Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

14 Σεπτεμβρίου 2015

Σύνδεση της σύνταξης με την ακίνητη περιουσία - Τι προβλέπει το τρίτο μνημόνιο



 
 
Ταράζει τα νερά η αποκάλυψη πως στο τρίτο μνημόνιο περιλαμβάνεται το νομοθέτημα σύμφωνα με το οποίο οι συντάξεις θα καταβάλλονται σύμφωνα με την ακίνητη και την κινητή περιουσία.
 
 
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Βουλής και εργατολόγο, Αλέξη Μηρόπουλο: «Το τρίτο μνημόνιο, νόμος 4336, σελίδα 1020, έχει τρεις ρήτρες. Ρήτρα ιδιοκτησίας, ρήτρα απαρέγκλιτης εφαρμογής, ρήτρα απαγόρευσης διατύπωσης εναλλακτικού προγράμματος.
 
 
Δηλαδή οι συντάξεις θα καταβάλλονται με ρήτρα περιουσίας του πραγματικού εισοδήματος και θα μειώνονται σε σχέση με την ακίνητη περιουσία και ενδεχομένως την κινητή περιουσία.
 
 
Όπως ανέφερε πρόκειται για το μοντέλο Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας. Το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τον Οκτώβριο και ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν θα ισχύσει για όλους τους ασφαλισμένους. Ωστόσο η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε ότι δεν πρόκειται να ισχύσει κάτι τέτοιο, αλλά και ότι δεν θα πειραχθούν συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ.
 
 
Ο κ. Μητρόπουλος επιμένει στην καταγγελία του και μιλώντας το πρωί της Δευτέρα στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι: «Η ρήτρα Αυστραλίας είναι ένας αυτόματος συνταξιοδοτικός κόφτης, προκρούστης, που ανεξάρτητα τι έχει πληρώσει κάθε ασφαλισμένος για να πάρει τη σύνταξη στο τέλος, και ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα της σύνταξης, δεν θα παίρνει ολόκληρη τη σύνταξη αλλά το τελικό ποσό θα εξαρτάται από το μέγεθος του πραγματικού εισοδήματος και της πραγματικής περιουσίας, όχι της ονομαστικής, όπως λέει δυστυχώς η ακραία ρύθμιση που έχει ψηφισθεί", εξήγησε. Πρόκειται για το "μοντέλο Αυστραλίας" βάσει του οποίου, όσοι έχουν περιουσία παίρνουν το συνταξιοδοτικό επίδομα, ενώ ότι δικαιούνται παραπάνω, βάσει εισφορών, το παίρνουν ανάλογα με την περιουσία τους».
 
 
Τι ισχύει όπου λειτούργησε το σύστημα σύνδεσης σύνταξης με ακίνητη και κινητή περιουσία
 
 
Όπου λειτούργησε αυτό το σύστημα, όσοι έχουν περιουσία παίρνουν ένα συνταξιοδοτικό επίδομα και όλα τα υπόλοιπα μειώνονται σε σχέση με το ποσοστό της περιουσίας. Στην Ελλάδα αυτό το επίδομα είναι η εγγυημένη σύνταξη των 360 ευρώ. Σημειώνεται πως έχει αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων και το τελικό ποσό θα προκύπτει από το άθροισμα της βασικής σύνταξης (περίπου 360 ευρώ) και της αναλογικής σύνταξης που αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης.
 
 
Το συγκεκριμένο μοντέλο είχε δει το φως της δημοσιότητας και το 2014 με αφορμή μελέτη ασφαλιστικού ομίλου καθώς η Αυστραλία θεωρείται, σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, ότι έχει από τα πιο βιώσιμα ασφαλιστικά συστήματα στον κόσμο, ενώ τότε φέρεται να είχε προταθεί από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.
 
 
Οι ασφαλισμένοι που έχουν καταβάλει τις ίδιες εισφορές για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εισπράττουν τελικά διαφορετικά ποσάανάλογα με την ακίνητη περιουσία.
 
 
Το τελικό ποσό της σύνταξης δηλαδή εξαρτάται από την ηλικία, τα έτη ασφάλισης, την οικογενειακή κατάσταση (άγαμος, έγγαμος, διαζευγμένος), αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία.
 
 
Ενδεικτικά αναφέρεται πως λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα, η αξία αυτοκινήτων, σκαφών ή άλλων περιουσιακών στοιχείων, το κατά πόσο έχει κανείς μερίδιο σε αγρόκτημα, επιχείρηση ή καταπίστευμα, αλλά και τα ακίνητα που διαθέτει εκτός από το σπίτι στο οποίο διαμένει.
 
 
Τι γράφει το μνημόνιο για τις συντάξεις
 
 
Στο μνημόνιο περιγράφονται οι αλλαγές για τις συντάξεις και όπως προβλέπεται θα υπάρξει ένα ταμείο για όλους τους συνταξιούχους, ενώ ταυτόχρονα θα γίνει μετάβαση από το ονομαστικό στο πραγματικό εισόδημα, αλλά και στενότερη σύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών.
 
 
Όπως αναφέρεται στο νόμο του τρίτου μνημονίου: Έως τον Οκτώβριο του 2015οι αρχές θα θεσπίσουν νομοθετικά περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που θα αρχίσουν να ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2016:
 
 
α) το συγκεκριμένο σχεδιασμό και τις παραμετρικές βελτιώσεις για την καθιέρωση στενότερης σύνδεσης μεταξύ εισφορών και παροχών
 
 
β) τη διεύρυνση και τον εκσυγχρονισμό της βάσης εισφορών και συντάξεων για όλα τα αυτοαπασχολούμενα άτομα, μεταξύ άλλων με μετάβαση από το ονομαστικό στο πραγματικό εισόδημα, υπό τον όρο της τήρησης των κανόνων για τις ελάχιστες απαιτούμενες εισφορές
 
 
γ) την αναθεώρηση και τον εξορθολογισμό όλων των διαφορετικών συστημάτων των βασικών συνιστωσών των συντάξεων που είναι εγγυημένες με βάση τις εισφορές και βάσει ελέγχου των πόρων, λαμβάνοντας υπόψη τα κίνητρα για εργασία και για καταβολή εισφορών
 
 
δ) τα βασικά στοιχεία της καθολικής ενοποίησης των ταμείων κοινωνικών ασφαλίσεων, μεταξύ άλλων μέσω της εναπομένουσας εναρμόνισης των διαδικασιών για την καταβολή των εισφορών και των παροχών σε όλο το φάσμα των ταμείων· την κατάργηση εντός τριών ετών όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται με κρατικούς πόρους και την εναρμόνιση των κανόνων σχετικά με τις εισφορές σε όλα τα ταμεία συντάξεων προς τη δομή των εισφορών στο κύριο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων υπαλλήλων (ΙΚΑ)
 
 
στ) την κατάργηση, από την 31η Οκτωβρίου 2015, όλων των περιττών επιβαρύνσεων κατά τη χρηματοδότηση των συντάξεων και την αντιστάθμισή τους με μείωση των παροχών ή αύξηση των εισφορών υπέρ των συγκεκριμένων ταμείων
 
 
ζ) τη σταδιακή εναρμόνιση των κανόνων για τις συνταξιοδοτικές παροχές που καταβάλλει ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) προς το υπόλοιπο συνταξιοδοτικό σύστημα κατ’ αναλογία («pro rata»)
 
 
η) οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις θα επιβαρύνονται με ποινή για όσους θίγονται από την παράταση της ηλικίας συνταξιοδότησης, που ισοδυναμεί με 10% επιπλέον της τρέχουσας ετήσιας ποινής του 6%·
 
 
θ) τη βελτίωση της στόχευσης των κοινωνικών συντάξεων αυξάνοντας τις συντάξεις του ΟΓΑ για τους ανασφάλιστους
 
 
ι) τη σταδιακή κατάργηση του επιδόματος αλληλεγγύης (EKAΣ) για όλους τους συνταξιούχους έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2019, αρχίζοντας με το ανώτερο 20% των δικαιούχων το Μάρτιο του 2016
 
 
ια) αποκατάσταση του παράγοντα διατηρησιμότητας της μεταρρύθμισης του 2012 ή εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών εναλλακτικών μέτρων στο συνταξιοδοτικό σύστημα
 
 
ιβ) η ελληνική κυβέρνηση θα προσδιορίσει και θα θεσπίσει νομοθετικά έως τον Οκτώβριο του 2015 ισοδύναμα μέτρα για την πλήρη αντιστάθμιση των επιπτώσεων της εφαρμογής της δικαστικής απόφασης σχετικά με τα συνταξιοδοτικά μέτρα του 2012 και θα καταργήσει τις τροποποιήσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα που εισήγαγαν οι νόμοι 4325/2015 και 4331/20
 
 
 
 
 
 
 
pronews.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου