Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

02 Δεκεμβρίου 2017

Καμία προστασία στην πρώτη κατοικία: Στο σφυρί χιλιάδες ακίνητα μικροοφειλετών

Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2017



Ανησυχία, απόγνωση και απελπισία επικρατεί τα τελευταία 24ωρα σε χιλιάδες νοικοκυριά, κυρίως μικροοφειλετών «κόκκινων» δανείων, καθώς αποδεικύεται πως προστασία της πρώτης κατοικίας δεν υφίσταται πλέον στην Ελλάδα, παρά τις μεγαλοστομίες και «παχιά» λόγια των κυβερνόντων στα κανάλια και στον Τύπο.


Τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης πως οι πλειστηριασμοί αφορούν μόνον ακίνητα αξίας άνω των 300.000 ευρώ ή στρατηγικούς κακοπληρωτές διαψεύδει η εικόνα από τους πλειστηριασμούς που έχουν αναρτηθεί και το γεγονός ότι δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση παρά μόνο μια… προφορική συμφωνία με τις τράπεζες.

Στο σφυρί δεν βγαίνουν μόνο ακίνητα μεγάλης αξίας και στρατηγικών κακοπληρωτών, αλλά και ακίνητα χαμηλής αξίας κάτω των 100.000 ευρώ, της τάξης των 50.000, 60.000 και 80.000 ευρώ.

Μόνο όσοι έχουν υπαχθεί στο Νόμο Κατσέλη ή προλάβουν να υπαχθούν έως το τέλος του 2017, καθώς από το 2018 δεν θα έχουν δικαίωμα, θα μπορούν να καταφύγουν στο δικαστήριο και να «φρενάρουν» ή να αποφύγουν τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας τους.


Έτσι, στο σφυρί αναμένεται να βγουν το επόμενο διάστημα περισσότερα από 10.000 ακίνητα που βρίσκονται στο στοκ των τραπεζών, ενώ τη χαριστική βολή θα δώσει η Εφορία που σχεδιάζει να εκποιήσει περίπου 2.000 ακίνητα οφειλετών του Δημοσίου.


Η αρχή έγινε από αυτόν τον μήνα κατά τον οποίο θα εκτελεστούν από το νέο σύστημα 30 πωλήσεις ακινήτων όλων των ειδών, με τις τιμές πρώτης προσφοράς να αρχίζουν από τα 36.000 ευρώ και να φθάνουν ακόμη και τα 4,5 εκατ. ευρώ για επιχειρηματικά ακίνητα.

Σε όλα τα ακίνητα επισπεύδουσες είναι οι τράπεζες. Από τη νέα χρονιά οι ρυθμοί εκποίησης ακινήτων οφειλετών πατάνε γκάζι. Από τον Ιανουάριο ο αριθμός των πλειστηριασμών αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα.


Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, κάθε μήνα θα διενεργούνται κατά μέσο όρο 500 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. 

Στόχος είναι μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο να διενεργούνται 1.000 ηλεκτρονικές εκποιήσεις μηνιαίως, για να φτάσουν τις 2.000 τον μήνα στο τελευταίο τρίμηνο του 2018.
Περισσότερα από 10.000 ακίνητα κόκκινων δανειοληπτών προβλέπεται ότι θα βγουν σε πλειστηριασμό τον επόμενο χρόνο.

Αφορούν οφειλέτες με δάνεια που βρίσκονται σε εκκρεμότητα πάνω από πέντε χρόνια, των οποίων οι συνεχείς προσκλήσεις μέσω επιστολών από τις τράπεζες για να βρεθεί μια λύση τακτοποίησης των οφειλών τους αγνοούνται.

Ποιοι προστατεύονται

Χωρίς καμία προστασία από τη λαιμητόμο των πλειστηριασμών βρίσκονται όσοι δανειολήπτες δεν έχουν προσφύγει στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. 

 Ο νόμος προστατεύει την πρώτη κατοικία υπό την προϋπόθεση ότι ο οφειλέτης έχει υπαχθεί σε αυτόν και έχει δεχθεί εκποίηση κάθε άλλου περιουσιακού του στοιχείου.


Ουσιαστικά, ο νόμος προστατεύει όσους ζουν στα όρια της φτώχειας και υπό το βάρος των χρεών τους προς τις τράπεζες είναι αναγκασμένοι να χάσουν όποιο περιουσιακό στοιχείο έχουν για να προστατεύσουν την κατοικία τους.


Πρόκειται για ένα καθεστώς αυστηρών προϋποθέσεων που αφορά μόνο τους «συνεργάσιμους» δανειολήπτες με τις τράπεζες και σε καμία περίπτωση δεν παρέχει γενικευμένη προστασία, όπως υποσχόταν η κυβέρνηση. Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για τις οφειλές προς το Δημόσιο. Κανένα δίχτυ προστασίας δεν προβλέπεται για την πρώτη κατοικία σε όσους χρωστούν στην Εφορία.

 

Τελειωτικό χτύπημα

Τη χαριστική βολή στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ετοιμάζεται να δώσει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός. 

Σπίτια, οικόπεδα, αγροτεμάχια, καταστήματα φορολογουμένων με χρέη στην Εφορία θα αρχίσουν να βγαίνουν εντός του 2018 στο σφυρί, και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις σε σκοτωμένες τιμές. Ο νόμος προβλέπει πλέον πλειστηριασμούς ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο στην εμπορική αξία και όχι στην αντικειμενική.


Τι σημαίνει αυτό για τους οφειλέτες; 

Με δεδομένο ότι η αγορά των ακινήτων έχει καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια και οι εμπορικές τιμές σε πολλές περιοχές της χώρας απέχουν παρασάγγας από τις αντικειμενικές, ακόμη και μετά την τελευταία οριζόντια αναπροσαρμογή, οι πλειστηριασμοί δεν θα κηρύσσονται άγονοι όπως γινόταν μέχρι τώρα. Εκτιμάται ότι θα υπάρχουν πλειοδότες που θα παίρνουν τα ακίνητα των οφειλετών σε εξευτελιστικές τιμές.


Μάλιστα, το χαμηλότερο τίμημα με το οποίο θα βγαίνουν στο σφυρί τα ακίνητα μπορεί να μην είναι αρκετό για να καλύψει τα χρέη των φορολογουμένων, με αποτέλεσμα οι οφειλέτες να βρεθούν όχι μόνο να χάσουν τα ακίνητά τους, αλλά και να συνεχίσουν να οφείλουν στην Εφορία και να παραμένουν ανοιχτοί σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.


Οι εισπρακτικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για να ξεκινήσουν τους πλειστηριασμούς ακινήτων στις εμπορικές αξίες περιμένουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Πιτσιλή να υπογράψουν την υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τη νέα διαδικασία, η οποία αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.


Μόλις εκδοθεί η υπουργική απόφαση, θα αρχίσει το μπαράζ των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών περιουσιακών στοιχείων και για τους οφειλέτες του Δημοσίου.


Μέχρι τώρα οι πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη στην Εφορία γίνονταν κυρίως για μεγάλους οφειλέτες, με χρέη πάνω από 100.000 ευρώ.


Ως επί το πλείστον οι πλειστηριασμοί κηρύσσονταν άγονοι. Η τιμή εκκίνησης ήταν η αντικειμενική αξία των ακινήτων που σε πολλές περιπτώσεις είναι υψηλότερη από την εμπορική τιμή και λειτουργούσε ως ασπίδα. Απέτρεπε τα «κοράκια» να χτυπήσουν σε εξευτελιστικές τιμές τα ακίνητα των φορολογουμένων με χρέη στην Εφορία.


Η διαδικασία αυτή αποτελεί πλέον παρελθόν. Με νέα διάταξη που ψήφισε η κυβέρνηση τον περασμένο Μάιο, οι κατασχέσεις και εν συνεχεία οι πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο θα γίνονται με βάση την εμπορική τιμή, όπως ισχύει και για τα χρέη προς τις τράπεζες.


Σύμφωνα με το σχέδιο, από το νέο έτος θα αρχίσουν να βγαίνουν στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό και τα ακίνητα φορολογουμένων και επιχειρήσεων που χρωστούν στην Εφορία. 

Το σχέδιο προβλέπει εκποιήσεις 2.000 ακινήτων οφειλετών που χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 50.000 ευρώ.




Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου