Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

17 Απριλίου 2016

Τσουκνίδα: Άγγιξε τη φαγούρα για καλό

Συντάκτης: Σάννα Νάνου,

Τσουκνίδα: Άγγιξε τη φαγούρα για καλόΗ τσουκνίδα (urtica dioica και urtica urens) έχει μια μακροχρόνια ιατρική ιστορία. Στη μεσαιωνική Ευρώπη χρησιμοποιήθηκε ως διουρητικό και ως φάρμακο για τη θεραπεία του πόνου στις αρθρώσεις. Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην αιτιολογία της τραυματικής εμπειρίας των παιδικών σου χρόνων. Η τσουκνίδα έχει λεπτές τρίχες στα φύλλα και τους μίσχους που περιέχουν ερεθιστικές χημικές ουσίες. Αυτές απελευθερώνονται όταν το φυτό έρχεται σε επαφή με το δέρμα, ενώ η επαφή γίνεται πολύ επώδυνη. Ωστόσο, όταν έρχεται σε επαφή με μια τραυματισμένη περιοχή του σώματος, μειώνει πραγματικά τον αρχικό πόνο. Αυτό συμβαίνει διότι μειώνει τα επίπεδα των φλεγμονωδών χημικών ουσιών στο σώμα και παρεμβαίνει με τον τρόπο που το σώμα μεταδίδει σήματα πόνου.
Γενικές χρήσεις
Η τσουκνίδα έχει χρησιμοποιηθεί για εκατοντάδες χρόνια για να θεραπεύσει τον πόνο στους μύες και τις αρθρώσεις, το έκζεμα, την αρθρίτιδα, την ουρική αρθρίτιδα και την αναιμία. Σήμερα, πολλοί άνθρωποι τη χρησιμοποιούν για τη θεραπεία προβλημάτων του ουροποιητικού συστήματος κατά τα πρώτα στάδια της Καλοήθους Υπερπλασίας Προστάτη (ΚΥΠ), για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, για την αλλεργική ρινίτιδα ή σε κομπρέσες ή κρέμες για τη θεραπεία του πόνου στις αρθρώσεις, τα διαστρέμματα, την τενοντίτιδα και τα τσιμπήματα των εντόμων.
Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη (ΚΥΠ)
Η τσουκνίδα χρησιμοποιείται ευρέως στην Ευρώπη για τη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Μελέτες σε ανθρώπους δείχνουν ότι η τσουκνίδα σε συνδυασμό με άλλα βότανα μπορεί να είναι αποτελεσματική στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, όπως είναι η μείωση της ροής των ούρων, η ατελής κένωση της ουροδόχου κύστης και η συνεχής ανάγκη για ούρηση.
Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι η τσουκνίδα είναι συγκρίσιμη με τη φιναστερίδη (ένα φάρμακο που συνήθως συνταγογραφείται για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη) στην επιβράδυνση της αύξησης ορισμένων κυττάρων του προστάτη. Ωστόσο, σε αντίθεση με τη φιναστερίδη, το βότανο δεν μειώνει το μέγεθος του προστάτη. Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι γιατί η τσουκνίδα μειώνει τα συμπτώματα. Εικάζουν ότι συμβαίνει είτε επειδή περιέχει χημικές ουσίες που επηρεάζουν τις ορμόνες (συμπεριλαμβανομένης της τεστοστερόνης και των οιστρογόνων) είτε επειδή δρα άμεσα στα κύτταρα του προστάτη.
Οστεοαρθρίτιδα
Τα φύλλα και οι μίσχοι της τσουκνίδας έχουν χρησιμοποιηθεί ιστορικά για τη θεραπεία της αρθρίτιδας και για τους πληγωμένους μυς. Μελέτες έχουν επισημάνει ότι κάποιοι άνθρωποι ανακουφίζονται από τον πόνο στις αρθρώσεις με την εφαρμογή φύλλων του βοτάνου τοπικά στην επώδυνη περιοχή. Λίγες άλλες μελέτες δείχνουν ότι η λήψη από του στόματος εκχυλίσματος τσουκνίδας σε συνδυασμό με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), επέτρεψε στους ανθρώπους να ελαττώσουν τη δόση των τελευταίων.
Τσουκνίδα: Άγγιξε τη φαγούρα για καλόΑλλεργική ρινίτιδα
Μια προκαταρκτική ανθρώπινη μελέτη έδειξε ότι οι κάψουλες από τσουκνίδα συνέβαλαν στη μείωση φτερνίσματος και της φαγούρας σε άτομα με αλλεργική ρινίτιδα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να οφείλεται στην ικανότητα της τσουκνίδας να μειώσει την ποσότητα της ισταμίνης που το σώμα παράγει κατά την απόκριση σε ένα αλλεργιογόνο. Πάντως, είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθούν περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν οι αντιισταμινικές ιδιότητες της τσουκνίδας.
Αρτηριακή πίεση
Ορισμένες προκαταρκτικές μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η τσουκνίδα μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα και την αρτηριακή πίεση, αλλά δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να πούμε εάν αυτό ισχύει και στους ανθρώπους.
Αιμορραγία
Κάποια πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η εφαρμογή στο δέρμα ενός συγκεκριμένου προϊόντος που περιέχει Alpinia, γλυκόριζα, θυμάρι και τσουκνίδα μειώνει την αιμορραγία σε χειρουργική επέμβαση, αλλά δεν μειώνει τον χρόνο στο χειρουργείο. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι το ίδιο προϊόν μειώνει την αιμορραγία μετά από χειρουργική επέμβαση στα δόντια.
Διαβήτης
Πρώιμη έρευνα αποδεικνύει ότι η λήψη τσουκνίδας καθημερινά για 8 εβδομάδες δεν επηρεάζει τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη που λαμβάνουν αντιδιαβητικά φάρμακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου