Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

13 Οκτωβρίου 2019

Γλυκόξινο Χοιρινό



  • 30 λεπτά προετοιμασίας και 30 λεπτά μαγείρεμα

    Χρόνος Εκτέλεσης

  • μέτρια συνταγή

    Βαθμός Δυσκολίας

  • 4

    Μερίδα/ες

Το «γλυκόξινο» είναι ένας μαγειρικός όρος που περικλείει πολλά είδη σάλτσας, μαγειρικής μεθόδου και τεχνικής. Σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές, η αυθεντική γλυκόξινη σάλτσα προέρχεται από την περιοχή Χουνάν, μια επαρχία της Κίνας. Εντούτοις, η σάλτσα αυτή είναι ένα μείγμα ζάχαρης και ξυδιού και απέχει πολύ από αυτό που και οι ίδιοι οι Κινέζοι θεωρούν ως γλυκόξινη σάλτσα. Στην κινέζικη κουζίνα, η σάλτσα αυτά χρησιμοποιείται κυρίως ως συνοδευτικό κρεάτων και θαλασσινών και δεν μαγειρεύεται μαζί με το κρέας ή το θαλασσινό όπως γίνεται στην δυτική κινέζικη κουζίνα.

Συστατικά

Αρωματική

  • 500 γρ. ψαρονέφρι, κομμένο σε μπουκιές
  • 4 κ.σ. σως σόγιας
  • 3 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 3 κ.γλ. τζίντζερ
  • 75 ml κρασί από ρύζι
  • 1/2 κ.γλ. λευκό πιπέρι
  • 4 κ.σ. ηλιέλαιο ή σογιέλαιο
  • 10 κ.σ. κορν φλάουρ

Για τη σάλτσα

  • 3 κ.σ. ηλιέλαιο
  • 200 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 150 ml κρασί από ρύζι
  • 3 κ.σ. λευκό ξύδι
  • 100 ml χυμός ανανά (από την κονσέρβα)
  • 5 κ.σ. σόγια σως
  • 2 κ.γλ. τσίλι Ήλιος
  • 1,5 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 2 κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 πιπεριά πράσινη, κομμένη σε κομμάτια
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε φέτες
  • 2 καρότα, κομμένα σε λεπτές λωρίδες
  • 6 φέτες ανανά από κονσέρβα, κομμένες σε κομμάτια
  • 1/2 κούπα μίνι καλαμποκάκια (από κονσέρβα)

Εκτέλεση

  1. Σε μπωλ, ανακατεύουμε τη σόγια σως, καστανή ζάχαρη, τη σκόνη τζίντζερ, το κρασί από ρύζι και το λευκό πιπέρι. Προσθέτουμε τα κομμάτια του ψαρονεφριού και τα καλύπτουμε με τη μαρινάδα. Καλύπτουμε με μεμβράνη το μπωλ και αφήνουμε το κρέας να μαριναστεί.
  2. Βγάζουμε το ψαρονέφρι από τη μαρινάδα και με χαρτί κουζίνας στεγνώνουμε το κάθε κομμάτι. Τα πασπαλίζουμε καλά από όλες τις πλευρές με το κορν-φλάουρ. Ζεσταίνουμε το λάδι μέχρι να κάψει καλά. Προσθέτουμε το ψαρονέφρι, αν χρειάζεται το προσθέτουμε σε δόσεις, και το τηγανίζουμε, γυρνώντας συνέχεια, για 5-7’ μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και να γίνει τραγανό. Το βάζουμε σε πιάτο και ετοιμάζουμε τη σάλτσα.
  3.  
  4. Σε μπωλ, βάζουμε τη ζάχαρη, το κρασί, το ξύδι, το χυμό ανανά, τη σόγια σως, το κορν φλάουρ και το τσίλι και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε στην άκρη. Σε μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε τις 3 κ.σ. ηλιέλαιο. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές, τα καρότα, τον ανανά και τα καλαμποκάκια. Τα σωτάρουμε για 4-5’ μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και να αρχίσουν να μαλακώνουν. Προσθέτουμε στα λαχανικά το μείγμα της σάλτσας και μαγειρεύουμε για 5-10’, μέχρι να πήξει η σάλτσα. Προσθέτουμε και τα κομμάτια του χοιρινού, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε σε πιάτα το χοιρινό μαζί με λαχανικά και σάλτσα και συνοδεύουμε με ρύζι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου