Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

30 Νοεμβρίου 2017

Στη «δίνη» των πλειστηριασμών: είναι για το καλό του λαου οι κατασχέσεις σπιτιών γιατι προστατεύονται οι τράπεζες, λέει ο Τσακαλώτος - πρέπει να γίνουν για κοινωνικούς λόγους

Σου πέρνουν το σπίτι για το καλό σου...!!
Στη «δίνη» των πλειστηριασμών η κυβέρνηση - είναι σημαντικοί για κοινωνικούς λόγους λέει ο Τσακαλώτος

Και ξαφνικά οι πλειστηριασμοί έγιναν σημαντικοί για την κυβέρνηση καθώς κορυφαία στελέχη της τους σχετίζουν όχι μόνο με την επιβίωση των τραπεζών αλλά και με κοινωνικούς και αναπτυξιακούς λόγους. Αν και είναι πολύ πιθανό να μην είχαμε φτάσει σε αυτό το ακραίο σημείο έκτακτης ανάγκης που όλα πρέπει να γίνουν γρήγορα - άρα και με μεγαλύτερους κινδύνους - στην περίπτωση που τα στελέχη της σημερινής κυβέρνησης δεν παρότρυναν στο πρόσφατο παρελθόν τους πολίτες να μην πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, η κυβέρνηση προσπαθεί εκ νέου να δικαιολογήσει την στροφή 180 μοιρών.
Μετά την «αηδία» του Νίκου Καρανίκα και την αντίδραση του Παύλου Πολάκη, για τις ενέργειες των κινημάτων κατά των πλειστηριασμών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στέλνει μήνυμα ότι θα διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των πλειστηριασμών, καθώς πρόκειται για ένα κρίσιμο ζήτημα για τη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.
Σε παρόμοιες δηλώσεις στήριξης του μέτρου προέβησαν οι Δημήτρης Τζανακόπουλος και Σταύρος Κοντονής, μετά από σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, μία ημέρα μετά τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας, όπου κινήματα κατά των πλειστηριασμών συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ.
Ο κ. Τσακαλώτος, μάλιστα, έφτασε στο σημείο να κάνει λόγο για τη «συνηθισμένη παραπληροφόρηση» στο θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι σημαντικοί, όχι μόνο για να έχουμε καλές τράπεζες, αλλά και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους, τόνισε. Δηλαδή, αν οι τράπεζες δεν μπορούν να δανείσουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουμε πρόβλημα. Αν οι τράπεζες δεν μπορούν να δώσουν χρήματα και νέα δάνεια σε νέα ζευγάρια, έχουμε ένα κοινωνικό πρόβλημα, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τασκαλώτο, «αυτή η κυβέρνηση έχει φέρει πολλά μέτρα που έπρεπε να είχανε φέρει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, να αντιμετωπίσουν τα κόκκινα δάνεια. Έχουμε κάνει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, έχουμε κάνει έναν καινούργιο πτωχευτικό κώδικα, έχουμε βάλει σε όλα αυτά κοινωνικά κριτήρια, δεοντολογία, αντιμετώπισης αυτών των πραγμάτων.»
«Τώρα περάσαμε και εξωδικαστικό συμβιβασμό για κάτω από 50.000 ευρώ που θα βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», συνέχισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «νομίζω ότι η προστασία που υπάρχει μέχρι το τέλος του 2018, με το νόμο Κατσέλη- Σταθάκη που φτάνει προστασία για κατοικία αξίας μέχρι 280.000, αν υπάρχουν τρία παιδιά, είναι ένα σημαντικό μέτρο προστασίας της κοινωνίας. Είναι σημαντικό γιατί δίνει τη δυνατότητα πολλοί άνθρωποι να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία».
Καταλήγοντας, τόνισε ότι γι' αυτό σας λέω ότι πρέπει όλοι να είμαστε ήρεμοι, όλοι να κατανοούμε τι γίνεται, υπάρχουν πολλές ανάγκες σε αυτή την κοινωνία, μια από αυτές τις ανάγκες είναι να έχουμε ανάπτυξη και να έχουμε κοινωνία που μπορεί να σταθεί στα πόδια της.

Σταύρος Κοντονής

«Χθες διενεργήθηκαν για πρώτη φορά στη χώρα ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Και διαπιστώσατε κι εσείς ότι αφορούσαν ακίνητα στρατηγικών κακοπληρωτών και πολιτών που είχαν πάρει δάνεια υψηλού κόστους. Συγκεκριμένα ένα ακίνητο το οποίο εκπλειστηριάστηκε, το δάνειο του ήταν 1.450.000 ελβετικά φράγκα. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι αυτοί που διαμαρτύρονταν εκείνη τη στιγμή κάτω από το γραφείο της συμβολαιογράφου που διενεργούσε τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό, προστάτευαν τον συγκεκριμένο κακοπληρωτή, ο οποίος, από τις πληροφορίες που έχουμε, εμπλέκεται και στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου. Το ερώτημα είναι ποιους προστατεύουν όλοι αυτοί που κινούνται κατά αυτής της διαδικασίας που είναι διαφανής και υπό τον απόλυτο έλεγχο της κυβέρνησης και του κράτους.

Την ίδια ώρα διενεργούνταν στο Ειρηνοδικείο οι συνήθεις πλειστηριασμοί, οι δημόσιοι πλειστηριασμοί. Απ΄ ό,τι διαπιστώσατε κι εσείς από τον κατάλογο που δώσαμε στη δημοσιότητα, δεν υπήρχε κανένα ακίνητο πρώτης κατοικίας το οποίο να αφορά δανειολήπτη, δηλαδή έναν πολίτη και την τράπεζα, και τα ακίνητα αυτά είχαν να κάνουν με οφειλές πάρα πολλών χιλιάδων ευρώ έως και εκατομμυρίων.

Επομένως θέλω να πω ότι τα επεισόδια που έγιναν ήταν απαράδεκτα, οι διαμαρτυρίες που έγιναν δεν έγιναν για τους πλειστηριασμούς που διενεργούνταν εκείνη την ώρα γιατί δεν αφορούσαν πρώτη κατοικία, δεν αφορούσαν λαϊκές κατοικίες, αλλά ακίνητα μεγάλης αξίας είτε χρέη ιδιωτών μεταξύ τους και όχι ιδιωτών πολιτών με τις τράπεζες. Μένω μόνο στη δήλωση του τέως δημάρχου της Καισαριανής ότι η εκδήλωση αυτή που έγινε ήταν συμβολική και δεν αφορούσε τους πλειστηριασμούς, αλλά έναν αδιόρατο φόβο για το τι μέλλει γενέσθαι. Και θέλω να μείνω σε αυτό ιδιαίτερα και να πω από πού και έως πού γνωρίζουν οι διαμαρτυρόμενοι τι θα γίνει στο μέλλον, όταν οι νομοθετικές προβλέψεις που ισχύουν αυτή την ώρα, θα ισχύσουν σε βάθος χρόνου και κατοχυρώνουν απολύτως τη λαϊκή κατοικία και την πρώτη κατοικία των ανθρώπων που έχουν πληγεί από την κρίση. Αυτά τα ερωτήματα επιτέλους ας απαντήσουν και ας σταματήσουν να λειτουργούν ως πολιορκητικός κριός των μεγάλων οφειλετών, αυτών που έχουν τις βίλες με τις πισίνες, των πολλών εκατομμυρίων, οι οποίοι τα χρήματα τα έχουν βγάλει στο εξωτερικό και πληρώνουν τα συνήθη υποζύγια, μισθωτοί και συνταξιούχοι, τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών.
Ερωτηθείς εάν πιθανολογεί ότι πίσω από αυτές τις εκδηλώσεις μπορεί να είναι πολιτικές δυνάμεις, απάντησε: μα νομίζω είναι μπροστά οι πολιτικές δυνάμεις. Αυτοί που δεν έχουν τίποτε άλλο να κάνουν και να πουν, επιδίδονται σε ψεύδη και σε συκοφαντίες τα οποία ξεπερνούν κάθε όριο, φτάνουν στον γκεμπελισμό. Γιατί όταν κινητοποιείς έστω αυτούς τους λίγους που εμφανίστηκαν χτες για να προστατευτεί η πρώτη κατοικία, και αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει, τότε τι άλλο να πούμε;»
Δημήτρης Τζανακόπουλος
«Το ζήτημα των αναγκαστικών πλειστηριασμών είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα και ως τέτοιο ακριβώς το αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση.
Στην αντιμετώπιση ακριβώς αυτού του προβλήματος και ζητήματος πρέπει να σταθμίσουμε δύο διαφορετικές ανάγκες. Από τη μια μεριά την ανάγκη για τη βέλτιστη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και για την συγκρότηση ενός βιώσιμου ακριβώς μοντέλου παροχής ρευστότητας στην κοινωνία. Από την άλλη μεριά την πολύ μεγάλη ανάγκη για προστασία της λαϊκής κατοικίας.
Επειδή η παραπληροφόρηση των τελευταίων ημερών είναι τεράστια σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, πρέπει να θυμίσουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως η πρώτη κατοικία προστατεύεται για τις λαϊκές τάξεις από ένα εξαιρετικά αυστηρό νομικό πλαίσιο. Αυτό το νομικό πλαίσιο προστατεύει την κατοικία όσων υπερχρεωμένων νοικοκυριών έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη και η αξία της πρώτης κατοικίας η οποία προστατεύεται ξεκινά από τα 180.000 ευρώ για έναν άγαμο οφειλέτη και φτάνει μέχρι τα 280.000 ευρώ σε περίπτωση που έχουμε οικογένεια με τρία παιδιά.
Επίσης σε ό,τι αφορά τους οφειλέτες που κατέχουν την ιδιότητα του εμπόρου και επομένως δεν μπορούν να ενταχτούν στον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη, η ελληνική κυβέρνηση φρόντισε να δημιουργήσει ένα εξαιρετικά συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μέσω του οποίου μπορούν να ρυθμιστούν χρέη επιχειρήσεων που υπερβαίνουν τα 20.000 ευρώ.
Με αυτή την έννοια θέλω να τονίσω ότι κατανοούμε την αγωνία και τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών, ωστόσο να επαναλάβω ότι είναι απόλυτη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει περίπτωση πρώτη κατοικία λαϊκής οικογένειας να βγει σε αναγκαστικό πλειστηριασμό. Από εκεί και πέρα αυτό που δεν κατανοούμε είναι όλους όσοι με ψεύδη προσπαθούν να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη και τελικά καταλήγουν, ανεξαρτήτως των προθέσεων τους, να λειτουργούν εξ αντικειμένου υπέρ μεγαλοοφειλετών και στρατηγικών κακοπληρωτών.»
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου