Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

13 Ιουνίου 2018

Αύξηση του ΕΝΦΙΑ σε 1 εκατ. ιδιοκτήτες -Επιβαρύνσεις στις λαϊκές περιοχές ....ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ!!


Αποψη της Αθήνας /Φωτογραφία: Shutterstock
Αποψη της Αθήνας /Φωτογραφία: Shutterstock

Το ένα δεδομένο -και μάλιστα διά στόματος του υπουργού Οικονομικών- είναι ότι περίπου ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ.
Το δεύτερο δεδομένο είναι ότι το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τμηματική αύξηση των αντικειμενικών αξιών «κόλλησε» στους δανειστές. Το τρίτο δεδομένο είναι ότι οι «λαϊκές» περιοχές -πάλι διά στόματος Τσακαλώτου- θα έχουν λελογισμένες επιβαρύνσεις και αυτό σημαίνει ότι εκεί έγινε η μεγαλύτερη παρέμβαση/διόρθωση στις εισηγήσεις των εκτιμητών, προς αποφυγήν κοινωνικών εκρήξεων.
Το ημερολόγιο γράφει 6 Ιουνίου και θεωρητικά, σύμφωνα τουλάχιστον με τον τελευταίο σχεδιασμό που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς, στις 14 του μήνα θα έχουν ανακοινωθεί οι νέες Τιμές Ζώνης. Ωστόσο, αν και βρισκόμαστε στο παρά 1’, η κατάσταση δείχνει να περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, αφού οι δανειστές δεν αποδέχθηκαν την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για «σπαστή» αναπροσαρμογή των Τιμών Ζώνης, έτσι ώστε να απορροφηθούν οι κραδασμοί από την αντίστοιχη αύξηση του ΕΝΦΙΑ.
Όταν ολοκληρωνόταν η πρώτη φάση, δηλαδή οι εισηγήσεις των εκτιμητών, η αρμόδια υφυπουργός Κ. Παπανάτσιου είχε δηλώσει ότι σε περίπου 6.000 ζώνες (από τις 10.000 ζώνες της χώρας) θα γίνουν αυξήσεις, και μάλιστα «φωτογράφισε» τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου και τους τουριστικούς προορισμούς ως τις περιοχές που θα γίνουν οι μεγαλύτερες αυξήσεις αντικειμενικών αξιών.
Παρά το ότι, λοιπόν, το υπουργείο Οικονομικών είχε προαναγγείλει αυξήσεις αντικειμενικών στο 60% των ζωνών, ο κ. Τσακαλώτος μόλις χθες ανέφερε ότι αυξήσεις ΕΝΦΙΑ θα υπάρξουν μόνο στο 15% των υπόχρεων, κάτι που σημαίνει ότι οι αναπροσαρμογές των Τιμών Ζώνης δεν οδηγούν απαραίτητα και σε μετακίνηση των υπόχρεων στο υψηλότερο κλιμάκιο. Για παράδειγμα, εάν κάποιο ακίνητο βρίσκεται σήμερα σε ζώνη με τιμή 800 ευρώ/τ.μ. και αυξηθεί η τιμή στα 1.000 ευρώ/τ.μ., δεν αλλάζει ο συντελεστής του ΕΝΦΙΑ (2,90 ευρώ/τ.μ.), καθώς το εν κλιμάκιο καλύπτει τις ζώνες από 750 ευρώ ως 1.000 ευρώ/τ.μ.
Τι γίνεται, όμως, στις αποκαλούμενες «λαϊκές περιοχές», που βρίσκονται σε ζώνες των 500 ευρώ ή μεταξύ 500- 750 ευρώ/τ.μ.; Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για λελογισμένες αυξήσεις ΕΝΦΙΑ ως 20 ευρώ και αυτό σημαίνει ότι θα γίνουν αυξήσεις αντικειμενικών αξιών. Ωστόσο, αυτές οι αυξήσεις -για να περιοριστεί η επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ- φαίνεται ότι δεν θα εναρμονιστούν με τις εισηγήσεις των εκτιμητών, που για πολλές ζώνες έφταναν ή ξεπερνούσαν το 50%.
Και τι γίνεται με τους υπόλοιπους, που συμπληρώνουν αυτό το 15% των ιδιοκτητών, που θα έχουν αυξήσεις; Αν λάβει κανείς υπόψη ότι το υπουργείο Οικονομικών σχεδίαζε τμηματική αναπροσαρμογή των αντικειμενικών, για να μη βγουν εκκαθαριστικά «φωτιά», τότε θα πρέπει να αναμένονται σημαντικές επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ του 2018 για τους εν λόγω φορολογούμενους.
Για παράδειγμα, μια μικρή αύξηση σε ζώνη που σήμερα έχει τιμή 2.000 ευρώ/τ.μ. θα φέρει αύξηση ΕΝΦΙΑ 150 ευρώ ανά 100 τ.μ. επιφάνειας ακινήτου. Ποιο μπορεί να είναι το δίχτυ ασφαλείας; Η αύξηση του αφορολογήτου του συμπληρωματικού φόρου στα 250.000 ευρώ, από 200.000 ευρώ σήμερα. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών τηρεί σιγή ασυρμάτου, αναμένοντας προφανώς τα αποτελέσματα της τελικής, δοκιμαστικής εκκαθάρισης, που πρέπει να βγάζει τουλάχιστον 3,2 δισ. ευρώ…

Πηγή:  iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου