Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

25 Μαΐου 2019

Πόσα παίρνει ένας ευρωβουλευτής;





Λαμβάνουν το αξίωμα και τον αντίστοιχο μισθό!

Εκλέγονται κάθε πέντε χρόνια για να εκπροσωπήσουν τη χώρα τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μπορεί να μένουν μακριά από την πατρίδα τους, αλλά τα προνόμια που παρέχονται στους ευρωβουλευτές εύκολα κάποιος θα τα χαρακτήριζε «χρυσά».

Μόλις εκλεγούν οι ευρωβουλευτές ανοίγουν ένα σεντούκι με παχυλούς μισθούς και παροχές που μοιάζουν με όνειρο σε όσους παλεύουν με βασικό μισθό τα 650 ευρώ (μεικτά), όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Ελλάδας.
Σε κάποιες χώρες οι κάλπες έχουν ήδη ανοίξει, ενώ στην Ελλάδα ανοίγουν σε λίγες ώρες. Συνολικά 751 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκπροσωπούν περίπου 500 εκατομμύρια ανθρώπους από τα 28 κράτη μέλη, εκ των οποίων 21 ευρωβουλευτές για την Ελλάδα.
Όποιος λοιπόν εκλέγεται στο ευρωκοινοβούλιο βγάζει ετησίως 81.888 ευρώ, έχει επίδομα στέγασης και γραφείου και μεταξύ άλλων παίρνει ημερήσια αποζημίωση 320 ευρώ.


Ας δούμε λοιπόν τα χρυσά προνόμια των ευρωβουλευτών.

Μισθός

Οι Ευρωβουλευτές λαμβάνουν τον ίδιο μισθό, σύμφωνα με το ενιαίο καθεστώς, που τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο του 2009, όπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην ιστοσελίδα του.
Ο μηνιαίος μεικτός μισθός είναι 8.757,70 ευρώ, πληρώνεται από τον προϋπολογισμό του Κοινοβουλίου και υπόκειται σε φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές της Ε.Ε., μετά τις οποίες το καθαρό ποσό φτάνει τις 6.824,85 ευρώ. Τα κράτη-μέλη μπορεί επίσης να φορολογήσουν περαιτέρω τον μισθό. Τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου δικαιούνται το 38,5% του μισθού των δικαστών.

Σύνταξη

Σύμφωνα με το καταστατικό οι πρώην ευρωβουλευτές δικαιούνται σύνταξη από την ηλικία των 63 ετών. Η σύνταξη ισούται με το 3,5% του μισθού για κάθε έτος θητείας στο Ευρωκοινοβούλιο, με ανώτατο όριο το 70% του μισθού.

Αποζημίωση γενικών εξόδων

Όπως στους βουλευτές κάθε χώρας έτσι και στα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου δίνονται χρήματα για να καλύψουν τα προσωπικά τους έξοδα κατά τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων τους. Η αποζημίωση γενικών εξόδων, όπως αποκαλείται, ανέρχεται για το 2019 σε 4,513 ευρώ.
Αυτό το ποσό δίνεται, όπως αναφέρεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για το κόστος γραφείου, τα τηλεφωνικά και ταχυδρομικά τέλη καθώς και για τη λειτουργία και συντήρηση του τεχνολογικού εξοπλισμού. Το ποσό αυτό μειώνεται στο μισό σε περίπτωση που οι ευρωβουλευτές, χωρίς εύλογη αιτιολόγηση, δεν συμμετέχουν στις μισές συνόδους Ολομέλειας μέσα σε ένα κοινοβουλευτικό έτος, που ορίζεται από τον Σεπτέμβριο έως τον Αύγουστο.

Δαπάνες ταξιδιών

Οι περισσότερες συνεδριάσεις του Ευρωκοινοβουλίου, όπως οι σύνοδοι Ολομέλειας, οι συνεδριάσεις των επιτροπών και των πολιτικών ομάδων γίνονται στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο. Στους ευρωβουλευτές, αφού προσκομίσουν όλα τα σχετικά παραστατικά, επιστρέφεται το πραγματικό αντίτιμο του εισιτηρίου για τη μετάβαση στη χώρα συνεδρίασης.
Το ποσό που δίνεται αφορά business class στο αεροπλάνο, πρώτη θέση στο τρένο ή 0,53 ευρώ ανά χιλιόμετρο σε ταξίδι με αυτοκίνητο (μέγιστη απόσταση τα 1.000 χλμ).
Δίνεται επίσης κατ’ αποκοπή αποζημίωση που βασίζεται στην απόσταση και τη διάρκεια του ταξιδιού για να καλυφθούν έξοδα όπως διόδια σε αυτοκινητόδρομους, επιπλέον χρεώσεις για υπέρβαρες αποσκευές ή τέλη κρατήσεων.
Οι ευρωβουλευτές συχνά καλούνται να ταξιδεύουν εντός και εκτός του κράτους-μέλους στο οποίο εκλέχθηκαν, τόσο για την άσκηση των επίσημων καθηκόντων τους, όσο και για άλλους σκοπούς (για παράδειγμα να παραστούν σε κάποια διάσκεψη ή να συμμετέχουν σε επίσκεψη εργασίας). Για τις δραστηριότητες εκτός του κράτους-μέλους εκλογής τους δίνεται στους ευρωβουλευτές το ανώτατο ετήσιο ποσό των 4.454 ευρώ. Για τις εσωτερικές μετακινήσεις τους σε Βρυξέλλες ή Στρασβούργο μπορούν να χρησιμοποιούν τα οχήματα που διαθέτει το Ευρωκοινοβούλιο.

Προσωπικά έξοδα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταβάλλει ημερήσια αποζημίωση 320 ευρώ που αφορά τα έξοδα διαμονής, σίτισης και άλλων δαπανών με την προϋπόθεση ότι οι ευρωβουλευτές καταθέτουν τα αντίστοιχα παραστατικά εξόδων.
Εάν ένας βουλευτής δεν συμμετέχει σε περισσότερες από τις μισές ψηφοφορίες που γίνονται με ονομαστική κλήση τότε το ποσό των 320 ευρώ μειώνεται στο μισό. Σε περίπτωση συνεδριάσεων που διοργανώνονται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης η αποζημίωση ανέρχεται σε 160 ευρώ, ενώ τα έξοδα διαμονής επιστρέφονται ξεχωριστά.

Στελέχωση γραφείου

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ελεύθερα να επιλέγουν τους συνεργάτες τους μέσα στα όρια του προϋπολογισμού που ορίζει το Κοινοβούλιο.
Το 2019 το μέγιστο διαθέσιμο ποσό γι’ αυτό τον σκοπό ανέρχεται σε 24.943 ευρώ ανά ευρωβουλευτή, ο οποίος όμως δεν λαμβάνει αυτά τα χρήματα. Το ποσό δίνεται εν μέρει ως μισθός στους υπαλλήλους του γραφείου που έχουν τα απαραίτητα προσόντα και εν μέρει στις αρμόδιες φορολογικές Αρχές.
Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες υπαλλήλων-βοηθών:
Α) Οι διαπιστευμένοι στις Βρυξέλλες, στο Λουξεμβούργο ή στο Στρασβούργο. Για τη μισθοδοσία τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί το 25% του συνολικού προϋπολογισμού. Ο κάθε ευρωβουλευτής μπορεί να απασχολεί τρεις και σε ορισμένες περιπτώσεις τέσσερις συνεργάτες.
Β) Οι τοπικοί βοηθοί. Οι συνολικές δαπάνες για αυτούς δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 75% του επιδόματος κοινοβουλευτικής συνδρομής.
Για τους τοπικούς βοηθούς των Ελλήνων Ευρωβουλευτών οι ανώτατες αμοιβές δεν μπορούν να ξεπερνούν τα 5.480 ευρώ μεικτά.
Οι ανώτατοι -ακαθάριστοι- μισθοί των τοπικών βοηθών δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν κατά μέσο όρο τα ακόλουθα ανώτατα όρια:
Μέγιστα ποσά σε τοπικό νόμισμα

Με πληροφορία:pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου