Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

13 Μαΐου 2015

Η Ελλάδα προ των πυλών των BRIC - Δραγασάκης και τραπεζίτες συζητούν τίς λεπτομέρειες του σχεδίου (upd 2)

ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ "ΚΟΥΡΕΜΑ" Ή ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ "ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ" ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ




Την πρόθεση της κυβέρνησης να διερευνήσει τις δυνατότητες συμμετοχής της Ελλάδας στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS (New Development Bank) μετά τη σχετική πρόταση που υποβλήθηκε προς τη χώρα μας, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης στη συνάντηση που είχε με το ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).
Μάλιστα, ο κ. Δραγασάκης ενημέρωσε τα μέλη της ΕΕΤ ότι για το θέμα αυτό, τις δυνατότητες συμμετοχής της Ελλάδας δτην ΝΑΤ των BRICS όρισε ως υπεύθυνο τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν ακόμη η ρευστότητα του τραπεζικού τομέα, η συμβολή των τραπεζών στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η βελτίωση της εισπραξιμότητας των δημοσίων εσόδων και η αποδοτικότερη αξιοποίηση αναπτυξιακών δράσεων.
Στη συνάντηση, συμφωνήθηκε η συγκρότηση Ομάδας Έργου με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Γραφείου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, του υπουργείου Οικονομικών, της Τραπέζης της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, η οποία θα εκπονήσει, εντός 30 ημερών, στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη των ψηφιακών συναλλαγών στη χώρα μας και τον δραστικό περιορισμό της κυκλοφορίας του φυσικού χρήματος.
Ακόμη, συμφωνήθηκε να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προκύπτουν από μια δέσμη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών («επενδυτικό σχέδιο Juncker», διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα κ.λπ.).
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, τέλος,  ενημέρωσε και για την πορεία υλοποίησης του στόχου της κυβέρνησης για τη σύσταση Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Ολόκληρη η ανακοίνωση από το γραφείο του Γιάννη Δραγασάκη έχει ως εξής:
«Συνάντηση μεταξύ του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών πραγματοποιήθηκε σήμερα, έπειτα από αίτημα της Ε.Ε.Τ.
Συζητήθηκαν η ρευστότητα του τραπεζικού τομέα, η συμβολή των τραπεζών στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των δημόσιων εσόδων, καθώς και η πιο αποδοτική αξιοποίηση αναπτυξιακών δράσεων.
Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε η συγκρότηση Ομάδας Έργου με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Γραφείου του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, του υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, η οποία θα εκπονήσει, εντός 30 ημερών, στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη των ψηφιακών συναλλαγών στη χώρα μας και τον δραστικό περιορισμό της κυκλοφορίας του φυσικού χρήματος.
Ακόμα, συμφωνήθηκε να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προκύπτουν από μια δέσμη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών («επενδυτικό σχέδιο Juncker», διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα κ.λπ.).
Ο Αντιπρόεδρος ενημέρωσε και για την πορεία υλοποίησης του στόχου της κυβέρνησης για τη σύσταση Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Τέλος, συζητήθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να διερευνήσει τις δυνατότητες συμμετοχής της Ελλάδας στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS (New Development Bank) μετά τη σχετική πρόταση που υποβλήθηκε προς τη χώρα μας. Για το θέμα αυτό, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης όρισε ως υπεύθυνο για την διερεύνηση των δυνατοτήτων αυτών τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη».
---------------------------------------------
Σε συνάντηση που έχει αυτή τη στιγμή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης με τους επικεφαλής των ελληνικών συστημικών τραπεζών συζητείται το σχέδιο ένταξης της Ελλάδας στην Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS ούτως ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει το 6ο μέλος της, μετά και την πρόσκληση που απηύθυνε ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικών και να λάβει χρηματοδότηση. Στη συνάντηση, επίσης, εξετάζεται το «κούρεμα» ή και η διαγραφή «κόκκινων δανείων» που επιβαρύνουν τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά. 
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως η συμμετοχή θα γίνει μέσω Fund στο οποίο θα συμμετέχουν το Δημόσιο καθώς και ελληνικά ιδιωτικά κεφάλαια. Ήδη, τραπεζίτης που βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση και αναμένεται να αναλάβει το ρόλο του εκπροσώπου της Ελλάδας σε περίπτωση που ευοδωθεί η προσπάθεια, έχει αρχίσει επαφές με Έλληνες εφοπλιστές και άλλους μεγάλους επιχειρηματίες και επενδυτές ώστε να συγκεντρωθούν κεφάλαια για τη συμμετοχή της χώρας ως 6ο μέλος της τράπεζας των BRICS.
Ο ίδιος τραπεζίτης αναμένεται να αναλάβει επικεφαλής της ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, της οποίας η συγκρότηση συζητήθηκε στη συνάντηση Δραγασάκη με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Επισημαίνεται ότι ήδη η Ρωσία έχει απευθύνει πρόσκληση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Τράπεζα των BRICS και ότι αν η Ελλάδα συμμετάσχει θα μπορούσε να πάρει δάνεια για να χρηματοδοτήσει έργα υποδομών. Το σενάριο αυτό, όπως πρώτο ανέδειξε το defencenet.gr, είδε θετικά ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και δεν αποκλείεται κατά την επίσκεψή του στην Αγία Πετρούπολη τον Ιούνιο να "κλείσει" οριστικά το θέμα.
Στο πλαίσιο των ρυθμίσεων εξετάζεται το «κούρεμα» των δανείων που διακατέχουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά- με σκοπό να περιέλθουν σε ενεργή κατάσταση και πάλι- ή ακόμη και η διαγραφή τους. Ενδεικτικό είναι πως στη συζήτηση του κ. Δραγασάκη με τους εκπροσώπους των τραπεζών θέμα θα αποτελέσει η δημιουργία μίας αναπτυξιακής τράπεζας για τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια».
Μέχρι στιγμής πληροφορίες και δημοσιεύματα αναφέρουν πως υπάρχει σύγκλιση απόψεων με τους Ευρωπαίους εταίρους σε ό,τι αφορά στα «κόκκινα δάνεια» και προωθείται μία νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει στη Βουλή το προσεχές διάστημα από το υπουργείο Οικονομικών.
Αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία θα περιλαμβάνει τέσσερις βασικούς άξονες. Ο πρώτος άξονας θα αφορά στην επιτάχυνση της εκδίκασης των προσφυγών των πολιτών στο «νόμο Κατσέλη», προσφυγές που με βάση τα σημερινά δεδομένα χρειάζονται ως και 15 χρόνια για να εκδικαστούν. Πλέον προωθείται η δημιουργία ειδικών τμημάτων στα ειρηνοδικεία που να ασχολούνται αποκλειστικά με αυτές τις υποθέσεις ώστε ο χρόνος να πέσει στα τρία χρόνια.
Ο δεύτερος άξονας είναι η ευνοϊκές ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών, ο τρίτος η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς με την υποχρεωτική καταβολή ελάχιστης δόσης βάσει κριτηρίων που δεν απέχουν πολύ από εκείνα που θεσπίστηκαν με το νόμο Χατζηδάκη.
Τέταρτος άξονας είναι η θέσπιση κανόνων ώστε να προχωρήσει και η διαγραφή δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και οι ρυθμίσεις με φορολογικά κίνητρα.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση κινείται με οδηγό και τη ρύθμιση των 100 δόσεων, όπου οι οφειλέτες ανταποκρίθηκαν και έσπευσαν να καταθέσουν αίτηση ρύθμισης των οφειλών τους προς το Δημόσιο στέλνοντας χρήματα στα Δημόσια ταμεία, που κάτω από άλλες συνθήκες θα είχε ξεγραμμένα. Περισσότερες από 380.000 αιτήσεις κατατέθηκαν για υπαγωγή στη συγκεκριμένη ρύθμιση.
Το επιχείρημα αυτό το χρησιμοποιεί η κυβέρνηση στους δανειστές θέλοντας να δείξει πως οι αντιδράσεις τους στη ρύθμιση των 100 δόσεων ήταν αν μη τι άλλο άστοχες. Για πολλούς υποβολιμαίες. 
 defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου