Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

27 Αυγούστου 2019

Νέος χάρτης ενοικίων – Οι τιμές σε όλη την Ελλάδα




Αναμφισβήτητα η βραχυχρόνια μίσθωση έχει αλλάξει τα δεδομένα στην αναζήτηση φοιτητικής στέγης, ιδίως εάν λάβουμε υπόψη ότι οι ιδιοκτησίες που μισθώνονται μόνο μέσω Airbnb στο κέντρο της Αθή­νας αγγίζουν τις 5.500.

Οι φοιτητές που θα επιλέξουν ένα διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας, θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Μία από τις επιλογές που διαθέτουν είναι να επιλέξουν συνοικίες με καλή συγκοινωνιακή σύνδεση με το κέντρο της Αθήνας, όπως οι Αμπελόκηποι. Αλλά και να εγκατασταθούν σε περιοχές με ιδιοκτησίες σε περισσότερο προσιτά ενοίκια, όπως η Ανω Κυψέλη, το Γουδή και τα Κάτω Πατήσια, που βρίσκονται σε κοντινή από­σταση από το κέντρο της πόλης.

Το Κουκάκι λόγω της γειτνίασης του με το Πάντειο Πανεπιστήμιο αποτελούσε, διαχρονικά, την πρώτη επιλογή φοιτητών του ακαδημαϊκού ιδρύματος της Λεωφόρου Συγγρού.
Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ», οι τιμές μίσθωσης αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο, με το μέσο μηνιαίο ενοίκιο για ένα δυάρι να κυμαίνεται από 450 έως 750 ευρώ – από 420 έως 500 ευρώ πέρυσι. Στην ίδια περιοχή οι τιμές για επι­πλωμένες γκαρσονιέρες κυμαίνονται από 450 ευρώ έως 720 ευρώ – πέρυσι οι τιμές διαμορφώνονταν από 300 έως 450 ευρώ για μη επιπλωμένα ακίνητα. Η ζήτηση είναι τόσο υψηλή, που οι ιδιοκτήτες έχουν επιστρατεύσει και επιπλωμένα δώματα με ενοίκιο από 270 έως 400 ευρώ.
Αντίστοιχα, σε Εξάρχεια – Νεάπολη – Μουσείο διαχειριστές και ιδιοκτήτες δια­θέτουν προς τουριστική ενοικίαση 779 καταλύματα, ενώ η εύρεση κατοικίας στο Κολωνάκι αποτελεί όχι μόνο ιδιαίτερα ακρι­βή αλλά και εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.
Στη συγκεκριμένη συνοικία το μηνιαίο μίσθωμα διαμορφώνεται σε περίπου 600 ευρώ. Ένα δυάρι ενοικιάζεται από 550 έως 700 ευρώ, ενώ εάν είναι επιπλωμένο το ενοίκιο διαμορφώνεται στα 500 ευρώ.
Στο Μετς, την «ψυχή» του Airbnb, όπως εξηγεί ο Θέμης Μπάκας, τα διαθέσιμα ακίνητα παραμένουν πανάκριβα λόγω βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το ενοίκιο για μια επιπλωμένη γκαρσονιέρα και ένα δυάρι διαμορφώνεται σε 300-550 ευρώ και 600 ευρώ, αντίστοιχα.
Στον Νέο Κόσμο, σε σχέση με πέρυσι, τα ενοίκια παραμένουν σταθερά, τα οποία ανέρχονται για γκαρσονιέρα και δυάρι σε 220-320 ευρώ και 300-400 ευρώ, αντίστοιχα.
Στην Καλλιθέα, που επιλέγουν φοιτητές του Παντείου Πανεπιστημίου και ιδιωτικών σχολών στο Μοσχάτο, αναμένεται, σύμφωνα με την E-Real Estates, να επαναληφθεί και φέτος το φαινόμενο συγκατοίκησης, ενώ ζήτηση θα έχουν και παλαιά ακίνητα που για χρόνια παρέμεναν στα αζήτητα.

Οι τιμές παραμένουν σταθερές για γκαρσονιέρες και δώματα, αλλά εμφανίζουν αύξηση κατά 28% για τα δυάρια, όπου η κατώτατη ζητούμενη τιμή διαμορφώνεται σε 320 ευρώ, από 250 ευρώ πέρυσι.

Θεσσαλονίκη
Το τελευταίο έτος παρατηρούμε μια άτυπη εσωτερική μετακίνηση των ιδιοκτητών από τα βόρεια προάστια (Πανόραμα, Ωραιόκαστρο κλπ.) στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και στην παραλία.
Και αυτό επειδή στις συνοικίες αυτές υπάρχουν σπίτια 200-300 τ.μ. που συνο­δεύονται με μεγάλο κόστος συντήρησης και φυσικά κόστος μετακίνησης.
Έτσι επιλέγουν την ενοικίαση αυτών των σπιτιών, ενώ στο κέντρο της πόλης το φαινόμενο Airbnb αποτελεί μόνιμη επωδό. Αυτή είναι η αιτία που τα διαθέ­σιμα προς ενοικίαση σπίτια στη Θεσσα­λονίκη έχουν υποχωρήσει σημαντικά σε σχέση με πέρυσι.
Οι Σαράντα Εκκλησιές, η Αγίας Σοφίας, η Αριστοτέλους, η Καμάρα και η Προξένου Κορομηλά ανήκουν στις περιοχές οι οποί­ες προσελκύουν το ενδιαφέρον των φοιτητών, όπου, βέβαια, τα διαθέσιμα ακίνη­τα που πληρούν τις προδιαγραφές είναι λιγοστά.
Η Τριανδρία και η Άνω Πόλη αποτε­λούν τις συνοικίες που επιλέγουν οι φοιτητές οι οποίοι δεν κατάφεραν να βρουν σπίτι σε μία από τις προαναφερθείσες περιοχές.
Στην Άνω και την Κάτω Τούμπα, που αποτελούν την ανατολική πλευρά της πό­λης, η ζήτηση είναι υψηλή, ενώ η μείωση των διαθέσιμων προς μίσθωση ακινήτων κυμαίνεται στο 20%.
Τα ενοίκια παραμένουν σταθερά σε σχέ­ση με το 2018. Μικρή αύξηση της τάξης του 5% παρατηρείται στις κατώτατες τιμές και ως επί το πλείστον για γκαρσονιέρες.
Πάτρα – Τρίπολη
Με δεδομένη τη μείωση του αριθμού των εισακτέων, ο αριθμός των φοιτητών που θα εγκατασταθεί φέτος στις πρωτεύουσες των Νομών Αχαΐας και Αρκαδίας θα είναι μικρότερος και συνεπώς η προσφορά σπιτιών θα είναι μεγαλύτερη.
Στην Πάτρα κατά το παρελθόν είχαν πραγματοποιηθεί σημαντικές επενδύσεις σε φοιτητική κατοικία κοντά στα ακαδη­μαϊκά ιδρύματα, θα λέγαμε ότι οι πρωτο­ετείς φοιτητές επιλέγουν σπίτια με γειτνί­αση με τις σχολές, αλλά όχι στο κέντρο των Πατρών. Παρατηρείται όμως το φαινόμε­νο οι δευτεροετείς φοιτητές να μετακομίζουν στο κέντρο της πόλης. Εν γένει τα ενοίκια των φοιτητικών κατοικιών παρουσιάζουν μια μείωση ακόμη και 20% σχεδόν σε όλες τις φοιτητικές περιοχές.
Ρόδος
Ιδιαίτερα δύσκολη αναμένεται η αναζή­τηση στέγης για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς στο Νησί των Ιπποτών οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι κυρίαρχες τουλάχιστον κατά την τελευταία τριετία. Φέτος, κατά τον κ. Μπάκα, τα διαθέσιμα για συμβατική ενοικίαση σπίτια έχουν μειωθεί κατά 50%, ενώ οι τιμές αυξάνονται σε ποσοστό ακόμη και 50% συγκριτικά με πέρυσι. Ενδεικτικά, για μια γκαρσονιέρα το μηνιαίο μίσθωμα ξεκινά από 310 ευρώ και αγγίζει ακόμη και τα 380 ευρώ.
Κομοτηνή
Η μεγαλύτερη ζήτηση επικεντρώνεται γύ­ρω από την κεντρική πλατεία και σε απόσταση έως 300-400 μέτρα. Την τελευταία πενταετία στην Κομοτηνή έχουν προστεθεί στα προς ενοικίαση ακίνητα 30 διαμε­ρίσματα, ενώ δεν παρατηρείται σημαντική μεταβολή στη διαθεσιμότητα των προς ενοικίαση ακινήτων σε σχέση με το 2018. Εξάλλου, οι τιμές παραμένουν σταθερές, με μικρές μειώσεις στην ανώτερη τιμή στα δυάρια σε σχέση με πέρυσι.
Ναύπακτος
Η ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού έχει απορ­ροφήσει τμήμα της προσφοράς σπιτιών από εργαζομένους που απασχολούνται από την εταιρεία διαχείρισης και συντήρησης του αυτοκινητοδρόμου. Η μίσθωση μέσω Airbnb, κυρίως κατά την τουριστική περίοδο, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τη Ναύπακτο. Τους υπόλοιπους μήνες διατίθενται σε φοι­τητές τα ακίνητα με τις τιμές να παραμένουν στα ίδια επίπεδα με το 2018.
Κρήτη
Στον περιζήτητο τουριστικό προορισμό των Χανίων, οι φοιτητές θα δυσκολευτούν να βρουν σπίτι. Η Νέα Χώρα και η Παλαιά Πόλη συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη ζήτηση, με τις τιμές, λόγω βραχυχρόνιας μίσθωσης, να έχουν αυξηθεί, σε σχέση με το 2017, ακόμη και 100%. Το μηνιαίο μίσθωμα για ισόγειο διαμέρισμα διαμορφώνεται σε 300-350 ευρώ για ενοικίαση διάρκειας 10 μηνών, ενώ ένα δυάρι ενοικι­άζεται από 420 έως 450 ευρώ. Στο Ρέθυμνο η προσφορά είναι μικρή και αντιστρόφως ανάλογη στο κέντρο της πόλης και στην ευρύτερη περιοχή του Γάλλου, όπου βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Ως αποτέλεσμα, μία από τις πρακτικές που υιοθετούν οι φοιτητές αφορά τη συγκατοίκηση, ακόμη και περισσότερων των δύο ατόμων, σε μεγαλύτερα σπίτια.
Με άλλα λόγια ο «πονοκέφαλος» σχετίζεται με την έλλειψη προσφοράς και όχι με το ύφος των ενοικίων, που ανέρχεται σε 190-350 ευρώ, από 180 έως 310 ευρώ το 2018.
Στα δυάρια το ενοίκιο κυμαίνεται από 350 έως 450 ευρώ, με το αντίστοιχο εύρος να είναι 260-350 ευρώ για το 2018.
Εύλογα, όπως εξηγεί ο κύριος Μπάκας, όσο πιο μακριά είναι το ακίνητο από την Πανεπιστημιούπολη και το κέντρο τόσο το ενοίκιο μειώνεται, αλλά σε αυτήν την περίπτωση ανακύπτει το ζήτημα της μετακίνησης από και προς το πανεπιστήμιο.
Στο Ηράκλειο τα ενοίκια αυξάνονται ακόμη και κατά 35% και ξεκινούν από 380 και 400 ευρώ για γκαρσονιέρα και δυάρι, αντίστοιχα, όταν το 2018 οι αντίστοιχες μισθωτικές αξίες ήταν 200-280 ευρώ και 300-320 ευρώ.
Ο Κάτω Πόρος, η Αλικαρνασσός, τα Καμίνια και η Λεωφόρος 62 Μαρτύρων είναι περιοχές που απέχουν από το κέντρο, αλλά διαθέτουν καλή συγκοινωνιακή πρό­σβαση, αποτελώντας προσιτές επιλογές. «Τη φετινή χρονιά θα δούμε και στο Ρέθυ­μνο να κερδίζει έδαφος η συγκατοίκηση» σημειώνει ο κ. Μπάκας.
Εκτόξευση των μισθωμάτων στο Αιγάλεω
Αύξηση ενοικίων και ταυτόχρονη μίσθωση σε ποσοστό της τάξης του 15% στα διαθέσιμα προς ενοικίαση ακίνητα καταγράφεται σύμφωνα με την E-Real Estates. Ετσι το μηνιαίο μίσθωμα για γκαρσονιέρα από 150 έως 220 ευρώ το 2018, φέτος έχει εκτοξευθεί σε 240-300 ευρώ. Αύξηση εμφανίζει το μηνιαίο μίσθωμα και στα δυάρια, με τις τιμές, από 200 έως 280 ευρώ το 2018, να έχουν ενισχυθεί σε 250-400 ευρώ. Η γειτνίαση με το μετρό και τους χώρους αναψυχής που έχουν κάνει την εμφάνιση τους τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με τη στροφή ολοένα και περισσότερων ιδιοκτητών στη βραχυπρόθεσμη μίσθωση έχουν μειώσει την προσφορά. Σε όλα αυτά κοινός παρονομαστής είναι η ζήτηση από φοιτητές των ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά και της Γεωπονικής Σχολής Αθηνών.


 Ipaidia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου