Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

07 Σεπτεμβρίου 2019

ΔΕΘ 2019: Eνταση, χημικά και προληπτικές προσαγωγές στις πορείες διαμαρτυρίας (video)


ΔΕΘ 2019: Μικροένταση, χημικά και προληπτικές προσαγωγές στις πορείες διαμαρτυρίας

Συλλαλητήρια των συνδικάτων, με συγκεντρώσεις και πορείες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και με αιτήματα για εργασία με δίκαιους όρους αμοιβής, καλύτερες συνθήκες δουλειάς, καλύτερες συντάξεις, εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα, πραγματοποιήθηκαν με αφορμή τη διεξαγωγής της 84ης Διεθνούς Έκθεσης στη Θεσσαλονίκη, πριν την ομιλία Μητσοτάκη στο Βελλίδειο.
Στον δρόμο βγήκαν και οι φοιτητικές παρατάξεις αλλά και οι αντιεξουσιαστές ενώ δεν έλειψε και η συγκέντρωση κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Τα μέτρα ήταν δρακόντεια με τη συμμετοχή 3.500 αστυνομικών. Στη Θεσσαλονίκη «ταξίδεψαν» και αύρες από την Αθήνα για παν… ενδεχόμενο.

Με Κασιδιάρη και προληπτικές προσαγωγές το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

Μέλη της Χρυσής Αυγής αλλά και εθνικιστικών οργανώσεων συγκεντρώθηκαν στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη για να διαμαρτυρηθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Μεταξύ αυτών και ο πρώην βουλευτής του κόμματος Ηλίας Κασιδιάρης, μέλη του Ιερού Λόχου με ελληνικές σημαίες, σημαίες με τον Ήλιο της Βεργίνας και πανό που ζητούσαν να ακυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών.
Οι διαμαρτυρόμενοι έστησαν μικροφωνική και με ομιλίες έκαναν λόγο για «εσχάτη προδοσία».
Νωρίτερα η αστυνομία είχε προχωρήσει σε 33 προληπτικές προσαγωγές ατόμων που κατευθύνονταν στη συγκέντρωση για το Μακεδονικό.

Μικροένταση και χημικά στη νότια πύλη της ΔΕΘ

Λίγο αργότερα και ενώ οι πορείες ήταν σε εξέλιξη σημειώθηκε μικρής έκτασης ένταση όταν μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς προσέγγισαν τη νότια πύλη της ΔΕΘ.
Κάποιοι από τους διαδηλωτές προσπάθησαν να απομακρύνουν τα κιγκλιδώματα που τοποθετήθηκαν στο σημείο και οι δυνάμεις των ΜΑΤ απάντησαν με περιορισμένη χρήση χημικών αναγκάζοντας τα άτομα να υποχωρήσουν.

Οι συγκεντρώσεις των συνδικάτων

Η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε στο άγαλμα του Βενιζέλου, παρουσία της συνδικαλιστικής ηγεσίας τους, με τη συμμετοχή σωματείων από διάφορους κλάδους και χώρους δουλειάς, συνταξιούχους, ανέργους, κ.α.
Ξεχωριστή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αριστοτέλους, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, βουλευτών του ΚΚΕ, συνδικαλιστών, κ.α.
Προσυγκέντρωση οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, συλλογικοτήτων, κινήσεων πραγματοποιήθηκε στην Καμάρα και κινήθηκε προς το κέντρο, αλλά ακινητοποιήθηκε στο ύψος της Αγίας Σοφίας, στο ύψος της αστυνομικής δύναμης παραταχθεί που επί της Εγνατίας οδού. Στο ύψος της ΧΑΝΘ σταμάτησε για λίγο η πορεία του ΠΑΜΕ και συνέχισε λίγο αργότερα, περνώντας από το μπλόκο της αστυνομίας.

Δηλώσεις συνδικαλιστικών ηγεσιών ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ

«Μετά τις εθνικές εκλογές έχουμε μια νέα κυβέρνηση στη χώρα. Προφανώς, δεν μπορούμε να βγάλουμε γρήγορα και άμεσα συμπεράσματα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Παναγόπουλος, στην κεντρική συγκέντρωση της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ στο άγαλμα του Βενιζέλου, και συνέχισε:
«Εκτιμήσαμε, ότι πρέπει να διαδηλώσουμε και να αναδείξουμε τα προβλήματα μας, όπως τόσα χρόνια τα παρουσιάσαμε και αντιτεθήκαμε στις εφαρμοζόμενες πολιτικές της λιτότητας και των μνημονίων. Αυτή την πολιτική δεν μπορούμε να ανεχτούμε να συνεχιστεί και στο μέτρο που έχουμε τέτοια βήματα, πάλι οι αντιδράσεις μας θα είναι όπως και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Θέλω όμως να είμαι σαφής. Εμείς όπως δεν κρίναμε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για το τι ήταν ή τι έλεγαν το ίδιο θα κάνουμε και με την παρούσα κυβέρνηση. Και η κρίση μας αν χρειαστεί θα είναι αυστηρή και οι κινητοποιήσεις μας επίσης».
Ο κ. Παναγόπουλος άφησε αιχμές και για το ΠΑΜΕ, αναφερόμενος σε «εσωτερικές αδυναμίες» του συνδικαλιστικού κινήματος και πρόσθεσε:
«Θα αγωνιστούμε με όλους τους συναδέλφους, με τη συντριπτική πλειοψηφία των συνδικάτων, που βρίσκονται από την μεριά της δημοκρατίας, των αγώνων, της υπευθυνότητας και της σοβαρότητας. Με αυτές τις δυνάμεις θα αγωνιστούμε για να αποκαταστήσουμε και το δίκιο και τη δημοκρατία στα συνδικάτα και να προωθήσουμε τα ζητήματα των εργαζομένων».
Στα «αυξημένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δημοσιοϋπαλληλικός χώρος» αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γιάννης Πάιδας και πρόσθεσε: «Ζητάμε από τη νέα κυβέρνηση την επανανομοθέτηση του 13ου και 14ου μισθού, είναι δύο μισθοί που περικόπηκαν σε μια μέρα με αποτέλεσμα οι δημόσιοι υπάλληλοι να χάσουν το ένα έβδομο του εισοδήματος τους».
Ο κ. Πάιδας ζήτησε κατάργηση του «ανθρωποκτόνου» νόμου Κατρούγκαλου, μέτρα για την αντιμετώπιση της «υποστελέχωσης» του δημοσίου με «άμεσες προσλήψεις», ειδικά στο χώρο της παιδείας και της υγείας και την διατήρηση των βαρέων και των ανθυγιεινών.
«Δέκα χρόνια μέσα στην κρίση και στα μνημόνια, επτά διαφορετικοί πρωθυπουργοί, άλλες τόσες κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων και τα πράγματα για τους εργαζόμενους πάνε από το κακό στο χειρότερο» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης και συνέχισε : «Καλούμε το πολιτικό σύστημα να σοβαρευτεί, να συνεννοηθεί, ώστε να επανέλθουν άμεσα οι συλλογικές διαπραγματεύσεις ο κατώτατος μισθός στα 751 προκειμένου να βελτιωθεί το εισόδημα».
Στην κεντρική ομιλία το μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ Χάρης Κυπριανίδης αναφέρθηκε στα προβλήματα των εργαζομένων, στην ανεργία, την υποαπασχόληση, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι σε μεγάλες, ή και τοπικές επιχειρήσεις, κ.α.

Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ

Σε μαζικό, ενωτικό, «ταξικό» αγώνα «για σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, ζωή με δικαιώματα» κάλεσε τους εργαζόμενους το ΠΑΜΕ, στη συγκέντρωση του με αφορμή τη ΔΕΘ στην πλατεία Αριστοτέλους, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.
Στην κεντρική ομιλία, ο επικεφαλής της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ Γιώργος Πέρρος αναφέρθηκε στα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων, στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε χώρους δουλειάς.

«Η κανονικότητα, η «δίκαιη ανάπτυξη», ή «ανάπτυξη για όλους», έχει ως προϋπόθεση την διαρκή πρέσα στα εργατικά δικαιώματα και στις ανάγκες του εργαζόμενου λαού» είπε ο κ. Πέρρος και κάλεσε τους εργαζόμενους «να πάρουν αυτήν υπόθεση στα χέρια τους». Ιδιαίτερα, εστίασε την κριτική σε επικείμενες ρυθμίσεις για το συνδικαλιστικό κίνημα, μεταξύ αυτών, τη θέσπιση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και του ηλεκτρονικού μητρώου και πρόσθεσε:
«Να μην επιτρέψουμε να παραδοθούν στην εργοδοσία και την κυβέρνηση, τα στοιχεία των εργαζομένων που αποφασίζουν, που ψηφίζουν, που παλεύουν για τα δικαιώματα, για τη ζωή τους. Απευθύνουμε παντού, σε κάθε σωματείο, σε κάθε συνδικαλιστική οργάνωση κάλεσμα για να πάρει αποφάσεις και πρωτοβουλίες να υπερασπιστούν οι εργαζόμενοι τη συλλογική τους κατάκτηση, τις ζωντανές διαδικασίες στους χώρους δουλειάς».
«Δίνουμε το μήνυμα προς την κυβέρνηση, την εργοδοσία, ότι δε θα παραδοθούμε, θα δυναμώσουμε την αλληλεγγύη ανάμεσά μας… Αυτή η επίθεση επιβεβαιώνει ακόμα ότι στο πρόσωπο της κυβέρνησης της ΝΔ, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ βρήκε τον καλύτερο υπερασπιστή της» είπε ο κ. Πέρρος και πρόσθεσε: «Η κυβερνητική παρέμβαση αποτελεί στην ουσία, μορφή καταστολής του εργατικού-συνδικαλιστικού κινήματος. Για εμάς είναι μάχη για την ύπαρξη των .συνδικάτων».
Στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ παραβρέθηκαν, επίσης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης, Χρήστος Κατσιώτης και Γιάννης Δελής, ενώ χαιρέτισαν εκπρόσωποι σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, από το χώρο των εμφιαλωμένων ποτών, της ενέργειας και του αγροτικού κόσμου.
Στην πορεία που ακολούθησε πραγματοποιήθηκαν δρώμενα με πολιτικό μήνυμα από συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ μέσα στα μπλοκ των εργαζομένων στη δημόσια υγεία και στη δημόσια εκπαίδευση.







 Newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου