11 Μαΐου 2015

H Handelsblatt γκρεμίζει τον Σόιμπλε: Ούτε μια δεκάρα δεν πλήρωσαν οι γερμανοί για την «διάσωση» της Ελλάδας!

Απο το olympiada

wpid-20150510082636.jpgΤα έγραφε ο Δημήτρης Καμμένος εδώ και χρόνια, τεκμηριώνοντας τα. Θυμάστε την KfW που την διαβάσατε πρώτοι εδώ;

Δείτε τώρα τι αποκαλύπτει η Ηandelsblatt, που μόνο «φιλελληνική» δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Τι αποκαλύπτει; Τον αστικό, λαϊκίστικο μύθο που θέλει τον σκληρά εργαζόμενο και τίμιο γερμανό φορολογούμενο, να δουλεύει σαν το σκυλί για να πληρώνει τα χρέη του μπαταξή, τεμπέλη Έλληνα. Δείτε τώρα με στοιχεία, πως η γερμανική εφημερίδα αποδομεί αυτόν τον μύθο που συνόδεψε όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις για να εκβιάσει

την υποταγή των Ελλήνων πολιτών.

Rescue has cost taxpayers a penny

3. The taxpayer cost saving billions The Greek bailout has cost the German taxpayer a penny. It is true that the federal government guarantees for loans from KfW has given (the first bilateral aid loans) and for loans from the rescue fund EFSF. Numbers must the federal government and thus the taxpayer only when it comes to the failure of these loans – such as a haircut. When private creditor debt cut for Greece in March 2012 KfW had to get over on their balance sheets the loss of eight billion euros. And the German bankruptcy HRE Bank, which is under the bank rescue fund SoFFin, also had won ten billion euros as a loss. Numbers did not have the federal government for it. Money from the federal budget flowed so far as inserts in the bailout fund ESM, but so far Greece has received nothing from, but flowed guaranteed loans to Spain. If Greece would fully adjust its debt service at all times, Germany would have more than 50 years to pay 56.5 billion euros or 679 euros per capita. The Grexit scenario is therefore not in the interest of the German finance minister.

Συλλήψεις για "κλοπη" εικόνων απο ναό χωριού Πρεσπών Φλώρινας



astynomia

Προχθές (09-05-2015) τις βραδινές ώρες στην Διασταύρωση Μανιακών Καστοριάς, αστυνομικοί της Ομάδας Πάταξης Διασυνοριακού Εγκλήματος (Ο.Π.Δ.Ε.) του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Μεσοποταμίας, σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κρυσταλλοπηγής, συνέλαβαν έναν 44χρονο ημεδαπό και δύο αλλοδαπούς, υπηκόους Αλβανίας (42 και 48 χρονών) για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε Ι.Χ.Ε. που οδηγούσε ο 44χρονος και στο οποίο επέβαινε ο 42χρονος βρέθηκαν εντός αυτού οκτώ (8) θρησκευτικές εικόνες, των οποίων την κατοχή δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν.
Στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης εντοπίστηκε άλλο ένα Ι.Χ.Ε. που οδηγούσε ο 48χρονος και το οποίο θα λειτουργούσε ως προπομπός, προκειμένου οι προαναφερόμενοι να αποφύγουν πιθανό επικείμενο αστυνομικό έλεγχο.
Από την συνεχιζόμενη έρευνα προέκυψε ότι, οι τρεις (3) συλληφθέντες είχαν εισέλθει τις απογευματινές ώρες της 09-05-2015 στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Τρίγωνο Φλώρινας και αφαίρεσαν από κοινού τις οκτώ (8) εικόνες θρησκευτικής λατρείας.
Κατασχέθηκαν:
• οκτώ (8) εικόνες,
• δύο (2) Ι.Χ.Ε.,
• τέσσερα (4) κινητά τηλέφωνα και
• το χρηματικό ποσό των πεντακοσίων είκοσι ευρώ (520€).
Προανάκριση ενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καστοριάς.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Φλώρινας.

 

Πηγή: fouit.gr

Χαμός στα Τρίκαλα: Πώς γέμισε ο ποταμός με χαρτονοτων 50 ευρώ (Φωτογραφίες)

Χαμός στα Τρίκαλα: Πώς γέμισε ο ποταμός με χαρτονοτων 50 ευρώ (Φωτογραφίες)


Χαμός στα Τρίκαλα: Πώς γέμισε ο ποταμός με χαρτονομίσματα των 50 ευρώ (Φωτογραφίες&Βίντεο)
Με χαρτονομίσματα των 50 ευρώ γέμισε ο Ληθαίος ποταμός στα Τρίκαλα!
Αρκετοί πολίτες επιχείρησαν να… «ψαρέψουν» τα χαρτονομίσματα που βρίσκονταν στην κοίτη του ποταμού, σε διάφορα σημεία.
Την ίδια ώρα, ειδοποιήθηκε και η αστυνομία και σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ έχει συλληφθεί ένα άτομο, που κρατείται στην αστυνομική διεύθυνση Τρικάλων.
Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί πόσα χρήματα βρέθηκαν στον ποταμό και κυρίως πώς κατέληξαν εκεί τα χαρτονομίσματα.
.






kontranews.gr

Η κυβέρνηση κάνει ξανά το λάθος να πληρώσει τη δόση του ΔΝΤ


 Η κυβέρνηση κάνει το λάθος να πληρώσει την δόση του ΔΝΤ το ποσο  των 750 εκατ.ευρω .Τα χρηματα στο μεγαλύτερο μέρος τους  βρέθηκαν σε έναν ξεχασμένο λογαριασμο της Τράπεζας της Ελλάδος ο οποίος ήταν λογαριασμός ασφαλείας, δηλαδή χρήματα για την περίπτωση που θα υπήρχε η έσχατη ανάγκη για να χρησιμοποιηθούν, το συγκεκριμένο ποσο σύμφωνα με πληροφορίες είναι 660 εκατ.ευρώ  και αυτά θα δοθούν αύριο στο ΔΝΤ, αφου συμπληρωθεί το ποσο της δόσης με το ποσο των 90 εκατ. ευρώ. 

Η κυβέρνηση περιμένε την "θετική" δήλωση
που δεν θα μπλοκάρει η ΕΚΤ την Τετάρτη την απελευθέρωση επιπλέον ρευστότητας για στις ελληνικές τράπεζες,  Η σχετικά "θετική" δηλωση έγινε αργά το απόγευμα όμως η ποθητή ρυστότητα  "δεν φαίνεται" να έρχεται απο την ΕΚΤ την Τετάρτη  και η Ελλάδα θα βρεθεί  ακόμη  εντονότερα πιεσμένη απο την έλειψη ρευστότητας αφου κάνει  ξανά το λάθος η κυβέρνηση  να πληρώνει χωρίς να εισπράτει αντι να κάνει στάση εξωτερικών πληρωμών όπως ζητουν και πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλα και υπουργοί της κυβέρνησης και βέβαια ευθύνη σε αυτο έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Τι είπε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης το μεσημέρι , αναφερόμενος στο αν θα πληρώσει η Ελλάδα τη δόση στο ΔΝΤ, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να καλύπτει τις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της προς το εξωτερικό και το εσωτερικό και επισήμανε ότι η καταβολή της δόσης δεν τίθεται σε συνάρτηση με την εξέλιξη του Eurogroup γιατί κάτι τέτοιο θα είχε τη μορφή τελεσιγράφου και θα μπορούσε να εκληφθεί ως εκβιασμός. 

Χρηματοδοτικές υποχρεώσεις προς στο εσωτερικό ειναι πρωτίστως οι μισθοί και οι συνταξεις . Ομως και η  πληρωμή των προμηθευτών του δημοσίου  πρέπει να γίνει, και εκει υπάρχει " θέμα"που άγγίζει τα όρια της εσωτερικής στάσης  πληρωμών.Κάποιο  ανάλογο  θέμα υπαρχει επίσης με τους αγρότες,


Telegraph: Η Ελληνικη κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει περαιτέρω και στο βάθος περιμένει ο Β.Πούτιν

EUTSCHE BANK: "Η ΕΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ






Η ελληνική κυβέρνηση "χαράζει" τη δική της πολιτική γραμμή "Μαζινό" και δεν πρόκειται να προχωρήσει σε περαιτέρω παραχωρήσεις όπως δήλωσε Έλληνας υπουργός στην βρετανική Telegraph και ο Β.Πούτιν είναι έτοιμος να αναλάβει δράση, όπως αναφέρει η εφημερίδα.
Η εφημερίδα επιβεβαιώνει ότι ο Ρώσος πρόεδρος πρόσφερε για τον Greek Stream τα πρώτα δύο δισ.ευρώ και έπεται συνέχεια.
Την ίδια στιγμή ο αναλυτής της Deutsche Bank, Νικολάους Χέινεν, ξεκαθαρίζει ότι η Ευρώπη δεν θα αφήσει την Ελλάδα να φύγει καθώς η γεωστρατηγική της σημασία για την ΕΕ είναι πάρα πολύ σημαντική και εν τέλει θα καταλήξει σε συμφωνία.
Το ΔΝΤ σε έκθεσή του αναφέρει ότι εάν υπάρξει κρίση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τότε αυτή θα επεκταθεί αυτόματα στις τράπεζες των Βαλκανίων με απρόβλεπτες συνέπειες.
Ευθύς εξαρχής, το δημοσίευμα της Telegraph κάνει λόγο για «υπουργικό συμβούλιο πολέμου» το οποίο συγκλήθηκε την Κυριακή στην Αθήνα και έπειτα από 7,5 ώρες συνεδρίασης αποφάσισε να ακολουθήσει σκληρή γραμμή.
Όπως σημειώνει ο Βρετανός δημοσιογράφος, Ambrose Evans-Pritchard, η Ελλάδα ετοιμάζεται να δώσει μάχη με τους πιστωτές της και οι ηγέτες του κόμματος έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι έχουν λίγα να περιμένουν από τυχόν περαιτέρω παραχωρήσεις από μεριάς τους.
Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις Έλληνα υπουργού, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ο οποίος αποκάλυψε στην εφημερίδα τι αποφασίστηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου.
Συγκεκριμένα, λέει: «Έχουμε συμφωνήσει σε μια σκληρότερη στρατηγική και να σταματήσουμε να κάνουμε συμβιβασμούς. Είμαστε ενωμένοι και έχουμε εμπιστοσύνη στα βήματά μας». Για να συμπληρώσει με νόημα: «Έχουμε αρκετά χρήματα για να πληρώσουμε το ΔΝΤ αυτή την εβδομάδα, αλλά όχι αρκετά για να φτάσουμε μέχρι το τέλος του μήνα. Αυτό το γνωρίζουν όλοι».
Το κρεσέντο

Από αυτές τις δηλώσεις, ο Pritchard συνάγει το συμπέρασμα πως η Αθήνα εξασφαλίζει ένα κρεσέντο μικροπολιτικής και ο αγώνας θα σκληρύνει ακόμη περισσότερο αυτό το μήνα. «Ο Τσίπρας και τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησαν να υπερασπιστούν τις κόκκινες γραμμές τους για τις συντάξεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και είναι προετοιμασμένοι να μπουν στη μάχη με όσες συνέπειες έχει αυτό, θεωρώντας πως η πολιτική του ''κλάδου ελαίας'' των τελευταίων εβδομάδω, έφτασε σε ένα αδιέξοδο».
Και συνεχίζει: «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι αυτή η στρατηγική εμπεριέχει έναν εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο. Το ελληνικό ταμείο είναι, ήδη, άδειο και τα κονδύλια έκτακτης ανάγκης από τους δήμους τελειώνουν. Είναι χαρακτηριστικό πως το υπουργικό συμβούλιο ''πολέμου'' συγκλήθηκε μια ημέρα πριν οι Δραγασάκης-Βαρουφάκης-Τσακαλώτος μεταβούν στις Βρυξέλλες για το Eurogroup. Ο χρόνος εξαντλείται για την Ελλάδα, ενώ η τελευταία δόση δεν εκταμιεύεται. Έτσι, είναι δύσκολο να δει κανείς ότι οι δύο πλευρές θα μειώσουν τις σημαντικές διαφορές τους – ειδικά σε μια συζήτηση για ένα νέο πακέτο στήριξης».
Την ίδια στιγμή ο Σόιμπλε κάνει λόγο για μια πιθανότητα ατυχήματος, αλλά οι Έλληνες αξιωματούχοι αντιτείνουν ότι υπάρχει μια εννοιολογική παρανόηση από την πλευρά της Γερμανίας και των χωρών του βορρά.
Και συμπληρώνουν πως αντί να οδηγηθούν σε μια εθνική ταπείνωση και προδοσία των εκλογικών υποσχέσεών τους προς τον ελληνικό λαό, θα προτιμήσουν να προκαλέσουν μια κρατική χρεοκοπία, αν πιεστούν υπερβολικά.
Επιπλέον, σημειώνουν πως η πρόσφατη προσπάθειά τους για έναν έντιμο συμβιβασμό δεν στέφθηκε με επιτυχία. Και αυτό διότι η μόνη υποχώρηση των δανειστών ήταν να κατεβάσουν το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 4,5% στο 2%, για την επόμενη χρονιά. «Είναι σαν καρχαρίες. Κάθε φορά που δοκιμάζουν αίμα, επιστρέφουν για περισσότερο», λέει ένας Έλληνας υπουργός.
Στο βάθος ο Πούτιν

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι της Αθήνας αναφέρουν πως ο Πούτιν πρόσφερε στην Ελλάδα περίπου δύο δισεκατομμύρια ευρώ για τον αγωγό Turkish Stream.
Ο αναλυτής της Deutsche Bank, Νικολάους Χέινεν, μιλώντας στην Deutsche Welle εξηγεί: «Αυτή τη στιγμή οι ελληνικές εμπορικές τράπεζες διατηρούνται προς το παρόν στη ζωή, χάρη στην ρευστότητα που παρέχει η ΕΚΤ μέσω του ELA. Αυτά τα χρήματα χρησιμοποιούνται για την απόκτηση βραχυπρόθεσμων έντοκων γραμματίων που αγοράζουν από την κυβέρνηση, έτσι ώστε αυτή θα διατηρηθεί με τη σειρά της εν ζωή για μια-δύο εβδομάδες».
Ακόμη κι έτσι, όμως, τα αποθεματικά στερεύουν. Γι' αυτό και η κυβέρνηση έκανε επιδρομή στα ταμεία των κρατικών φορέων, των δήμων και όπου αλλού μπορούσε να βρει χρήματα για να πληρώσει το ΔΝΤ, σε πρώτη φάση. Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ακόμη και αυτό να συμβεί, να πληρώσει δηλαδή η Ελλάδα τη δόση προς το ΔΝΤ, και πάλι θα έχει ανάγκη ένα τρίτο πακέτο στήριξης, κάτι που παραδέχεται και ο αναλυτής της Deutsche Bank.
Μέχρι να φτάσει, όμως, η στιγμή για να ανοιχτεί το κεφάλαιο «τρίτο πακέτο στήριξης», η Ελλάδα και οι εταίροι της βρίσκονται μπροστά σε έναν αδιέξοδο δρόμο για το τρέχον πρόγραμμα και την ολοκλήρωσή του. Ο Νικολάους Χέινεν σημειώνει πως είναι πεπεισμένος ότι τελικά οι πιστωτές θα ξεκλειδώσουν την τελευταία δόση που έχει ανάγκη η Ελλάδα και αυτό θα γίνει στο τέλος του Ιουνίου.
«Στα τέλη Ιουνίου η Ελλάδα και οι εταίροι της στην Ευρωζώνη θα συμφωνήσουν ότι η Αθήνα έχει κάνει αρκετά για να δικαιολογήσουν την εκροή κεφαλαίων, προκειμένου να εξασφαλιστεί κάποιο επίπεδο συστημικής σταθερότητας. Από εκεί και πέρα θα βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για το τρίτο πακέτο».
Γεωστρατηγικός παράγοντας
Πέραν του αμιγώς οικονομικού παράγοντα, ο Γερμανός αναλυτής σημειώνει πως υπάρχει και ο γεωστρατηγικός που δεν πρέπει να υποτιμάται. «Γεωστρατηγικά η Ελλάδα  βρίσκεται σε ένα πολύ σημαντικό σημείο της Ευρώπης. Η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα ως ένα προκεχωρημένο φυλάκιο στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτός είναι ο λόγος που οι Ευρωπαίοι δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ την Ελλάδα. Μπορεί η συμπεριφορά της Αθήνας να εμφανίζεται ασταθής, αλλά είναι καλή ένδειξη ότι το outlook της χώρας δεν είναι τόσο κακό όσο το παρουσιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ».
Ο Χέινεν αναφέρει: «Η διοίκηση της Ελλάδας είναι χαοτική και δεν μπορεί να αποκλειστεί μια βραχυπρόθεσμη αφερεγγυότητα. Αλλά ένα «Graccident» δεν πρέπει να οδηγήσει σε Grexit. Οι επενδυτές είναι απίθανο να ξεσπάσουν σε πανικό. Άλλωστε, το 80% του ελληνικού χρέους βρίσκεται πλέον στα χέρια των μελών της Ευρωζώνης. Γι' αυτό και η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να μην συμβεί η κατάρρευση».
Ειδικά για το ρόλο της ΕΚΤ, σημειώνει: «Είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι η ΕΚΤ θα επιτρέψει στην ελληνική κεντρική τράπεζα να αυξήσει τη σανίδα σωτηρίας (βλ. ρευστότητα) προς τις τράπεζες της χώρας, έτσι ώστε να μπορεί να βοηθήσει την Αθήνα για αναχρηματοδότηση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η ελληνική χρεοκοπία δεν θα φτάσει στο επίπεδο της Αργεντινής».
Ο Χέινεν τοποθετείται και για το θέμα της δραχμής που αναφύεται συνεχώς ως πιθανό σενάριο. Λέει, συγκεκριμένα: «Οι χώρες με ισχυρό νόμισμα δεν μπορούν να το αντικαταστήσουν με ένα πιο αδύναμο. Με άλλα λόγια, η δραχμή δεν θα είναι αρκετά ισχυρή για να ανταγωνιστεί το ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη τις μη υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές και τους σοβαρούς πολιτικούς κινδύνους, η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι ένα ''αποτυχημένο κράτος'' για το προβλεπτό μέλλον και αυτό αναμένεται να κρατήσει τους εταίρους της σε αγωνία».
Μια πιθανή επιδείνωση της κατάστασης στην Ελλάδα θα έχει επιπτώσεις στις βαλκανικές χώρες.
Κι αυτό γιατί οι θυγατρικές ελληνικών τραπεζών αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του τραπεζικού συστήματος, σημειώνει η εαρινή έκθεση του ΔΝΤ για την πορεία των οικονομιών της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Γιορκ Ντεκρέσιν, αναπληρωτή διευθυντή του ΔΝΤ για την κεντρική και ανατολική Ευρώπη ο οποίος παρουσίασε την εν λόγω έκθεση σε ομάδα δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε πολύ διαφορετική κατάσταση τώρα σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν, κάτι που περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης.
Το τραπεζικό σύστημα στο στόχαστρο
Συγκεκριμένα, οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών αντιπροσωπεύουν το 14-22% του τραπεζικού συστήματος στις οικονομίες που συνδέονται με την Ελλάδα (Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Αλβανία, Ρουμανία και Σερβία). Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις σε αυτές τις τράπεζες είναι 100% ή και περισσότερο, παρ' όλο που έχει συρρικνωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια αποτυπώνοντας τη μειωμένη ζήτηση δανείων και τη μικρότερη εξάρτηση από τη χρηματοδότηση της μητρικής τράπεζας.
Όπως εξηγεί ο Γιορκ Ντεκρέσιν, αυτό σημαίνει ότι και αυτές οι τράπεζες θα έχουν «ανάγκες ρευστότητας» σε περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα και γι' αυτό το λόγο οι μηχανισμοί εποπτείας των τραπεζών σε αυτές τις χώρες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.
Επιπλέον, ο μεγάλος αριθμός μη εξυπηρετούμενων δανείων σε κάποιες θυγατρικές επιφέρει επιπρόσθετους κινδύνους.
Όπως αναφέρει η έκθεση, ο χρηματοπιστωτικός τομέας αυτών των χωρών θα μπορούσε να επηρεαστεί από την έλλειψη εμπιστοσύνης, την εκροή καταθέσεων και πιθανότατα τη νομισματική πίεση, ειδικά στις χώρες στις οποίες επικρατούν συστήματα σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών ή που είναι κοντά στην υιοθέτηση του ευρώ.
Επηρεάζονται και οι εξαγωγές-εισαγωγές
Τέλος, σύμφωνα με την έκθεση, εκτός από τους χρηματοοικονομικούς δεσμούς μεταξύ της Ελλάδας και των οικονομιών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, υφίστανται και εμπορικοί δεσμοί (εξαγωγές) που ενδέχεται να επηρεαστούν στην περίπτωση που η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα χειροτερεύσει.
Όπως σημειώνεται, όμως, οι εξαγωγές προς την Ελλάδα των συγκεκριμένων χωρών είναι αρκετά μειωμένες σε σχέση με το 2008, αντικατοπτρίζοντας τη γενικότερη αδυναμία της ελληνικής οικονομίας.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Όλα τα δάνεια της Ελλάδας από το 1821 ως το 2011 -Τι πληρώσαμε και σε ποιους!



Του Γιώργου Αδαλή


 Αν σκεφτείτε ότι από το 1994 ως το 2010 πληρώσαμε ως χώρα 571.000.000.000 (πεντακόσια εβδομήντα ένα δισεκατομμύρια) ευρώ διαβάστε τι έχουμε πληρώσει τα τελευταία 200 χρόνια! Μια έρευνα - απάντηση στους απατεώνες και παραχαράκτες της ιστορίας, όπως η «Bild» και το «Focus»!

- Είναι η Ελλάδα το απείθαρχο και ατίθασο παιδί της Ευρώπης και ένα από τα πλέον ατίθασα παγκοσμίως; 

- Μας αξίζει που το «Focus» χρησιμοποιεί τα αγάλματα των προγόνων μας για να μας κάνει άσεμνες χειρονομίες με το δάχτυλο; 

- Είμαστε τεμπέληδες και κατά το κοινώς λεγόμενο «μπαταξήδες» που δεν πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας στους δανειστές μας; 

- Είμαστε ένας λαός καλοπερασάκηδων που αποφεύγουμε να ασχοληθούμε με τις συμβατικές υποχρεώσεις μας έναντι των … «συμμάχων» μας; 

Ερωτήματα που μπορεί να απαντηθούν μόνο αν ανατρέξουμε στο παρελθόν και μάλιστα εκ της Εθνικής παλιγγενεσίας με την Επανάσταση του 1821. 

Ψάξαμε λοιπόν βιβλιογραφία, στοιχεία στο διαδίκτυο και κατορθώσαμε και ανακαλύψαμε όλα τα δάνεια που πήρε η Ελλάδα από τότε μέχρι σήμερα! Στις παρακάτω γραμμές θα βρείτε απίστευτες πληροφορίες οι οποίες θα μας βοηθήσουν να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας στα ερωτήματα που θέτουν τα «πειθήνια όργανα» των διεθνών τοκογλύφων όπως το «Focus» και η «Bild», που δεν έχουν σταματήσει δευτερόλεπτο να «χτυπούν» την Ελλάδα!
Η έρευνα που ακολουθεί, διενεργήθηκε το 2011 και δημοσιεύτηκε τότε στην προσωπική μου σελίδα, στο adalis.gr [H αρχική δημοσίευση εδώ]. 

Αξίζει πραγματικά να διαβάσει το αναγνωστικό κοινό των AegeanTimes.gr, τα εξωφρενικά δάνεια που σύναψε η χώρα μας με τους γνωστούς οίκους διεθνών τοκογλύφων, που καταδυναστεύουν την χώρα μας, πριν καν απαλλαχτεί από τους Οθωμανούς !

Δάνεια, που στο σύνολό τους είναι αποικιοκρατικά, με εξοντωτικούς όρους, τα οποία τα αποπληρώσαμε μέχρι τελευταίας ... δεκάρας!

Δάνεια τα οποία θα πρέπει να επανεξεταστούν, και στο ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ, να γίνουν άμεσα απαιτητά από τους τοκογλύφους, οι οποίοι σήμερα μας κουνάνε το δάχτυλο υποτιμητικά!

Η έρευνα που ακολουθεί, θα είναι πάντοτε επίκαιρη, για όσο διάστημα το πολιτικό προσωπικό της χώρας, ΔΕΝ απαιτεί την επιστροφή των χρημάτων από απεχθή δάνεια όπως αυτό που παρουσιάσαμε στο χτεσινό μας πρωτοσέλιδο [Διαβάστε ΕΔΩ] ! Και τελικά, ακόμη κι αν δεν βρεθεί ένας πολιτικός να βάλει στο τραπέζι το θέμα της επιστροφής των δανείων που πληρώσαμε στους διεθνείς λωποδύτες, θα έρθει η μέρα που ο Ελληνικός Λαός θα τα πάρει πίσω μόνος του! Τρόποι υπάρχουν πολλοί!

Ελπίζω όμως να μην φτάσουμε ως εκεί!

Αλλά ας ξεκινήσουμε την παρουσίαση της έρευνας για τα δάνεια που έλαβε η Ελλάδα, χωρισμένη σε χρονικές περιόδους!

Η Ελληνική Επανάσταση είχε λάβει δάνεια ακόμη και για καριοφίλια που δεν παραλάβαμε ποτέ πριν το 1821, γεγονός που έμελλε να σηματοδοτήσει τι θα επακολουθήσει αργότερα. Ετσι η ιστορία του Δημοσίου χρέους της χώρας μας χωρίζεται σε πολλές περιόδους τις οποίες και τις κατηγοριοποιούμε

Πρώτη περίοδος 1824 με 1897

Την περίοδο αυτή η Ελλάδα πήρε ΔΕΚΑ (10) εξωτερικά δάνεια, συνολικά 770 εκ. γαλλικά Φράγκα. Το πόσο «καλά παιδιά» ήμασταν καθώς και πόσο τοκογλύφοι υπήρξαν οι … πρόγονοι του Ντομινίκ Στρος-Καν (δεν ξέρω αν τότε είχαν καμαριέρες) φαίνεται από το γεγονός, ότι ενώ η αναγραφόμενη αξία των ΔΕΚΑ αυτών δανείων , ήταν 770 εκ. γαλλικά Φράγκα, εντούτοις στο χέρι πήραμε μόνο … 464 εκ.!!! Τα υπόλοιπα δεν μας δόθηκαν ποτέ μιας κα αποτέλεσαν … έξοδα φακέλων των Τραπεζών, καθώς και ότι άλλο μπορεί να χρεώσει ένας γνήσιος τοκογλύφος !!! 
Από ποιους τα πήραμε όμως; 

• Δύο δάνεια από την Αγγλία κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης το 1824 και το 1825, συνολικά 2,8 εκ. λίρες στερλίνες 

• Ένα, 60 εκ. γ.φ. με την εκλογή του Όθωνα ως βασιλιά της Ελλάδας, το 1832.

• Δύο επί Κουμουνδούρου, το 1879 και το 1890, συνολικά 180 εκ. γ.φ.

•Πέντε επί Χ. Τρικούπη το 1882-1885 και το 1886-1881, συνολικά 450 εκ. γ.φ. και τέλος

•Ενα επί Σωτηρόπουλου-Ράλλη το 1893, 9.7 εκ. γ.φ.

Την εποχή αυτή μεγάλη δύναμη είχε ο Στρατός. Οι πελατειακές σχέσεις όμως καθώς και η διαχείριση τους ήταν ακριβώς η ίδια με την σημερινή. Ετσι , η χώρα μας που διέθετε 20.000 τακτικό στρατό, έπαιρνε όλα αυτά τα δάνεια για να συντηρεί τους αξιωματικούς και να τους μισθοδοτεί! Φτάσαμε έτσι να έχουμε … 12.000 Αξιωματικούς. Δηλαδή, 1,4 αξιωματικοί για κάθε 2 φανταράκια! Το θέμα ήταν λοιπόν ποιος διέταξε ποιον μιας όλοι καταλάβατε τι σκοπό είχαν τα δάνεια μας. Δάνεια που μας έδιναν με φειδώ οι μεγάλες δυνάμεις γιατί προσέβλεπαν στον πλούτο της χώρα μας μετά την απελευθέρωσή της και μας υποχρέωναν να στρατικοποιήσουμε την Ελλάδα για να αντέξει ως νεοσύστατο κράτος (δεν ξέρω αν σας φέρνει στο μυαλό κάτι από το σύγχρονο 7 προς 10 καθώς και την κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία) !!!

Οι περισσότεροι καπετάνιοι τότε, εμφάνιζαν περισσότερους άνδρες για να επωφελούνται τους επιπλέον μισθούς. Έτσι ενώ ένας Στρατηγός έπαιρνε μισθούς για 12.000 άνδρες στην ουσία πλήρωνε μόνο 3.000 μιας και είχε μόνο τόσους !!!

Η πρώτη πτώχευση ήταν θέμα χρόνου και ήρθε μόλις το 1825 .

Το 1826 ανέλαβε την διακυβέρνηση ο Α. Ζαίμης και στο ταμείο του κράτους βρήκε μόνο … 16 γρόσια! Δηλαδή ούτε καν μια λίρα !!!!
Τότε λοιπόν η Ελλάς ονομάστηκε για πρώτη φορά Ψωροκώσταινα 

Περίοδος του Οθωνα

Όταν έγινε Βασιλιάς ο Οθωνας, πήρε κι αυτός ένα … δανειάκι και μάλιστα με την εγγύηση των τριών μεγάλων Δυνάμεων (όπως βλέπετε υπήρχε και τότε μια ... Τρόικα)! 

Η κάθε μια εγγυήτρια δύναμη … εγγυήθηκε για το 1/3 του δανείου με μια διαφορά! Την τρίτη δόση η οποία ήταν 20 εκ. γαλλικά φράγκα δεν καταβλήθηκε ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ στη χώρα μας. (Σας θυμίζει τίποτε αυτό άραγε;)

Πάντως όσα πήρε ο Οθωνας, δηλαδή οι δύο προηγούμενες δόσεις , σύνολο 20. εκ γαλ. Φράγκα , οι Έλληνες δε τα είδαν στις τσέπες τους μιας και το 57% κατακρατήθηκε από την δανειοδότρια τράπεζα κατακρατήθηκε στο εξωτερικό, ενώ το υπόλοιπο σπαταλήθηκε από την αντιβασιλεία κυρίως σε έξοδα του … Βαυαρικού στρατού (πάλι οι Γερμανοί δηλαδή στη μέση)!!!

Τελικά η καθαρή εισροή , από το δάνειο, για την Ελλάδα ήταν μόλις 14,2%. Στο τέλος του 1859 η Ελλάδα έναντι του δανείου χρωστούσε υπερτριπλάσια των όσων λογιστικά είχε επωφεληθεί από το δάνειο.

Με αυτά και μ αυτά , φτάσαμε στο 1843 οπότε είχαμε και τη δεύτερη χρεοκοπία της Ελλάδος.

Η Τρικουπική περίοδος

Κατά την περίοδο αυτή κυρίαρχος θα αναδυθεί ο έμπιστος των ανακτόρων Α. Συγγρός. Ηταν ο άνθρωπος που εξασφάλιζε στο Ελληνικό Δημόσιο δανειοδότες, στους οποίους συμμετείχε και ο ίδιος. Ήταν ο άνθρωπος που από τη δανειακή πρόσοδο εκτελούσε δημόσια έργα (Ισθμός Κορίνθου, σιδηρόδρομοι Λαυρίου, Θεσσαλίας κλπ.). Ηταν ο υπερεργολάβος με ό,τι αυτό σημαίνει. Τώρα αν αυτό σας θυμίζει κάποιο νεότερο πολιτικό της Ελλάδος, σίγουρα δεν φταίμε εμείς. Αλλά κάπου έχει πάει το μυαλό σας ε;;;

Από την άλλη πλευρά ο Χ. Τρικούπης θα αναδυθεί σε πρωταθλητή του εξωτερικού δανεισμού. 

Την περίοδο του ελληνικού βασιλείου 1832-1893 στον Τρικούπη χρεώνεται το 58,4% του εξωτερικού δανεισμού, με 450 εκ. γαλλικά φράγκα.

Και όπως ήταν φυσικό, ο υπερδανεισμός με τοκογλυφικούς όρους , έφερε και πάλι το 1893 την τρίτη χρεοκοπία στην χώρα μας.

Ετσι μέχρι το 1897, ο συνολικός δανεισμός μας έφθασε όπως είπαμε στα 770 εκ. γ.φ., από τα οποία “στο χέρι πήραμε” 389 εκ. γ.φ. δηλαδή μόλις το 50,5%. Με την συνηθισμένη τακτική δηλαδή, υπογράψαμε στους τοκογλύφους «γραμμάτια» και στο χέρι πήραμε μόλις τα μισά. Και φυσικά τα τοκοχρεολύσια … έτρεχαν!!!

Το γελοίο της υπόθεσης είναι ότι όλα αυτά τα πληρώσανε τελικά τα τρισέγγονα του Τρικούπη εις το ακέραιο και δέκα φορές πάνω!!

Ετσι το 1898 η Ελλάδα θα τεθεί υπό τον  Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο (κάτι θα σας θυμίζει ο όρος αυτός ε;) και ταυτόχρονα θα της παραχωρηθεί δάνειο 150 εκ. φ. (κάτι σαν α 110 δις που πήρε ο Γιώργος δηλαδή)

Απ’ αυτό το 62% καταβλήθηκε ως … αποζημίωση της Οθ. Αυτοκρατορίας κυρίως για την παραχώρηση της Θεσσαλίας και τον πόλεμο του 1897. Το 15% χρησιμοποιήθηκε για κάλυψη των ελλειμμάτων, το 20% στο κυμαινόμενο χρέος και το 3% στα έξοδα έκδοσης. Πάντως φανήκαμε αρκετά … «κύριοι» αφού πληρώσαμε αποζημίωση σε αυτούς που παράνομα μας κατείχαν (αν και στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε για την περίπτωση αυτή μια πολύ γνωστή λέξη που αρχίζει με το γράμμα «Μ»)

Ακολουθεί μια δεύτερη περίοδος από το 1900 ως το 1945 

Ως το 1914 υπάρχει μια περίοδος στην οποία αναπτύσσεται ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα και υποχωρεί ο κρατικός. Την ίδια αυτή εποχή η Αθήνα αντιμετωπίζει τον Μακεδονικό αγώνα και από το 1912 τους Βαλκανικούς.

Την περίοδο αυτή συνομολογήθηκαν τέσσερα εξωτερικά δάνεια, συνολικά 521 εκ. φ. 

Τα δύο πρώτα (76 εκ. φ.) μέχρι το 1910 και το τέταρτο 335 εκ. φ. το 1914. 

Τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν :

- Υπέρ της εξυπηρέτησης των ήδη υπαρχόντων εξωτερικών δανείων (από τότε ήταν της μόδας να πληρώνει η Ελλάδα χρεολύσια προηγούμενων δανείων με … νέα δάνεια).

- Υπέρ της διεξαγωγής των Βαλκανικών πολέμων και

- Στην ενσωμάτωση των νέων περιοχών που προέκυψαν μετά τους Βαλκανικούς.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι την περίοδο αυτή υπογράψαμε νέα δάνεια για να πληρώνουμε τα παλιά.

Από το 1915 ως το 1923 η Ελλάδα του διχασμού βρίσκεται εν μέσω του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και στη συνέχεια θα βιώσει τη Μικρασιατική καταστροφή και να βρεθεί με τους πρόσφυγες απ’ αυτήν. Εδώ αρχίζουν και τα πραγματικά … δανειακά (πλην όμως τοκογλυφικά) ευτράπελα !!!

Η οικονομική πορεία διαρθρώνεται από τις μεγάλες, έκτακτες πολεμικές δαπάνες (περίπου 6,2 δισ. δρχ.) ενώ σε έξαρση βρίσκεται και ο εσωτερικός δανεισμός.

Ενώ η χώρα στην ουσία δεν μπορούσε να δανειστεί, και ουδείς γνώριζε το παραμικρό στο Κοινοβούλιο, ξαφνικά όλοι άρχισαν να μιλούν για δύο μυστικά δάνεια και μάλιστα μεγάλα!

Ένα το 1915 και ένα το 1916 , ισόποσα από 40 εκ μάρκα έκαστο. 
Τα 80 εκ μάρκα αυτά δεν είχαν εγγραφεί πουθενά !!! Η Κυβέρνηση Σκουλούδη τα κράτησε εντελώς μυστικά, ακόμα και από τη Βουλή και δεν τα ανέγραψε πουθενά λες και πρόκειται για δάνειο κάποιου … «μπακάλη της γειτονιάς» !!!

Η υπόθεση έφτασε το 1918 στο ανώτατο ειδικό δικαστήριο στο οποίο ο Σκουλούδης θα υποστηρίξει ότι κρατήθηκε μυστικό για να μην εκλειφθεί ως ένδειξη γερμανοφιλίας!!

Κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί σε κανένα συντεταγμένο κράτος παρά μόνο σε Αφρικανικές Δημοκρατίες όπου οι Φύλαρχοι είχαν το … γενικό κουμάντο !!

ΤΟ ΠΟΙΟ ΑΙΣΧΡΟ ΔΑΝΕΙΟ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ... ever !!!

Την περίοδο αυτή υπογράψαμε και λάβαμε το πιο αισχρό δάνειο που έχει πάρει ποτέ χώρα! Αισχρό όχι για το μέγεθός του, μιας και ήταν σχετικά μικρό αλλά επαίσχυντο για τον λόγο που το λάβαμε! Προσέξτε λοιπόν:

Το 1913 ο Ελληνικός Στρατός, αποτελούμενος από δυνάμεις της Β.Ελλάδος, έχυσε το αίμα του για να καταλάβει μια στρατηγικής σημασίας σιδηροδρομική γραμμή! Την γραμμή Θεσσαλονίκης – Κωνσταντινούπολης! Και το πέτυχε αυτό! Η γραμμή κατελήφθη από τον Ελληνικό Στρατό. Φαίνεται όμως ότι οι “Σύμμαχοι” είχαν άλλα σχέδια για μας!

Ενώ την καταλάβαμε εμείς, ξαφνικά οι Γάλλοι αποφάσισαν ότι … η γραμμή τους ανήκει, στα πλαίσια της “συμμαχικής μοιρασιάς” ! Όμως ήταν κάτι που υπήρχε σε Ελληνικά εδάφη και δεν θα μπορούσαμε να δεχτούμε κάτι τέτοιο! Ετσι μας εξανάγκασαν να την αγοράσουμε!!!!

Κι επειδή ως συνήθως δεν είχαμε λεφτά, μας έδωσαν το δάνειο και μάλιστα σε δολάρια. Μας έδωσαν ένα Καναδικό (δηλαδή Γαλλικό) δάνειο 8.000.000 δολαρίων για να πληρώσουμε στους Γάλλους μια σιδηροδρομική γραμμή την οποία εμείς την είχαμε καταλάβει με τον στρατό μας !!!!

Είπε κανείς τίποτα;


Περίοδος Μεσοπολέμου 1924 με 1932

Με τη Μικρασιατική καταστροφή ο ελληνισμός θα βρεθεί σε αμηχανία και σύγχυση. Από το 1924 μέχρι το 1928 ο κοινοβουλευτισμός θα βρεθεί σε οξύτατη κρίση, με 12 κυβερνήσεις, δηλαδή κάθε 4,5 μήνες και άλλη κυβέρνηση.

Ο Βενιζέλος θα επιστρέψει και θα κερδίσει τις εκλογές του 1928, με 223 έδρες από τις 250. Η τετραετία του θα είναι περίοδος κοινοβουλευτικής ομαλότητας.

Τα επιτακτικότερα προβλήματα είναι το προσφυγικό και η σταθεροποίηση της δραχμής που η αξίας της είχε πέσει στο δέκατο πέμπτο της προπολεμικής. Η φορολογική επιβάρυνση παραμένει δυσβάστακτη. Σε σχέση με την προπολεμική έχει αυξηθεί κατά 37 φορές!!!

Από το 1924 μέχρι το 1930 εισέρευσαν στην Ελλάδα 1,16 δισ. χρυσά φράγκα, εκ των οποίων το 78% ήταν δάνεια.

Την περίοδο 1924-1931 συνομολογήθηκαν εννιά (9) εξωτερικά δάνεια, συνολικά 992 εκ. φρ. 

Τα δάνεια αυτά προήλθαν από την Αγγλία κατά 48%, τις ΗΠΑ κατά 31% και τα υπόλοιπα σε μονοψήφια ποσοστά από Βέλγιο, Σουηδία, Γαλλία, Ολλανδία, Ελβετία, Αίγυπτο και Ιταλία.

Τα δάνεια χρησιμοποιήθηκαν για την αποκατάσταση των προσφύγων, την εξυπηρέτηση του εξωτερικού δανεισμού, τη σταθεροποίηση της δραχμής και παραγωγικά.

Την ίδια περίοδο η εξυπηρέτηση του εξωτερικού δανεισμού απορροφούσε το 29% των τακτικών εσόδων.

Συνολικά την περίοδο 1824-1932 είχαμε δανεισθεί από το εξωτερικό 2,2 δισ. χρ. φρ. Μέχρι το 1932 είχαμε αποσβέσει 2,38 δισ. χρ. φρ. δηλαδή 183 περισσότερα απ’ όσα είχαμε δανεισθεί και πάλι χρωστούμε 2 δισ. χρ. ερ. (σας θυμίζει κάτι άραγε αυτό; σας θυμίζω προηγούμενο άρθρο μας με τίτλο : «το 1994 χρωστούσαμε 90 δις ευρώ πληρώσαμε 517 δις ως το 2010 και παρ όλα αυτά χρωστάμε άλλα 340 δις»)

Το 1932 είχαμε την τέταρτη πτώχευση.

Μέχρι το 1945 δεν θα υπάρξει νέος εξωτερικός δανεισμός ενώ θα παγώσει, λόγω της παγκόσμιας κρίσης, η εξυπηρέτηση των παλαιών.

1946-1966 Ανασυγκρότηση και ανάπτυξη

Πρώτο μέλημα της χώρας η ανασυγκρότηση της από την κατοχική καταστροφή που είχε φθάσει 33 φορές το εθνικό εισόδημα του 1946.

Το δεύτερο πρόβλημα ήταν ο εμφύλιος και το τρίτο οι υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες, οι μεγαλύτερες στη Δυτ. Ευρώπη 19 και που έφθαναν στο 27,5% των συνολικών εξόδων.

Τα προβλήματα μέχρι το 1952-53 θα τα αντιμετωπίσουν συνολικά 18 κυβερνήσεις που θα προχωρήσουν σε οκτώ υποτιμήσεις. Κατά μέσο όρο κάθε 5,5 μήνες και άλλη κυβέρνηση και κάθε χρονιά και υποτίμηση.

Το δημόσιο χρέος συντίθεται από το προπολεμικό και το μεταπολεμικό. Το προπολεμικό, μέχρι το 1962 ήταν υπερτριπλάσιο του μεταπολεμικού. Στο προπολεμικό ΔΧ το 90% καταλάμβανε ο προπολεμικός εξωτερικός δανεισμός.

Την περίοδο 1962-67 οι ελληνικές κυβερνήσεις θα διακανονίσουν το 97% του προπολεμικού εξωτερικού Δ.Χ., το οποίο μαζί με τους τόκους ανερχόταν στα 6,41 δισ. δρχ.

Μέχρι το 1955 η Ελλάδα είχε συνάψει μόνο τρια εξωτερικά δάνεια, συνολικά 145 εκ. δολ. Στη συνέχεια θα συνάψει άλλα ΕΙΚΟΣΙΟΚΤΩ (28) εξωτερικά, συνολικά 406,4 εκ. δολ.

Ο μετακατοχικός δανεισμός προήλθε κατά 58,4% από τις ΗΠΑ, κατά 19% από τη Δυτ. Γερμανία και κατά 14,36% από την Αγγλία. Τα υπόλοιπα από διεθνείς οργανισμούς.

Για την εξυπηρέτηση του μετακατοχικού εξωτερικού δανεισμού η Ελλάδα κατέβαλε το 128% της δανειακής προσόδου που λογιστικά είχε πάρει! Καταλάβατε το μέγεθος της τοκογλυφίας;

Περίοδος Δικτατορίας 1967 με 1974

Περίοδος υπέρογκου εσωτερικού δανεισμού, ο οποίος και τετραπλασιάσθηκε. Αντίθετα ο εξωτερικός δανεισμός σημειώνει πολύ μικρή αύξηση.

Συνολικά 19 εξωτερικά δάνεια, μόλις στο 6,4% του νέου Δανειακού Χρέους εξ αυτών το 92,2% ήταν σε δολ.

Την περίοδο αυτή εμφανίζονται τα δάνεια σε συνάλλαγμα.

Πρόκειται για δάνεια εργοληπτικών εταιρειών, τα οποία έπαιρναν από το εξωτερικό, υπό την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Στη συνέχεια τα παραχωρούσαν στο Ελληνικό Δημόσιο προς εκτέλεση δημοσίων έργων, με ανάδοχους τις εν λόγω εταιρείες. Συνολικά συνομολογήθηκαν 59 τέτοια δάνεια. Προφανώς το Ελληνικό Δημόσιο δεν είναι ο δανειολήπτης, έτσι δεν θεωρείται εξωτερικός δανεισμός. Στο νέο Δημόσιο Χρέος ο δανεισμός σε συνάλλαγμα αντιπροσώπευε το 23,6%.

Περίοδος Μεταπολίτευσης 1975 με 1981 (Κυβέρνηση Καραμανλή)

Το προπολεμικό εξωτερικό Δημόσιο Χρέος, λόγω του διακανονισμού 1962-67 βαίνει συνεχώς μειούμενο. Από το 4% του συνολικού Δ.Χ. το 1974 θα πέσει το 1981 στο 0,6%.

