26 Αυγούστου 2024

ΚΕΠΕ: Στην τελευταία θέση της Ε.Ε. οι μισθοί της Ελλάδας ανά ώρα εργασίας

ΚΕΠΕ: Στην τελευταία θέση της Ε.Ε. οι μισθοί της Ελλάδας ανά ώρα εργασίας

Από το 2020 και μετά η μέση αύξηση των ωρών εργασίας ανά εργαζόμενο στην Ελλάδα είναι τριπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Στην τελευταία θέση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά τους μισθούς ανά ώρα εργασίας βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών - ΚΕΠΕ («Σχετική θέση του μέσου ωρομισθίου και εργαζόμενοι φτωχοί στην Ελλάδα», Βλάσης Μισσός).

Η έρευνα του κ. Μισσού αναφέρεται καταρχάς σε άρθρο των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο, στη διάρκεια των δεκαπέντε ετών που έχουν μεσολαβήσει από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα εμφανίζεται πλέον ως η δεύτερη πιο φτωχή χώρα της ΕΕ27, μετά τη Βουλγαρία, με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, μετρούμενο σε όρους κοινής αγοραστικής δύναμης (purchase power parity, PPP*).

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο οικονομολόγος, η δική του ανάλυση επικεντρώνεται στους μισθούς που καταβλήθηκαν (αντί στο ΑΕΠ). Όπως παρουσιάζεται παρακάτω, συγκριτικά με τις χώρες της ΕΕ27, η ελληνική οικονομία κατέχει πλέον την τελευταία θέση του μέσου μισθού ανά δεδουλευμένη ώρα εργασίας (ωρομισθίου) υπολογισμένου σε όρους κοινής αγοραστικής δύναμης.

Μισθολογικό σοκ μετά το 2008

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ Newsroom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου