Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

23 Αυγούστου 2019

Η Ελλάδα αρνήθηκε την πρόταση των ΗΠΑ να συμμετάσχει στη ναυτική Task Force που θα επιτηρεί το Ιράν στον Κόλπο


Η Ελλάδα αρνήθηκε την πρόταση των ΗΠΑ να συμμετάσχει στη ναυτική Task Force που θα επιτηρεί το Ιράν στον Κόλπο

H κυβέρνηση αρνήθηκε να στείλει πλοία στον Κόλπο καθώς επικαλέστηκε την κρίσιμη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, την αδυναμία να υποστηρίξει πλοία σε τέτοια απόσταση και την ανάγκη να έχει το σύνολο των δυνάμεων της σε παράταξη.

Οπως αναφέρει το pronews.gr  ασφαλείς κυβερνητικές πηγές αναφέρουν  στο pronews.gr: «Στηρίζουμε την διεθνή νομιμότητα και στηρίζουμε ενεργά της κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν. Ομως η χώρα αντιμετωπίζει πραγματικό και άμεσο πρόβλημα ασφάλειας και χρειάζεται όλες της τις δυνάμεις για να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα».

Υπενθυμίζουμε ότι οι Αμερικανοί ζήτησαν την στρατιωτική εμπλοκή της Ελλάδας κατά του Ιράν με την συμμετοχή της σε πολυεθνική ναυτική δύναμη για την επιτήρηση του Περσικού Κόλπου, με σκοπό την προστασία της ναυσιπλοΐας.
Το αίτημα έγινε μέσω επίσημου διαύλου από την Ουάσιγκτον.
Oι πιο μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία έχουν αρνηθεί τη συμμετοχή τους σε μια ναυτική δύναμη υπό αμερικανική ηγεσία ενώ ιδιαίτερα η Γαλλία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να απεμπολήσει το προνόμιο των απευθείας επαφών με την Τεχεράνη διότι πολύ απλά πριν οι Αμερικανοί ακυρώσουν την συμφωνία με το Ιράν το Παρίσι είχε κλείσει συμφωνίες πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ με τους Ιρανούς που σκοπεύει με όποιο μέσο να τις προχωρήσει.

Η γενικότερη αρνητική αντίδραση των μεγάλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πλην Βρετανίας, έδωσε και στην Ελλάδα το «πάτημα» για να αποφύγει μια τέτοια κίνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αμερικανικό αίτημα αφορούσε τη συνδρομή είτε με μεγάλη ναυτική μονάδα –στην περίπτωση της Ελλάδας πρόκειται για φρεγάτα– είτε με εναέριο μέσο παρακολούθησης και παροχής πληροφοριών (Intelligence, Surveillance, Reconnaisance).

Ως προς τα εναέρια μέσα, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει, επί του πρακτέου, επαρκή μέσα για την κάλυψη των δικών της αναγκών, ώστε να μπορέσει να παρέχει και για τις ανάγκες τρίτων (μοίρα ΑΣΕΠΕ ή P-3 ενδιάμεσης λύσης).
Ως προς τα ναυτικά μέσα, έπειτα από σειρά συσκέψεων στα δύο συναρμόδια υπουργεία (Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών), αποφασίστηκε να δοθεί μια απάντηση βασισμένη στα υφιστάμενα επιχειρησιακά δεδομένα.
Στην παρούσα φάση, το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) δεν μπορεί να διαθέσει καμία φρεγάτα για λόγους οι οποίοι συνδέονται με την κατάσταση επιφυλακής που βρίσκεται η Ελλάδα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτή την περίοδο η Ελλάδα βρίσκεται υπό καθεστώς πίεσης από τις τουρκικές παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ την στιγμή που η Άγκυρα απειλεί και την ελληνική ΑΟΖ με... γεώτρηση στο Καστελόρζιο μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, ή τουλάχιστον έτσι «μπλοφάρει» για να θέσει την Αθήνα υπό κατάσταση «λιποθυμίας» ώστε να συρθεί σε διαπραγματεύσεις από τις οποίες αποκλείεται να μην κερδίσει.
Επιπλέον, η Αθήνα συμμετέχει σε όλες τις συμμαχικές ναυτικές εκπαιδεύσεις, με την παροχή μέσων, όπως έγινε πριν ημέρες, με τη συμμετοχή της φρεγάτας «ΑΙΓΑΙΟΝ» στην πολυεθνική άσκηση εκκένωσης του Ισραήλ από θαλάσσης, σε σενάριο μεγάλου σεισμού.

Το αίτημα για παροχή συνδρομής σε πολυεθνική ναυτική δύναμη, αποτελεί πρωτοβουλία των ΗΠΑ σε διμερές επίπεδο, καθώς, τουλάχιστον ώς αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κάποια απόφαση του ΟΗΕ ή άλλου διεθνούς οργανισμού για δράση που θα στρέφεται κατά του Ιράν ή των Φρουρών της Επανάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου