Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

04 Μαΐου 2015

Τι κατατρώει την αυτοπεποίθησή μας;



Συντάκτης: Αναστασία Καρούτη, 04/05/2015

Τι κατατρώει την αυτοπεποίθησή μας;Τί μπορεί να είναι αυτό που σας απομακρύνει όλο και περισσότερο από το στόχο σας να είστε γεμάτοι αυτοπεποίθηση; Ας δούμε μερικές συχνές αδυναμίες:
  1. Σας καταπίνει το άγχος
Είστε δέσμιοι του αγχους  σε τέτοιο βαθμό που παραλύετε κάθε φορά που αισθάνεστε πως θα κάνετε κάποιο λάθος. Ακόμη, ίσως νιώθετε έντονο στρες όταν πρόκειται να αντιμετωπίσετε συναδέλφους ή μια απαιτητική κατάσταση στη δουλειά ή, εάν είστε νεότεροι, στο σχολείο ή το ακαδημαϊκό σας περιβάλλον. Προφανώς, όσες φορές και να επαναλάβετε στον εαυτό σας πως πρέπει να ηρεμήσετε, δε θα τα καταφέρετε. Αυτό, όμως, είναι που πρέπει να κάνετε: ηρεμήστε και σκεφτείτε την κατάσταση ψύχραιμα, ως εξωτερικοί παρατηρητές. Σκεφτείτε πως και οι άλλοι γύρω σας ίσως νιώθουν άγχος και πως συνήθως οι άνθρωποι θέλουν να υποστηρίζουν ο ένας τον άλλο, επομένως κανείς δε θα σας χαντακώσει σκόπιμα, ούτε και θα θυμάται τα λάθη σας αιώνια.
  1. Δεν ικανοποιείτε τα στάνταρντ σας
Ίσως δεν ανταποκρίνεστε στα πρότυπα της κοινωνίας , της παρέας ή τα δικά σας. Ποια είναι, ωστόσο, τα πρότυπα αυτά; Ποιος τα επιβάλλει και γιατί πρέπει οπωσδήποτε να ανταποκριθείτε σε αυτά; Πρέπει πραγματικά να ικανοποιείτε τα «θέλω» άλλων; Σκεφτείτε καλά ποιοι είστε, ποιες είναι οι αξίες σας και τι θέλετε να επιτύχετε στη ζωή. Τα πρότυπα στα οποία δεν ανταποκρίνεστε μετρούν όντως για εσάς, ώστε να γίνετε ευτυχισμένοι;
  1. Η απίστευτη γκρίνια
Μήπως δεν έχετε ακούσει ποτέ έναν καλό λόγο, από την παιδική σας ηλικία μέχρι σήμερα; Πολλοί θαυμάσιοι άνθρωποι με ιδιαίτερα χαρίσματα μεγάλωσαν σε οικογένειες που δεν τους ενθάρρυναν καθόλου για τις επιλογές τους και τα ταλέντα τους και έτσι οι άνθρωποι αυτοί, που αποτελούν αντικείμενο θαυμασμού για τους άλλους, έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση. Εάν πάντοτε, ό,τι και να κάνατε, οι άλλοι γίνονταν σκληροί με εσάς και σας σχολίαζαν αρνητικά, τότε είναι φυσικό να μη γνωρίζετε την αξία σας. Η κριτική πρέπει να είναι ισορροπημένη και να περιλαμβάνει καλά πράγματα που κάποιος επιτυγχάνει και σημεία προς βελτίωση, ενώ η πηγή της κριτικής παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Ποιος σας κριτικάρει; Χρειάζεστε πράγματι τη γνώμη αυτού του προσώπου; Είναι η κριτική του ισορροπημένη, ή απλώς κακόβουλη;
  1. Ο αλλόκοτος
Θυμάστε τη μόδα των “emo”, που επικρατούσε κάποια χρόνια πριν; Πολλοί επέκριναν τα παιδιά αυτά για το στυλ τους, τις ακραίες επιλογές τους στο χτένισμα και τα ρούχα τους και τον αθεράπευτο ρομαντισμό τους. Οι “emo” έκαναν σαν να μη τους αφορά η γνώμη των άλλων και επέμεναν στις επιλογές τους. Το πολιτιστικό και κοινωνικό μας υπόβαθρο επιτάσσει να μοιάζουμε με τους άλλους και δεν υποστηρίζει έντονα τη διαφορετικότητα, αυτό, όμως, δε σημαίνει πως όλοι μας πρέπει να είμαστε όμοιοι. Υποστηρίξτε τις επιλογές σας (για όσο και αν κρατήσουν). Οι επιλογές που κάνετε είστε εσείς και η ζωή που ζείτε είναι επίσης δική σας: μην αλλάζετε σύμφωνα με όσα επιτάσσουν οι άλλοι. Μάθετε τον εαυτό σας και αποδεχθείτε τον!
  1. Μια οικογενειακή υπόθεση
Τι κατατρώει την αυτοπεποίθησή μας;Η πολυφορεμένη φράση «όλα ξεκινούν από το σπίτι» ισχύει και σε αυτή την περίπτωση. Εάν στο οικογενειακό σας περιβάλλον κανείς δε σας ενθάρρυνε ή επιβράβευε να συνεχίσετε κάτι που κάνετε, εάν δε βρήκατε στήριξη για αυτό που είστε ή για τις επιλογές σας, τότε είναι λογικό να μη διαθέτετε την αυτοπεποίθηση που θα θέλατε, εφόσον σκέφτεστε πως ούτε η οικογένειά σας δε σας στηρίζει. Χρειαζόμαστε την αναγνώριση και την ενθάρρυνση από μικρή ηλικία και όταν δεν την έχουμε, είναι δύσκολο να επουλώσουμε τα τραύματα που αυτή άφησε. Θα χρειαστεί να δουλέψετε αρκετά με τον εαυτό σας ή και με κάποιον ειδικό για να ξεπεράσετε το σκόπελο αυτό.
  1. Το κοινωνικό στάτους
Ίσως δε διαθέτετε αυτοπεποίθηση λόγω του κοινωνικού σας στάτους. Μπορεί για εσάς η απώλεια της εργασίας σας να είναι πολύ πιο σημαντική από ό,τι για κάποιον άλλο, γιατί εσείς θεωρείτε ότι προσδιορίζεστε μέσα από τη δουλειά σας. Πιθανόν να σας προσδιορίζουν η κοινωνική σας τάξη, η θρησκεία, το εκπαιδευτικό σας υπόβαθρο, οι κοινωνικές σας ταυτότητες και όταν νιώθετε πως αυτές απειλούνται ή δεν είναι αποδεκτές, να χάνετε την αυτοπεποίθησή σας και να κλονίζεται η πίστη στον εαυτό σας. Να θυμάστε πως είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε πρώτα εσείς οι ίδιοι τι είναι σημαντικό για εσάς και πως η άποψη των άλλων δεν είναι αυτό που μπορεί να καθορίζει όλες σας τις επιλογές στη ζωή.
Αφορμή για το άρθρο αποτέλεσε το βιβλίο «Το Μικρό Βιβλίο της Αυτοπεποίθησης», από τις συγγραφείς Dr. Jessamy Hibberd και Jo Usmar (εκδ. Μεταίχμιο). 

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου