ υπήρχε όχι όμως για να το χρησιμοποιήσουμε. Εκτός και εάν ο Σόιμπλε κατάφερνε να επιβάλει τη βούλησή του στη Μέρκελ.
Βλέποντάς τον να λυγίζει κάτω από την πίεση της πιθανότητας του Grexit (σ.σ που θα επέβαλε το Βερολίνο) ήθελα να τον συγχωρήσω να δικαιολογήσω και να εκλογικεύσω τα ασυγχώρητα τα ανήθικα και παράλογα ολισθήματά του».

«Γιάνη θα κάνουμε τα καλά παιδιά στην τρόικα»

Ο Βαρουφάκης περιγράφει πώς ο Αλέξης Τσίπρας αποπειράθηκε να τον πείσει να παραμείνει στην κυβέρνηση ενώ ο ίδιος ετοιμαζόταν να μετατρέψει το «Οχι» του δημοψηφίσματος σε «Ναι». «Η ιδέα είναι να προχωρήσουμε με δύο τρόπους, έναν δημόσιο και έναν κρυφό. Δημόσια μπορούμε να προσεγγίσουμε τους πιστωτές «αλά δεξιά» με έναν ανασχηματισμό στην κυβέρνηση που θα μεταδίδει το μήνυμα τώρα είμαστε καλό παιδιά. Την ίδια στιγμή όμως, μακριά από την κοινή θέα, μπορούμε να προετοιμάσουμε μια αντεπίθεση».

Τσακαλώτος: «Μας συντρίβουν σε όλα τα μέτωπα»

Δραματικό SMS Τσακαλώτου σε Βαρουφάκη στις 2 Ιουνίου 2015: Η περιθωριοποίηση του Γιάνη είχε πια συντελεστεί και την Ελλάδα στο Eurogroup εκπροσωπούσε ο τότε προαλειφόμενος ως διάδοχος του
και νυν υπουργός Οικονομικών: «Γιάνη μας ουντρίβουν σε όλα τα μέτωπα».

«Αλέξη με αυτά τα πλεονάσματα έχεις δεχτεί δρακόντεια λιτότητα»

Βαρουφάκης: Στις 27 Απριλίου του 15 ο Αλέξης με καλοδέχτηκε, μου ζήτησε όμως να τον περιμένω ένα λεπτό για να πάει στην τουαλέτα. Ενόσω καθόμουν στον καναπέ και περίμενα το μάτι μου πήρε μερικές σελίδες A4 πάνω στο τραπεζάκι. Τις πήρα στα χέρια μου. Οταν εμφανίστηκε ο Αλέξης η έκφραση στο πρόσωπό μου χωρίς καμία αμφιβολία πρόδιδε την αγανάκτησή μου εξαιτίας όσων είχα διαβάσει.
Με τα χαρτιά στα χέρια μου τον ρώτησα «Καταλαβαίνω σωστά ότι αυτές τις παραχωρήσεις δεν τις πέρασες μέσω εμού γιατί ήξερες ότι θα ασκήσω βέτο στο να προχωρήσουν;». «Ναι», ομολόγησε ο Αλέξης χαμογελώντας ένοχα. «Καταλαβαίνεις τι σημαίνουν αυτοί οι αριθμοί Αλέξη; Αντιλαμβάνεσαι τι έχεις κάνει με το να τους αποδέχεσαι; Δεν καταλαβαίνεις ότι έχεις μόλις αποδεχτεί μια καινούρια δρακόντεια λιτότητα;
Το βασικό νούμερο που είχα στο μυαλό μου και που είχε τραβήξει την προσοχή μου σαν μαγνήτης ήταν το 3,5 Τα χαρτιά ήταν μια επιστολή υπογεγραμμένη από τον Ελληνα πρωθυπουργό και απευθυνόταν στην Τρόικα με την οποία δεσμευόταν για την κατάρτιση Προϋπολογισμού με στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 του ΑΕΠ. Ηταν απίστευτο αλλά το ίδιο νούμερο εμφανιζόταν δίπλα στα έτη 2018, 2019 χωρίς διακοπή έως το 2028. «Αυτό τώρα πώς έγινε Αλέξη;», τον ρώτησα.
«Ο Χουλιαράκης πιστεύει ότι πρέπει να κάνουμε αυτή την υποχώρηση για να πάρουμε συμφωνία» ήταν η απάντησή του. Προφανώς αυτό που εννοούσε ο Σταθάκης όταν είπε ότι ο Χουλιαράκης είναι ο μόνος που θα μπορούσε να φέρει γρήγορα μια συμφωνία ήταν το εξής: Πλήρης υποταγή.

Tσίπρας: Φοβάμαι ότι η μοίρα μας θα ήταν στο Γουδή

Ενα από τα mo συνταρακτικό αποσπόσματα του Adulte in the Room είναι η αναφορό του Βαρουφάκη στους φόβους που έζωσαν τον πρωθυπουργό τα ξημερώματα από το δημοψήφισμα. «Ο Αλέξης εξομολογήθηκε κότι που με ξάφνιασε», γρόφει o πρώην ΥΠΟΙΚ. Μου είπε πως φοβόταν πως η μοίρα μας θα ήταν το Γουδή εάν επιμέναμε. Επίσης όρχισε να υπαινίσσεται ότι θα μπορούσε να εκδηλωθεί κάτι σαν πραξικόπημα, αναφέροντας μου ότι o Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Στουρνόρας, οι μυστικές υπηρεσίες και στελέχη της κυβέρνησης είχαν τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας».

«Ο Αλέξης ήταν υπέρ του Grexit με επιχειρήματα της πλάκας»

Μιλώντας για την πρώτη τους γνωριμία, ο Γιάνης Βαρουφόκης ανακαλεί τη στάση του Τσίπρα για το ζήτημα της παραμονής ή όχι της Ελλόδας στην Ευρωζώνη: «Γρήγορα κατέστη σαφές ότι για πολιτικούς λόγους ο Αλέξης αμφιταλαντευόταν γύρω από ένα βασικό ζήτημα, για το αν η Ελλάδα θα διατηρούσε ως νόμισμα το ευρώ. Ακόμη και το 2011 ο ΣΥΡΙΖΑ συγκλονιζόταν από εσωτερικές διαφωνίες γύρω από το αν το Grexit θα έπρεπε να παρουσιάζεται ως επίσημη θέση του κόμματος ή όχι.
Καθώς μιλούσαμε, η στάση του Αλέξη μού φάνηκε επιπόλαιη και ανώριμη. Εστίαζε μάλλον στο να κρατήσει υπό έλεγχο τις αντιμαχόμενες πλευρές μέσα στο κόμμα του παρά στο να ξεκαθαρίσει μέσα στο μυαλό του ποια ήταν η ορθή πολιτική επιλογή. Ελεγε πράγματα, όπως «γιατί να μην πούμε στους πιστωτές ότι αν δεν δεχτούν τη μονομερή απόρριψη εκ μέρους μου του δικού τους προγράμματος θα φύγουμε από το ευρώ; Υπάρχουν πολλοί όπως ο Πολ Κρούγκμαν που λένε ότι θα τα καταφέρναμε καλύτερα έξω από το ευρώ ούτως ή άλλως».
Βαρουφόκης: «Προσπάθησα να βγάλω τον Αλέξη από αυτή την επιχειρηματολογία της πλάκας που χρησιμοποιούσε (σ.σ his lazy thinking στο πρωτότυπο). Του εξήγησα με αδρές γραμμές τι περίμενα ότι θα συνέβαινε αμέσως εάν ανακοινωνόταν η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Αντίθετα από την Αργεντινή, η Ελλάδα θα έπρεπε να δημιουργήσει μια καινούρια δραχμή πριν διαρρήξει τους δεσμούς της με το ευρώ. Αλλά η εισαγωγή νομίσματος απαιτεί μήνες προετοιμασίας.
Με άλλα λόγια το Grexit θα ήταν σαν να ανακοίνωνες την υποτίμηση του νομίσματος μήνες προτού συμβεί, μια στρατηγική που θα επέφερε πολύ βαριές παρενέργειες: Εξαφάνιση των χαρτονομισμάτων και κερμάτων ευρώ και απουσία εθνικού νομίσματος για την εκτέλεση των συναλλαγών. Θα ήταν προετοιμασμένος, ρώτησα τον Αλέξη, να σταθεί απέναντι στους ψηφοφόρους στη διάρκεια μιας προεκλογικής εκστρατείας και να τους πει ότι πρότεινε κότι τέτοιο; Οτι αυτό ήταν το δικό του Plan Α;».

«Τον Σταθάκη θα χαρώ να μην τον ξαναδώ ποτέ μπροστά μου»

«Τον Ιούλιο του 2015», γρόφει o Βαρουφάκης, «ο Αλέξης μού είπε ότι σκεφτόταν να κάνει ανασχηματισμό στην κυβέρνηση προκειμένου να υποχρεώσει τους δανειστές και τα MME να σταματήσουν να με στοχοποιούν. Με ρώτησε ποιον θα σκεφτόμουν για τη θέση του αντικαταστάτη μου στο υπουργείο Οικονομικών. Ηταν φανερό ότι ο Αλέξης είχε ήδη αποφασίσει, εγώ όμως αποφάσισα να παίξω το παιχνίδι του εξ ου και πρότεινα το πρόσωπο εκείνο που ήμουν βέβαιος ότι είχε κιόλας συμφωνήσει να με διαδεχτεί, δηλαδή τον καλό μου φίλο Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Προθυμοποιήθηκα μάλιστα να πείσω τον Ευκλείδη να κάνει δεκτή την πρόταση. Και όταν το έκανα αυτό, ο Ευκλείδης παρίστανε ότι χρειαζόταν χρόνο για να το σκεφτεί». Κατόπιν, όπως αναφέρει ο Βαρουφάκης στο βιβλίο του, ο Τσίπρας τού ζήτησε να αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας. Και όταν εκείνος ρώτησε «και με τον Σταθάκη τι θα γίνει», ο πρωθυπουργός απάντησε χωρίς περιστροφές «θα χαρώ να μην τον δω ποτέ ξανά μπροστά μου. Ασ’ τον να εξαφανιστεί στα πίσω έδρανα της Βουλής».

«Ο Δραγασάκης ήθελε να χάσουμε το δημοψήφισμα»

Τον Αύγουστο του 2014 ο Αλέξης κι εγώ, αναπολεί ο Βαρουφάκης, χαλαρώναμε στο νερό περίπου πενήντα μέτρα από το Πετροκόραβο (ο.σ νησίδα στον Σαρωνικό κοντά στον Πόρο) όσο πιο μακριό από αδιάκριτα αυτιά γινόταν. Η συζήτησή μας έφτασε στο ζήτημα της εμπιστοσύνης. «Αλέξη» του είπα καταβάλλοντας προσπάθεια ώστε η παρατήρησή μου να ακούγεται όσο πιο αδιόφορη γινόταν, «ακούω ότι o Δραγασόκης παραείναι κοντά στους τραπεζίτες. Και γενικότερα ίσως φαίνεται πως συμπλέει με το δικό μας σχέδιο απόδρασης, ενώ την ίδια ώρα στην πραγματικότητα δουλεύει για τη συντήρηση του κατεστημένου».
Ο Αλέξης δεν μου απάντησε αμέσως. Αντιθέτως γύρισε το βλέμμα του προς την Πελοπόννησο, στο βάθος, πριν στραφεί ξανά σε εμένα για να μου πει, «όχι δεν το πιστεύω. Δραγασόκης είναι OK» […] Ο Αλέξης μού υποσχέθηκε ότι θα πει στον Παππά να με κρατό ενήμερο και θα με συμβουλεύονται πριν ανακοινώσουν οτιδήποτε σχετικό με την οικονομική πολιτική. Είχε φτάσει πια η ώρα να κολυμπήσουμε προς την παραλία, εκεί όπου η σύντροφός του η Μπέτυ μαζί με τη Δανόη μας περίμεναν σε ένα μικρό φουσκωτό με την άγκυρα του να ακουμπά απαλά το βυθό της θάλασσας.
Σε άλλο σημείο του βιβλίου του ο Γιάνης Βαρουφάκης καταγγέλλει κάτι εξαιρετικά σοβαρό για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης: «Αντίθετα από εμένα, o Δραγασόκης ήθελε να χάσουμε το δημοψήφισμα έτσι ώστε να νομιμοποιήσει την αποδοχή των όρων της τρόικας».

«O Χουλιαράκης ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για να υπογράψει τη συνθήκη παράδοσης μας»

«Στις 27 Απριλίου 2015» γράφει ο Βαρουφάκης, ο Γιώργος Σταθάκης υπουργός Οικονομίας είπε «ότι το δίδυμο Βαρουφάκης-θεοχαράκης (σ.σ Νίκος θεοχαράκης συνεργάτης του Βαρουφάκη στο ΥΠΟΙΚ) δεν μπορεί να φέρουν συμφωνία. Ο Χουλιαράκης μπορεί». Εάν με το «συμφωνία» εννοούσε το να υποκύψουμε στις απαιτήσεις του Βίζερ και του Ντάισελμπλουμ τότε ο Σταθάκης είχε απόλυτο δίκιο. Ο Γιώργος Χουλιαράκης (σ.σ σήμερα αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών) ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για να υπογράψει τη συνθήκη παράδοσής μας».
– Βαρουφάκης: Τέλος Φεβρουαρίου 2015. Ημουν πεπεισμένος ότι ο Αλέξις θα γινόταν έξω φρενών όταν θα του έλεγα ότι ο πρόεδρος του Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων απειλούσε να αυτομολήσει στον Στουρνάρα. Αλλά ο Αλέξης δεν αντέδρασε καθόλου έτσι. Απεναντίας με κοίταΕε με την ίδια θλιμμένη έκφραση που είχε και προηγουμένως όταν είχα ανακοινώσει την απόφασή μου να απολύσω τον Χουλιαράκη.
Με καταφανή συμπάθεια προς τον αποστάτη και με μια ανησυχητική ανία στο βλέμμα του ο Αλέξης είπε «Τον καταλαβαίνω τον άνθρωπο -τη συμφωνία με τον Στουρνάρα την έχει κλείσει εδώ και καιρό. Ηταν σαν να αποκάλυπτε ο αρχηγός της ΜΙ5 (σ.σ της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας) στον πρωθυπουργό της Βρετανίας ότι ο κορυφαίος τους πράκτορας είχε απειλήσει να δουλέψει για τη ρωσική κατασκοπεία.
– Βαρουφάκης: Σπανίως απαντούσε στα τηλεφωνήματά μου ενώ ακόμη και η γραμματέας του σπανίως γνώριζε κι εκείνη πού ακριβώς βρισκόταν. Από ό,τι μου έλεγαν ο Ευκλείδης και ο Αλέξns, ο Χουλιαράκης σπανίως απαντούσε και στα δικά τους τηλεφωνήματα. Η ερώτηση «πού είναι ο Χουλιαράκης» είχε γίνει ανέκδοτο ανάμεσα στους τρεις μας.
Πηγή:Lykavitos.gr

ΒΙΝΤΕΟ: Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΚΩ ΞΕΦΤΥΛΙΣΕ ΤΗΝ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ!


Κουντουρά: Κάναμε δεκτά όλα τα αιτήματά σας
Δήμαρχος Κω: Δε νομίζω ότι κάνατε δεκτά τα αιτήματά μας. Ζητήσαμε μειωμένο ΦΠΑ δεν τον έχουμε. Να ζητήσω τώρα κάτι: Να μην πληρώσουν ΕΝΦΙΑ οι τουριστικές επιχειρήσεις; Θα βοηθήσει η κ. Κουντουρά;
Κουντουρά:
Θέλω να τον προσκαλέσω να είναι κοντά μας να είμαστε ενωμένοι και να ξέρει πως ότι λέμε το κάνουμε(????????)

.


 ΠΗΓΗ

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΣΙΠΡΑ ΑΡΠΑΖΕΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ-ΠΟΛΙΤΩΝ, ΜΕ ΤΟ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ…ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ !!! Δασικοί χάρτες: – Τι πρέπει να κάνετε


Κυριακή, 23 Ιουλίου 2017


«ΒΑΦΤΙΖΕΙ» ΔΑΣΗ 1.5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΧΑΡΤΕΣ ΤΟΥ 1945!!! ΕΚΤΕΛΕΙ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΡΠΑΞΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ!!!


Οι δανειστές έδωσαν εντολή στην κυβέρνηση Τσίπρα: "βρες τρόπο και πάρε από τα χέρια των Ελλήνων τα χωράφια και τις καλλιέργειές τους"!

Η κυβέρνηση Τσίπρα θα αρπάξει πάνω από1,5 εκατομμύρια στρέμματα από...τους αγρότες μέσω των λεγόμενων δασικών χατών! 

Χρησιμοποιώντας χάρτες του 1945 θεωρεί δάση τεράστιες εκτάσεις, με συνέπεια ο λαός να χάσει τις περιουσίες του οι οποίες έρχονται από τους προγόνους τους., 

Έτσι, εκεί που επί δεκαετίες καλλιεργούσαν διάφορα προϊόντα, τώρα (από τις 27 Ιουλίου) περνάνε στα χέρια των τοκογλύφων μέσω των δασικών χαρτών!



Δασικοί χάρτες: Το Κράτος αρπάζει 1.500.000 στρέμματα – Τι πρέπει να κάνετε



Ακούγεται απίστευτο, όμως με τους δασικούς χάρτες το Κράτος επιχειρεί να πάρει από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες περίπου 1.500.000 στρέμματα.

Μάλιστα οι πολίτες κινδυνεύουν και να χάσουν (επί της ουσίας) την περιουσία τους αλλά και να πληρώσουν για το χωράφι που ως σήμερα τους ανήκει.


Αυτό το οποίο κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει αντιληφθεί είναι ότι σε όλη τη χώρα το κράτος με βάση χάρτες του 1945 αρπάζει περιουσίες και ζητά από τους έως σήμερα ιδιοκτήτες να πληρώσουν για να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την έκταση.


Όπως εξηγεί ο δικηγόρος Γιώργος Λωρίτης η μεγάλη παγίδα βρίσκεται στο γεγονός ότι, ενώ ο πολίτης θα κληθεί να πληρώσει για το μέχρι σήμερα δικό του χωράφι, δεν θα γίνει και ιδιοκτήτης της έκτασης. Η κυριότητα θα παραμείνει στο Κράτος.


Μάλιστα ενώ υπάρχουν νομικά επιχειρήματα με τα οποία ο πολίτης μπορεί να δώσει τη μάχη για να σώσει την περιουσία του το Κράτος επικαλούμενο μνημονιακές υποχρεώσεις βάζει το μαχαίρι στο λαιμό δίνοντας ελάχιστα χρονικά περιθώρια.



Η ανάλυση του Γ. Λωρίτη για το θέμα των δασικών χαρτών:


Την ώρα που ολοκληρώνεται το δασολόγιο και η προστασία των δασών με τους δασικούς χάρτες , την ίδια ώρα χιλιάδες αγρότες αλλά και άλλοι πολίτες κινδυνεύουν να χάσουν οριστικά τις περιουσίες τους. 


Το δίκαιο ή άδικο , το νόμιμο ή παράνομο αυτής της απώλειας , δεν είναι τόσο απλό να κριθεί με βάση μόνο όσα ακούονται μέχρι σήμερα και με βάση μόνο ένα μέρος της νομολογίας. 

Όμως αυτό γίνεται μέχρι τώρα , δηλ. αναπαράγονται οι ίδιες νομικές θέσεις του δημοσίου και μέρος της παγίας νομολογίας κυρίως του Συμβουλίου της Επικρατείας, που παραγνωρίζουν και δεν προστατεύουν και τα δικαιώματα των θιγομένων πολιτών. 

Αντιθέτως μια εξειδικευμένη και πολύπλευρη νομική προσέγγιση αναδεικνύει, και αντίθετη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, και παράνομο θέσεων του δημοσίου, και αντισυνταγματικότητα νόμων, και δίκια των αγροτών μή ακουσθέντα ακόμη κλπ. ώστε να είναι δυνατή μια νομική άμυνα των θιγομένων αγροτών. 

Περιέργως όμως οι αγρότες έχουν επιλέξει την άμυνα των πολιτικών παρασκηνίων για την επίτευξη τροποποιήσεων και την προσμονή του «από μηχανής θεού» , και όχι την νομική αντιπαράθεση (που είναι δυνατή).

Κανείς δεν ενημερώνει όμως τους αγρότες ότι με αυτές τις τροπολογίες , πρώτα ο αγρότης χαρίζει τα χωράφια του στο κράτος , δεχόμενος 

Α) ότι τα χωράφια του είναι δάση και 

Β) ότι ανήκουν στην ιδιοκτησία του κράτους , και ύστερα για αυτά τα (πλέον) δημόσια δάση ουσιαστικά τρέχει να πληρώσει για να αγοράσει από το κράτος μόνο κάποια δικαιώματα , τα οποία όμως είναι τέτοιας φύσης ώστε το ίδιο το Σύνταγμα αλλά και η πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας απαγορεύουν , όπως δηλαδή το να πωλούνται δημόσια δάση σε ιδιώτες και να καλλιεργούνται. 

Όπως κάθε νόμος που ψηφίζεται από την Βουλή είναι ουσιαστικά άκυρος εάν είναι αντίθετος με το Σύνταγμα , έτσι και αυτές οι σχετικές τροπολογίες είναι ουσιαστικά άκυρες και αποτελούν νομικές παγίδες και όχι λύσεις.


Η ωμή αλήθεια για τους δασικούς χάρτες είναι η ακόλουθη :


1. Οι δασικοί χάρτες είναι το εργαλείο για να δημιουργηθεί το δασολόγιο και θα παραμείνουν ως το βασικό του στοιχείο.

2. Στο δασολόγιο θα καταγραφούν ως δασικές οι εκτάσεις που εμφανίζονται στους δασικούς χάρτες ως τέτοιες (δηλ. «Δ») στις αεροφωτογραφίες του 1945 (κι’ άς εμφανίζονται αργότερα ως «Α» δηλ. «άλλης» χρήσης και συνήθως καλλιεργήσιμες).

3. Στο κτηματολόγιο που ακολουθεί και θα ολοκληρωθεί τάχιστα (εξ ού και η βιασύνη τώρα για τους δασικούς χάρτες) ως μνημονιακή υποχρέωση , θα καταγραφούν ως ιδιοκτησία του δημοσίου , όλες αυτές οι εκτάσεις που εμφανίζονται στους δασικούς χάρτες ως δασικές.

4. Συνεπώς είναι ψευδές ότι οι δασικοί χάρτες δεν αφορούν την κυριότητα των εκτάσεων , αφού , ναι μεν προς το παρόν αφορούν μόνο το δασικό ή μή χαρακτήρα των εκτάσεων , αύριο όμως (στο κτηματολόγιο) αυτός ο δασικός χαρακτήρας θα αποτελεί την αιτία (ουσιαστικά τον «τίτλο») εγγραφής των εκτάσεων ως ιδιοκτησία του δημοσίου , και τα όρια των δασικών χαρτών θα αποτελούν τα όρια της ιδιοκτησίας του δημοσίου.

5. Ο χαρακτηρισμός μιας εκτάσεως ως δάσους έχει λοιπόν 2 σοβαρότατες συνέπειες ,

· η 1η έγκειται στο ότι το ίδιο το Σύνταγμα περιορίζει τον τρόπο χρήσεως της έκτασης (έστω κι’ άν θα κερδηθεί ως ιδιωτική) και έτσι π.χ. απαγορεύεται να καλλιεργηθεί (να επιδοτηθεί….) , πρέπει υποχρεωτικά να κηρυχθεί αναδασωτέα κλπ.

· η 2η έγκειται στην απώλεια της ιδιοκτησίας επί της εκτάσεως , αφού μια έκταση που σύμφωνα με τον δασικό χάρτη θα χαρακτηρισθεί ως δάσος θα εγγραφεί (λόγω του – μαχητού - τεκμηρίου κυριότητος του δημοσίου επί όλων των δασών) στο κτηματολόγιο ως ιδιοκτησία του δημοσίου.

Αυτό το «μαχητόν» του τεκμηρίου του Ελλ. Δημοσίου «μάχεται» δηλ. νικιέται (σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ακουσθέντα) μόνο εάν ο πολίτης καταφέρει να αποδείξει , π.χ. για την Θεσσαλία (που απελευθερώθηκε το 1881) , κτήση κυριότητος μόνο με χρησικτησία , η οποία όμως χρησικτησία θα πρέπει να έχει συντελεσθεί πριν το 1915 και σύμφωνα με το Βυζαντινο-Ρωμαϊκό Δίκαιο. 

Δηλ. ο πολίτης θα πρέπει να αποδείξει ότι οι προκτήτορές του ασκούσαν πράξεις νομής επί 30 έτη μετά την απελευθέρωση και πριν το 1915 , δηλ. μεταξύ 1881-1915. Τούτο δε διότι , μετά το 1915 απαγορεύεται η χρησικτησία κατά του Ελλ. Δημοσίου , και πριν την απελευθέρωση (1881) όλα τα δάση , κατά το Οθωμανικό Δίκαιο , ανήκαν στον Σουλτάνο δηλ. στο Οθωμανικό Κράτος και δεν ήταν δυνατή η κυριότης επί αυτών από ιδιώτη δηλ. Οθωμανό πολίτη , και έτσι ούτε η ακόλουθη μεταβίβαση από Οθωμανό πολίτη σε Έλληνα πολίτη ήταν δυνατή.


Για τις «νέες χώρες» (Μακεδονία κλπ.) και για την Νότια Ελλάδα υπάρχουν παρόμοια θέματα.


6. 1.500.000 στρέμματα σε όλη την Ελλάδα εμφανίζονται το 1945 ως δασικές εκτάσεις («Δ» στον δασικό χάρτη ) , και σήμερα ως άλλης χρήσης («Α» στον δασικό χάρτη – κυρίως καλλιεργημένες - ). Αυτά τα 1.500.000 στρέμματα που οι αγρότες τα θεωρούν «περιουσία των πατεράδων τους» , οι υπόλοιποι πολίτες και το Σύνταγμα και το Συμβούλιο της Επικρατείας τα θεωρούν «καταπατημένα» δάση (και τους αγρότες-καλλιεργητές τους «καταπατητές δασών»)

7. Εάν δεν ασκηθούν αντιρρήσεις ο δασικός χάρτης οριστικοποιείται και όσες εκτάσεις εμφανίζονται ως δασικές αποκτούν οριστικά τον δασικό χαρακτήρα και αυτομάτως οδεύουν προς το κτηματολόγιο για να εγγραφούν ως ιδιοκτησία του δημοσίου.

8. Εάν ασκηθούν αντιρρήσεις και απορριφθούν , και πάλι οριστικοποιείται ο δασικός χαρακτήρας, και τότε απομένει μόνο η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτηση ακυρώσεως

9. Όμως οι λόγοι ακυρώσεως που θα προβληθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (κατά του δασικού χαρακτήρα) θα είναι απαράδεκτοι (δηλ. θα απορριφθούν χωρίς να κριθούν στην ουσία τους) εάν δεν έχουν ήδη προβληθεί ως λόγοι αντιρρήσεων.

10. Συνεπώς είναι μεγάλο σφάλμα η χαλαρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται οι αντιρρήσεις όπου όλοι νομίζουν ότι «αρκεί να κάνεις αντιρρήσεις λέγοντας «κάτι - ό,τι νά’ναι».

11. Τα «γραφεία» που ξεφυτρώνουν σε κάθε γειτονιά και αναλαμβάνουν να ασκήσουν αντιρρήσεις για λογαριασμό των θιγομένων (κυρίως αγροτών) , συνήθως ασχολούνται μόνο με την «διαδικασία υποβολής» των αντιρρήσεων και δεν έχουν ιδέα για το ποιο πρέπει να είναι το σωστό (νομικά) περιεχόμενο των λόγων των αντιρρήσεων ώστε να υπάρχει ελπίδα να γίνουν αυτοί οι λόγοι δεκτοί , και ιδίως αργότερα να επιτρέπεται να προβληθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου θα κριθούν πραγματικά τα θέματα (αφού προβλέπεται ότι οι αντιρρήσεις θα απορρίπτονται «σωρηδόν»).

12. Οι ήδη περιρρέοντες και ήδη ακουσθέντες λόγοι αντιρρήσεων (που προβάλλουν συνήθως και τα «γραφεία» αυτά) είναι επιφανειακοί και πρόχειροι και άρα καταδικασμένοι, αφού , είτε αποτελούν ανούσια φληναφήματα χωρίς νομική βάση , είτε αναπαράγουν νομικά επιχειρήματα που ολοφάνερα προσκρούουν στο Σύνταγμα και στην πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας , ικανοποιούν όμως τον τυφλό εγωισμό του αγρότη και τον αποκοιμίζουν «ότι έκανε αντιρρήσεις»……

13. Δεν έχεις καμμία ελπίδα να νικήσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας προβάλλοντας για χιλιοστή φορά τους ίδιους λόγους που ήδη χίλιες φορές το Συμβούλιο της Επικρατείας τους έχει απορρίψει. Την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας , μόνο με αντίθετη νομολογία του ίδιου του Συμβουλίου της Επικρατείας έχεις ελπίδες να την αντιμετωπίσεις. Όμως αυτή η αντίθετη νομολογία είναι ακόμη αφανής και μη συσχετισμένη με το προκείμενο θέμα (αλλιώς δεν θα ήταν «πάγια» η φανερή νομολογία).

14. Μόνο μια εξειδικευμένη και πολύπλευρη νομική προσέγγιση αναδεικνύει αυτή την αντίθετη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, και το παράνομο θέσεων του δημοσίου , και αντισυνταγματικότητα νόμων, και δίκαια των αγροτών που δεν ακούγονται ακόμη κλπ. ώστε να είναι δυνατή η νομική άμυνα των θιγομένων αγροτών (βλ. αναλυτικότερα στο http://loritis.com/ ).

15. Τέλος, η εξαγορά των χωραφιών που προβάλλεται με την τελευταία τροπολογία (N. 4467/2017) ως λύση , σε καμία περίπτωση δεν λύνει το πρόβλημα καθώς ο πολίτης εξαγοράζοντας την περιουσία του στο 1/4 της αντικειμενικής ουσιαστικά (και νομικά) αναγνωρίζει ότι τα χωράφια του :

- Α) είναι δάση και

- Β) ανήκουν στην ιδιοκτησία του κράτους

Περαιτέρω γι’ αυτά τα (πλέον) δημόσια δάση , ο αγρότης τρέχει να πληρώσει και να (εξ)αγοράσει δικαίωμα , οποίο ψευδεπίγραφα βαφτίζεται ως δικαίωμα κυριότητας , ενώ η αλήθεια είναι ότι ουσιαστικά αποκτά μόνο το δικαίωμα γεωργικής καλλιέργειας (επί δημοσίου δάσους και όχι αληθινά ιδιόκτητης έκτασης). Απλώς αυτό το δικαίωμα καλλιέργειας είναι μεταβιβάσιμο.

16. Αυτά αποκαλύπτονται ολοφάνερα με τις κάτωθι επισημάνσεις (που άλλοι τις αγνοούν και άλλοι τις αποκρύπτουν από τους αγρότες) :

· Το δικαίωμα της «κυριότητος» δίνει στον κύριο-ιδιοκτήτη «όλες» τις εξουσίες επί του ακινήτου

· Η «εξαγορά» από τον αγρότη μιας έκτασης δεν του δίνει «όλες» τις εξουσίες του ιδιοκτήτη , αλλά μόνο περιορισμένο δικαίωμα γεωργικής καλλιέργειας (δηλ. μόνο γεωργικής χρήσης).

· Καμία άλλη χρήση δεν επιτρέπεται (π.χ. να γίνει μια βιοτεχνία ή να κτισθεί ένα εξοχικό σπίτι κλπ.). Εάν οποτεδήποτε (στο διηνεκές) γίνει άλλη διαφορετική χρήση του εξαγορασθέντος (εκτός από την αποκλειστικά αγροτική) , τότε ο αγρότης χάνει το χωράφι του , αφού ακυρώνεται αυτοδικαίως η εξαγορά και η έκταση επανέρχεται στις δεσμεύσεις του δάσους (δηλ. απαγορεύεται και η γεωργική καλλιέργεια) και επίσης επανέρχεται και στην κυριότητα του δημοσίου.

· Αυτό το ιδιάζων «δικαίωμα γεωργικής καλλιέργειας» μοιάζει πολύ με τον Οθωμανικό τίτλο «Ταπί» που αφορούσε δημόσια (δηλ. του Σουλτάνου) δάση , και δεν έδινε κυριότητα επί των δασών , αλλά «τεσσαρούφ» , δηλ. δικαίωμα «διηνεκούς εξουσιάσεως» (εκμετάλλευσης) , κάτι σαν διαρκή μίσθωση δηλαδή.

· Για την εξαγορά αυτού του «τεσσαρούφ» λοιπόν , ο αγρότης θα πρέπει να καταβάλλει:

- εκτός από το τίμημα του 1/4 της αντικειμενικής αξίας

- επιπλέον και χρηματικό αντάλλαγμα για την δαπάνη (ανα)δάσωσης άλλης αντίστοιχης έκτασης (πόση είναι άραγε αυτή η δαπάνη ; ).

Η καταβολή αυτού του χρηματικού ανταλλάγματος είναι προϋπόθεση για την εξαγορά

· Μέχρι την εξόφληση του τιμήματος εξαγοράς και του χρηματικού ανταλλάγματος για την δάσωση απαγορεύεται η μεταβίβαση της εξαγορασθείσης εκτάσεως

· Η εμπορική αξία ενός τέτοιου «χωραφιού» (που δεν είναι κανονικό χωράφι αλλά δικαίωμα «τεσσαρούφ» επί δημοσίου δάσους) θα είναι ανάλογα μειωμένη λόγω των ανωτέρω δεσμεύσεων και νομικών κινδύνων.

· Είναι ένα ερώτημα εάν το σύνολο των χρημάτων του τιμήματος εξαγοράς και του χρηματικού ανταλλάγματος για την δάσωση , ενδεχομένως ξεπερνάει την εμπορική αξία ενός τέτοιου «ψευδο-χωραφιού» , ώστε ουσιαστικά ο αγρότης να αγοράζει πανάκριβα το απομεινάρι του δικού του κανονικού χωραφιού (που το χάρισε ο ίδιος στο κράτος αναγνωρίζοντάς το ως δάσος και μάλιστα δημόσιο) ;

· Η εξαγορά αυτή που προτείνει ο νόμος θα είναι ουσιαστικά άκυρη αφού το Σύνταγμα (και η συναφής νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας) απαγορεύει τέτοιες εκποιήσεις και επίσης απαγορεύει την αλλαγή χρήσης των δασών. Όποτε οδηγηθεί κάποια τέτοια υπόθεση (έστω και τυχαία) στο Συμβούλιο της Επικρατείας , αναμένεται να ακυρωθούν αυτές οι εξαγορές (σύμφωνα με την μέχρι τώρα νομολογία του).

Το συμπέρασμα από όλα τα ανωτέρω είναι προφανές. Εάν ο θιγόμενος αγρότης ή γενικότερα πολίτης θέλει να προστατεύσει την έκτασή του που εμφανίζεται ως δασική , θα πρέπει απαραιτήτως να κάνει τα ακόλουθα :

· Να κάνει οπωσδήποτε αντιρρήσεις εντός της νόμιμης προθεσμίας

· Να φροντίσει ώστε οι λόγοι των αντιρρήσεων να μην είναι τυχαίοι και πρόχειροι από ανθρώπους που απλώς ασχολούνται με τις αντιρρήσεις αλλά δεν γνωρίζουν πραγματικά τα σχετικά νομικά θέματα , αλλά να είναι λόγοι με νομική εξειδίκευση και να καλύπτουν όλα τα επιχειρήματα που θα πρέπει αργότερα να προβληθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και που μπορεί να έχουν ελπίδες νομικής βασιμότητας.

· Να παρακολουθεί το θέμα του ώστε μόλις βγει η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής επί των αντιρρήσεών του , καταφύγει σε δικηγόρο που να μπορεί να υποστηρίξει το θέμα του στο Συμβούλιο Επικρατείας ασκώντας την κατάλληλη Αίτηση Ακυρώσεως.

· Να ψάξει στα σεντούκια του να βρει οποιοδήποτε «παλιό χαρτί» αφορά με οποιονδήποτε τρόπο τα χωράφια του και κυρίως που δείχνει την καλλιέργεια των χωραφιών του (παλαιά συμβόλαια , έγγραφα του δασαρχείου , άδειες εκχερσώσεως , μισθωτήρια , πληρωμές φόρων , προστίμων , κλπ.)

ΠΗΓΗ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ! Τι θα γινόταν αν η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ


Lafazanis


Νέες λεπτομέρειες για το εναλλακτικό σχέδιο που επεξεργαζόταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 στην περίπτωση που η χώρα έβγαινε από το ευρώ, αποκάλυψε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΒΗΜΑ FM 99,5»  ο  πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι ο ίδιος το 2015 είχε συμφωνήσει με τη Ρωσία η Ελλάδα να λάβει κάποια δισεκατομμύρια ευρώ, ως προκαταβολή για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που προωθούσε η κυβέρνηση, στην περίπτωση που η χώρα μας έβγαινε από τη ζώνη του ευρώ. Προχώρησε και πιο πέρα παραδεχόμενος πως ήταν αυτονόητο ο ΣΥΡΙΖΑ να είχε συζητήσει και με τη Βενεζουέλα το ενδεχόμενο να προμήθευε την χώρα μας με πετρέλαιο.


Ο κ. Λαφαζάνης υποστήριξε πως στην περίπτωση που η χώρα έβγαινε από το ευρώ η Τράπεζα της Ελλάδος θα εθνικοποιείτο, «θα περνούσε στον έλεγχο των Αθηνών» και θα προχωρούσε στην εκτύπωση της νέας δραχμής. Μάλιστα τόνισε πως υπήρχε η δυνατότητα να τυπωθεί η νέα δραχμή στο Νομισματοκοπείο και μάλιστα είχε κατατεθεί ειδικό σχέδιο για αυτό.
Ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε πως η δέσμευση του κόμματος πριν από τις εκλογές ήταν «όχι ευρώ πάση θυσία», κάτι που σήμαινε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να επιστρέψει στο εθνικό νόμισμα και όχι να υπογράψει νέο μνημόνιο. Αυτό ήταν το σχέδιο της κυβέρνησης πριν ακόμη γίνουν οι εκλογές, σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, το οποίο όμως τελικά δεν εφάρμοσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρόεδρος της ΛΑΕ ωστόσο, αρνήθηκε κατηγορηματικά πως το εναλλακτικό σχέδιο περιελάμβανε ανάμειξη του στρατού για την δημόσια τάξη ή την διανομή τροφίμων και χαρακτήρισε αυτές τις πληροφορίες «κινδυνολογικές», ενώ αναφέρεται με σκληρά λόγια στον Γιάνη Βαρουφάκη.
Εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος
Ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης παραδέχθηκε πως το «εναλλακτικό σχέδιο» που ο ίδιος είχε εκπονήσει και γνώριζε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, περιαλάμβανε εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος και εκτύπωση της νέας δραχμής.
«Η Τράπεζα της Ελλάδος με πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα γινόταν τράπεζα υπό τον έλεγχο των Αθηνών, υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της Αθήνας, και όχι της Φρανκφούρτης. Αυτή η τράπεζα θα είχε το αποκλειστικό προνόμιο της έκδοσης χρήματος. Θα ασκούσε την εθνική νομισματική πολιτική υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.

Θα υπήρχε δυνατότητα να τυπωθεί νέα δραχμή στο Νομισματοκοπείο. Είχε κατατεθεί ένα ειδικό σχέδιο, ότι θα μπορούσε να κοπεί με τον τρόπο που λειτουργούσε το νομισματοκοπείο. Υπήρχε η δυνατότητα για μια γέφυρα η οποία χρηματοδοτικά θα μπορούσε να στηριχθεί με τρόπους τους οποίους έχω καταθέσει.

Η δέσμευση μας ήταν ότι θα καταργήσουμε τα μνημόνια. Η δέσμευση μας ήταν όχι πάση θυσία στο ευρώ. Εγώ από την αρχή ήμουν κατά του ευρώ. Θεωρούσα ως επιλογή ότι έπρεπε η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ», καταλήγει ο κ. Λαφαζάνης.

Για το ενδεχόμενο η νέα δραχμή να υφίστατο υποτίμηση ο κ. Λαφαζάνης υποστήριξε: «Τα χρήματα δεν θα έχαναν την αξία τους. Απλά από ευρώ θα μετατρέπονταν σε δραχμές. Δεν θα είναι απαραίτητο να προχωρήσει σε υποτίμηση η νέα δραχμή. Αλλά και αν σε μια φάση κριθεί αναγκαία μια λογική, μικρή υποτίμηση αυτή δεν είναι προς θάνατον. Με τη δραχμή ζήσαμε πάρα πολλές υποτιμήσεις».
Δισεκατομμύρια από τη Ρωσία
Ο πρόεδρος της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστήριξε πως το 2015, μπροστά στον κίνδυνο η χώρα μας να βρεθεί εκτός ευρωζώνης, είχε εξασφαλίσει από τη Ρωσία μια βοήθεια κάποιων δισεκατομμυρίων ως προκαταβολή για το έργο του αγωγού φυσικού αερίου που προωθούσε η κυβέρνηση.
«Στη Ρωσία είχα πάει εγώ και είχα ζητήσει και χρηματοδοτική στήριξη και την είχα επιτύχει, μέσω του αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο που θα κατασκευάζαμε και θα περνούσε από την Ελλάδα.

