Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

05 Οκτωβρίου 2017

Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τη σεροτονίνη, την ορμόνη της ευτυχίας



Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τη σεροτονίνη, την ορμόνη της ευτυχίας
Η πολύτιμη ορμόνη και πώς θα την εξασφαλίσουμε.

Η σεροτονίνη, γνωστή και ως «ορμόνη της ευτυχίας», είναι μια χημική ουσία που παίζει καθοριστικό ρόλο στη διάθεση και τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Η ορμόνη αυτή μεταδίδει μηνύματα μεταξύ των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά και τη λήψη αποφάσεων.

Η παραγωγή της σεροτονίνης επηρεάζει συνολικά όλον τον οργανισμό, καθότι παίζει μεγάλο ρόλο τόσο στα συναισθήματα όσο και στον ύπνο, το φαγητό, τη διαδικασία της πέψης και τις κινητικές μας ικανότητες. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνες, χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης φαίνεται πως συμβάλλουν στην εμφάνιση κατάθλιψης, άγχους, θυμού, αϋπνίας, ημικρανίας και διπολικής διαταραχής.
Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τη σεροτονίνη, την ορμόνη της ευτυχίας
Σεροτονίνη και φύλο
Διαφορές εντοπίζονται στη σύνθεση της σεροτονίνης όσον αφορά τα δύο φύλα. Συγκεκριμένα, μελέτες έχουν δείξει οτι οι άνδρες συνθέτουν 52% γρηγορότερα τη σεροτονίνη από ό,τι οι γυναίκες. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες, δεδομένου ότι έχουν αργότερο ρυθμό παραγωγής αυτής της ορμόνης, είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν περισσότερο, όταν εκτεθούν ξαφνικά σε συνθήκες έντονου στρες. λόγω κάποιας δυσάρεστης κατάστασης. Αυτή θα μπορούσε να είναι και μια εξήγηση για το γεγονός ότι τα ποσοστά κατάθλιψης είναι μικρότερα στους άντρες.

Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τη σεροτονίνη, την ορμόνη της ευτυχίας

Σεροτονίνη και διατροφή</
Η σεροτονίνη εντοπίζεται κυρίως στο πεπτικό σύστημα, αλλά βρίσκεται και στα αιμοπετάλια και σε όλο το κεντρικό νευρικό σύστημα. Πιο συγκεκριμένα, δημιουργείται από το βασικό αμινοξύ τρυπτοφάνη το οποίο εισέρχεται στον οργανισμό μέσω της διατροφής. Το αμινοξύ τρυπτοφάνη βρίσκεται κυρίως στις μπανάνες, τον ανανά, τους καρπούς, τη μαύρη σοκολάτα, το τυρί, τους υδατάνθρακες, τη γαλοπούλα και τα λιπαρά ψάρια. Έτσι, βάζοντας τις παραπάνω τροφές στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα φαγητού βοηθάμε τον οργανισμό μας να νιώθει και να λειτουργεί καλύτερα.
Άλλοι φυσικοί τρόποι αύξησης της σεροτονίνης
Εκτός από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, υπάρχουν κι άλλοι φυσικοί τρόποι που μπορούμε να αυξήσουμε τη σεροτονίνη στον οργανισμό μας ώστε να αισθανόμαστε καλύτερα και να είμαστε πιο χαρούμενοι και υγιείς. Αυτοί περιλαμβάνουν την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, την καθημερινή άσκηση και το διαλογισμό. Όλες αυτές οι δραστηριότητες ενεργοποιούν την παραγωγή της σεροτονίνης από τον οργανισμό βοηθώντας στην μείωση του στρες, βάζοντας φρένο στην αρνητική διάθεση και προωθώντας την υιοθέτηση μια θετικής αντίληψης για τη ζωή.
Σεροτονίνη και κακές συνήθειες
Η σεροτονίνη δεν αυξάνεται μόνο με τις παραπάνω θετικές πρακτικές αλλά και μειώνεται εξαιτίας επιβλαβών για τον οργανισμό συνηθειών. Έτσι, πολλοί άνθρωποι όταν αισθάνονται άσχημα τείνουν να επιλέγουν ανθυγιεινούς υδατάνθρακες όπως τα τσιπς και τα γλυκά, με σκοπό να νιώσουν καλύτερα μέσω του φαγητού.
Η νικοτίνη επηρρεάζει επίσης τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου προξενώντας την έκκριση της σεροτονίνης κάτι που εξηγεί γιατί το κάπνισμα έχει τόσο εθιστικό χαρακτήρα καθώς και γιατί οι καπνιστές που προσπαθούν να κόψουν το τσιγάρο έχουν αρκέτες εναλλαγές στη διάθεσή τους.
Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τη σεροτονίνη, την ορμόνη της ευτυχίας
Αποφεύγοντας τις παραπάνω κακές συνήθειες αλλά, αντίθετα, έχοντας ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα φαγητού που περιλαμβάνει υγιεινές τροφές πλούσιες στο αμινοξύ τρυπτοφάνη, βάζοντας τη γυμναστική στη ζωή μας, εκμεταλλευόμενοι τον ήλιο που υπάρχει σε αφθονία στη χώρα μας, και, τέλος, υιοθετώντας μια γενικότερη θετική αντιμετώπιση στη ζωή ωθούμε τον οργανισμό μας στην παραγωγή περισσότερης σεροτονίνης. Με τη σειρά της, η σεροτονίνη μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της καθημερινότητάς μας κάνοντας μας πιο χαρούμενους, ήρεμους, συγκεντρωμένους και συναισθηματικά σταθερούς.

ΠΗΓΗ: www.clickatlife.gr ,  iatrikanews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου