Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

27 Ιουλίου 2019

«Μαύρα σύννεφα» στις ελληνορωσικές σχέσεις: Η Μόσχα προειδοποιεί την Αθήνα για S-300PMU1 - Κτύπημα με Turkish Stream


«Μαύρα σύννεφα» στις ελληνορωσικές σχέσεις: Η Μόσχα προειδοποιεί την Αθήνα για S-300PMU1 - Κτύπημα με Turkish Stream

Μαύρα σύννεφα» κατακλύζουν τις ελληνορωσικές σχέσεις καθώς μέσα σε λίγα 24ωρα η Μόσχα προειδοποίησε την Αθήνα για S-300PMU1 ενώ επέφερε κτύπημα στην Ελλάδα πετώντας την εκτός Turkish Stream.

Η Αθήνα θα ΄χει πρόβλημα εάν δώσει στο Ισραήλ πληροφορίες σχετικά με τους S-300 και επιτρέψει στην ισραηλινή Αεροπορία να ασκείται με τα ελληνικά αντιαεροπορικά συστήματα, έγραψε η ρωσική ιστοσελίδα Avia.pro.

Στο ρεπορτάζ που δημοσιεύει η ιστοσελίδα επικαλείται πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ, έκαναν ασκήσεις εναντίον συστημάτων S-300, "στη Μεσόγειο" με την Ελλάδα να "φωτογραφίζεται" …

Το Avia.pro δεν έχει πληροφορίες σχετικά με το πόσο επιτυχημένες ήταν οι ασκήσεις των ισραηλινών αεροσκαφών κατά "των στόχων στην Ελλάδα", αλλά θεωρεί  αυτές οι "ασκήσεις είναι επικίνδυνες για την Αθήνα".
“Η Ρωσία έχει αρκετούς τρόπους για να ασκήσει πίεση στην Ελλάδα, η οικονομία της οποίας είναι ασταθής.
Σήμερα η Ελλάδα έχει ένα νέο πρόβλημα – τα τουρκικά S-400, τα οποία έχουν ήδη μεταφερθεί από τη Ρωσία, αλλά η Μόσχα θα μπορούσε να δημιουργήσει πολύ πιο σοβαρά προβλήματα στην Αθήνα”, γράφει η ρωσική ιστοσελίδα.

Παράλληλα, η Ρωσία έβγαλε εκτός την Ελλάδα από τη διαδρομή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream.
Όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ, στο περιθώριο της συνάντησης της διυπουργικής ρωσό-τουρκικής επιτροπής, η δεύτερη διακλάδωση του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream θα περάσει μέσω Βουλγαρίας, και όχι μέσω Ελλάδας.
«Η δεύτερη διακλάδωση του Turkish Stream θα περάσει μέσω Βουλγαρίας, Ουγγαρίας, Σερβίας. Στη Βουλγαρία απευθείας» δήλωσε ο Νόβακ, επισημαίνοντας ότι η πρώτη διακλάδωση του αγωγού Turkish Streamθα αρχίσει να λειτουργεί από 1η Ιανουαρίου του 2020.
Η πρώτη διακλάδωση του αγωγού Turkish Stream θα τροφοδοτεί την εσωτερική αγορά της Τουρκίας με φυσικό αέριο ενώ η δεύτερη τις χώρες της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ως δυνητικές αγορές η Gazprom βλέπει την Ελλάδα, την Ιταλία, την Βουλγαρία, την Σερβία και την Ουγγαρία. Η ισχύς της κάθε διακλάδωσης ετησίως είναι 15,75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Ρωσική βοήθεια στην Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο;

Όπως ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας «οι ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες θα μπορούσαν να συνεργαστούν με την Τουρκία για την πραγματοποίηση γεωλογικών ερευνών στη Μεσόγειο».
«Αν είναι εμπορικά βιώσιμο και επωφελές για όλες τις πλευρές, οι ρωσικές εταιρείες  ίσως πάρουν απόφαση να συνεργαστούν με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Ρώσος Υπουργός Ενέργειας Alexander Novak.
«Υπάρχουν επιτυχημένα έργα ενεργειακής συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στην περιοχή της Μεσογείου. 

Για παράδειγμα, η Rosneft συμμετέχει στην ανάπτυξη του τομέα Zorh. Τέτοιες πρωτοβουλίες διαμορφώνονται από συμφέροντα οικονομικής προτεραιότητας» , εξήγησε.
Μάλιστα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας, TASS αναφερόμενο στις δηλώσεις του υπουργού για το θέμα αυτό, ανέφερε γενικόλογα για «συνοριακές διαφορές μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Λιβάνου».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου