Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

16 Ιανουαρίου 2017

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΦΑΝΤΑΡΩΝ: Μια ιστορία για το στρατιωτικό νοσοκομείο του Διδυμοτείχου 219 ΚΙΧΝΕ



Έβαλαν να κάνουν Υπηρεσία φαντάρους με τον ορό στο χέρι!
Αυτή η ιστορία δεν αφορά μόνο τις κλασικές κακουχίες του στρατού που θα περιγραφούν ούτως ή άλλως από κάτω, αλλά και για το κατά πόσον μπορεί να υπάρχουν φεουδαρχικά οικονομικά κατάλοιπα στο στρατό.
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ
Στο 219 ΚΙΧΝΕ λοιπόν, υπάρχουν ιατροί, βιολόγοι, φαρμακοποιοί, κτηνίατροι και όπως και στα άλλα στρατόπεδα, οδηγοί, αγγελιοφόροι κα. 
Βασικά αυτό δεν είναι απόλυτα αληθές, καθώς σε όλα τα πόστα υπάρχει μόνο ένα άτομο, οπότε ο πληθυντικός είναι απλά κακό χιούμορ. Αφού ξεκινήσαμε λοιπόν από τη δύναμη ας την αναλύσουμε λίγο παραπάνω. Ο μέγιστος αριθμός παρόντων φαντάρων ήταν 12 άτομα, κι ο μικρότερος είναι τώρα με 6-7. Το αστείο στην όλη υπόθεση είναι ότι οι υπηρεσίες είναι 10, οπότε το καλύτερο που μας έχει πάει είναι 4-1. 
Αυτό που πραγματικά πονάει εδώ στο ΚΙΧΝΕ, δεν είναι η αναλογία 4-1 που σε έναν υποθετικό παρατηρητή θα ακουγόταν το ελάχιστο κακή, αλλά το ότι ο κάθε φαντάρος μέσα στη μέρα του δεν έχει μόνο την υπηρεσία του. Το πρωί και μέχρι να κλείσουν τα εξωτερικά ιατρεία, ο κάθε φαντάρος έχει το πόστο του (πχ μικροβιολογικό, ακτινολογικό κλπ) και όταν τελειώσει το πόστο του αρχίζει την υπηρεσία του. Αυτό οδηγεί στην τραγική απόληξη να κάνεις 7 ώρες πόστο και 4-7 ώρες υπηρεσίας. 
Ακόμα και αυτήν την κατάσταση, που πλέον ο υποθετικός παρατηρητής θα θεωρεί πολύ κακή κι όχι απλά κακή, φροντίζει η πραγματικότητα να την ξεπεράσει. Το 219 ΚΙΧΝΕ εφημερεύει κάθε μέρα, και μαζί του εφημερεύουμε και εμείς. Το τελικό σκηνικό θέλει έναν φαντάρο, που θα πηγαίνει 7 το πρωί στο πόστο του, θα τελειώνει 13.00-15.00 ανάλογα με τα περιστατικά και τις απαιτήσεις, και στις 15.00 θα μαθαίνει την υπηρεσία του. Παράλληλα με την υπηρεσία του, όποτε έρθει κάποιος ασθενής, θα πρέπει να ανέβει πάνω στο πόστο του και να κάνει τις αντίστοιχες εξετάσεις στον άνθρωπο. 
Το περιστατικό δεν έχει ώρα όμως, όπως ξέρει όποιος κάνει εφημερίες. Ας το κάνουμε σε ένα παράδειγμα για να γίνει πιο κατανοητό, με την υπενθύμιση ότι αυτό το παράδειγμα στην καλύτερη των περιπτώσεων ίσχυε με την αναλογία 4/1. Έστω λοιπόν ότι έχουμε έναν ακτινολόγο ο οποίος έχει το πόστο του  το οποίο τελειώνει στις 14.00 κοντά. Πηγαίνει τρώει και στις 15.00 κάνει αναφορά και μαθαίνει ότι έχει υπηρεσία 16:00-20:00 και 00:00-03:00. Ουκ ολίγες φορές λοιπόν θα έρθει ένα περιστατικό στις λίγες ώρες που χει για να κοιμηθεί, και θα καταλήξει να κοιμηθεί 3 ώρες. 
Αλλά ας μην μείνουμε μόνο στα στοιχεία. Η οικονομική πραγματικότητα του εξαντλητικού ωραρίου, σε συνδυασμό με τα 8.60 ευρώ το μήνα και τη ζωή σε ένα, στην κυριολεξία κλουβί είναι εφάμιλλη, αν όχι όμοια, με την πραγματικότητα του μουζίκου. Ο μουζίκος, όπως και ο σύγχρονος φαντάρος του ΚΙΧΝΕ, ζούσε σε ένα μέρος, έτρωγε και κοιμόταν, πληρωνόταν ελάχιστα, ίσα που να πάει στην αγορά και να πάρει ελάχιστα προϊόντα, και ήταν απίκο για τον αφέντη του όλο το 24ωρο. Ήταν που κοροϊδεύαμε το 1 δολάριο τη μέρα που παίρνουν στις Φιλιππίνες για να φτιάχνουν παπούτσια, όταν εμείς παίρνουμε 29 λεπτά του ευρώ για να δουλεύουμε ένα ολόκληρο νοσοκομείο, και να εφημερεύουμε κάθε μέρα.
Εδώ αξίζει να αναφερθεί και η υγιεινή κι οι συνθήκες του ίδιου του λόχου. Ένας διάδρομος 20 μέτρα, με μόνο χώρο για να καθίσεις το εστιατόριο, το οποίο όποτε έχουν τα νεύρα τους οι μάγειροι μπορούν να σου πουν ότι απαγορεύεται και να σε διώξουν, προφανώς βασισμένο σε πραγματικά περιστατικά. 
Μέσα στο μαγειρείο έχει κατσαρίδες, ποντίκια, τα τηγάνια είναι μαύρα απ την χρησιμοποίησή τους και επειδή προφανώς δεν αλλάζουν ποτέ. Κανένα απ τα παραπάνω δεν αποτελεί υπερβολή. 
Στα παραπάνω επίσης πρέπει να αναφερθεί ότι κάτω απ το διάδρομο περνάει ο βόθρος, και η αποπνικτική βρώμα του σε κάνει να νομίζεις ότι κοιμάσαι στα σκατά. Μέσα στο θάλαμο, όταν κάνεις υπηρεσία, έχει τόσο κρύο που φοράς ισοθερμικά, τζάκετ και γενικά ότι έχεις. 
Γενικά, μερικές φορές σκέφτεσαι ότι, αν όχι μόνο η παραγωγική δομή, αλλά και οι συνθήκες διαβίωσης του δούλου προσομοιάζονται σε τόσο εκπληκτικό ποσοστό τις δικές μας. 
Η αναφορά στις συνθήκες υγιεινής των τροφίμων αν και εμφανίζεται περιττή, έχει κι αυτή την αξία της. Στο νοσοκομείο είχαμε και έχουμε υπερβολικά περιστατικά γαστρεντερίτιδας. Από ερωτήσεις σε φαντάρους από διάφορες μονάδες, έχει αναφερθεί πολλάκις η πιθανή αιτία των μολυσμένων τροφίμων απ τα κυλικεία, καθώς πολλοί ερχόντουσαν με οξεία συμπτώματα αμέσως μετά την κατανάλωση τυποποιημένων και μη τροφίμων απ τα κυλικεία. 
Δεν χρειάζεται καν να αναφερθεί ότι κανένας έλεγχος δεν έγινε στους προμηθευτές, που χουν στείλει τους μισούς φαντάρους του Έβρου με γαστρεντερίτιδα στο ΚΙΧΝΕ.
Οι προηγούμενες μέρες, αυτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δεν θα μπορούσαν να μην βρίσκονταν στο ίδιο μήκος κύματος. Στην περίπτωση της πρωτοχρονιάς το σκηνικό του ΚΙΧΝΕ ήταν να είμαστε 8 φαντάροι, εκ των οποίων ο ένας έχει νεογέννητο παιδί και έκανε πολλαπλάσιες υπηρεσίες απ αυτές που ορίζει ο κανονισμός, γύρω στα 4 άτομα νοσηλευτήκαν απ τον συνδυασμό υπερκόπωσης και ασθενειών κα. 
Έγιναν επαναλαμβανόμενες εγκλήσεις για να έρθει βοήθεια στο στρατόπεδο από άλλες μονάδες, κι η 16η Μεραρχία έφερε τον εκπληκτικό αριθμό του ενός φαντάρου, σε συνδυασμό με την απόλυτη άρνηση του ταξίαρχου να μειωθούν οι υπηρεσίες πχ να μην υπάρχουν φαντάροι στην πύλη 12:00-6:00 εφόσον έχουμε ήδη κάμερες για την πύλη και ενώ είχαν μείνει 3 άτομα απ όλο το λόχο. 
Αποτέλεσμα; Φαντάροι που νοσηλεύονταν ή ήταν ΕΥ έκαναν υπηρεσίες, οριακά με τον ορό στο χέρι.
Για επίλογο ας γίνει απλά μια αναφορά του έγινε μια συνηθισμένη μέρα, στις 15/1/17, Κυριακή, που υποτίθεται ότι είναι και πιο ελεύθερα τα πράγματα. Ενώ κάθονται 2 φαντάροι-βιολόγοι στο μικροβιολογικό περιμένοντας περιστατικά, έρχεται η αξιωματικός υπηρεσίας και απαιτεί να κατέβουν κάτω στο θάλαμο μέχρι να χρειαστεί η παρουσία τους. Δηλαδή, ήρθε μια απαράδεκτη αξιωματικός, ναι για την προαναφερθείσα ΑΥΔΜ μιλάω, και έδωσε διαταγή στους μικροβιολόγους να φύγουν απ το ιατρείο τους. Για όσους έχουν δει την ταινία Cloud Atlas, θα καταλάβουν ότι μιλάω για την περίπτωση των δούλων του μέλλοντος που τους ξύπναγαν μόνο για να δουλέψουν. Για όσους όμως δεν την έχουν δει, ας κάνουν εικόνα στο μυαλό τους ανθρώπους που έχουν υπ’ ευθύνη τους 2 εργαστήρια (μικροβιολογικό και βιοχημικό) και τους αναγκάζουν να εφημερεύουν κάθε μέρα για 3 μήνες συνεχόμενα με τα εξαντλητικά ωράρια που προαναφέρθηκαν, και τους οποίους δεν τους αφήνουν ούτε να καθίσουν στο χώρο εργασία τους.
Πιστεύω ότι όλα αυτά αξίζουν να μην μείνουν στο μικρο-περιβάλλον του 219 ΚΙΧΝΕ. Η πραγματικότητα που επικρατεί εδώ μέσα, έχει τόσο έλλειψη ανθρώπινων συνθηκών ζωής όσο και στοιχειώδους αξιοπρέπειας, και το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να την κάνουμε γνωστή.

 Ένας απ τους στρατιώτες του 219 ΚΙΧΝΕ
Αλήθεια, ο νέος ΑΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής πιστεύει ότι πρέπει να πράξει κάτι;
Αναρωτιόμαστε... 
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ 

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Τηλ. Επικ. 6932 955437

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου