Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

29 Νοεμβρίου 2017

Γνωστή γαλακτοβιοµηχανία στέλνει νυχθημερόν φορτηγό-βυτίο για φτηνό γάλα από την… Αλβανία


ntalika_gala

Πληθαίνουν µε τον καιρό τα κρούσµατα εισαγωγής γάλακτος από τη γειτονική Αλβανία,
ενώ την ίδια στιγµή τα στοιχεία βεβαιώνουν ότι οι ποσότητες αυτές διατίθενται για την παρασκευή Φέτας. Όπως καταγγέλλουν στην εφηµερίδα Agrenda κτηνοτρόφοι µε γνώση του θέµατος, τον τελευταίο καιρό γνωστή γαλακτοβιοµηχανία της Ηπείρου έχει πυκνώσει τα δροµολόγια του φορτηγού-βυτίου που µεταφέρει συνεχώς πρόβειο γάλα από τις κτηνοτροφικές περιοχές της γείτονος.

Λέγεται µάλιστα ότι η εν λόγω «πρώτη ύλη» για την παραγωγή Φέτας (ΠΟΠ) κοστίζει στη γαλακτοβιοµηχανία µόλις 50 λεπτά, επιλογή η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση µε τους κανονισµούς και η οποία ασκεί πιέσεις στην εγχώρια παραγωγή και στους Έλληνες κτηνοτρόφους.
Σηµειωτέον ότι πτυχή του θέµατος αυτού τέθηκε την περασµένη εβδοµάδα από τον πρόεδρο του Συνεταιρισµού Καλαβρύτων και της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ Παύλο Σατολιά και στην Επιτροπή Ανταγωνισµού. Ο δραστήριος συνεταιριστής κατέθεσε αναλυτικά στοιχεία που περιγράφουν τον τρόπο µε τον οποίο οι βιοµηχανίες «φέρνουν» το γάλα στα µέτρα τους.
Αυστηρούς ελέγχους στο γάλα ζητά η Παναγιώτα Βράντζα

Το θέμα έφερε στη Βουλή και η βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Βράντζα, τονίζοντας ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια συνεχής πτωτική πορεία της τιμής κυρίως του πρόβειου, αλλά και του γίδινου γάλακτος.

Όπως σημειώνει στην επίκαιρη ερώτησή της «σε πολλές περιοχές της χώρας, οι μεταποιητικές επιχειρήσεις δηλώνουν απρόθυμες να συνεχίσουν ακόμη και μακροχρόνιες συνεργασίες, με την αιτιολογία ότι δεν χρειάζονται γάλα».
«Σε αρκετές περιπτώσεις πλέον, οι παραγωγοί παραδίδουν το προϊόν τους χωρίς καθορισμένη τιμή, ενώ και όταν καθορίζεται τιμή, αυτή προσεγγίζει πολύ συχνά τα 0,80 ευρώ/λίτρο, για το πρόβειο, όταν μέχρι και το 2016 κινούνταν σε επίπεδα άνω του 1ευρώ/λίτρο», προσθέτει η βουλευτής, ερωτώντας το Βαγγέλη Αποστόλου αν:
1) Προτίθεται να προβεί σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες που θα διασφαλίζουν την παραγωγή φέτας όπως αυτή ορίζεται ως προϊόν ονομασίας προέλευσης, ώστε να διατηρήσει το χαρακτήρα ενός μοναδικού προϊόντος με διεθνή αναγνώριση.
2) Προτίθεται να υιοθετήσει τη χρήση μεικτών κλιμακίων ελέγχου ώστε να διασφαλίζεται η τήρηση της νομιμότητας σε όλα τα επίπεδα αλλά και η ουσιαστική τιμωρία των παραβατών η οποία θα λειτουργεί αποτρεπτικά.
Αναλυτικά το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:
ΘΕΜΑ: «Η κατακόρυφη πτώση της τιμής του πρόβειου γάλακτος και ο πραγματικός κίνδυνος για τη Φέτα»
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια συνεχής πτωτική πορεία της τιμής κυρίως του πρόβειου, αλλά και του γίδινου γάλακτος. Σε πολλές περιοχές της χώρας, οι μεταποιητικές επιχειρήσεις δηλώνουν απρόθυμες να συνεχίσουν ακόμη και μακροχρόνιες συνεργασίες, με την αιτιολογία ότι δεν χρειάζονται γάλα. Σε αρκετές περιπτώσεις πλέον, οι παραγωγοί παραδίδουν το προϊόν τους χωρίς καθορισμένη τιμή, ενώ και όταν καθορίζεται τιμή, αυτή προσεγγίζει πολύ συχνά τα 0,80 ευρώ/λίτρο, για το πρόβειο, όταν μέχρι και το 2016 κινούνταν σε επίπεδα άνω του 1ευρώ/λίτρο. Τα συγκεκριμένα επίπεδα τιμών, καθιστούν τη συντριπτική πλειοψηφία των εκμεταλλεύσεων ζημιογόνες και οδηγούν τους παραγωγούς σε μείωση ζωικού κεφαλαίου.

Διάχυτη είναι η αίσθηση μεταξύ των παραγωγών, ότι συντελείται «όργιο» παράνομων εισαγωγών και ελληνοποιήσεων πρόβειου γάλακτος κατά βάση από χώρες της βαλκανικής, κυρίως λόγο της έλλειψης ελέγχων και αξιόπιστων ισοζυγίων.

Το θέμα, πέραν της επίδρασής του σε ένα σημαντικό κομμάτι της πρωτογενούς παραγωγής και τη βιωσιμότητα χιλιάδων κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, αποτελεί και ένα μείζον ζήτημα για τη «ναυαρχίδα» των προϊόντων ΠΟΠ ζωικής προέλευσης της χώρας μας, τη Φέτα.

Μεταξύ των προδιαγραφών της φέτας, όπως αυτές καθορίζονται στην Υπουργική Απόφαση 313025/11.01.1994 (ΦΕΚ 8 Β), είναι και η προέλευση του γάλακτος. Σύμφωνα με αυτήν, το γάλα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της φέτας προέρχεται αποκλειστικά από τις περιοχές

Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και το νομό Λέσβου και από φυλές αιγοπροβάτων παραδοσιακά εκτρεφόμενες και προσαρμοσμένες στην περιοχή παρασκευής της. Αυτό σημαίνει ότι η ύπαρξη ελληνικού αιγοπρόβειου γάλακτος, αποτελεί προϋπόθεση για την ύπαρξη και της Φέτας.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο υπουργός:
Προτίθεται να προβεί σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες που θα διασφαλίζουν την παραγωγή φέτας όπως αυτή ορίζεται ως προϊόν ονομασίας προέλευσης, ώστε να διατηρήσει το χαρακτήρα ενός μοναδικού προϊόντος με διεθνή αναγνώριση.

Προτίθεται να υιοθετήσει τη χρήση μεικτών κλιμακίων ελέγχου ώστε να διασφαλίζεται η τήρηση της νομιμότητας σε όλα τα επίπεδα αλλά και η ουσιαστική τιμωρία των παραβατών η οποία θα λειτουργεί αποτρεπτικά.
Η ερωτώσα Βουλευτής
Βράντζα Παναγιώτα


ΜΕΣΩ: MAKELEIO.GR

Πηγή agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου