Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

04 Απριλίου 2017

Δραγασάκης: O Ηλίθιος ο λαός δεν καταλαβαίνει τι καλό κάνουμε!



Διεξοδική συζήτηση για τα αίτια της κρίσης που οδήγησαν στη χρεοκοπία και στα μνημόνια τη χώρα, πραγματοποιήθηκε απόψε στο Δημαρχείο Χολαργού από τη Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ, Βόρειας Αθήνας, με θέμα «Από τη χρεοκοπία και τα μνημόνια στη βιώσιμη ανάπτυξη και το τέλος της επιτροπείας». 
Βασικοί ομιλητές στην εκδήλωση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κονοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.  
Ο Γιάννης Δραγασάκης στην ομιλία του υπογράμμισε τις αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση και στη χρεοκοπία, καταστάσεις από τις οποίες, όπως είπε, «αγωνιζόμαστε να βγούμε αλλά για να βγούμε πρέπει να καταλάβουμε τι μας έφερε εδώ»» τόνισε και συμπλήρωσε «δεν ήταν η έλλειψη πόρων αλλά η άνιση σπατάλη τους» σημείωσε ο κ. Δραγασάκης. Ανέλυσε δε, πως τα χρήματα της ΕΕ δεν αξιοποιήθηκαν από το 1993-2007 χρονιές που κατεγράφη ανοδικός οικονομικός κύκλος στην Ελλάδα, « το εισόδημα αύξανε τα έσοδα του κράτους υπολείπονταν όμως λόγω φοροδιαφυγής, λόγω των πάρτι σε εξοπλιστικά και μίζες, σε δημόσια έργα , σε φάρμακα, τόνισε και υπογράμμισε ότι σήμερα όλοι οι φάκελοι των σκανδάλων ανοίγουν -έστω και αργά- και οι υπεύθυνοι λογοδοτούν. Μάλιστα τόνισε και τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, που συνέβαλλαν στο να οδηγηθεί η χώρα στη χρεοκοπία. 
«Κρίση δεν είναι μόνο δημοσιονομική, ο πυρήνας της κρίσης ήταν ο πυρήνας εξουσίας, που λειτούργησε ως παρασιτικός και κρατικοδίαιτος καπιταλισμός» υπογράμμισε ο κ Δραγασάκης . Έκανε λόγο επίσης για ένα πολυδαίδαλο σύστημα για ένα καρτέλ εξουσίας με προκλητικό πλουτισμό, υπογραμμίζοντας πως το ίδιο αυτό σύστημα είναι εκείνο που σήμερα αντιδρά στις αλλαγές που προχωρά η κυβέρνηση και το πλήττουν. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η χώρα θα βγει από την κρίση και περιέγραψε τους άξονες που θα κινηθεί η κυβέρνηση για την παραγωγική ανασυγκρότηση και στο νέο τρόπο διακυβέρνησης. Επανέλαβε πάντως πως το «φάρμακο» που χορηγήθηκε στην Ελλάδα ήταν λάθος και αντί να λύνει προβλήματα αλληλοτροφοδοτούσε άλλους τομείς. Ο Γιάννης Δραγασάκης είπε ότι πρώτος και σημαντικός στόχος είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης και η ολοκλήρωση του προγράμματος ώστε να ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα που φορούν στην ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και η -βιώσιμη-έξοδος στις αγορές με στόχο την ανάπτυξη. 

«Η κυβέρνηση υλοποιεί ένα ευρύ πρόγραμμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων , αλλά αυτές δεν είναι κατανοητές από το λαό» είπε ο κ. Δραγασάκης και αναφέρθηκε σε τομείς όπως το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, το περιουσιόλογιο , το κτηματολόγιο, οι σχέσεις κράτους εκκλησίας, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η δικαιοσύνη. 
Πάντως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε πολλές φορές στην ομιλία του ότι ο πλέον σημαντικός κρίκος σε αυτό τον μετασχηματισμό που επιχειρείται είναι η κοινωνία «αυτό που θέλουμε να κάνουμε θέλει την κοινωνία μαζί μας» υπογράμμισε. 
Ο Γιάννης Δραγασάκης αναφέρθηκε και στη διαπραγμάτευση λέγοντας «η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχτεί παράλογες ή και παράνομες απαιτήσεις , η κοινωνία δεν έχει ανάγκη από πόντιους πιλάτους» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «είμασταν έτοιμοι από τον Οκτώβριο να κλείσουμε τη διαπραγμάτευση αλλά τι έπρεπε να δεχτούμε την πρόταση του κ. Σόιμπλε και ορισμένων ακόμα και να δεσμευτούμε για υψηλά πλεονάσματα για δέκα χρόνια;» αναρωτήθηκε. 
Είπε επίσης ότι τον Απρίλιο μετά τη σύνοδο του ΔΝΤ πολλά πράγματα μπορούν να επιταχυνθούν, τόνισε ότι η Ελλάδα όσο και να θέλει δεν μπορεί να διώξει το ΔΝΤ, το οποίο προβλέπετε να συμμετάσχει στο 3ο πρόγραμμα και αυτό είναι ψηφισμένο, ενώ χαρακτήρισε λάθος ακόμα και τη συζήτηση για 4ο μνημόνιο, καθώς η χώρα δεν το χρειάζεται. Μάλιστα έκανε ειδική αναφορά στη σκληρή στάση των δανειστών όλο αυτό το διάστημα , οι οποίοι προσέρχονταν στις διαπραγματεύσεις σχεδόν άκαμπτοι . Ο κ Δραγασάκης είπε ότι «η Ε.Ε και η ευρωζώνη, λειτουργούν στη βάση ασυμμετρίας ισχύος. Όταν μιλάς με τα κλιμάκια και σου απαντούν εσείς θέλετε το δάνειο και εκπροσωπείς ένα λαό το βιώνεις πολύ άσχημα , το βιώνουμε πολύ δραματικά» τόνισε και πρόσθεσε «δεν μπορούμε να το παίζουμε έξυπνοι , χρειάζεται αξιοπιστία, και μέσα σε αυτό πρέπει να παλέψουμε». 
Προέταξε την ανάγκη το επόμενο διάστημα να επιταχυνθεί το κυβερνητικό έργο «να είμαστε εντός των στόχων και να γίνει διάλογος με την κοινωνία για την ανασυγκρότηση της χώρας, να γίνουμε ο ΣΥΡΙΖΑ μεγάλου κοινωνικού συνασπισμού που θα οδηγήσει τη χώρα έξω από τα μνημόνια». 
Ο κ. Δραγασάκης ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα , ο οποίος χαρακτήρισε γενναιόδωρο το ασφαλιστικό και απαντώντας είπε «όλοι έχουμε δικαίωμα στην άποψη , όποια και αν είναι αυτή αλλά όταν έχουμε θεσμικό ρόλο πρέπει να προσέχουμε , μπορώ εγώ να βγω τώρα και να πω τα εσώψυχά μου, όλοι θα νομίζουν ότι μεταφέρω τις απόψεις της κυβέρνησης όσο και να πω ότι είναι προσωπικές μου απόψεις. Αυτό που θα πω για τον κ. Στουρνάρα είναι ότι οι απόψεις του μου θυμίζουν εκείνες του ΔΝΤ. Να πούμε εδώ ότι αυτός που διαπραγματεύεται τώρα δεν είναι ο Τσίπρας είναι η χώρα. Η κυβέρνηση Τσίπρα διαπραγματεύεται για λογαριασμό της χώρας, όταν λοιπόν ακούγονται αυτά, ποιον εξυπηρετούν; η ΤτΕ είναι ανεξάρτητη αλλά όχι ανεξέλεγκτη , εμείς θέλουμε να ξέρουμε εάν αυτές οι απόψεις είναι της τράπεζας και από πότε υπάρχουν. Δεν μπορεί να λειτουργήσει η κυβέρνηση χωρίς καλή συνεργασία με την ΤτΕ, δεν παρεμβαίνουμε στην λειτουργία της παρότι υπάρχουν θέματα που μπορούν να συζητηθούν, αλλά το θέμα είναι να ερωτηθεί η κοινωνία, εάν κρίνει ότι ο κεντρικός τραπεζίτης εκτελεί σωστά τα καθήκοντα του τότε εντάξει, αλλά εάν όχι τότε το θέμα δεν είναι προσωπικό αλλά θεσμικό» είπε ο κ Δραγασάκης. 
Συνεργάτες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης σχολίαζαν ότι μετά από αυτή την τοποθέτηση ενδεχομένως, μιας και τοποθετείται δημόσια ο κ. Στουρνάρας, βρει το χρόνο να απαντήσει και στο ερώτημα που έθεσε ο κ. Δραγασάκης. 
Καταλήγοντας ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι εθνική συνεννόηση πρέπει να υπάρχει στα μεγάλα θέματα, όπως το χρέος ή οι παράλογες απαιτήσεις των δανειστών αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι δεν είναι λύση, και θα σημάνει χάος. Η κρίση απαιτεί επιλογές δεν μπορείς να ικανοποιείς όλους και να μην προχωράς σε συγκρούσεις αλλά από την άλλη μεριά η διέξοδος από την κρίση δεν είναι δουλειά μόνο ενός κόμματος γιατί η έξοδος θέλει μεγάλες συσπειρώσεις. 
Επίσης αισιόδοξος εμφανίστηκε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης που έκανε λόγο για δυνατή και αναπτυσσόμενη Ελλάδα χωρίς τις φασκιές των μνημονίων σε μια Ευρώπη που πρέπει να προχωρήσει μπροστά. Υπογράμμισε πάντως την ανησυχητική άνοδο της άκρας δεξιάς σε αρκετές χώρες σημειώνοντας«ο σύγχρονος φασισμός μπορεί να φορά ακριβά κοστούμια αλλά η ατζέντα είναι να μας πάει πίσω σε οικονομικούς πολέμους που θα φέρουν και τους κανονικούς πολέμους». 
Ο κ Παπαδημούλης επιτέθηκε στην αντιπολίτευση σημειώνοντας «βρισκόμαστε σε μια προσπάθεια αντεπίθεσης από εκείνους που ρήμαξαν τη χώρα, και τη βούλιαξαν με τα μνημόνια που έφεραν. Από τη μία μας λένε υπογράψτε ότι σας φέρνουν -εμείς θα κάνουμε τόσα και άλλα τόσα όταν έρθουμε στα πράγματα- και τώρα που είμαστε στη φάση που σε πολύ λίγο κλείνουν διαπραγμάτευση αξιολόγηση μας καταγγέλλουν και μας εγκαλούν, Τώρα αρνούνται αυτό που καταφέραμε, τώρα θέλουμε μια συμφωνία με λογικά πλεονάσματα και λύση για το χρέος» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 
Ο κ. Παπαδημούλης τόνισε ότι η Ευρώπη τρέχει για τις πολυεθνικές, που κοστίζουν πολλά δισεκατομμύρια στους πολίτες από τη φοροαποφυγή τους και καθυστερεί , σχεδόν κινείται σαν χελώνα για άλλες περιπτώσεις. Επανέλαβε πως πρέπει να τρέξει η τραπεζική ενοποίηση ήδη είπε ο κ. Παπαδημούλης οι δύο πυλώνες έχουν ψηφιστεί και μένει να προχωρήσει η προστασία των τραπεζικών καταθέσεων, 
Ο ΣΥΡΙΖΑ παρεμβαίνει στα 5 σενάρια για την Ευρώπη, σήμερα οι φωνές υπέρ της χώρας μας είναι πολλές, κατανοούν οι ευρωπαίοι πολίτες ότι έχουμε υποφέρει πιο πολύ, έχουμε κάνει τις πιο πολλές μεταρρυθμίσεις και τώρα επιμείνουμε σε μια αναπτυξιακή πολιτική, είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ. Παπαδημούλης. 
«Πρέπει να τελειώνουμε με τα μνημόνια και τις επιτροπείες, αυτό σημαίνει μείωση της ανεργίας, επενδύσεις για να έρθει η ανάπτυξη. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα, και φέτος πάμε για ρεκόρ στον τουρισμό» τόνισε και πρόσθεσε ότι πρέπει το συντομότερο δυνατό να φύγει το ΔΝΤ από την Ευρώπη «δεν μπορεί να μας λέει -δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει καλές ευρωπαϊκές πρακτικές για τα εργασιακά» είπε ο κ. Παπαδημούλης. 
Πρόσθεσε «Είμαστε στη μέση ενός δύσκολου αγώνα μέχρι το 2019, παλεύουμε με πιο δύσκολες καταστάσεις από ότι περιμέναμε πρέπει να ομολογήσουμε στον κόσμο πως δεν τα καταφέραμε όσο καλά θέλαμε, σε φοροδιαφυγή, εξυπηρέτηση πολιτών από τον γκισέ, ή το θέμα με τα μπλοκάκια έπρεπε να έχουν ξεκαθαριστεί πιο γρήγορα να μην πατάμε τα κορδόνια μας. Να προχωρήσουμε με στόχο τη λογοδοσία και το μετρήσιμο αποτέλεσμα. Με αγώνες θα τα καταφέρουμε χρειαζόμαστε αυτοπεποίθηση. Μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2019 που είναι η εντολή που πήραμε από τον ελληνικό λαό, δεν θα τους χαρίσουμε ούτε ένα λεπτό, δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος από τους 153 που θα σκεφτεί να ρίξει τον Τσίπρα για να έρθει ο Μητσοτάκης. Η Αριστερά είναι για τα δύσκολα ούτε δραπετεύει ούτε παραδίδει τα κλειδιά στον πολιτικό του αντίπαλο» κατέληξε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Α. Λάζου, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου