Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

19 Φεβρουαρίου 2017

Mία στίς τρείς οικογένειες δεν έχει να πληρώσει για θέρμανση - ούτε καυσόξυλων

.

Ένα απο τα κεντρικά επιχειρήματα των Ευρωγενίτσαρων ήταν ότι, αν γυρίσουμε στη δραχμή δε θα έχουμε καύσιμα. Η απτή πραγματικότητα τους γελοιοποιεί. Με τη δραχμή ποτέ δεν μας έλειψαν τα καύσιμα, όπως δεν μας έλειψαν τα τρόφιμα και τα φάρμακα. Ενώ τώρα στον «παράδεισο του ευρώ» και τα τρία αυτά είδη πρώτης ανάγκης είναι δυσεύρετα για μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Σύμφωνα με έρευνα της Palmos Analysis που διενεργήθηκε από τις 3 έως τις 7 Φεβρουαρίου 2017 στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης σε ένα δείγμα 456 νοικοκυριών, ένα στα τρία νοικοκυριά δεν έχει κάυσιμα για θέρμανση, που φέτος με τον βαρύ χειμώνα ήταν απο περισσότερο από άλλες χρονιές αναγκαία.













Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ευάλωτα ή σε κατάσταση ενεργειακής φτώχειας βρίσκονται 190.000 νοικοκυριά (62%) στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Προκειμένου να καλύψουν το αυξημένο κόστος θέρμανσης τα νοικοκυριά έχουν περικόψει κυρίως δαπάνες ένδυσης και υπόδησης (58%) διασκέδασης και ψυχαγωγίας (36%) και τρόφιμα/έξοδα σούπερ μάρκετ (32%), ενώ ανάλογη είναι η εικόνα των περικοπών για την κάλυψη του κόστους ηλεκτροφωτισμού.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από  Η έρευνα παρουσιάστηκε σήμερα στο πλαίσιο εκδήλωσης με θέμα «Αντιμετωπίζοντας την ενεργειακή φτώχεια: Καταγραφή και προοπτική επίλυσης του προβλήματος στη Θεσσαλονίκη» που διοργανώθηκε από την κ. Σπυράκη στο δημαρχείο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης.

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, 22.000 νοικοκυριά (7%) δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος θέρμανσης και 15.000 νοικοκυριά (5%) στο κόστος ηλεκτροφωτισμού. Επίσης 163.000 νοικοκυριά (53%) τα βγάζουν πέρα με δυσκολία με τα έξοδα θέρμανσης και, αντιστοίχως, 185.000 (60%) με τα έξοδα ηλεκτροφωτισμού. Για 8.000 νοικοκυριά (38%) υπάρχουν περίοδοι που το νοικοκυριό τους δεν θερμαίνεται και 65.000 (21%) θερμαίνουν μέρος μόνο του σπιτιού τους. Για 2.000 νοικοκυριά (14%) υπάρχουν περίοδοι που στο σπίτι τους δεν έχουν ρεύμα. Ενώ 5 στα 10 νοικοκυριά θεωρούν το κόστος θέρμανσης υψηλό (πολύ & αρκετά) και 6 στα 10 το κόστος ηλεκτροφωτισμού αντιστοίχως. Επίσης από την έρευνα προκύπτει ότι 31.000 νοικοκυριά (10%) δεν έχουν συνεχώς διαθέσιμο ζεστό νερό και αυτό συμβαίνει με ιδιαίτερη ένταση (41%) τα τελευταία κρίσιμα χρόνια της ύφεσης (2011-2017) λόγω, κυρίως, (70%) του υψηλού κόστους.

Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ως ευάλωτα στην κατάσταση ενεργειακής φτώχειας θεωρούνται τα νοικοκυριά τα οποία ξοδεύουν περισσότερο από 10% του εισοδήματός τους για θέρμανση και ηλεκτροφωτισμό. Ο μέσος όρος της αντίστοιχης δαπάνης στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης είναι 13%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου