Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

12 Οκτωβρίου 2016

«Απάτη με τις ευλογίες του κράτους»:«Απάτη με τις ευλογίες του κράτους» Αγρότες κατέγραψαν Πηγάδια και Γεωτρήσεις – Τους έσκασε «βόμβα» να πληρώσουν επιπλέον φόρο! Τι απαντάει το υπουργείο

«Απάτη με τις ευλογίες του κράτους»

Αγρότες κατέγραψαν Πηγάδια και Γεωτρήσεις – Τους έσκασε «βόμβα» να πληρώσουν επιπλέον φόρο! Τι απαντάει το υπουργείο

Αγρότες κατέγραψαν Πηγάδια και Γεωτρήσεις – Τους έσκασε «βόμβα» να πληρώσουν επιπλέον φόρο! Τι απαντάει το υπουργείο

«Απάτη με τις ευλογίες του κράτους» κρυβόταν πίσω από την «υποχρέωση» όλων των παραγωγών αγροτικών και κτηνο¬τροφικών προϊόντων να δηλώνουν γεωτρήσεις, πηγάδια, ακόμα και ποταμάκια από τα οποία έπαιρναν νερό. Όπως αποκαλύπτουν πληροφορίες, τώρα έρχεται η «βόμβα» για… την επιβολή «περιβαλλοντικού τέλους» που «επιβάλλει η κοινοτική νομοθεσία για όλες τις χρήσεις νερού»!
Συμφώνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι αρμόδιες υπηρεσίες των κατά τόπους Περιφερειών της χώρας δεν ενημέρωναν τους παραγωγούς για μία τέτοια «υποχρέωση», αλλά αντίθετα τους έλεγαν «δηλώστε το νερό που χρησιμοποιείτε. Μη βάζετε κάτι κακό με το νου σας. Είναι απλά για να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο νερού»! Ωστόσο, η σημερινή κυβέρνηση έρχεται να «πείσει» εκ των υστέρων τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο ότι η κοινοτική νομοθεσία είναι εκείνη που επιβάλλει «περιβαλλοντικό τέλος» για όλες τις χρήσεις νερού και ως εκ τούτου δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Επίσης, ότι μετά τη νομιμοποίηση των γεωτρήσεων, μέσα από την καταγραφή τους, ήταν σχεδόν νομοτελειακό ότι θα έλθει και η επιβολή ενός «τέλους», δηλαδή ένα ποσό ανά γεώτρηση ή ανά στρέμμα σε όλες τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ανάλογα με το τι είδους νερό χρησιμοποιούνε… Αν δηλαδή το νερό έρχεται από ανοιχτά κανάλια άρδευσης ή από ιδιόκτητες γεωτρήσεις.
Σύμφωνα με το σχέδιο της εν λόγω ΚΥΑ, οι πάροχοι υπηρεσιών ύδατος, θα προβαίνουν στην είσπραξη του περιβαλλοντικού τέλους από τους τελικούς χρήστες.
Το ποσό των εισπραχθέντων περιβαλλοντικών τελών αποδίδεται από τους παρόχους υπέρ του Πράσινου Ταμείου, σε Ειδικό Λογαριασμό.
Το θέμα ήδη έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις. Σχολιάζοντας την κίνηση αυτή, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, Αλέκος Στεφανάκης, μιλάει στη neakriti.gr για «εξαπάτηση του κόσμου»…«Αυτή η διαδικασία είναι τουλάχιστον εξαπάτηση», λέει ο γνωστός επιστήμονας. «Το νερό είναι ένα δημόσιο αγαθό. Καλό είναι να δηλώνεται. Ώστε να ξέρει το κράτος πώς πάει και ποιες είναι οι ανάγκες για να υπάρχει σχεδιασμός. Διότι το νερό είναι και ένας περιβαλλοντικός πόρος που έχει τεράστια οικολογική και περιβαλλοντική σημασία. Τώρα, ήδη έκαναν το πρώτο έγκλημα βάζοντας τα τρόφιμα στο Χρηματιστήριο. Το να προσπαθούν να βάλουν και το νερό σε αυτές τις διαδικασίες και να προσπαθούν να βγάλουν επιπρόσθετα χρήματα από τη χρήση του νερού, αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ»…
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλουαναφερόμενος στην περιβόητη ΚΥΑ επισήμανε στον ότι «πρόκειται για μια κοινοτική Οδηγία που ήρθε για διαβούλευση και έχει σαν κύριο σημείο αναφοράς την κοστολόγηση του νερού άρδευσης και όχι την τιμολόγησή του. «Το θέμα της τιμολόγησης είναι πολιτικό και από την πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αυτή την στιγμή δεν το μελετάμε. Ακόμη και αν κάποιο άλλο υπουργείο θέσει αυτό το θέμα εμείς από την πλευρά μας θα το εμποδίσουμε.
Ο αγροτικός κόσμος έχει αυτή την εποχή σοβαρά προβλήματα και εμείς δεν θέλουμε να του προσθέσουμε ακόμη ένα. Θέλω να διευκρινίσω κατηγορηματικά ότι δεν έχει υπάρξει καμία απόφαση για μεταβολή των τιμολογίων του αρδευτικού νερού. Η ορθή κοστολόγηση, την οποία προβλέπει η υπό διαβούλευση ΚΥΑ, το να ξέρουμε δηλαδή την πραγματική κατάσταση, θα επιτρέψει να δημιουργηθεί μελλοντικά μια ενιαία, δίκαιη και ορθολογική τιμολογιακή πολιτική. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να μας δοθούν τα στοιχεία για την κοστολόγηση του νερού άρδευσης από τη Γενική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Αυτό θα μας βοηθήσει να ενσωματώσουμε στα μέτρα του νέου ΠΑΑ δαπάνες που θα αφορούν την διαχείριση των υδάτων. Δηλαδή στα τιμολόγια το «περιβαλλοντικό τέλος» μπορεί να συγχρηματοδοτηθεί ή να επιδοτηθεί 100% από γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου