Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

17 Ιανουαρίου 2020

BINTEO-Χάφταρ: Βλέπει Δένδια και Μητσοτάκη! Το παρασκήνιο της αιφνιδιαστικής επίσκεψης


Χάφταρ: Βλέπει Δένδια και Μητσοτάκη! Το παρασκήνιο της αιφνιδιαστικής επίσκεψης
Φωτογραφία InTime News
Με τα αυτοκίνητα να ανεβαίνουν ανάποδα τη Βασιλέως Γεωργίου και τη Βασιλίσσης Σοφίας, ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ έφτασε μέσα σε λιγότερο από… ένα λεπτό, από το ξενοδοχείο του στο Σύνταγμα, το υπουργείο Εξωτερικών.

Εκεί τον περίμενε και τον υποδέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Οι δυο άνδρες έχουν συναντηθεί σε διάστημα λίγων εβδομάδων, τουλάχιστον τρεις φορές. Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πριν από τα Χριστούγεννα είχε βρεθεί στη Βεγγάζη, ενώ ήταν εκείνος που τον υποδέχτηκε χθες το βράδυ στην Αθήνα.
Μετά το τέλος της συνάντησης με τον υπουργό Εξωτερικών, ο Χαλίφα Χάφταρ θα… περάσει το δρόμο απέναντι και θα βρεθεί στη Βουλή για το τετ α τετ του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η συνάντησή τους δεν θα γίνει στο Μαξίμου καθώς ο Λίβυος στρατάρχης δεν είναι ηγέτης κράτους.

Ρελάνς με Χάφταρ

Η αιφνιδιαστική άφιξη του Χαλίφα Χάφταρ στην Ελλάδα, το βράδυ της Πέμπτης, λίγα λεπτά αφού (εμμέσως) το είχε… ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον Alpha, αποτελεί μια διπλωματική ρελάνς της Αθήνας στην άρνηση της Γερμανίας να την καλέσει στη διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο, την Κυριακή 19 Ιανουαρίου.

Η Αθήνα “δηλώνει” με δυο τρόπους την ενόχλησή της για την απουσία της από το Βερολίνο. Πρώτον, με την απειλή βέτο σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή απόφαση για τη Λιβύη, πριν καταδικαστεί ως παράνομο το μνημόνιό της με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες και δεύτερον, με τη στήριξη στον στρατάρχη Χάφταρ.
Βασικός στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να εξασφαλίσει πως ο στρατάρχης Χάφταρ, εφόσον οι δυνάμεις που ελέγχει επικρατήσουν είτε στο στρατιωτικό είτε στο διπλωματικό πεδίο, θα συναινέσει ρητώς και κατηγορηματικώς στην κατάργηση του μνημονίου της κυβέρνησης της Τρίπολης με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες.

Πρακτικά, μόνον κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί η ελληνική πλευρά να ελπίζει βάσιμα στην «απενεργοποίηση» της συμφωνίας Λιβύης-Τουρκίας, ούτως ώστε να σταματήσουν τα παιχνίδια της Άγκυρας στο Αιγαίο. Διότι η Τουρκία συνεχίζει να επικαλείται a la carte την άκυρη αυτή συμφωνία προκειμένου να προσδώσει μανδύα νομιμότητας, τάχα, στις παραβατικές της συμπεριφορές, Όπως π.χ. με την αποστολή ερευνητικού σκάφους στην περιοχή που καλύπτεται από τη δήθεν συμφωνία με τη Λιβύη και η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το Καστελόριζο.
ατ’ αυτόν τον τρόπο επιχειρεί λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης να εγκλωβίσει την Τουρκία και να πετύχει την οριστική ακύρωση της συμφωνίας με τη Λιβύη. Γι’ αυτό και θα συνδέσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο την καταδίκη της συμφωνίας με τις αποφάσεις για πολιτική λύση στη Λιβύη. “Η Ελλάδα, σε επίπεδο Συμβουλίου Κορυφής, δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί καμία πολιτική λύση για τη Λιβύη, η οποία να μην έχει ως προϋπόθεση την ακύρωση αυτών των “μνημονίων”. Θα βάλουμε βέτο πριν φτάσει η υπόθεση στο Συμβούλιο Κορυφής. Θα βάλουμε βέτο στο επίπεδο των ΥΠΕΞ”, είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.

Η απάντηση για την “ελληνική απομόνωση”

Στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, η πρόσκληση Χάφταρ και η έλευσή του στην Αθήνα ισοδυναμούν με την έμπρακτη απάντηση της κυβέρνησης στην κριτική που της ασκήθηκε από την αντιπολίτευση για «ελληνική απομόνωση» με αφορμή τη μη πρόσκληση της Ελλάδας στη διάσκεψη του Βερολίνου. Για το ζήτημα μίλησε και ο πρωθυπουργός στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον Alpha, καταλογίζοντας γι’ ακόμη μια φορά ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία είχε κρίνει πως πρέπει να παραμείνει εκτός του κύκλου των ενδιαφερομένων και των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Λιβύη.

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση θ’ αντιδράσει στην απόφαση για τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη «Διαδικασία του Βερολίνου».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα επικοινωνήσει σήμερα τηλεφωνικά με την Άγκελα Μέρκελ για να της εκφράσει τη δυσαρέσκειά του, ενώ ήδη έχει αποστείλει επιστολές με τις ελληνικές θέσεις κι έχει επικοινωνήσει με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Ύπατο Εκπρόσωπο για θέματα Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ.

Επιχείρημα του πρωθυπουργού σε όλες τις περιπτώσεις είναι ότι η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη (σ.σ.: τούτο ερμηνεύεται ως αιχμή κατά του κ. Τσίπρα) και ότι ενδιαφέρεται προσωπικά για τη σταθερότητα της αφρικανικής χώρας.



Newsit.gr

 Κοινοποιήστε το


ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΧΟΡΗΓΩΝ
















Biokott - Bioflorina Παραδοσιακά χειροποίητα γλυκά -μαρμελάδες -λικέρ
Bioflorina   κλίκ  εδώ


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου