Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

21 Μαΐου 2018

Ο ξένος παράγοντας «σπρώχνει» για την «Μακεδονία του Ίλιντεν» - «Λύση» με όποιο κόστος

H διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό επιστρέφει στα χέρια Κοτζιά-Ντιμιτρόφ και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών επιστρέψουν στη δέσμη προτάσεων που έχει κατατεθεί από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. 

Παράλληλα, οι Αμερικανοί πιέζουν και επιθυμούν άρση του αδιεξόδου και πράσινο φως για να ανοίξει ο δρόμος προς την ένταξη των Σκοπίων στην Ατλαντική Συμμαχία.

'Ομως, η συμφωνία το αμέσως επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι αυτή πρέπει να ψηφιστεί από τα δύο Κοινοβούλια ταυτόχρονα, συν το δημοψήφισμα που έχει υποσχεθεί ο Ζόραν Ζάεφ καθίσταται σχεδόν αδύνατη.
Λιγότερο από 48 ώρες έμεινε στο τραπέζι η πρόταση για «Μακεδονία του Ίλιντεν», με σύσσωμη την ελληνική αντιπολίτευση να την απορρίπτει ως έντονα αλυτρωτική.
Το Μέγαρο Μαξίμου ζύγισε τις αντιδράσεις στο εγχώριο μέτωπο και πήρε αποστάσεις. Εξάλλου, μόλις έγινε γνωστή η πρόταση, οι αντιδράσεις στην Ελλάδα ήταν μεταξύ έκπληξης και αγανάκτησης.
Ο Αλέξης Τσίπρας υποχρεώθηκε να κάνει αμέσως στροφή για να καθησυχάσει την ελληνική κοινή γνώμη, βάζοντας άμεσα ταφόπλακα στη συγκεκριμένη ονομασία.
Πηγές στο Μαξίμου, έκαναν λόγο για τακτικισμό της κυβέρνησης Ζάεφ, η οποία έκανε τη διαρροή, θέλοντας να στριμώξει την Αθήνα και να δημιουργήσει κάποιου είδους τετελεσμένο.
Ο ιστορικός επιθετικός προσδιορισμός Ίλιντεν αποσπά την ΠΓΔΜ από τον αρχαϊσμό του Γκρουέφσκι και τη συνδέει με τη νεότερη σλαβική ιστορία. Ο Ζάεφ ένιωθε ότι μπορεί να το πουλήσει καλύτερα στο εσωτερικό του και με τον τρόπο αυτό θα ικανοποιούσε και την κόκκινη γραμμή της Αθήνας για erga omnes.
Η αλήθεια είναι ότι επιχείρεησε να παγιδεύσει την Αθήνα με μια ονομασία για όλες τις χρήσεις. Ήξερε ότι μετά από τόσα χρόνια αδιεξόδων θα της έμοιαζε ως «δελεαστική» σχεδόν μια οποιαδήποτε πρόταση.
Η επίμαχη ονομασία είχε μείνει για καιρό καλά κρυμμένο μυστικό των διαπραγματεύσεων. Κυβερνητικές πηγές ισχυρίζονται ότι η διαρροή ενόχλησε την ελληνική κυβέρνηση, κάτι που επιχείρησε να εκφράσει και ο ίδιος ο Τσίπρας την Παρασκευή στη Βουλή.
Στον κλίμα αναταραχής, πάντως, εκδηλώθηκε παρέμβαση του Λευκού Οίκου, μέσω του τηλεφωνήματος του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πέινς στον Αλέξη Τσίπρα.
Κατά τη διάρκειά της, ο πρωθυπουργός  του εξέθεσε τους όρους που θέτει η ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας, ενώ ο Πέινς του υπενθύμισε τα χρονοδιαγράμματα. Όλα αυτά, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας είχε εισπράξει εκκωφαντικά Όχι από σύσσωμη την αντιπολίτευση, μηδέ της συμπολίτευσης των ΑΝΕΛ εξαιρουμένης.
Την ίδια περίπου αντιμετώπιση είχε και η κυβέρνηση Ζάεφ. Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στα Σκόπια, το εθνικιστικό VMRO-DPMNE ανακοίνωσε ότι είναι αντίθετο στην αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας. Μπορούσε να το απορρίψει εκ του ασφαλούς, δεδομένου ότι είχε ήδη καταστεί σαφές πως το «Δημοκρατία του Ίλιντεν» δεν περνούσε από την ελληνική Βουλή.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο Ζόραν Ζάεφ χρειάζεται την υποστήριξη του VMRO-DPNE για να αλλάξει η συνταγματική ονομασία. Είχε μάλιστα διαβεβαιώσει τον Αλέξη Τσίπρα πως το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» θα γινόταν αποδεκτό από την εκεί αξιωματική αντιπολίτευση και κατά συνέπεια θα μπορούσε να ισχύσει το erga omnes.
Εν μέσω αυτού του ακανθώδους κλίματος, θα εξελιχθεί τις επόμενες εβδομάδες ένας διπλωματικός μαραθώνιος, διάρκειας σχεδόν δυο εβδομάδων στις ΗΠΑ και στη Γερμανία. Ο Νίκος Κοτζιάς βρίσκεται στις ΗΠΑ όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο. Την Τετάρτη θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη που θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Οι συνομιλίες των δύο ανδρών θα εστιαστούν στις τελευταίες εξελίξεις στo Κυπριακό, καθώς και στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Την Πέμπτη και Παρασκευή, 24-25 Μαΐου, επίσης στην Νέα Υόρκη, θα πραγματοποιηθεί η νέα τριμερής συνάντηση για το ονοματολογικό με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, παρουσία του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς.
Είναι η τελευταία κρίσιμη συνάντηση... ίσως τελικά ο Ελληνισμός γλιτώσει μια «λύση» που προσπαθούν να του επιβάλλουν.
 
Pronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου