Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

17 Αυγούστου 2019

Αργεντινή: Η Κ.Φερνάντεζ επιστρέφει στην εξουσία - Οι οίκοι αξιολόγησης τιμωρούν τους ψηφοφόρους να αλλάξουν γνώμη!



Αργεντινή: Η Κ.Φερνάντεζ επιστρέφει στην εξουσία - Οι οίκοι αξιολόγησης τιμωρούν τους ψηφοφόρους να αλλάξουν γνώμη!


Στις ΗΠΑ και στην Δύση ήταν απολύτως ικανοποιημένοι με την ήττα της παράταξης της Κριστίνα Φερνάντεζ στις εκλογές του 2015 αλλά τώρα η πρώην πρόεδρος της Αργνετινής επιστρέφει στην εξουσία ως αντιπρόεδρος με βάση τα αποτελέσματα των προκριματικών εκλογών.

Άμεση ήταν η επίθεση από τις αγορές κατά της χώρας και οι οίκοι αξιολόγησης Fitch Ratings και Standard & Poor’s υποβάθμισαν το αξιόχρεο της Αργεντινής, επικαλούμενοι την κατ’ αυτούς μεγαλύτερη πιθανότητα κήρυξης στάσης πληρωμών έπειτα από το αποτέλεσμα των πρόσφατων προκριματικών εκλογών.

Η κοινωνία της Αργεντινής υποφέρει από την εφαρμογή της πολιτικής του Μ.Μάκρι ακριβώς όπως υπέφερε και προ προεδρίας Νέστωρ Κίρχνερ όταν κυβερνούσε την χώρα ο Ντε Λα Ρούα ο οποίος διέφυγε στο τέλος με ελικόπτερο μετά τις ταραχές του 2001-2002.
Βέβαια το χουμε ζήσει αρκετές φορές το "παραμύθι" όταν οι "αγορές" βλέπουν πως βγαίνει κάποιος ο οποίος έρχεται σε αντίθεση με κάποια συμφέροντα εκ Ατλαντικού αρχίζουν την κατρακύλα.​

«Μια ρήξη στις πολιτικές αποφάσεις (της επόμενης κυβέρνησης της Αργεντινής) αποτελεί πλέον το πιθανότερο σενάριο» επισημαίνεται σήμερα σε σημείωμα της τράπεζας JP Morgan για να εξηγήσει την ανησυχία των αγορών.

Οι αγορές στην Αργεντινή βρίσκονταν σε ελεύθερη πτώση για το μεγαλύτερο μέρος της περασμένης εβδομάδας μετά την καθαρή νίκη του κεντροαριστερού πολιτικού Αλμπέρτο Φερνάντες έναντι του κεντροδεξιού προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι στις προκριματικές εκλογές της περασμένης Κυριακής.
Το εύρος της νίκης του Φερνάντες ερμηνεύθηκε από παράγοντες των αγορών ως ένδειξη ότι οδεύει να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές της 27ης Οκτωβρίου από τον πρώτο γύρο και πιθανόν να βάλει τέλος στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και τις πολιτικές λιτότητας εντός των ορίων του προγράμματος στήριξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι υποβαθμίσεις επιστέγασαν μια δύσκολη εβδομάδα στο Μπουένος Άιρες, κατά τη διάρκεια της οποίας το πέσο έχασε σχεδόν 20% της αξίας του, αναγκάζοντας την κεντρική τράπεζα να εκποιήσει μέρος του αποθεματικού της σε δολάρια. Ο Φιτς υποβάθμισε το αξιόχρεο των κρατικών τίτλων της Αργεντινής από B σε CCC, ενώ ο Στάνταρντ εντ Πουρς το μείωσε από B σε B-.
«Η υποβάθμιση της αξιολόγησης της Αργεντινής αντανακλά την αυξημένη αβεβαιότητα για την ακολουθούμενη πολιτική μετά τις προκριματικές εκλογές, την σοβαρή επιδείνωση των συνθηκών χρηματοδότησης, καθώς και την αναμενόμενη επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος που αυξάνει την πιθανότητα κήρυξης στάσης πληρωμών ή αναδιάρθρωσης χρέους κάποιου είδους», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Φιτς.
Ο οίκος αναμένει πως το ΑΕΠ της Αργεντινής θα συρρικνωθεί κατά 2,5% το 2019, από 1,7% που προέβλεπε ως τώρα, και το κρατικό χρέος θα αυξηθεί στο 95% επί του ΑΕΠ το τρέχον έτος. Ο S&P προβλέπει από την πλευρά του συρρίκνωση της οικονομίας της Αργεντινής κατά 2,3% το 2019, από 1,6%.

Αναλυτής της UBS εκτίμησε ότι οι υποβαθμίσεις δεν αλλάζουν στην ουσία την άποψη πολλών παραγόντων των αγορών για το χρέος της χώρας της Λατινικής Αμερικής. «Η Αργεντινή βρισκόταν ήδη βαθιά στην περιοχή των “ σκουπιδιών” και αυτό σπρώχνει την αξιολόγηση [των κρατικών τίτλων] της λίγο πιο βαθιά ακόμη, αλλά αποκαλύπτει λιγοστές νέες πληροφορίες στους επενδυτές», δήλωσε, χρησιμοποιώντας τον όρο για τα κρατικά ομόλογα που οι οίκοι αξιολόγησης δεν θεωρούν πως αποτελούν επένδυση.

Ο Φιτς ανέφερε πως αναμένει μηδενική ανάπτυξη το 2020, ο S&P 0,5%, από 2,2%. Οι οίκοι επικαλούνται την αβεβαιότητα για την πολιτική του Φερνάντες.
Σύμφωνα με τον πρώτο οίκο, οι πιθανότητες νίκης του Αλμπέρτο Φερνάντες αυξάνονται και το γεγονός ότι υποψήφια αντιπρόεδρος είναι η κεντροαριστερή πρώην πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρχνερ, που αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό το ΔΝΤ, εντείνει τις αμφιβολίες για το πρόγραμμα στήριξης.
Εν ολίγοις η Κριστίνα προκαλεί... αλλεργία στις αγορές και δεν ήταν ποτέ της αρεσκείας τους διότι πάλευε πάντα για την χώρα της όπως έκανε και ο μακαρίτης σύζυγός της Νέστωρ Κίρχνερ.
Η αξιολόγηση ενδέχεται να υποβαθμιστεί περαιτέρω τους επόμενους 12-18 μήνες αν «οι οικονομικές και χρηματοπιστωτικές πιέσεις συνεχίσουν να αυξάνονται», σύμφωνα με τον S&P, που θεωρεί ότι η πιθανότητα είναι «μεγαλύτερη από μία στις τρεις» να υπάρξει νέα υποβάθμιση μέσα «στον επόμενο χρόνο».

Μετά τη βαριά ήττα του, ο Μάκρι ανακοίνωσε την Τετάρτη σειρά μέτρων για να δοθεί «ώθηση» στην αγοραστική δυνατότητα της μεσαίας τάξης και των φτωχότερων στρωμάτων, ανάμεσά τους την αύξηση του κατώτερου μισθού, πριμ παραγωγικότητας, μείωση των φόρων και πάγωμα των τιμών των καυσίμων.

Ο Μαουρίσιο Μάκρι και ο Αλμπέρτο Φερνάντες κάλεσαν να αποκατασταθεί η ηρεμία και υποσχέθηκαν να συνεργαστούν, αλλά η καταιγίδα στις αγορές κάθε άλλο παρά πέρασε.
Η Αργεντινή εναγωνίως επιχειρεί να απελευθερωθεί από το ΔΝΤ και τους δανειστές της κάτι που το είχε καταφέρει μερικώς επί προεδρίας Κίχνερ και Κ.Φερνάντζεζ.
Όμως η πρώην πρόεδρος της Αργεντινής δέχτηκε σφοδρό πόλεμο από τους δυτικούς παράγοντες μέχρι να «πριονιστεί» η δική της αξιοπιστία και επειδή συνταγματικά δεν μπορούσε να ξαναγίνει πρόεδρος, ο υποψήφιός της Daniel Scioli ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές του 2015 από τον Μ.Μάκρι.
Ο Μ.Μάκρι εκπροσωπούσε τις παλιές πολιτικές που ήταν φιλικές προς την Δύση και το ΔΝΤ. Η κοινωνία στην Αργεντινή είχε πειστεί ότι τα όποια οικονομικά προβλήματα της χώρας οφείλονταν στην «κακή» τελευταία διακυβέρνηση της Φερνάντζε, αλλά μετά από 4 χρόνια λιτότητας κατανόησε ότι δεν ήταν έτσι ακριβώς τα πράγματα...
Η στάση των αγορών έναντι της Αργεντινή δείχνει ξεκάθαρα πως τα κριτήρια τους βασίζονται μονάχα στο αν οι λαοί επιλέγουν για ηγέτες ανθρώπους της αρεσκείας τους.

Η Αργεντινή είχε επιλέξει έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο από αυτόν των μνημονίων που είχε επιλέξει η Ελλάδα και για αρκετά χρόνια κρίνεται ως επιτυχημένος.
Ας θυμηθούμε γιατί οι Αργεντίνοι εξεργέθηκαν στις αρχές του 2000 και έφεραν στην εξουσία την οικογένεια Κίρχνερ.

.


pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου