14 Ιουνίου 2024

Ηλεκτροσόκ από τα τιμολόγια ρεύματος – Εκτίναξη των χρεώσεων έως 70% τον Ιούνιο!

Λογαριασμοί ρεύματος: Οι χρεώσεις των παρόχων για τον Μάιο

H μέση τιμή στα πράσινα τιμολόγια είναι αυξημένη κατά 45% σε σύγκριση με αυτή του Μαΐου

Μετά από μια περίοδο μειώσεων και χαμηλών πτήσεων στα τιμολόγια ρεύματος, οι πάροχοι προχώρησαν σε μεγάλες αυξήσεις τον Ιούνιο που φτάνουν έως και 70%! 

Κύρια αιτία για το άλμα των χρεών αποτελεί  η εκτίναξη κατά 35% της τιμής της χονδρεμπορικής, απόρροια της ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη τον Μάιο. Στην αύξηση της χονδρικής συνέβαλε και η χαμηλότερη συμμετοχή των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής.

Κύρια αιτία για το άλμα των χρεών αποτελεί  η εκτίναξη κατά 35% της τιμής της χονδρεμπορικής, απόρροια της ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη τον Μάιο. Στην αύξηση της χονδρικής συνέβαλε και η χαμηλότερη συμμετοχή των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής.

 

Αυτό που έχει σημασία και «καίει» του καταναλωτές, είναι πως οι αυξήσεις στη χονδρική μετακυλήθηκαν στα τιμολόγια ρεύματος που θα κληθούν να πληρώσουν τον Ιούνιο. Η μέση τιμή στα πράσινα τιμολόγια για τον τρέχοντα μήνα είναι 15 λεπτά ανά kWh, αυξημένη κατά 45% σε σχέση με τον Μάιο. Τον προηγούμενο μήνα ήταν 10,3 λεπτά ανά kWh.

Αν μάλιστα η ΔΕΗ δεν προχωρούσε σε έξτρα έκπτωση για το Ιούνιο στο πράσινο τιμολόγιό της, η συνολική μέση τιμή στα τιμολόγια των παρόχων θα ήταν αυξημένη πάνω από το 50%, σε σχέση με τον Μάιο.

Ειδικότερα η ΔΕΗ και χρεώνει το πράσινο τιμολόγιο στα 11,898 λεπτά ανά κιλοβατώρα για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες (αύξηση 11,6% έναντι του Μαϊου). Για τις παραπάνω από 500 κιλοβατώρες η χρέωση είναι 12,642 λεπτά (αύξηση 7,7%).

Για πελάτες του νυχτερινού τιμολογίου η χρέωση για όλες τις κιλοβατώρες είναι 9,97 λεπτά. Το πάγιο παραμένει στα 5 ευρώ ανά μήνα.

Τα πράσινα τιμολόγια των υπόλοιπων προμηθευτών ενέργειας

Οι υπόλοιποι πάροχοι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΡΑΑΕΥ, ανακοίνωσαν τα ακόλουθα πράσινα τιμολόγια.

  • Η Protergia χρεώνει πάγιο τεσσάρων ευρώ και το κόστος ανά κιλοβατώρα φτάνει πλέον τα 16,422 ευρώ (αύξηση 54,9%)
  • Το τιμολόγιο της Elpedison διαμορφώνεται στα 15,48 λεπτά για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες (αύξηση 55,3%) και από την 101η κιλοβατώρα και πάνω, η χρέωση είναι 17,98 λεπτά (αύξηση 70%).
  • Για την Ηρων το πάγιο είναι στα 5 ευρώ και η χρέωση στα 16,33 λεπτά (αύξηση 61%).
  • Το πράσινο τιμολόγιο της NRG, με το πάγιο στα 3,5 ευρώ είναι στα 15,95 λεπτά, αυξημένο κατά 45,5% έναντι του Μαίου (10,96 λεπτά).
  • Το τιμολόγιο της ΕΛΙΝ διαμορφώνεται στα 14,85 λεπτά (από 9,5 λεπτά ή αύξηση 56%) με το πάγιο στα πέντε ευρώ.
  • Το ειδικό τιμολόγιο της Volton έχει ανταγωνιστική χρέωση στα 0,12916 ευρώ ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας και δώρο το ρεύμα του πρώτου μήνα. Το πάγιο είναι στα 4,90 ευρώ.

 Περίμεναν να περάσουν οι ευρωεκλογές για να σκάσουν  οι υπερχρεώσεις! ;

  Sofokleousin.gr

 

 

Διαδώστε την ιστοσελίδα της αλήθειας!! !