Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

05 Δεκεμβρίου 2019

Γιατί ήταν λάθος η συνάντηση στο Λονδίνο του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στον παρόντα χρόνο

Δημοσίευση 5/12/2019 12:30

Γράφει ο Μανώλης Μάνου

 Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που πραγματοποιήθηκε χθές αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Γουότφορντ, 25 μίλια έξω από το Λονδίνο είναι ένα λάθος, το οποίο δεν έπρεπε να γίνει.

Η συνάντηση αυτή έγινε όπως είναι γνωστό με αίτημα του Τούρκου προέδρου, και έπρεπε να είχε απορριφθεί στη παρούσα φάση κατά την οποία η τούρκικη κυβέρνηση έχει κορυφώσει την επιθετικότητα της, και έχει δημιουργήσει το θέμα με την δεύτερη "ανύπαρκτη" κυβέρνηση της Λιβύης.

 Η αποδοχή και η πραγματοποίηση της συνάντησης τονίζω στον παρόντα χρόνο, και μάλιστα χωρίς προετοιμασία μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί ως υποτακτική συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης προς την τούρκικη κυβέρνηση.

Υπάρχει η φήμη ο,τι για την συνάντηση Ερντογάν Μητσοτάκη στο Λονδίνο μεσολάβησε παρασκηνιακά, η Αμερικάνικη πλευρά, για την αποδοχή της συνάντησης από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, είναι γνωστό πριν την συνάντηση αυτή προηγήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντ.Τράμπ, συνάντηση που  έγινε αιτία να καθυστερήσει (κατά είκοσι λεπτά) στο ραντεβού του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για την οποία ζήτησε συγγνώμη και απολογήθηκενα σημειωθεί ένα ακόμη λάθος διότι η απόλυτη ευγένεια δεν είναι πάντα απαραίτητη και σωστή κίνηση στην διπλωματία,  ευτυχώς, ωστόσο,  οι κίνηση του σώματος του Έλληνα πρωθυπουργού κατά την πρώτη χειραψία ήταν η ενδεδειγμένη για τέτοιες συναντήσεις όπως βλέπουμε και στην εικόνα.

Για μία ακόμη φορά η τουρκική κυβέρνηση κατάφερε να βάλει στο τραπέζι των συνομιλιών την "πέμπτη ταχύτητα"   των εξωφρενικών διεκδικήσεων της απέναντι στην Ελλάδα και από την στιγμή που η Αθήνα δεν είχε τίποτα να απαιτήσει ο κερδισμένος είναι ο Ρ.Τ.Ερντογάν καθώς κατάφερε το «παράλογο» να το μετατρέψει σε θέμα συζήτησης, διαπραγμάτευσης και διεκδίκησης.

Κάποιοι  δηλώνουν  από την κυβερνητική πλευρά ο,τι η « η συζήτηση είναι πάντοτε καλή» καλή σε τι;; τι είχε να συζητήσει η Ελλάδα αναρωτιέμαι από την στιγμή που καθόμαστε και  συζητάμε για το αν είναι νόμιμη ή όχι μια παράλογη,  παράνομη, και "ληστρική" συμφωνία για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης ελληνικού θαλάσσιου χώρου,  που αγνοεί την Ελλάδα και διαγράφει την επήρεια ολόκληρης της Κρήτης.

 Κερδισμένος με την συνάντηση του Λονδίνου είναι μόνο ο Ρ.Τ.Ερντογάν , διότι δεχθήκαμε προς συζήτηση την παράλογη απαίτηση του προς συζήτηση και άρα του δώσαμε ένα σημαντικό βαθμό νομιμοποίησης.
Ο ίδιος αρνήθηκε να συζητήσει ακόμα και την προοπτική ότι η συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας δεν είναι νόμιμη. Ξεκίνησε αδιάλλακτα λέγοντας «η ΑΟΖ σας μας ανήκει» και  παρά την άρνηση του Ερντογάν η κυβέρνηση συνέχισε από εκείνο το σημείο την κουβέντα!

Πέρα από την νομιμοποίηση του παραλογισμού της Τουρκίας επιπλέον δώσαμε λαβή στη διεθνή κοινότητα, να δικαιολογεί τώρα πλέον την αδιάφορη στάση της, των ίσων αποστάσεως, και να μας απαντά με περισσότερη "άνεση" στην προσπάθεια " διεθνοποίησης" του θέματος << Γιατί διαμαρτύρεστε;  αφού έχετε διάλογο το πρόβλημα είναι δυμερές βρείτε τα μεταξυ σας.
 Κι αυτή ήταν μια ακόμη επιδίωξη του Ρ.Τ.Ερντογάν της συνάντησης της Τρίτης 4/12/2019 με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο.
 









fyllokaiftero@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου