Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

04 Ιουνίου 2015

Αυγό: Αυτό είναι το μυστικό για σωματική και ψυχική υγεία!

Μια από τις πιο παρεξηγημένες τροφές μπαίνει πλέον άφοβα στο τραπέζι μας, αφού, σύμφωνα με πολλές μελέτες, μόνο καλό μπορεί να μας κάνει.

Βραστά, τηγανητά, ομελέτα, ποσέ ή σκραμπλ… Οι επιστήμονες μας συνιστούν να εντάξουμε στις διατροφικές μας συνήθειες τα αυγά, αφού πλέον έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα από τα πλουσιότερα σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα.

Αποτελούν άριστη πηγή ασβεστίου, νατρίου, καλίου, βιταμίνης Α, Β12, φυλλικού οξέος, φωσφόρου, αλλά και σιδήρου. Το ασπράδι μάλιστα είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, αφού περιέχει όλα τα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα, ενώ στον κρόκο υπάρχουν φωσφολιπίδια, τα οποία είναι αναγκαία για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου.

Η κατανάλωση ενός μέτριου αυγού ισοδυναμεί με την πρόσληψη μόλις 80 θερμίδων κατά μέσο όρο, αλλά προκαλεί άμεσα αίσθημα κορεσμού. Σύμφωνα με έρευνα, μάλιστα, αποτελεί μια πολύ καλή πρόταση για πρωινό, αφού μειώνει τη διάθεσή μας για τσιμπολογήματα στη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας.

Όσο για την άποψη ότι το αυγό αυξάνει τα επίπεδα της χοληστερίνης, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά μια μεγάλη παρανόηση. Σύμφωνα με τους ίδιους, η ποσότητα που περιέχεται στα αυγά είναι τόσο μικρή ώστε δεν μπορεί να επηρεάσει τα συνολικά επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.

Βρετανοί επιστήμονες μας δίνουν ένα ακόμη κίνητρο να τα εντάξουμε στη διατροφή μας, αφού, όπως ανακάλυψαν, οι πρωτεΐνες τους (βρίσκονται κυρίως στο ασπράδι) μας κάνουν να είμαστε σε εγρήγορση και να μη νιώθουμε υπνηλία. Μάλιστα, μας προσφέρουν άμεση τόνωση, πολύ περισσότερο από ό,τι οι υδατάνθρακες, στους οποίους καταφεύγουμε συνήθως για να πάρουμε ενέργεια (σοκολάτες, κέικ και μπισκότα).

Αυτό συμβαίνει διότι, σε αντίθεση με τη ζάχαρη, βοηθούν στην παραγωγή ορεξίνης, μιας ουσίας που λειτουργεί ως διεγερτικό για τον οργανισμό.
Η συγκεκριμένη τροφή, τέλος, είναι ό,τι καλύτερο για όσους αθλούνται, αφού συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη των μυών.







therapeftis.blocspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου