Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

17 Νοεμβρίου 2023

Τι γιορτάζουμε σήμερα 17 Νοέμβρη


17 Νοέμβρη 1973

Η 17η Νοεμβρίου είναι μια ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για τη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας, όχι μόνο για τα όσα έγιναν εκείνη την μέρα το 1973, αλλά για το τι σηματοδοτεί γενικότερα.

Τι ακριβώς γιορτάζουμε όμως την ημέρα αυτή; Ας δούμε στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί παρακάτω.

Τι ήταν η χούντα των συνταγματαρχών


Η Ελλάδα από το 1967 μέχρι το 1974 είχε ως πολίτευμα τη δικτατορία ή χούντα (από το ισπανικό junta), καθώς μια ομάδα στρατιωτικών είχε καταλύσει τη δημοκρατία και ανέλαβε την εξουσία με τα όπλα, δηλαδή χρησιμοποιώντας τη δύναμη του στρατού.

οι συνταγματάρχες που έκαναν το πραξικόπημα στην Ελλάδα
Η εξουσία βρέθηκε στα χέρια μιας ομάδας πραξικοπηματιών συνταγματαρχών και για αυτό το καθεστώς ονομάστηκε και Χούντα των Συνταγματαρχών ή Δικτατορία των Συνταγματαρχών.

Το καθεστώς αυτό ξεκίνησε με στρατιωτικό πραξικόπημα που έγινε στις 21 Απριλίου 1967 και κράτησε μέχρι τις 23 Ιουλίου 1974, δηλαδή για επτά χρόνια, και για αυτό η περίοδος αυτή λέγεται και "επταετία".




Τι γιορτάζουμε στις 17 Νοέμβρη


Την ημέρα αυτή γιορτάζουμε την επέτειο της αιματηρής εξέγερσης που έγινε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο της Αθήνας στις 14 Νοεμβρίου 1973 και ολοκληρώθηκε λίγες μέρες αργότερα στις 17 Νοεμβρίου του 1973 με βίαιο τρόπο και με την εισβολή του άρματος (τανκ) από την κεντρική πύλη του ιδρύματος.

οι φοιτητές στην εξέγερση του Πολυτεχνείου
Οι φοιτητές είχαν κλειστεί μέσα στον χώρο του Πολυτεχνείου από το βράδυ της 14ης Νοεμβρίου και προσπαθούσαν να οργανώσουν τον αγώνα τους ενάντια στην δικτατορία των συνταγματαρχών.

Μάλιστα είχαν φτιάξει και πρόχειρο αυτοσχέδιο ραδιοφωνικό σταθμό από τον οποίο ενημέρωναν τους κατοίκους της Αθήνας και τους καλούσαν να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους. Το σύνθημα που κυριαρχούσε ήταν το "Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία".



Πράγματι πολλοί ήταν οι πολίτες που πήγαν στο Πολυτεχνείο για να ενωθούν με τους φοιτητές, άλλοι συγκεντρώθηκαν από έξω ή στους γύρω δρόμους.

Η χούντα θέλοντας να απομακρύνει τον κόσμο, αλλά και τους φοιτητές από το Πολυτεχνείο διέταξε την είσοδο του τανκ για να ανοίξει η πύλη και να μπει ο στρατός να εκκενώσει το κτήριο της οδού Πατησίων.

το τανκ πριν εισβάλλει στο Πολυτεχνείο το βράδυ της 17ης Νοέμβρη
 

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η εκκένωση έγινε αναίμακτα (τουλάχιστον σύμφωνα με την έκθεση της Συγκλήτου του ιδρύματος), πολλοί άνθρωποι έχασαν την ζωή τους εκείνες τις μέρες στα στενά γύρω από το Πολυτεχνείο ή και σε άλλους δρόμους της Αθήνας από πυροβολισμούς του στρατού.

Ουσιαστικά, μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου και κυρίως μετά τη βίαιη καταστολή της, ανατράπηκε ο τότε ισχυρός άνδρας Γεώργιος Παπαδόπουλος, και στη θέση του ανέλαβε ο Δημήτριος Ιωαννίδης ο οποίος "έπεσε" λίγους μήνες αργότερα σε συνδυασμό και με τα γεγονότα στην Κύπρο και τη βίαιη εισβολή των Τούρκων στη "Μεγαλόνησο".



Πότε πέφτει η 17 Νοέμβρη 2023


Η 17η Νοέμβρη δεν είναι αργία για όλους. Για την ακρίβεια εκείνη την ημέρα είναι κλειστά μόνο τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, πρόκειται με άλλα λόγια για εκπαιδευτική αργία.

σχολική γιορτή για το Πολυτεχνείο
Αυτό σημαίνει ότι όσοι σχετίζονται με τον χώρο της εκπαίδευσης, είτε ως μαθητές ή φοιτητές, είτε ως δάσκαλοι ή καθηγητές δεν έχουν υποχρεώσεις εκείνη την ημέρα.


Επομένως τώρα ξέρεις τι έγινε στις 17 Νοεμβρίου του 1973.

Με πληροφορία από το COO1WED.GR


 Η ιστορία καθώς και οι γνώσεις από το παρελθόνγια την σημερινή ημέρα την 17η Νοέμβρη  μπορούν να βοηθήσουν για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε το μήνυμα του πολυτεχνείου σήμερα << ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ>>.

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου