20 Αυγούστου 2024

Αυτή είναι η πράσινη ανάπτυξη!!- τα Φωτοβολταϊκά και η επικίνδυνη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία

You are currently viewing Φωτοβολταϊκά και ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία

Η ραγδαία αύξηση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων κατά τα τελευταία 50 χρόνια έχει προκαλέσει δικαιολογημένα ανησυχία του κοινού αλλά και της επιστημονικής κοινότητας για την πιθανή δυσμενή επίδραση στον άνθρωπο.

Την επίδρασή τους την δέχονται όλα τα ζωντανά πλάσματα του πλανήτη από την αρχή της ζωής τους. Τα αποτελέσματα της επιδράσεως εξαρτώνται από την ένταση του πεδίου  και από το χρόνο έκθεσης του ανθρώπου σε αυτό. Εξαιτίας της αλληλεπίδρασης των υψίσυχνων ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων με τους βιολογικούς οργανισμούς προκαλείται αύξηση κινητικής ενέργειας κυρίως των μορίων του νερού και παρουσιάζει αύξηση θερμοκρασίας είτε τοπικά είτε ακόμα και συνολικά σε όλο το ανθρώπινο σώμα.

Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται θερμικό. Γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στον άνθρωπο όταν ο χρόνος έκθεσης του είναι μεγάλος και ισχύς του πεδίου είναι μεγαλύτερη .

Επιπλέον η απόσταση μεταξύ της πηγής της ακτινοβολίας και του βιολογικού αντικειμένου αποτελεί καθοριστικό παράγοντα. Για αυτό το λόγο η παγκόσμια οργάνωση υγείας έχει κάνει συστάσεις και δίνονται ιδιαίτερες οδηγίες σε άτομα που έχουν εμφυτευμένες μεταλλικές συσκευές στο σώμα τους διότι τα μέταλλα απορροφούν μεγαλύτερη ισχύ με συνέπεια την αύξηση θερμοκρασίας των γύρο από αυτόν βιολογικών ιστών.

Τέτοιες συσκευές είναι οι ορθοπεδικές μεταλλικές συσκευές, μεταλλικές καρδιακές βαλβίδες καθώς και εμφυτευμένα συστήματα χορήγησης φαρμάκων όπως ινσουλίνη, οι καρδιακοί βηματοδότες και τα λοιπά

Τυχαίνει μερικοί βηματοδότες να είναι πιο ευαίσθητοι και πρέπει να κρατούν τουλάχιστον ακόμα και το κινητό 15 εκατοστά από αυτούς. Επομένως το σώμα των ευπαθών ομάδων και ειδικά στα μικρά παιδιά η απορρόφηση είναι μεγαλύτερη.

Ζούμε στον αιώνα της τεχνολογίας που έχει πραγματικά διευκολύνει πολύ τον άνθρωπο εκμηδενίζοντας τον ανθρώπινο μόχθο και παρά τις δυσμενείς επιπτώσεις που παρατηρούνται από αυτήν, αυτονόητο είναι ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτήν.

Μπορούμε όμως να μειώσουμε τις βλαβερές παρενέργειές της.

Σε γενικές γραμμές η ακτινοβολία από ένα φωτοβολταϊκό δεν διαφέρει από οποιαδήποτε άλλη συσκευή. Η συχνότητα είναι μικρή και κατά συνέπεια το μήκος κύματος μεγάλο και εν γένει ακίνδυνο. Για το λόγο αυτό αποφύγαμε να χρησιμοποιήσουμε και εναλλασσόμενο ρεύμα. Είναι περισσότερο επιβλαβές  για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η εταιρεία μας κατασκεύασε ένα έξυπνο ενεργειακό παγκάκι με  πάνω από ένα μέτρο απόστασης του φωτοβολταϊκού με τους βιολογικούς οργανισμούς ώστε να είναι ακίνδυνο σε ευπαθείς ομάδες αλλά κυρίως στα παιδιά μας.

Πηγες , Ηλεκτρονικά άρθρα

Δρ Μάριος Ρασπόπουλος , Επίκουρος Καθηγητής και Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του Προγράμματος Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικής Μηχανικής (BEng Electrical & Electronic Engineering) –  Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία: Κινδυνεύει η Δημόσια Υγεία; 

Δημήτρη Κ. Σαρρή. Επιπτώσεις στον άνθρωπο από τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες (Το τίμημα της τεχνολογικής προόδου)

 

Σύλλογος Διδασκόντων του ΓΕΛ Νεάπολης Δήμου Βοΐου: Συλλυπητήρια για την απώλεια του αγαπητού μας συναδέλφου Ρατζώνη Βασίλη


Με θλίψη πληροφορηθήκαμε την απώλεια του αγαπητού μας συναδέλφου Ρατζώνη Βασίλη, ο οποίος έφυγε σήμερα από κοντά μας. Υπήρξε άξιος συνάδελφος, με ήθος και θα μείνει αξέχαστος. Ο Σύλλογος Διδασκόντων του ΓΕΛ Νεάπολης εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Η Διευθύντρια
Αναστασία Πάτσιου

 

Χαλκιδική - Θάνατος 19χρονου: Το λούνα παρκ λειτουργούσε χωρίς άδεια -Δεν ήταν και δεν είναι το μόνο λούνα παρκ στην Ελλάδα


Συγκλονίζει ο θάνατος του 19χρονου, που σκοτώθηκε μπροστά στην μητέρα και στα αδέλφια του. Η Δήμαρχος Κασσάνδρας δηλώνει ότι δεν υπάρχει άδεια λειτουργίας του λούνα παρκ.

 Χαλκιδική - Θάνατος 19χρονου: Το λούνα παρκ λειτουργούσε χωρίς άδεια

Το πανελλήνιο έχει συγκλονίσει ο τραγικός θάνατος του 19χρονου από τη Βέροια σε λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, όπου παραθέριζε με την οικογένειά του. Το τραγικό συμβάν σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας. 

Ο νεαρός έχασε τη ζωή του μπροστά στα μάτια της μητέρας και του αδερφού του όταν το παιχνίδι στο οποίο είχε ανέβει έσπασε, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.

Δραματικές οι στιγμές για ολόκληρη την οικογένεια του νεαρού

Μέλη της οικογένειας του άτυχου νεαρού μιλώντας στα μέσα δήλωσαν πως θα φτάσουν την υπόθεση μέχρι το τέλος και πως ζουν μία αληθινή τραγωδία που ξεκίνησε από μία μέρα διασκέδασης.

Τι δηλώνει η δήμαρχος Κασσάνδρας

Σύμφωνα με τη δήμαρχο Κασσάνδρας που μίλησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, το λούνα παρκ ήταν σε ιδιωτικό χώρο και φέτος δεν είχε κάνει γνωστοποίηση, η διαδικασία που ακολουθείται δηλαδή για την ανανέωση της άδειας.

Όπως είπε η κ. Αναστασία Χαλκιά ο δήμος ήταν ήδη - πριν την τραγωδία - στη διαδικασία για την υποβολή κυρώσεων. «Άδεια έπρεπε να είχαν τα μηχανήματα. Αυτό δεν το κάνει ο δήμος, όπως λέει η ΚΥΑ το υπουργείο Ανάπτυξης» δήλωσε.

«Το θέμα είναι ότι έρχονται και στήνουν μηχανήματα… γιατί δεν ήταν αδειοδοτημένα;» ανέφερε χαρακτηριστικά. Για τα άλλα δύο λουνα παρκ στην περιοχή είπε ότι έχουν κάνει τη γνωστοποίηση. Ο 58χρονος ιδιοκτήτης του λούνα παρκ συνελήφθη από τους αστυνομικούς, ενώ διεξάγεται προκαταρκτική έρευνα από το ΑΤ Κασσανδρείας και θα πραγματοποιηθεί πραγματογνωμοσύνη για να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 η δήμαρχος ανέφερε πως σήμερα θα επιβαλλόταν το πρόστιμο στον ιδιοκτήτη του λούνα παρκ καθώς δεν υπήρχε άδεια για τα μηχανήματα.

«Δεν έχω κάποια απάντηση» λέει ο πρόεδρος κοινότητας Πευκοχωρίου

Μία προκλητική απάντηση έδωσε στην ΕΡΤ για όσα συνέβησαν ο πρόεδρος της κοινότητας Πευκοχωρίου Γιώργος Τσιρκούδης. Όπως είπε δεν έχει άποψη για το δυστύχημα, δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με το θέμα και δεν γνωρίζει ποιος είναι αρμόδιος για το λούνα παρκ.

«Απ’ ότι λένε, δεν μπορώ να είμαι σίγουρος, το παιδί έφυγε από τη θέση του, έπεσε κάτω, δυστυχώς είχε αυτό το ατύχημα. Αυτό το λούνα παρκ είναι πάνω από 20 χρόνια, τότε δεν ήμουν πρόεδρος. Από εμένα δεν περνάει τίποτα. Ξέρω ότι κάνει τις συντηρήσεις του. Δεν είναι δουλειά μου να κάνω έλεγχο στο λούνα παρκ. Δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με αυτό το θέμα, δεν έχω άποψη. Έχω αναλάβει εδώ και τρία χρόνια. Δεν ξέρω τι ακριβώς έγινε και πώς έγινε. Δεν ξέρω ποια υπηρεσία είναι αρμόδια, αυτοί που βγάζουν τις άδειες. Δεν γνωρίζω. Από εσάς ακούω ότι θα έπρεπε να κάνω ελέγχους» είπε.

Παραδόθηκε ο χειριστής του παιχνιδιού

Παραδόθηκε αυτοβούλως στις Αρχές, ο χειριστής του παιχνιδιού του λούνα παρκ όπου σκοτώθηκε ο 19χρονος το βράδυ της Δευτέρας (20/08), στο Πευκοχώρι, στην Χαλκιδική.

Σημειώνεται πως έχει συλληφθεί και ο υπεύθυνος του λούνα παρκ, έπειτα από το φρικτό δυστύχημα που συνέβη, ενώ πριν από λίγο παραδόθηκε στις Αρχές και ο χειριστής του παιχνιδιού που αναζητούνταν, σύμφωνα με το thesstoday.gr.