Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

13 Αυγούστου 2022

New York Times: «Η Ελλάδα σήμερα είναι μυστικό αστυνομικό κράτος που παρακολουθεί πολίτες»


New York Times: «Η Ελλάδα σήμερα είναι μυστικό αστυνομικό κράτος που παρακολουθεί πολίτες»

«Οι κατηγορίες για κυβερνητική κατασκοπεία έχουν πυροδοτήσει ένα εκτεταμένο σκάνδαλο»

Παντού έχουν «ταξιδέψει» οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα, με τους New York Times, που βρίσκονται στη χώρα μας και έχουν ξεκινήσει έρευνα να φιλοξενούν ένα εκτενές ρεπορτάζ. 

Σε ρεπορτάζ της, η αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται στο χρονικό των αποκαλύψεων – από την διάψευση των παρακολουθήσεων από τον τότε διοικητή της ΕΥΠ τον Ιούνιο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής μέχρι την έκρηξη του σκανδάλου λίγες ημέρες αργότερα. Τονίζουν δε ότι «οι κατηγορίες για κυβερνητική κατασκοπεία έχουν πυροδοτήσει ένα εκτεταμένο σκάνδαλο που συγκλονίζει την ηγεσία της ελληνικής κυβέρνησης».

«Η Ελλάδα σήμερα είναι γεμάτη συζητήσεις για εκβιασμό, Watergate και ένα μυστικό αστυνομικό κράτος που χρησιμοποιεί ένα διάχυτο, νόμιμο πρόγραμμα παρακολούθησης με περισσότερες από 15.000 παραγγελίες μόνο πέρυσι για να ξεκινήσει, να επεκτείνει ή να διακόψει υποκλοπές σε αυτή τη χώρα των 10,5 εκατομμυρίων κατοίκων. Το Predator, ένα κακόβουλο λογισμικό υποκλοπής που χρησιμοποιείται για να διεισδύσει στα κινητά τηλέφωνα, έχει γίνει μέρος του ελληνικού λεξιλογίου» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι New York Times κάνουν αναφορά στην επιχείρηση διαχείρισης της ζημιάς που ξεκίνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απολύοντας τον «πιστό» του επικεφαλής της ΕΥΠ, αποδεχόμενος την παραίτηση του ανιψιού του και γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Γρ. Δημητριάδη και απευθύνοντας τηλεοπτικό διάγγελμα, στο οποίο υποστήριξε «Δεν ήξερα και προφανώς δεν θα το επέτρεπα ποτέ» για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, «αν και η εθνική υπηρεσία πληροφοριών είναι υπό την επίβλεψή του», όπως επισημαίνουν.

Η αμερικανική εφημερίδα τονίζει ότι το σκάνδαλο θυμίζει τις παλιές σκοτεινές ημέρες της στρατιωτικής χούντας στην Ελλάδα, ενώ το συνδέει με τις παρακολουθήσεις που αποκαλύπτονται στην Ευρώπη, με το κακόβουλο λογισμικό Pegasus, του οποίου έχουν γίνει στόχος όπως γράφει ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέντρο Σάντσεθ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ.

Πάντως, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η αντιπολίτευση στην Ελλάδα τονίζει ότι οι υπαινιγμοί της κυβέρνησης για «σκοτεινά κέντρα» ισοδυναμούν με ένα απελπισμένο προπέτασμα καπνού για να αποφευχθεί το προφανές ζήτημα – ότι είχε πιαστεί να κατασκοπεύει τους δικούς της πολίτες και τους πολιτικούς αντιπάλους της. 

Οι New York Times σημειώνουν επίσης ότι η έκταση των κυβερνητικών υποκλοπών δεν θα είχε φανεί εάν δεν είχαν προκύψει οι αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και η προσπάθεια παγίδευσής του κινητού του τηλεφώνου από το κακόβουλο λογισμικό Predator, που κατασκευάζεται από την Cytrox, εταιρεία που λειτουργεί από την Ελλάδα.

«Μπορεί να παρακολουθήσει, μπορεί να ηχογραφήσει», είπε ο Δημήτριος Μάντζος, εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος είπε ότι ο ένοχος έπρεπε «να είναι εγχώριος» επειδή τα ελληνικά δακτυλικά αποτυπώματα ήταν παντού. «Είναι πολύ ελληνικό για να το καταλάβουμε, αλλά είναι όλο ελληνικό» πρόσθεσε.

Τέλος, οι New York Times τονίζουν ότι ο πολιτικός αρχηγός δεν ήταν ο μόνος στόχος, περιγράφοντας αναλυτικά πώς  ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης έπεσε θύμα παρακολούθησης από την ΕΥΠ, πώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη άλλαξε τον νόμο το 2021 για να μην μπορεί να ενημερωθεί κάποιος ότι βρίσκεται υπό παρακολούθηση και πώς το κινητό του παγιδεύτηκε και με το Predator.

Η εφημερίδα παρατηρεί ότι μόλις την Τετάρτη ο δημοσιογράφος έλαβε κλήση από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να ενημερωθεί για τις καταγγελίες του. «Η αποκάλυψη της υπόθεσης Ανδρουλάκη είναι μια ευλογία για μένα» δήλωσε ο Θ. Κουκάκης, που όπως αναφέρει το δημοσίευμα είναι πεπεισμένος ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης γνώριζε τα πάντα για τις παρακολουθήσεις.

Το δημοσίευμα κλείνει με τη δήλωση Ανδρουλάκη: «Δεν περίμενα ποτέ ότι η ελληνική κυβέρνηση θα με έθετε υπό παρακολούθηση χρησιμοποιώντας τις πιο σκοτεινές μεθόδους».

Και ο Α.Γεωργιάδης στο «κάδρο» των NYT

Την ώρα που η αμερικανική εφημερίδα συγκρίνει την τρέχουσα πολιτική κατάσταση με το σκάνδαλο των υποκλοπών, με την μαύρη εποχή της στρατιωτικής χούντας, το να επικαλείται τον Άδωνι Γεωργιάδη, τον επαγγελματία της ακροδεξιάς ως πηγή, αφήνει ένα ερωτηματικό για τις πραγματικές προθέσεις των δημοσιογράφων.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης λοιπόν βλέπει σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης από τον Β.Πούτιν, στην σκιά του σκάνδαλο των υποκλοπών. Το τεκμηριώνει μάλιστα λέγοντας ότι «η Ρωσία θα χαιρόταν πάρα πολύ με την πτώση μίας αντί ρωσικής κυβέρνησης, όπως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Η δήλωση του κ. Γεωργιάδη όπως ακριβώς τη μεταφέρουν οι ΝΥΤ:

«Αν ήμουν ο κ. Πούτιν, θα ήμουν πολύ χαρούμενος αν έπεφταν οι κυβερνήσεις που ήταν αντίθετες στη Ρωσία».

Μάλιστα, το άρθρο αναφέρει πως ο υπουργός Ανάπτυξης, ενώ τόνισε ότι δεν κατηγορεί τη Ρωσία για το χακάρισμα, πρόσθεσε ότι η χώρα είχε ασκήσει επιρροή στην Ελλάδα στο παρελθόν, συμπληρώνοντας: «Αν το έκαναν στο παρελθόν, γιατί να μην το κάνουν τώρα;».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

 Διαβάστε αύριο:

Αυτή είναι η «Μελέτη Σκοπιμότητας» για τις παρακολουθήσεις και η απόφαση για την αγορά του Predator: Οργανωμένο το έγκλημα

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου