Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

28 Απριλίου 2017

ΒΙΝΤΕΟ : Πως έγινε μονομερώς η Διαγραφή χρεών στον Ισημερινό και στην Ισλανδία - Ταξίδι στο Ισημερινό

 ΒΙΝΤΕΟ
.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΧΩΡΑ ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ; 
Ισημερινός
Χώρα στη Νότια Αμερική
Η Δημοκρατία του Ισημερινού, γνωστή και ως Εκουαδόρ, είναι χώρα στη βορειοδυτική Νότια Αμερική, που συνορεύει με την Κολομβία προς Βορρά, με το Περού στα ανατολικά και νότια και βρέχεται από τον Ειρηνικό ωκεανό στα δυτικά. Βικιπαίδεια
Νόμισμα: Δολάριο ΗΠΑ
Πληθυσμός: 16,14 εκατομμύρια (2015) Παγκόσμια Τράπεζα
Επίσημη γλώσσα: Ισπανική γλώσσα

Ισημερινός: Σημείο μηδέν

Στην πρωτεύουσα του Ισημερινού μπορείτε να θαυμάσετε την αρχιτεκτονική μεγαλόπρεπων αποικιακών οικοδομημάτων, να αφεθείτε στη μαγεία αρχαίων γηγενών πολιτισμών, να περιπλανηθείτε σε πολύβουες πλατείες και να ανακαλύψετε κώδικες επικοινωνίας με τους ντόπιους Ινδιάνους

  • Ταξίδι

Στα υψίπεδα των Ανδεων, σε υψόμετρο 2.850 μ., ο αέρας είναι πολύ αραιός και θα χρειαστείτε ένα μικρό χρονικό διάστημα (1-2 ημερών) μέχρι να εγκλιματιστείτε. Στο μεταξύ, μέχρι να προσαρμοστεί ο οργανισμός σας στη μερική έλλειψη οξυγόνου, θα σέρνετε τα πόδια σας περπατώντας στα ανηφορικά δρομάκια του εξαιρετικά διατηρημένου ιστορικού κέντρου του Κίτο. Ομως, οι εκκλησίες με την μπαρόκ αρχιτεκτονική, τα αποικιακά κτίρια, οι πλατείες με τα περίτεχνα σιντριβάνια και οι πολύχρωμες ινδιάνικες αγορές θα σας αποζημιώσουν απολύτως για την αρχική δυσκολία στην αναπνοή και στο βάδισμα.
Κτισμένο στη λεκάνη του ποταμού Goualampampa, στους πρόποδες του ηφαιστείου Pichincha (ύψους 4.794 μ.), το Κίτο είναι η δεύτερη πιο ορεινή πρωτεύουσα του κόσμου, μετά τη Λα Παζ της Βολιβίας. Και μολονότι βρίσκεται σχεδόν πάνω στη γραμμή του Ισημερινού, χάρη στο υψόμετρό της, η πρωτεύουσα του Ισημερινού (Εκουαδόρ) έχει κλίμα δροσερό και ήπιο όλο τον χρόνο. Περίπου 2.400.000 κάτοικοι αποτελούν τον πληθυσμό του Κίτο, χωρίς να είναι όμως η πολυπληθέστερη πόλη της χώρας, αφού η κοντινή πόλη-λιμάνι Γκουαγιακίλ φιλοξενεί περίπου 4.300.000 κατοίκους.
Εάν μια πόλη έχει ψυχή, τότε, στην περίπτωση του Κίτο, αυτή βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο. Με σχεδόν ανέπαφη την αρχιτεκτονική κληρονομιά των αποικιακών χρόνων, η παλαιότερη πρωτεύουσα της Νότιας Αμερικής πολύ δύσκολα διαγράφεται από τη μνήμη του επισκέπτη. Το ιστορικό κέντρο του Κίτο θεωρείται το πιο καλοδιατηρημένο ιστορικό κέντρο πόλης στη Λατινική Αμερική και περιλαμβάνεται από το 1978 στον Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Κράμα πολιτισμών στην καρδιά των Ανδεων
Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, το όνομα της πόλης προέρχεται από τους Ινδιάνους Κίτος που ζούσαν άλλοτε στην περιοχή. Ιδρυτές της πόλης θεωρούνται οι Ινκας ? εκείνοι έβαλαν τον θεμέλιο λίθο της πόλης (10ο αιώνα), η οποία έμελλε να ανακηρυχθεί πρωτεύουσα του ινκαϊκού βασιλείου Κίτο.
Το Κίτο άλλαξε σελίδα στην Ιστορία του το 1534, όταν κατακτήθηκε από τον Ισπανό κονκισταδόρ Sebastian de Benalcazar, έναν αξιωματικό του Francisco Pizarro. Ομως, οι Ισπανοί βρήκαν μόνο ερείπια όταν μπήκαν στο Κίτο, γιατί ο στρατηγός των Ινκας Ruminahui, που υπερασπιζόταν την πόλη, προτίμησε να την καταστρέψει παρά να την παραδώσει στους Ισπανούς.
Μικρός υπαίθριος πωλητής στην πλατεία Plaza de San Francisco
Μικρός υπαίθριος πωλητής στην πλατεία Plaza de San Francisco
Κατά την αποικιοκρατική περίοδο, η σημερινή πρωτεύουσα του Ισημερινού υπήρξε το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της περιοχής. Αποτέλεσε τμήμα του υποβασιλείου του Περού, ενώ το 1718 προσαρτήθηκε στην Καπιτανία της Νέας Γρανάδας. Εναν αιώνα μετά (1822), το Κίτο έγινε πλήρως ανεξάρτητο, όταν οι επαναστάτες του στρατηγού Sucre συνέτριψαν τους Ισπανούς. Είχε προηγηθεί στις 10/8/1809 η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του - το Κίτο ήταν η πρώτη πόλη της Λατινικής Αμερικής που το έπραξε.
Για μικρό χρονικό διάστημα, το Κίτο αποτέλεσε κατόπιν τμήμα της συνομοσπονδίας της Μεγάλης Κολομβίας (Κολομβία, Ισημερινός, Βενεζουέλα), αλλά όταν η συνομοσπονδία διαλύθηκε (1830), ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα της Δημοκρατίας του Εκουαδόρ.
Σήμερα, παρά τον καταστροφικό σεισμό του 1917, το ιστορικό κέντρο του Κίτο ελάχιστα έχει αλλάξει από την εποχή της αποικιοκρατίας. Η πλούσια ιστορία της πόλης -αλλά και του Ισημερινού- παραμένει ζωντανή, με αποικιακά κτίρια-ορόσημο που «μιλούν» για ένα μοναδικό κράμα πολιτισμών στην καρδιά των Ανδεων.
Πληθυσμιακό μωσαϊκό
Νεοκλασικά κτίρια στο ιστορικό κέντρο του Κίτο
Νεοκλασικά κτίρια στο ιστορικό κέντρο του Κίτο
Με πληθυσμό περίπου 13.650.000 κατοίκους, ο Ισημερινός χαρακτηρίζεται από μια ποικίλη εθνική σύνθεση. Περίπου 10% του πληθυσμού είναι λευκοί με ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά, που ελέγχουν απόλυτα την πολιτική, οικονομική και πολιτιστική ζωή της χώρας. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αποτελείται από Ινδιάνους (50% περίπου), από μιγάδες (προέρχονται από την επιμειξία Ινδιάνων και λευκών και αγγίζουν το 35-40%) και από νέγρους (φτάνουν μόλις το 5%). Ο μισός πληθυσμός της χώρας κατοικεί στην ύπαιθρο σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας, ενώ μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα υπάρχει αναπτυγμένη μεσαία τάξη. Στις πλατείες και τις εκκλησίες
Στην καρδιά του ιστορικού κέντρου βρίσκεται η ορθογώνια πλατεία Plaza de la Independencia - ξεκινήστε από εδώ την εξερεύνηση της παλιάς πόλης του Κίτο. Στη νοτιοδυτική πλευρά της πλατείας υψώνεται ο επιβλητικός καθεδρικός ναός (Catedral Metropolitana) στο εσωτερικό του οποίου φυλάσσεται η σορός του απελευθερωτή της χώρας Antonio Hose Sucre.
Στα βορειοδυτικά της πλατείας δεσπόζει το νεοκλασικό Προεδρικό Μέγαρο Palacio de Gobierno, έδρα της τοπικής κυβέρνησης και επίσημη κατοικία του Προέδρου της Δημοκρατίας του Ισημερινού. Οι δυο παραδοσιακά ντυμένοι φρουροί στην είσοδο του παλατιού είναι οι πιο πολυφωτογραφημένες ίσως φιγούρες της χώρας. Ολοκληρώστε τη γνωριμία σας με τα αξιοθέατα της Plaza de la Independencia επισκεπτόμενοι το Δημαρχείο και το πρώην παλάτι Palacio Arzobispal (Archbishop’s Palace), που τώρα στεγάζει πλήθος μικρών καταστημάτων.
Ανάμεσα στις πλατείες Plaza de la Independencia και Plaza de San Francisco βρίσκεται μία από τις πιο θαυμαστές εκκλησίες της Λατινικής Αμερικής: η εκπληκτική Iglesia de la Compania de Jesus, που ξεκίνησε να κτίζεται από το Τάγμα των Ιησουιτών το 1605 και ολοκληρώθηκε το 1765.
Η τεραστίων διαστάσεων εκκλησία Basilica del Voto Nacional είναι ορατή από μακριά
Η τεραστίων διαστάσεων εκκλησία Basilica del Voto Nacional είναι ορατή από μακριά
Αν ο εξωτερικός μπαρόκ διάκοσμος της εκκλησίας Iglesia de la Compania de Jesus σας εντυπωσιάσει, τότε ο εσωτερικός της πλούτος θα σας αφήσει έκθαμβους: φύλλα χρυσού συνολικού βάρους είκοσι τριών κιλών έχουν χρησιμοποιηθεί στην επένδυση της οροφής, των τοίχων και της Αγίας Τράπεζας. Το πλούσιο εσωτερικό της εκκλησίας αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της «Μπαρόκ Σχολής του Quito», που προέκυψε από τη συγχώνευση ισπανικών, ιταλικών, μαυριτανικών και γηγενών τεχνών.
Στην εκκλησία Iglesia de la Compania de Jesus αναπαύεται η πολιούχος του Κίτο, Santa Mariana de Jesus. Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, η νεαρή Mariana έσωσε την πόλη από τις επιδημίες που θέριζαν (1645), προσφέροντας σε αντάλλαγμα την ζωή της.
Ακόμα μία εκκλησία της πόλης που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε είναι η τεραστίων διαστάσεων Basilica del Voto Nacional.
Μια πόλη στο «Σημείο Μηδέν»
Στη λιθόστρωτη πλατεία Plaza de San Francisco, το ομώνυμο μοναστικό συγκρότημα καταλαμβάνει έκταση τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων. Η κατασκευή του ξεκίνησε λίγες μόλις βδομάδες μετά την κατάληψη του Κίτο από τους Ισπανούς και χτίστηκε πάνω στα ερείπια του βασιλικού παλατιού των Ινκας.
Η εκκλησία Iglesia de la Compania de Jesus
Η εκκλησία Iglesia de la Compania de Jesus
Πρόκειται για το μεγαλύτερο αποικιακό οικοδόμημα της πόλης. Θα χρειαστείτε ένα ολόκληρο απόγευμα για να ξεναγηθείτε στην περίτεχνη μπαρόκ εκκλησία Iglesia de San Francisco, στο ενδιαφέρον μουσείο Franciscan Museum, αλλά και στους υπόλοιπους ιερούς χώρους της μονής.
Ενα άγαλμα του στρατηγού Sucre κοσμεί την πλατεία Plaza Santo Domingo, που βρίσκεται στη νοτιότερη άκρη του ιστορικού κέντρου. Μπροστά στην εκκλησία Iglesia Santo Domingo (που έδωσε το όνομά της στην πλατεία), δεκάδες μικροπωλητές δίνουν τη δική τους καθημερινή παράσταση, που εντυπωσιάζει με την πολυχρωμία και την αυθεντικότητά της.
Πάνω από την παλιά πόλη υψώνεται ο λόφος El Panecillo με το άγαλμα της Παρθένου (La Virgin de Quito). Από την κορυφή του λόφου, η πανοραμική θέα του Κίτο, αλλά και των χιονισμένων κορυφών των ηφαιστείων Pichincha και Kotapaxi (το Kotapaxi, με υψόμετρο 5.897 μ., βρίσκεται 60 χλμ. νότια του Κίτο), θα σας υποχρεώσει σε αμέτρητα φωτογραφικά κλικ!
Στα must του Κίτο περιλαμβάνεται και μια επίσκεψη στο «Σημείο Μηδέν», το σημείο απ’ όπου περνά ο Ισημερινός (γεωγραφικό πλάτος 00 0’ 0’). Εδώ, στο μνημείο Mitad del Mundo, μπορείτε να φωτογραφηθείτε με το ένα πόδι στο βόρειο και το άλλο στο νότιο ημισφαίριο! Σημαντική λεπτομέρεια: η πλατεία Plaza de la Independencia βρίσκεται 25 χλμ. νότια του Ισημερινού, ενώ το ίδιο το Κίτο εκτείνεται μέχρι 1 περίπου χλμ. μακριά από αυτόν!
Περιφορά θρησκευτικής εικόνας στους δρόμους του ιστορικού κέντρου.
Περιφορά θρησκευτικής εικόνας στους δρόμους του ιστορικού κέντρου.
Κι όσον αφορά το σύγχρονο Κίτο, απλώνεται βόρεια του ιστορικού κέντρου, στην περιοχή Mariscal Sucre. Μοντέρνα κτίρια και μεγάλοι δρόμοι, πολυκαταστήματα, γραφεία πολυεθνικών εταιρειών, πολυτελέστατα ξενοδοχεία, ενημερωμένα εστιατόρια και μοδάτα cafes αντιπροσωπεύουν την χλιδάτη έκδοση του Κίτο.
Μουσεία
Στην πρωτεύουσα του Ισημερινού υπάρχουν 18 μουσεία και πάνω από 30 γκαλερί. Τα μουσεία που αξίζει να επισκεφθείτε είναι το «Colonial Art and Archaeology Museum» (00593 2 2282297) Ωρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 10:00-18:00, Σάββατο 10:00-14:00. Κυριακή και Δευτέρα κλειστά.
«City’s Museum- Daily life since the XVI century» (00593 2 2283882). Ωρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 09:30-17:30. Δευτέρα κλειστά.
Διαμονή
Για τη διαμονή σας στο Κίτο συστήνονται τα ξενοδοχεία «Hotel Plaza Grande» (00593 2 2510777, www.plazagrandequito.com), «Radisson Royal» (00593 2 2233333, www.radisson.com/quitoec ), «Hotel Alejandro» (00593 2 2439949, www.hotelalejandro.com ), «Hotel Barnard» (00593 2 2540629, www.hotelbarnard.com.ec ), «Le Parc Hotel» (00593 2 2276800, www.leparc.com.ec ) και «Hotel Quito» (00593 2 2544600, www.hotelquito.com.ec ).
Ενα μέρος της ορθογώνιας πλατείας Plaza de la Independencia
Ενα μέρος της ορθογώνιας πλατείας Plaza de la Independencia
Φαγητό
Για να απολαύσετε πιάτα από την τοπική κουζίνα, προτεί-νονται τα εστιατόρια «La Choza», «Theatrum», «La Ronda», «La Querencia» και «El Maple».
Fast Info
Πότε να πάτε
Το Κίτο χαρακτηρίζεται από ανοιξιάτικο καιρό ολόκληρο τον χρόνο, με θερμοκρασίες μεταξύ 12οC το βράδυ και 25οC το μεσημέρι. Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε την πόλη είναι από Δεκέμβριο μέχρι Μάρτιο ? αυτή είναι άλλωστε και η κύρια τουριστική περίοδος.
Τι να αγοράσετε
Από το Κίτο μπορείτε να φέρετε μάλλινα υφαντά και κιλίμια, δερμάτινα ρούχα από το μαλακό δέρμα των λάμα, χρυσά κοσμήματα, πουλόβερ, σκουφιά και ψάθινα καπέλα Panama. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε παραδοσιακές ινδιάνικες μάσκες.
Τι να προσέξετε
Οταν κυκλοφορείτε στις πολυσύχναστες πλατείες της πόλης, προσοχή στα πορτοφόλια, στις τσάντες και στα κοσμήματά σας. Αποφύγετε να κυκλοφορείτε μόνοι σας με τα πόδια μετά τη δύση του ηλίου - καλύτερα να χρησιμοποιείτε ταξί. Αν σκοπεύετε να πάτε στον λόφο El Pane-cillo με το άγαλμα της Παρθένου, μην ανεβείτε από τις σκάλες (μπορεί να σας ληστέψουν, ακόμα και το μεσημέρι), αλλά προτιμήστε ταξί.
Κείμενο - φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Μητσάκης

   ΑΠΟ :ΤΟ ΕΘΝΟΣ
 Δημοσιογραφική επιμέλεια προσαρμογή κειμένων  αναδημοσίευσης : Μανώλη Μάνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου