Σελίδες

Σελίδες

Σελίδες

06 Απριλίου 2018

ΓΙΑΤΙ Η ΡΩΣΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΡΩΣΙΑ - 6 Απρ 2018 



Τον Φεβρουάριο του 2010 ο τότε πρωθυπουργός Γ.Α.Παπανδρέου επισκέφθηκε επίσημα την Μόσχα. Η συνάντηση αυτή ήταν καταστροφική για τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας εφόσον ο Γ.Α.Π το μόνο που έκανε ήταν να συζητά αμπελοφιλοσοφίες με τους Ρώσους σχετικές με την οικολογία και απέφευγε κάθε σοβαρή συζήτηση .

Η Ρωσία τότε ήθελε την Ελλάδα σύμμαχο για να εξασφαλίσει την διέλευση του SOUTH STREAM ενός
αγωγού αερίου ο οποίος θα τροφοδοτούσε την Ευρώπη με αέριο και από τον νότο της . Η Ρωσία ήθελε κυριολεκτικά να ζώσει την ανατολική Ευρώπη με τους αγωγούς της, τόσο από βορρά όσο κι από νότο. Ο αγωγός αυτός παρουσιάζεται ως ο κυριότερος λόγος του φλερτ Πούτιν προς την Ελλάδα, αλλά, τουλάχιστον το 2010, δεν ήταν .
Ο Πούτιν μόλις ένα χρόνο πριν , τον Ιανουάριο του 2009, είχε διακόψει την παροχή αερίου στην Ουκρανία η οποία χρωστούσε τον λογαριασμό στην Gazprom. Μαζί με την Ουκρανία το αέριο στερηθηκαν για δύο εβδομάδες η Βουλγαρία-Ρουμανία-Τσεχία και λιγότερο η Γερμανία και αυτό επειδή οι αγωγοί που τροφοδοτούσαν την Ουκρανία τροφοδοτουσαν και την Ευρώπη.
Ο Πούτιν είχε τρομοκρατήσει την Γερμανία και αισθάνονταν πανίσχυρος. Ο πόλεμος στην Συρία δεν είχε ξεσπάσει ακόμα . Η Γερμανία το 2009 έκανε στο Κατάρ πρόταση για την κατασκευή ενός αγωγού που θα είχε αφετηρία το Κατάρ και θα διέσχιζε Ιορδανία-Συρία-Τουρκία-Ελλάδα-Β. Ήπειρο-Ιταλία -Ευρώπη .
Η Συρία δεν δέχθηκε το σχέδιο και η Γερμανία απο κοινού με ΗΠΑ και Κατάρ το 2011 οδήγησαν την Συρία σε πόλεμο.Ο Πούτιν επενέβη στην Συρία για να στηρίξει το καθεστώς Άσαντ και να αποτρέψει τον αγωγό Κατάρ-Ευρώπης που θα του αφαιρούσε το ενεργειακό μονοπώλιο στην Ευρώπη
Ωστόσο το 2010 ο Πούτιν δεν είχε να ανησυχεί ακόμα για τον αγωγό και τον πόλεμο στην Συρία.
Ο Πούτιν ήθελε το 2010 την Ελλάδα σύμμαχο για να μπορέσει να εξασφαλίσει την ελεύθερη κάθοδο του στόλου του στην Μεσόγειο και την δημιουργία βάσεων σε Σύρο και Κύπρο.
Αλλά η Ρωσία δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει πραγματική σύμμαχος της Ελλάδας διότι α συμφέροντα που θα εξασφάλιζε αυτή η συμμαχία θα ήταν υποδεέστερα αυτών που θα κέρδιζε με την συμμαχία με την Τουρκία.
Η Τουρκία είναι η μόνη που θα μπορούσε να εξασφαλίσει την ελεύθερη διακίνηση στον Βόσπορο, αυτό είναι το σημαντικό. Καλές και οι ναυτικές βάσεις στην Ελλάδα, αλλά χωρίς τον Βόσπορο τίποτα δεν έχει αξία.
Η Ρωσία δεν θα μπορούσε είναι σύμμαχος με την Ελλάδα και από το 2011 και μετά. Η ανάμειξη της Ρωσίας στον πόλεμο της Συρίας έγινε με στόχο την στηριξη του Άσαντ που δεν ήθελε τον αγωγό του Κατάρ. Τελικά η Ρωσία με την βοήθεια του Ιράν το κατάφερε.

Τον Νοέμβριο του 2017 ο Πόυτιν κήρυξε το τέλος του πολέμου και την νικη της
Ρωσίας στον πόλεμο της Συρίας. Οι κατοπινές εξελίξεις δείχνουν ότι ακόμα και σύμμαχος να ήταν η Ελλάδα με την Ρωσία τελικά η δεύτερη θα κατέληγε στην αγκαλιά της Τουρκίας και του Κατάρ.
Η Ρωσία από το 2016 έχει συστήσει συμμαχικό άξονα με την Τουρκία και το Κατάρ, τους δύο πρώην αντιπάλους της στην Συρία. Η Ρωσία χρειάζεται την Τουρκία ως εγγυήτρια της ελεύθερης διέλευσης στον Βόσπορο αλλά και ως εγγυήτρια της ακύρωσης κάθε προσπάθειας Ελλάδας και Κύπρου για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων τους που θα απειλούσαν και πάλι το ρωσικό μονοπώλιο.
Η Τουρκία με καταριανό χρήμα εξοπλίζει τον στρατό της ο οποίος εισβάλει στην βόρεια Συρία, αλλά αυτό είναι η αμοιβή της Τουρκίας για να διατηρεί την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις για λογαριασμό της Ρωσίας, η οποία δεν θέλει Ελλάδα και Κύπρο να εξορύξουν τα κοιτάσματα τους και δεν θέλει τον αγωγό east med που με υποθαλάσσια διαδρομή θα ενώνει τα κοιτάσματα Ισραήλ-Αιγύπτου-Κύπρου -Ελλάδας προς Ευρώπη

Η Ρωσία το 2010 ήθελε να μας δανείσει με ευνοικούς όρους και ήθελε πολιτικοστρατιτκή συνεργασία. Ωστόσο τα συμφέροντα της εξυπηρετούνται απόλυτα μόνο με την συμμαχία της με την Τουρκία και το Κατάρ.
Την 4-4-2018 Ρωσία-Ιράν και Τουρκία αυτοανακυρήχθηκαν εγγυήτριες δυνάμεις της μεταπολεμικής (;) Συρίας . Αγωγοί αερίου θα περάσουν από την Συρία αλλά αυτοί θα είναι ελεγχόμενοι απο την Ρωσία. Οι αγωγοί αυτοί θα φέρνουν στα παράλια της Συρίας ιρανικό αέριο αλλά σε ποσότητες που ναι μεν θα αποδώσουν έσοδα στο Ιράν -που είναι σύμμαχος της Ρωσίας-αλλά χωρίς να απειλείται το ρωσικό μονοπώλιο στην Ευρώπη.
Η Τουρκία θα λαμβάνει όπλα απο την Ρωσία και κεφάλαια πο το Κατάρ. Το Κατάρ λαμβάνει στρατιωτική βοήθεια από την Τουρκία, ήδη μια τουρκική ταξιαρχία εδρεύει στον Κατάρ, και εκτός απο τα κεφάλαια που δίνει στην Τουρκία βοηθά και την Ρωσία σε επίπεδο τεχνογνωσίας στην εξόρυξη αερίου στην Σιβηρία.
Η Ελλάδα ΄΄δεν κολλάει ΄΄πουθενά με όλα αυτά.
Η Ρωσία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει την Τουρκία να διαπράξει θερμό επεισόδιο στην Κύπρο για να ακυρωθεί ο east med.

Ο άξονας Ρωσίας-Τουρκίας-Κατάρ-Ιράν έχει μέλλον και αυτό δείχνει η βοήθεια της Ρωσίας στην κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου της Τουρκία, σταθμός ο οποίος σε δέκα χρόνια θα οδηγήσει στην κατασκευή πυρηνικών όπλων της Τουρκίας.
Για ποιο νεώριο της Σύρου μιλάμε -που δήθεν ήθελε ο Πούτιν- και ποιες εξαγωγές πορτοκαλιών.



TRIKLOPODIA.gr
https://hellenicsunrise2.blogspot.gr/2018/04/blog-post_5.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου