Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

26 Δεκεμβρίου 2019

Για «κατάπαυση πυρός» στη Λιβύη που ευνοεί την φιλοτουρκική κυβέρνηση Σαράτζ μιλούν Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία




Για «κατάπαυση πυρός» στη Λιβύη που ευνοεί την φιλοτουρκική κυβέρνηση Σαράτζ μιλούν Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία


Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας  Corriere della Sera, υπάρχουν σκέψεις από Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία για την επιβολή «no fly zone» πάνω από τη Λιβύη.

«Μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που θα επιβάλει η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία, με πιθανή βρετανική υποστήριξη, θα προσπαθήσει να σιωπήσει τα όπλα και να υπαγορεύσει την πορεία του πολιτικού διαλόγου στη Λιβύη»; αναφέρει η εφημερίδα 

Νωρίτερα, ο Ιταλός ΥΠΑΜ Λορέντζο Γκερίνι είχε δηλώσει, πως η Ιταλία είναι υπέρ της «επιβολής κατάπαυσης πυρός» στη Λιβύη. 

«Η στρατιωτική επιλογή στη Λιβύη έχει δείξει ότι αντί να επιλύει προβλήματα τα έχει επιδεινώσει. Υπάρχει ανάγκη για μια ισχυρή ευρωπαϊκή διπλωματική πρωτοβουλία η οποία, για να είναι αποτελεσματική, μπορεί να περάσει μόνο μέσα από την επιβολή μιας κατάπαυσης του πυρός» είπε ο Γκερίνι 
«Ο Γκερίνι δεν ανέφερε ρητώς την πρωτοβουλία για την ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Αυτά είναι θέματα που πρέπει ακόμη να συζητηθούν από την ιταλική κυβέρνηση και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, αλλά είναι κάτι που συζητάει εδώ και καιρό στο Ευρωπαϊκό Γενικό Επιτελείο». προσθέτει η εφημερίδα
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Luigi Di Maio στις αρχές Ιανουαρίου θα διοργανώσει μια αποστολή ευρωπαϊκής κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη, η οποία θα αποτελείται από τον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Joseph Borrel μαζί με άλλους Ευρωπαίους υπουργούς.
Μια τέτοια κίνηση θα είναι «βούτυρο στο ψωμί» της Άγκυρας, αφού το σταμάτημα των στρατιωτικών επιχειρήσεων αυτή τη στιγμή θα εξασφαλίσει την επιβίωση της κυβέρνησης Σαράτζ, η οποία πιέζεται από την προέλαση του Χαφτάρ. Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για μία κοινή κυβέρνηση με την οποία ο σχεδιασμός της τουρκολιβυκής ΑΟΖ θα παραμείνει όπως ακριβώς είναι. 

Άλλωστε δεν είναι σίγουρο πως τα τουρκικά στρατεύματα θα προλάβουν να «σώσουν» την κυβέρνηση Σαράτζ. Ο Ερντογάν δήλωσε νωρίτερα πως το νομοσχέδιο για την αποστολή στρατευμάτων θα ψηφιστεί στο Κοινοβούλιο στις 8 και 9 Ιανουαρίου. Εντωμεταξύ οι δυνάμεις του Χαφτάρ βρίσκονται στα περίχωρα της Τρίπολης λίγα (10 έως 5) χιλιόμετρα από το κέντρο της, με τις αεροπορικές του δυνάμεις να βομβαρδίζουν συνεχώς του ισλαμιστές.
Οι Ευρωπαίοι φοβούνται τόσο τις μεταναστευτικές ροές από μία ενδεχόμενη κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Λιβύη όσο και τις σχέσεις του Χαλίφα Χαφτάρ με τη Ρωσία.

Βέβαια και η Ρωσία έχει δηλώσει επανηλλειμένως πως ενθαρρύνει τις συνομιλίες για ειρηνική επίλυση της διαφοράς. Μάλιστα εχθές το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών ανακοίνωσε πως «Συμφωνήθηκε με την τουρκική αντιπροσωπεία να συνεχιστεί  ο συντονισμός των δύο πλευρών για τη λιβυκή υπόθεση ​καθώς και οι προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών ώστε να βοηθήσουν να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Λιβύη».



pronews.gr


Biokott- Bioflorina


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου