Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

09 Σεπτεμβρίου 2016

Στο 78% η ανεργία των νέων στη Φλώρινα και Καστοριά , στο 60% στην Κοζάνη!

ΣΧΟΛΙΟ : Και η ανάπτυξη που υποσχέθηκε ο Θ.Καρυπίδης προεκλογικά

ως υποψήφιος αλλα και μέχρι πρόσφατα ως εκλεγμένος  Περιφερειαρχης   αργεί να ...έρθει !!




Στη σύσκεψη των εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών της Βόρειας Ελλάδας

Λίγο πριν από τη «φιέστα» της ΔΕΘ οι εκπρόσωποι των εργαζομένων παρουσίασαν τα ποσοστά ανεργίας στη Β. Ελλάδα που αγγίζουν σε πολλές περιοχές το 40-45%, ενώ στους νέους, η κατάσταση είναι ακόμα πιο τραγική



Ανεργία, απλήρωτη και «μαύρη» εργασία, υποαπασχόληση, ελαστικές μορφές εργασίας απασχόλησαν τη σύσκεψη των εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών της Β. Ελλάδας, στο ΕΚΘ, όπου οι πρόεδροι των ΕΚ ανακοίνωσαν τις εκτιμήσεις τους για τα ποσοστά ανεργίας ανά Νομό, παρουσία εκπροσώπων της ΓΣΕΕ, και κάλεσαν τους εργαζόμενους να πλαισιώσουν τις κινητοποιήσεις τους στη ΔΕΘ, με σύνθημα: «Τέρμα πια στις αυταπάτες, βάζουμε τέλος στα πειράματα στην ανεργία στη φτωχοποίηση».

«Τα συνδικάτα ουδέποτε έτρεφαν αυταπάτες και σε εποχές ευμάρειας και στις εποχές των μνημονίων» είπε ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Βαγγέλης Μουτάφης και πρόσθεσε ότι οι θέσεις και στόχοι τους, σε αντίθεση με εκείνες των εκάστοτε κυβερνήσεων, ήταν «ρεαλιστικοί, στοχευμένοι και ποτέ υπερφίαλοι». Τόνισε ότι τα συνδικάτα εναντιώνονται «σε όλες εκείνες τις πολιτικές, οι οποίες επιτίθενται στον κόσμο της μισθωτής εργασίας, που παράγουν ύφεση, ανεργία, λιτότητα και φοροεπιδρομές». Πρόσθεσε, ότι «επικοινωνιακά» κάθε φορά προβάλλεται ένα επίθετο στη λέξη ανάπτυξη, όπως «δίκαιη ανάπτυξη», ενώ «η ανάπτυξη δεν είναι έννοια αφηρημένη», πρέπει να συνδέεται με θέσεις εργασίας, κατάργηση της «μαύρης» εργασίας, συλλογικές συμβάσεις, κ.α. Ελπίδα για τον εργαζόμενο είναι να έχει δουλειά, πρόσθεσε ο κ. Μουτάφης.

Στη Θεσσαλονίκη (πολεοδομικό συγκρότημα), σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΘ, Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη, η επίσημη ανεργία βρίσκεται κατά δύο μονάδες υψηλότερα από εκείνη της Περιφέρειας (Κ. Μακεδονία), που ανέρχεται σε 25,1%, ενώ κατά τις εκτιμήσεις του, η πραγματική κυμαίνεται στο 30-31%. Διερωτήθηκε, πώς γίνεται, την ώρα που η ανεργία εμφανίζεται στα επίσημα στοιχεία να παρουσιάζει πτωτική τάση, τον Ιούνιο του 2016, «να έχουμε αύξηση 25.000 καταγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ».

Ο πρόεδρος του ΕΚΘ έκανε ένα σχόλιο για τους εργαζόμενους των καναλιών που δεν αδειοδοτήθηκαν, υποστηρίζοντας ότι ενώ η κυβέρνηση θέλει να δίνει την αίσθηση «ότι κάνει το σωστό», εάν συνυπολογίσει κανείς τα έσοδα από τη φορολογία, το ΦΠΑ, την ασφάλιση των εργαζομένων, τα έσοδα από τον κύκλο εργασιών των καναλιών που δεν αδειοδοτήθηκαν, «αυτά τα οποία χάνονται είναι τα 246 εκ. μέσα σε δύο χρόνια». Έβαλε και κατά του πρωθυπουργού, υποστηρίζοντας ότι «είναι μοναδικός πρωθυπουργός της χώρας, που δεν έχει συναντήσει συνδικαλιστική οργάνωση μέχρι σήμερα», ούτε καν τη ΓΣΕΕ.

Υποστήριξε ότι, παρά τις παλαιότερες περί αντιθέτου κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, και για το λιμάνι και για την ΕΛΒΟ, όπου η κατάσταση είναι «παγωμένη», προκρίνεται τώρα ως λύση η ιδιωτικοποίηση, ενώ στο ίδιο «κάδρο», είπε, έχει μπει και η ΕΥΑΘ. Για τον ΟΑΣΘ ισχυρίστηκε ότι η πίεση που ασκείται από την κυβέρνηση, στην ουσία αποσκοπεί στο να μειωθούν οι μισθοί των εργαζομένων, που είναι υψηλότεροι από του ενιαίου μισθολογίου, που εφαρμόζεται στις συγκοινωνίες της Αθήνας.

Οι πρόεδροι των ΕΚ της Β. Ελλάδας παρουσίασαν στοιχεία για την ανεργία στις περιοχές τους.

Στη Δράμα, το ποσοστό ανεργίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του ΕΚ, Γιώργου Σαβρίδη, είναι πάνω από 40%, ενώ το πρώτο εξάμηνο 2016 έχουν κλείσει 118 επιχειρήσεις και πολλοί έχουν μεταναστεύσει, γεγονός που συμβάλλει στο να φαίνεται η επίσημη ανεργία μειωμένη κατά 1,5% , αφού «ο άνεργος που μεταναστεύει βγαίνει από τη λίστα ανεργίας».

Στην Καστοριά, το ποσοστό ανεργίας ξεπέρασε το ποσοστό εργασίας, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικάτων. «Θα ήμουν επιεικής αν μιλούσα για 40-45% ανέργων. Αυτό συμβαίνει μόνο σε τρεις, τέσσερις περιοχές στην Ελλάδα. Εμφανίζουν τους ανέργους στους επτά χιλιάδες, αν μετρήσετε τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, είναι πολύ κάτω από τις επτά χιλιάδες» είπε ο πρόεδρος του ΕΚ, Γιώργος Μαλέας.

Στην Φλώρινα, η ανεργία αγγίζει το 39% και στους νέους το 78% , ενώ από τις 4.300 επιχειρήσεις το 2009, απομένουν να λειτουργούν 2.700 επιχειρήσεις σήμερα, είπε ο Κωνσταντίνος Σιάκος.

Στο 36% φτάνει η ανεργία στον Νομό Σερρών, εκτίμησε ο πρόεδρος του Ε.Κ. Σερρών, Άλκης Απιδόπουλος, βάζοντας και το πρόβλημα του εργοστασίου της ΕΒΖ στο Νομό και τη γειτνίαση με όμορες χώρες, με μικρότερη φορολογία που προσελκύουν επιχειρήσεις (από το 2009 έκλεισαν στο νομό 7.500 επιχειρήσεις), αναγκάζοντας και το εργατικό δυναμικό να μεταναστεύσει προς την Κεντρική και Β. Ευρώπη.

Το ίδιο πρόβλημα έθεσε και από το Κιλκίς ο Τάσος Καπνίδης, λέγοντας ότι η επίσημη ανεργία είναι 30% και η ανεπίσημη τουλάχιστον 40%, ενώ έθιξε και το θέμα των καζίνο των όμορων χωρών, μετά τα σύνορα, τα οποία επισκέπτονται Έλληνες, σημειώνοντας ότι πρέπει ή να μπουν διόδια, ή να ενταθούν οι έλεγχοι στα σύνορα.

Στο 42 % υπολόγισε την ανεργία στην Ξάνθη, ο Άγγελος Μπεμπεκίδης, τονίζοντας ότι η οικοδομική δραστηριότητα είναι μηδενική και πολλοί από την πόλη και τα χωριά αναγκάζονται να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό.

Στο 40% ανέρχεται στην περιοχή της η ανεργία υποστήριξε η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αλεξάνδρειας, Θεοδώρα Γιοβανοπούλου, υπογραμμίζοντας τα φαινόμενα υποαπασχόλησης. Στο 30% εκτίμησε την ανεργία στο Νομό Πιερίας και η Δέσποινα Κωνσταντίνου, από το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης, σημειώνοντας ότι έχουν ενταθεί τα φαινόμενα απλήρωτης εργασίας, κυρίως σε επιχειρήσεις προσφοράς υπηρεσιών και σε εργαζόμενους σε σούπερ μάρκετ.

«Η ανεργία αγγίζει το 40% και στις νέες ηλικίες έχει ξεπεράσει το 60% » αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΚ Κοζάνης, Άρης Κουρκούτας, σημειώνοντας ότι «τα λιγνιτωρυχεία, οι εργολαβίες της ΔΕΗ έχουν μειωθεί κατά 50%», ενώ 510 επιχειρήσεις έκλεισαν από τις αρχές του χρόνου. Μεταξύ 30- 35% και πάνω από 60 % στους νέους, εκτίμησαν την ανεργία στην περιοχή τους, ο πρόεδρος του ΕΚ Έδεσσας και Αλμωπίας, Νίκος Γκουτζαμάνης και του Πανεργατικού Έδεσσας, Μιχάλης Ζούμπας.

Χαμηλότερα είναι τα ποσοστά της ανεργίας στη Χαλκιδική είπε ο πρόεδρος του ΕΚ Θόδωρος Αδαρλής, φθάνοντας στο 20%. Ο κ. Αδαρλής τάχθηκε υπέρ της επένδυσης των μεταλλείων χρυσού, ενώ κατήγγειλε τακτικές επιχειρήσεων που απασχολούν με μειωμένους μισθούς εργαζόμενους. «Μισθοί στα 500 ευρώ, εργασία 13 ώρες» είπε ο κ. Αδαρλής.


Με πληροφορία απο το: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου