Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας (ΓΕΕΘΑ), υπό τις κατευθύνσεις του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας και σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας μερίμνησαν ώστε να συμπεριληφθεί τροπολογία σε σχέδιο νόμου του τελευταίου, προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης Κέντρων Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) και σε δημόσιους φορείς, εκτός από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Συγκεκριμένα, η δυνατότητα δίδεται με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων και του κατά περίπτωση συναρμόδιου υπουργού.
Σύμφωνα με το ανωτέρω σχέδιο νόμου θα μπορούν, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύνδεση Θητείας με την Αγορά Εργασίας», να επαναπιστοποιηθούν συγκεκριμένα κέντρα εκπαίδευσης και σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων ως ΚΔΒΜ, ώστε να παρέχουν γνώσεις και αντίστοιχα πιστοποιητικά, με σκοπό να καταστεί ακόμα πιο χρήσιμος ο χρόνος θητείας των οπλιτών, να προβληθεί ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα επιμόρφωσης και συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης του μόνιμου στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού.
Με αυτόν τον τρόπο δίνεται λύση στο πρόβλημα που είχε ανακύψει σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο πιστοποίησης και αδειοδότησης των κέντρων εκπαίδευσης και σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων ως κέντρων δια βίου μάθησης.
Ανά κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων, αδειοδότηση θα λάβουν τα κέντρα εκπαίδευσης πυροβολικού, εφοδιασμού μεταφορών, τεχνικού καθώς και οι σχολές μηχανικού και εκπαίδευσης τεχνιτών τηλεπικοινωνίας του στρατού ξηράς, το κέντρο εκπαίδευσης «Παλάσκας» του Πολεμικού Ναυτικού και η 128 σμηναρχία εκπαίδευσης τηλεπικοινωνιών – ηλεκτρονικών της Πολεμικής Αεροπορίας.
Το σχέδιο νόμου έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, από τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020, και σύντομα θα κατατεθεί προς ψήφιση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου