Οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ «καίνε» με τους καταναλωτές
«Φωτιά» έχουν πάρει τους τελευταίους μήνες οι ανατιμήσεις σε τρόφιμα, ρεύμα και φυσικό αέριο με τους καταναλωτές να βρίσκονται στα «κάγκελα» και να προσπαθούν να κόψουν ότι κόβεται προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα.
Οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ «καίνε» με τους καταναλωτές να μιλούν διαρκώς για ανατιμήσεις, που επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Αυξήσεις σε 35 βασικές κατηγορίες προϊόντων
Τις διψήφιες αυξήσεις που καταγράφηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ τον Αύγουστο, διαδέχονται νέες ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες τον Σεπτέμβριο, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μείγμα ακρίβειας.
Σύμφωνα με στοιχεία, μέχρι το τέλος του μήνα θα αυξηθούν οι τιμές σε 35 βασικές κατηγορίες προϊόντων.
Το μπαράζ των ανατιμήσεων αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, καθώς, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς τροφίμων, τις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται οι βιομηχανίες και οι εμπορικές επιχειρήσεις να αποστείλουν νέους ανατιμημένους τιμοκαταλόγους στα σούπερ μάρκετ.
Οι νέες αυξήσεις αναμένεται να περάσουν σταδιακά στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ανάλογα με τα αποθέματα των προϊόντων που διαθέτουν στις αποθήκες τους.
Ποια προϊόντα ακριβαίνουν στα σούπερ μάρκετ
Η νέα λίστα της ακρίβειας περιλαμβάνει ανατιμήσεις στα εξής προϊόντα:
- στους φρέσκους χυμούς (έως 16%),
- στα κατεψυγμένα ψάρια (15%),
- στα χαρτικά (έως 12%),
- στα τυριά (έως 13%),
- στις κονσέρβες (9%-13%),
- στα μπισκότα (6%-12%),
- στις μπάρες δημητριακών (10%),
- στις σοκολάτες (3%-12%),
- στο ξύδι (10%),
- στο ρύζι (10%),
- στα κρουασάν (10%),
- στα ποτά (έως 10%),
- στο γάλα εβαπορέ (9%),
- στα ζυμαρικά (έως 9%),
- στα καθαριστικά σπιτιού (έως 9%),
- στο σαπούνι (έως 9%),
- στα είδη προσωπικής υγιεινής (έως 9%),
- στις μαρμελάδες (έως 9%),
- στο γιαούρτι (8%),
- στις οδοντόκρεμες (έως 8%),
- στον ελληνικό καφέ (6%),
- στα φασόλια (6%),
- στα αλλαντικά (3%-6%),
- στις φακές (5%-6%),
- στο ελαιόλαδο (5%),
- στις ελιές (5%),
- στο φρέσκο γάλα (5%),
- στις μαργαρίνες (5%),
- στο βούτυρο (έως 5%),
- στο κρέας (3%-5%),
- στον χαλβά (4%),
- στις έτοιμες σαλάτες (3,5%),
- στις ζωοτροφές (2,5%) και
- στη ζάχαρη (2%)
Ωστόσο πρόκειται για ανατιμήσεις που έχουν γίνει από μεμονωμένες εταιρείες και δεν αφορούν το σύνολο των επιχειρήσεων που παράγουν ή εμπορεύονται τα συγκεκριμένα αγαθά.
Μείωση της κατανάλωσης στα σούπερ μάρκετ
Μπορεί ο τζίρος των αλυσίδων σούπερ μάρκετ σε ηπειρωτική Ελλάδα και Κρήτη να αυξήθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI, κατά 1,6% το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, ωστόσο το γεγονός αυτό αποδίδεται στις μεγάλες ανατιμήσεις αλλά και στην αύξηση του τζίρου των σούπερ μάρκετ τον Μάιο και τον Ιούνιο κατά 9,8% και 9,5% αντίστοιχα, εξαιτίας των εξαιρετικών επιδόσεων του τουρισμού.
Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι είναι πλέον σημαντική η στροφή των καταναλωτών σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία είναι πιο φθηνά, ως επί το πλείστον, από τα επώνυμα.
Σύμφωνα με την IRI, το μερίδιο αγοράς των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας ανήλθε σε 16% το πρώτο εξάμηνο του έτους, έναντι 14,8% το 2021.
Την ίδια στιγμή αρκετοί καταναλωτές εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους ότι πλέον δεν βρίσκουν τόσο πολλές προσφορές στα ράφια των σούπερ μάρκετ όσο κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI, το α’ εξάμηνο του έτους μόνο οι πωλήσεις των συσκευασμένων τροφίμων κινήθηκαν ανοδικά κατά 1,9% και οριακά κατά 0,3% τα μη αλκοολούχα ποτά.
Οι υπόλοιπες κατηγορίες εμφάνισαν πτώση, και πιο συγκεκριμένα: τα αλκοολούχα ποτά κατά 9,2%, τα απορρυπαντικά και καθαριστικά σπιτιού 7,0%, τα γαλακτοκομικά 5,6%, τα κατεψυγμένα τρόφιμα 5,5%, τα είδη ατομικής υγιεινής 5,2% και τα υλικά μαγειρικής 2,4%.
Σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών αλλά και των συνταξιούχων που πλήττονται περισσότερο από την έκρηξη της ακρίβειας.
Το πακέτο των μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη θα περιλαμβάνει έκτακτο επίδομα σε χαμηλόμισθους και συνταξιούχους, αλλά και αύξηση των κονδυλίων για επίδομα θέρμανσης, ρεύμα και φυσικό αέριο.
Από το pronews.gr