Ο αγωγός για τον οποίον έγινε η συμφωνία, αν εφαρμοζόταν θα άλλαζε πολλά δεδομένα και οικονομικά για την Ελλάδα και δεδομένα εξωτερικής πολιτικής, θα απέφερε μεγάλα οικονομικά οφέλη για τη χώρα.

Εγώ είχα διασφαλίσει ότι θα παίρναμε και μια προκαταβολή (κάποια δισεκατομμύρια) έναντι των ωφελειών που θα είχαμε από την λειτουργία του αγωγού η οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για μια ανακούφιση της χώρας εκείνη την περίοδο.
Θα εδίδετο η προκαταβολή, αλλά μεσολάβησε η υπογραφή του μνημονίου, η απομάκρυνση μου από το υπουργείο και η Ελλάδα επανήλθε στη λογική του ευρω- ατλαντικού οικοπέδου.
Ο κ. Τσίπρας βεβαίως είχε συμφωνήσει για την προκαταβολή από τη Ρωσία. Ήταν δεδομένα όλα και γνωστά. Λέει ψέματα ο κ. Τσίπρας ότι δεν υπήρχε συμφωνία. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Τσίπρας λέει ψέματα. Η Ρωσία δεν είναι φιλόπτωχο ταμείο. Η Ρωσία θα κάνει συμφωνίες στη βάση αμοιβαίου οφέλους.
Η βοήθεια θα ήταν κάποια δισεκατομμύρια, μια προκαταβολή που θα εδίδετο στη δημόσια εταιρεία που θα συμμετείχε στον αγωγό. Η προκαταβολή θα ήταν υποβοηθητική, θα ήταν μια μικρή ανάσα για την χώρα».
Πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα

Ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστήριξε πως δεν ήταν παρών σε συζητήσεις για την παροχή βοήθειας από τη Βενεζουέλα, αλλά παραδέχθηκε πως ήταν αυτονόητο ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει βοήθεια και από την λατινοαμερικάνικη χώρα του πετρελαίου.
«Το θεωρώ φυσιολογικό, αν βγει η χώρα από το ευρώ και θέλει μια βοήθεια και μια στήριξη, και η Βενεζουέλα είχε δυνατότητα να μας δίνει φθηνότερο πετρέλαιο, γιατί όχι. Εγώ το θεωρούσα και αυτονόητο, μια χώρα σαν τη Βενεζουέλα, που αισθανόταν κοντά στην προσπάθεια που γινόταν για μια αλλαγή στην Ελλάδα, αν είχε την δυνατότητα, γιατί να μη βοηθούσε; Και γιατί να μην απευθυνθείς στη Βενεζουέλα για βοήθεια»;
Διαφωνίες

Ο κ. Λαφαζάνης προσθέτει επίσης ότι όταν έφθασε η ώρα υλοποίησης του εναλλακτικού σχεδίου υπήρξε διαφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα. «Διαφωνούσαμε σταθερά εγώ και ο Τσίπρας στο θέμα του ευρώ. Εγώ ήμουν σταθερά προσηλωμένος στην άποψη ότι η Ελλάδα δεν αντέχει να έχει μια βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία μέσα στην ευρωζώνη. Πολύ περισσότερο όταν μπήκαμε κάτω από τη μπότα των μνημονίων. Εκεί ήταν η διαφωνία μας από την αρχή. Όμως συμφωνούσαμε και οι δυο –υποτίθεται- ότι θα έπρεπε να καταργηθούν σε κάθε περίπτωση τα μνημόνια. Και ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα βάλουμε το ευρώ πάνω από τα μνημόνια. Για αυτό και η θέση του κόμματος ήταν όχι πάση θυσία στο ευρώ. Δηλαδή όχι και με μνημόνιο μέσα στο ευρώ. Επομένως θα περίμενε κανείς, και έτσι θα έπρεπε να γίνει με βάση τις προγραμματικές μας δηλώσεις».

Το σχέδιο του Βαρουφάκη

Αναφερόμενος στις νέες αποκαλύψεις του Γιάνη Βαρουφάκη ο κ. Λαφαζάνης ήταν επικριτικός απέναντι του.
«Ο κ. Βαρουφάκης παίζει ένα κακόγουστο θέατρο, αξιοποιεί την καταστροφική του παρουσία το εξάμηνο στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να αντλεί επικοινωνιακή δύναμη και ισχύ. Αυτό το θεωρώ εντελώς απαράδεκτο. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι από αυτά που λέει τα πιο πολλά είναι ανακριβή. Συναγωνίζεται ο Γιάνης Βαρουφάκης σε ανακρίβειες τον Αλέξη Τσίπρα».

 Πηγή: crashonline

Κλινικές, αποθήκες ψυχών AΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ» ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ "ΨΥΧΑΣΘΕΝΩΝ"

 Το άρθρο που ακολουθεί και αναδημοσιεύει το fyllokaiftero1.blogspot.com  είναι και σήμερα επίκαιρο, στο σήμερα της απόλυτης φτωχοποίησης, απο μια κυβέρνηση της πολιτικής απάτης- της αδράνειας -της ανικανότητας της- αριστεράς του ψευδους χωρίς ...προηγούμενο, του σήμερα των γενοκτόνων  εγκληματικών γενοσήμων φαρμάκων, και των φαρμακευτικών εταιριών της "ανυπαρκτης επιστήμης"της ψυχολογίας που δημιούργησαν οι ίδιες  με σκοπό να πωλούν μόνο τα ψυχότροπα φάρμακα  .

      Μανώλης Μάνου
 Αναλυτής δημοσιογράφος


Κλινικές, αποθήκες ψυχών

Υπερβολική χρήση ηλεκτροσόκ και ψυχοφαρμάκων, καθώς και ακούσιοι εγκλεισμοί χωρίς εισαγγελική παραγγελία, διαπιστώνονται στην έκθεση για τα ιδιωτικά θεραπευτήρια

Σε μια εποχή που κάθε κοινωνική ομάδα δίνει τις δικές της μάχες για να επιβιώσει και να περισώσει ό,τι μπορεί από τα κεκτημένα της, στις ψυχιατρικές κλινικές, σαν να πρόκειται για νησίδες αποκομμένες από το σύνολο, ζητούμενο είναι ακόμη και τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα. «Αποθήκες ανθρώπων χωρίς καμιά θεραπευτική πρόθεση» τις χαρακτηρίζει το «Παρατηρητήριο για τα δικαιώματα στο χώρο της ψυχικής υγείας» (www.paratiritiriopsy.org) σε μία από τις αποκαλυπτικές αναφορές του προς το υπουργείο Υγείας. 

Από το 2003 μέχρι σήμερα το Παρατηρητήριο συλλέγει μαρτυρίες από ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα. Τον Απρίλιο του 2008 έστειλε στο υπουργείο Υγείας την πρώτη του αναλυτική αναφορά, μεταφέροντας καταγγελίες νοσηλευόμενων και συγγενών τους. Αφορούσαν παρατυπίες και παρανομίες στις κλινικές «Αγ. Γεώργιος», «Αγ. Μαρίνα» και «Αγ. Αντώνιος», της Κ. Γ. Στασινόπουλος Α.Ε. (στην περιοχή της Θεσσαλονίκης) και στην κλινική «Σπινάρη» (στην Κοζάνη). Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν:

*Παντελής έλλειψη ενημέρωσης των ασθενών και των συγγενών τους για τα δικαιώματά τους και το νόμο.
*Ελλιπής προαυλισμός και περιορισμός λήψης κανονικών αδειών εξόδου για κάποιους νοσηλευόμενους επί ολόκληρα χρόνια.
*Ατυπες (παράνομες) κρατήσεις νοσηλευομένων εν είδει ακούσιου εγκλεισμού, χωρίς εισαγγελική παρέμβαση.
*Παράνομη άρνηση των κλινικών να δώσουν εξιτήριο σε εκούσιες νοσηλείες.
*Υπερβολική χρήση ηλεκτροσόκ και φυσικής καθήλωσης (δέσιμο) για καθαρά πειθαρχικούς λόγους.
*Αυστηρό περιορισμό των προσώπων του επισκεπτηρίου από διευθυντές κλινικών, παρά την επιθυμία νοσηλευομένων να τα συναντήσουν.
*Ακριτη φαρμακευτική αγωγή υψηλών δόσεων για κατασταλτικούς λόγους.

Ακολούθησε επίσκεψη της τότε Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές του υπουργείου Υγείας, τον Νοέμβριο του 2008, αλλά μόνο στις κλινικές ιδιοκτησίας Στασινόπουλου. Δεν δόθηκε καμία εξήγηση γιατί δεν ελέγχθηκε η κλινική «Σπινάρη».

Βέβαια, και οι επισκέψεις στις κλινικές Στασινόπουλου έγιναν αφού οι διευθύνσεις τους είχαν ειδοποιηθεί «εγκαίρως» και εγγράφως από το υπουργείο.
Εκεί η Επιτροπή μέτρησε συνολικά 790 νοσηλευόμενους (στον «Αγ. Γεώργιο» ήταν 60 περισσότεροι από τους 200 για τους οποίους έχει άδεια η κλινική). Επιβεβαίωσε ότι κάποιοι απ' αυτούς νοσηλεύονται ακουσίως, παρότι η εισαγγελία «ορίζει ως αρμόδιο χώρο ακούσιας νοσηλείας μόνο τα δημόσια νοσοκομεία». Μεταξύ άλλων, επίσης, διαπίστωσε ότι υπήρχαν άδειοι χώροι απομόνωσης, βρήκε τρεις καθηλωμένους ασθενείς, έλαβε τις διαβεβαιώσεις των επιστημονικών διευθυντών ότι «η ηλεκτροσπασμοθεραπεία χρησιμοποιείται μόνο όταν υπάρχει απόλυτη ένδειξη και με αναισθησιολόγο», βρήκε τους χώρους καθαρούς και ευπρεπείς «παρά το συνωστισμό» και «τους αύλειους χώρους μεγάλους και αισθητικά άψογους, αλλά χωρίς αυλιζόμενους».

Στον «Αγ. Γεώργιο» βρήκε κι έναν ασθενή που «παραπονέθηκε για νυχτερινή καθήλωση», για τον οποίο το προσωπικό εξήγησε ότι είναι μανιώδης καπνιστής και γι' αυτό τις νύχτες τοποθετείται σε δωμάτιο «αυξημένης παρακολούθησης». Οι επιστημονικοί διευθυντές δήλωσαν στην επιτροπή πως οι ίδιοι αποφασίζουν ποιους συγγενείς ή φίλους επιτρέπεται να δεχτεί κάθε νοσηλευόμενος, «με κριτήριο το συμφέρον του».

Η επιτροπή κατέληξε σε γνωμοδοτήσεις προς τις κλινικές, όπως το να τηρούν τις ισχύουσες οδηγίες για τον περιορισμό των ασθενών, να έχουν αναρτημένα τα δικαιώματά τους και να είναι ανεμπόδιστο το επισκεπτήριο. Ο ιδιοκτήτης των κλινικών, Κων. Στασινόπουλος απάντησε τότε ότι γίνεται προσπάθεια εναρμόνισης με τις υποδείξεις, αλλά ζήτησε και οικονομική ενίσχυση των ιδιωτικών ψυχιατρικών κλινικών. «Οι συστάσεις που απευθύνει η επιτροπή είναι γενικές συστάσεις καλής πρακτικής» που σε ό,τι αφορά τις συγκεκριμένες κλινικές «ακολουθούνται πιστά από το επιστημονικό μας προσωπικό», δηλώνει σήμερα (μετά από δικό μας ερώτημα προς τον ιδιοκτήτη των κλινικών) ο επιστημονικός διευθυντής του «Αγ. Αντωνίου», Δημ. Βαρτζόπουλος. Σημειώνεται ότι ο κ. Βαρτζόπουλος ήταν διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας του υπουργείου Υγείας, το διάστημα που ελέγχθηκαν οι κλινικές.

Νεότερες επισκέψεις μελών του Παρατηρητηρίου στις κλινικές, ωστόσο, έδειξαν ότι «τίποτα δεν είχε αλλάξει». Κατέγραψαν, μάλιστα, και μια νέα απαγόρευση, το να τηλεφωνούν οι ασθενείς εκτός κλινικής για ένα διάστημα, αφότου κάποιος από αυτούς πήρε την αστυνομία. Τον Νοέμβριο και τον Μάιο του 2009 επανήλθαν με σχετικές αναφορές προς το υπουργείο, όπου τόνιζαν ότι το να συνεχίζουν να ζουν άνθρωποι σε αυτές τις κλινικές υπ' αυτές τις συνθήκες αποτελεί «ανθρωπιστική προσβολή και κοινωνικό σκάνδαλο».
Και η κατάσταση αυτή «δεν αφορά μόνο τις συγκεκριμένες 3-4 κλινικές, όπως και η κίνησή μας δεν στρέφεται αποκλειστικά σε αυτές. Γι' αυτές, όμως, έχουμε επώνυμες καταγγελίες», εξηγεί η Αννα Εμμανουηλίδου, κλινική ψυχολόγος, μέλος του Παρατηρητηρίου. «Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν κλινικές που λειτουργούν ακριβώς με τους ίδιους όρους και η εικόνα που έχουμε είναι ότι αποτελούν ουσιαστικά εγκλειστήρια. Αντί για ψυχοθεραπεία ή άλλου τύπου εναλλακτικές θεραπείες, γίνεται αποκλειστικά φαρμακευτική αντιμετώπιση, με την έννοια της καταστολής». Επιπλέον, καταγγέλλει η κ. Εμμανουηλίδου, «υπάρχουν περιπτώσεις ακούσιων εγκλεισμών που γίνονται εντελώς παράνομα:

Τηλεφωνεί ο συγγενής στην ψυχιατρική κλινική και μέλη της παίρνουν τον ενδιαφερόμενο από το σπίτι του, ενώ κανονικά ο νόμος επιβάλλει εισαγγελική παραγγελία για κάτι τέτοιο και μετά προσαγωγή σε δημόσιο νοσοκομείο».

Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα του Παρατηρητηρίου περί του ποιος ελέγχει αυτές τις κλινικές και ποιος μπορεί να τις υποχρεώσει να εφαρμόζουν το νόμο. Η Ειδική Επιτροπή καταργήθηκε πέρυσι. Η διάδοχός της, Επιτροπή Δικαιωμάτων Ψυχικά Ασθενών αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί μέχρι τέλους του χρόνου, εξηγεί η διευθύντρια Ψυχικής Υγείας του υπουργείου, Σταυρούλα Κατσικάρου. Οπως εξηγεί, «αυτή την περίοδο ξεκινά την αποτύπωση του τομέα των ιδιωτικών κλινικών και στη συνέχεια θα καταγραφεί ο τρόπος που παρέχουν τις υπηρεσίες τους».

Ξέρεις να οδηγείς οικονομικά; - Οι δέκα απλοί τρόποι



Νομίζεις πως έχει σημασία αν το αυτοκίνητό σου καίει 7,9 ή 8,1 λτ./100 χλμ.; Πίστεψέ το, μεγαλύτερη σημασία έχει ο τρόπος που οδηγείς... Παρακάτω θα βρεις 10 έξυπνες συμβουλές για να κερδίσεις σε κατανάλωση έως και 450 λίτρα καύσιμο το χρόνο!
Ο τρόπος που οδηγεί κανείς, αλλά και η διαδρομή που θα επιλέξει, έχει άμεσο αντίκτυπο στην κατανάλωση του αυτοκινήτου. Για παράδειγμα, αν οδηγείς επιθετικά και γρήγορα μέσα στην πόλη, οι απαιτήσεις σε καύσιμο (είτε βενζίνη, είτε diesel) μεγαλώνουν, ενώ αν πηγαίνεις αργά και είσαι «διορατικός», δηλαδή δεν πατάς φρένο και αφήνεις το όχημα να ρολάρει (τόσο στην πόλη όσο και στον αυτοκινητόδρομο), θα κερδίσεις κάποια επιπλέον λίτρα καυσίμου. 
Αυτό το έχουμε επιβεβαιώσει εμείς στο AutoΤρίτη κατά τη ειδική μέτρηση κατανάλωσης που έχουμε καθιερώσει για όλα τα μοντέλα, ενώ και οι κατασκευαστές από τη δική πλευρά τους έχουν παραδεχθεί πως η εργοστασιακή κατανάλωση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική. Μάλιστα, το PSA γκρουπ (Peugeot-Citroen), ανακοινώνει για κάποια μοντέλα την πραγματική κατανάλωση ανάλογα με τον τρόπο οδήγησης και τη διαδρομή που ακολουθεί! 
Ο τρόπος οδήγησης είναι το πρώτο βήμα για να βελτιώσεις την κατανάλωση του αυτοκινήτου σου. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα μυστικά. Παρακάτω, λοιπόν, θα βρείτε 10 συμβουλές που αν τις ακολουθήσετε μπορείτε να κερδίσετε έως και 3 λίτρα βενζίνης ανά 100 χιλιόμετρα, ή διαφορετικά 650 ευρώ σε αμόλυβδη το χρόνο…
1. Να αλλάζεις ταχύτητα σε χαμηλές στροφές, όχι στα κόκκινα
Όλα τα καινούρια αυτοκίνητα έχουν στον πίνακα οργάνων ένα βελάκι που σου λέει να ανεβάσεις ή να κατεβάσεις ταχύτητα. Ε, λοιπόν, μην περιμένεις αυτό να ανάψει. Να αλλάζεις ταχύτητα όταν πρέπει! Δηλαδή στις χαμηλές στροφές και λίγο πριν τη μέγιστη ροπή. Και για να γίνουμε ακόμη πιο κατανοητοί: Γύρω στις 2.000 σ.α.λ. αν οδηγείς κάποιο diesel ή βενζινοκίνητο turbo, και πιο ψηλά, κοντά στις 3.000 σ.α.λ. αν οδηγείς παλαιότερης τεχνολογίας άνευ τούρμπο μοντέλο. 
2. Προσοχή! Πίσω από το γκάζι έχεις ένα αβγό
Αν έχεις αυτό συνεχώς υπόψη σου, τότε σίγουρα θα κάνεις πολύ οικονομία, γιατί θα επιταχύνεις σταδιακά και ομαλά, χωρίς να πιέζεις τον κινητήρα σου. Απαλό γκάζι σημαίνει κέρδος τουλάχιστον 1,5 λτ./100 χλμ. για ένα σύγχρονο turbo βενζινοκινητήρα μικρού κυβισμού και 1,0 λτ./100 χλμ. για ένα diesel.
3. Αφού μπροστά το φανάρι είναι κόκκινο, σήκωσε το πόδι σου!
Όσο σημαντικό είναι το να πατάς απαλά το γκάζι, άλλο τόσο είναι το να πατάς λιγότερο το φρένο! Γιατί αν πατάς φρένο χωρίς να χρειάζεται, και κυκλοφοριακή κίνηση προκαλείς, και φθορά στα τακάκια, και μετά θα πρέπει να ξαναπατήσεις γκάζι. Τι πρέπει λοιπόν να κάνεις; ΚΟΙΤΑ μπροστά! Πιο μπροστά, ακόμη πιο μπροστά. Θα δεις πως πολλές φορές αρκεί για να σταματήσεις να σηκώσεις το πόδι σου από το γκάζι και να αφήσεις το αυτοκίνητο να ρολάρει.
4. Με 110 χλμ./ώρα στην εθνική είναι καλά και οικονομικά
Αν δεν το ξέρεις, η εργοστασιακή μέτρηση κατανάλωσης στον αυτοκινητόδρομο γίνεται με ταχύτητα 110 χλμ./ώρα. Σε αυτή την ταχύτητα οι κατασκευαστές θέλουν να πετύχουν τη χαμηλότερη κατανάλωση. Αν οδηγείς, λοιπόν, με 110 χλμ./ώρα στο cruise control, τότε θα έχεις -στατιστικά- την χαμηλότερη κατανάλωση. Βέβαια, και στην περίπτωση που οδηγείς χειροκίνητο, σε αυτά τα χιλιόμετρα πρέπει να κινείσαι. Επιπλέον: αν «έρχεται ανηφόρα, τότε δώσε λίγο γκάζι από πιο πριν, ώστε να μην χρειαστεί στο τέλος της να κατεβάσεις ταχύτητα, αλλά να την ανέβεις με σταθερό γκάζι. Αντίθετα, στην κατηφόρα άφησε το αυτοκίνητο να πάρει φόρα και να ρολάρει.
5. Ο κινητήρας δεν θέλει ζέσταμα
Ξεχάστε ό,τι ξέρατε. Οι σύγχρονοι κινητήρες δεν θέλουν ζέσταμα. 20 με 30 δευτερόλεπτα τα κρύα πρωινά του χειμώνα, είναι υπεραρκετά. Άρα για τη χώρα μας ο γενικός κανόνας είναι: Βάζεις μπροστά τον κινητήρα και φεύγεις… 6.
6. Ξεφούσκωτα λάστιχα σημαίνει 5 γεμίσματα/έτος στράφι!
Σου ακούγεται υπερβολικό; Και όμως δεν είναι. Μετά από ειδικό ειδικό test προέκυψε πως η κατανάλωση με χαμηλότερη πίεση στα λάστιχα κατά 0,5 bar, ανεβάζει την κατανάλωση έως και 1,6 λτ./100 χλμ.! Με λίγα λόγια, αυτό σημαίνει 5 ρεζερβουάρ το έτος χαμένα.
7. Κλείσε το παράθυρο, άναψε το air-condition
Κλείστε το παράθυρο όταν ταξιδεύετε στον αυτοκινητόδρομο και ταχύτητα πάνω από 80 χλμ./ώρα, γιατί από αυτήν την ταχύτητα και πάνω, η αεροδυναμική αντίσταση ανεβάζει την κατανάλωση περισσότερο και από το αν έχεις αναμμένο τον κλιματισμό. Απόδειξη; Σε μερικά μοντέλα της VW εμφανίζεται σχετική ένδειξη στον πίνακα οργάνων.
8. Δεν έχεις start/stop; Ε, τότε γύρνα το κλειδί
Για όσους δεν το γνωρίζουν, οι νέοι κινητήρες σβήνουν μόνοι τους στο φανάρι, και ξαναπαίρνουν αυτόματα μπρος όταν πατήσεις το συμπλέκτη. Αυτό το κάνουν οι κατασκευαστές για να κερδίσουν ελάχιστα σε κατανάλωση. Αντίστοιχα, το ίδιο μπορείς να κάνεις και εσύ. Στο φανάρι, δηλαδή να σβήνεις τον κινητήρα. Προσοχή όμως: Σβήσε τον κινητήρα μόνο στα φανάρια που γνωρίζεις πως θα είσαι σταματημένος 45 δλ. και πάνω. Διαφορετικά με κάθε «μιζιά» και την κατανάλωση αυξάνεις, και τη μίζα επιβαρύνεις.
9. Πέταξε όλο το άχρηστο βάρος
Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων επενδύουν εκατομμύρια και εκατομμύρια για να μειώσουν το βάρος σε κάθε γενιά αυτοκινήτου. Καταφέρνουν να κερδίσουν 80 κιλά και πανηγυρίζουν γιατί έτσι και η συμπεριφορά του οχήματος και η κατανάλωση, θα βελτιωθεί, όμως  εσύ έχεις ξεχασμένα στο πορτ-μπαγκάζ εργαλεία που δεν χρειάζεσαι, και τις σχάρες οροφής κουμπωμένες από πέρσι… Μήπως να το ξανασκεφτόσουν και να κράταγες ό,τι είναι πραγματικά σημαντικό;
10. Συντήρηση σημαίνει υγεία
Η τακτική συντήρηση του κινητήρα και του αυτοκινήτου γενικότερα σημαίνει μακροζωία και οικονομία. Θα μπορούσαμε να γράψουμε χιλιάδες λέξεις, αλλά θα περιοριστούμε στο να πούμε πως η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων των service συντελούν στη μείωση της κατανάλωσης, αφού καμένα λάδια του κινητήρα, «μπουκωμένο» φίλτρο αέρα ή γεμάτα επικαθίσεις μπουζί αυξάνουν την κατανάλωση.