Ο μεταπολεμικός εξωτερικός, κατά μέσο όρο, στο 3,9% των τακτικών εσόδων.

Συνολικά έχουμε 24 εξωτερικά δάνεια. Τρία από την γαλλική κυβέρνηση και τα υπόλοιπα από διεθνείς οργανισμούς και τράπεζες. Κυριαρχία του δολαρίου και απουσία της αγγλικής λίρας.


Περίοδος 1981 με 1989 (Κυβέρνηση Α.Παπανδρέου)

Ο δημόσιος τομέας διευρύνεται εντυπωσιακά. Οι απασχολούμενοι στην κεντρική διοίκηση -ΔΕΚΟ από 300.000 θα αυξηθούν σε 460.000. Μαζί δε με τις δημόσιες τράπεζες, προβληματικές και τις ελεγχόμενες από το Δημόσιο επιχειρήσεις θα φθάσουν τις 640.000!!! 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Οικονομικών και εισηγητικές εκθέσεις επί του προϋπολογισμού, τα ελλείμματα του ευρύτερα δημόσιου τομέα, από το 13,4% επί του ΑΕΠ το 1981 θα φθάσουν το 1989 στο 26,1%. Τα ελλείμματα θα καλυφθούν κατά 106% από τον δανεισμό.

Το 1985 η Ελλάδα ήταν παγκόσμια πρώτη στο κατά κεφαλήν Δημόσιο Χρέος το οποίο είχε αρχίσει να προσδιορίζει την ύπαρξη της οικονομίας και όχι την ανάπτυξή της.

Το διάστημα 1982-89, κατά μέσο όρο, η συνολική εξυπηρέτηση του Δ.Χ. κάλυψε το 33,61% των τακτικών εσόδων της ίδιας περιόδου. Μεταξύ το 1975-87 συνομολογήθηκαν 18,4 δισ. δολ. εξωτερικών δανείων, εκ των οποίων το 81% διετέθη για την εξυπηρέτηση των δανείων!!! Φοβερά μεγάλο ποσοστό! Εκεί κάπου στο 1987 αρχίζει ο Γολγοθάς της Ελλάδος!

Η προσφυγή στον εξωτερικό δανεισμό έγινε για έργα συγκοινωνιακής, αγροτικής και αστικής υποδομής. Ένα, το 1982, για την αποκατάσταση των ζημιών από τους σεισμούς στην Καλαμάτα το 1981 και ένα για την υποστήριξη του ισοζυγίου πληρωμών.

Προφανώς μετά το 1824 ο εξωτερικός δανεισμός είχε γίνει για την χώρα μας, έσοδο τακτικό αλλά και έξοδο υπέρβαρο.

Είμαστε σίγουροι ότι αν ψάξουμε σε μεγαλύτερο βάθος ιστορικά τα αρχεία της χώρας μας θα βρούμε και άλλα τέτοια πολλά! Το θέμα όμως είναι, και φαίνεται σε όλη του ην μεγαλοπρέπεια, ότι η Ελλάδα όχι απλά ΔΕΝ αποτέλεσε το «κακομαθημένο παιδί» των συμμάχων και τον «μπαταχτσή» της κοινότητας, αλλά αποτέλεσε τον μεγάλο πελάτη των Δυτικών Τραπεζών και έναν από τους καλύτερους σε όλη την Δυτική Οικονομία ! Τόσο καλό που οι Δυτικές τράπεζες δεν είχαν καμία όρεξη να σταματήσουν να δανείζουν γιατί επί 200 χρόνια πλήρωνε αδιαμαρτύρητα!!!

Η Ελλάδα αποτέλεσε ένα κλασικό παράδειγμα στο οποίο στηρίχτηκε και αναπτύχθηκε η σημερινή Δυτική Οικονομία, όταν αποφάσισε να μεταβληθεί σε «χρεοκρατία» (debtocracy) και ειδικά από την εποχή που ο χρυσός αποτελούσε το αντίκρισμα του πλούτου μιας χώρας! Όταν σταμάτησε αυτό και το χρήμα «γεννιόνταν» από το χρέος (Θεωρία «το χρέος γεννά χρήμα») η Ελλάδα αποτέλεσε έναν βασικό πυλώνα ανάπτυξης των προηγμένων Δυτικών κρατών όχι μόνο γιατί πλήρωνε τοκογλυφικά δάνεια αλλά κυρίως γιατί με τα δάνεια αυτά αγόραζε στρατιωτικό υλικό και προϊόντα των χωρών που της δάνειζαν!!!

Ετσι, απ’ ότι είδατε τα τελευταία 200 χρόνια, 

- πληρώναμε δάνεια τα οποία δεν τα λάβαμε ποτέ, 
- είτε πληρώναμε μέχρι και 200 φορές πάνω την αξία τους , 
- είτε πληρώναμε δάνεια για πράγματα που χύσαμε το αίμα μας για να τα αποκτήσουμε!

Φτάσαμε στο σημείο να αποπληρώνουμε δάνεια της πρώτης περιόδου της Επαναστάσεως του 1821 μέχρι και την προηγούμενη δεκαετία, και οι κατ όνομα σύμμαχοί μας να κερδίζουν τεράστια ποσά από χρεολύσια κάθε χρόνο, χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα!

Και ουδέποτε διαμαρτυρηθήκαμε ως λαός! Τα πληρώναμε εργαζόμενοι άοκνα και αγόγγυστα! Πληρώνουμε ακόμη και τους αιμοσταγείς κλέφτες του γερμανικού Ράιχ που στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο κατέκλεψαν την περιουσία της χώρας μας, ρούφηξαν τις πλουτοπαραγωγικές μας πηγές και ρήμαξαν τον τόπο! Κατοχικές δυνάμεις που κατάσφαξαν τον Ελληνικό λαό και ουδέποτε μας αποζημίωσαν. Ενώ εμείς είχαμε αποζημιώσει ακόμη και τους Οθωμανούς που μας κατείχαν παράνομα επί 4 αιώνες!!!!

Από τις λίγες αυτές γραμμές που σας παραθέτουμε, είναι πλέον πρόδηλο ότι η χώρα μας ήταν από παλιά «άνδρο των διεθνών πλιατσικολόγων» ! 

- Μπορεί να μας έδωσαν ψίχουλα για να πολεμήσουμε για την ανεξαρτησία μας, αλλά το εξαργύρωσαν επί δύο σχεδόν αιώνες! Για 200 χρόνια ο Ελληνας πληρώνει «αέρα» στους Γερμανούς και στους λοιπούς Φραγκολεβαντίνους, χωρίς την παραμικρή διαμαρτυρία. Από το αστρονομικό ποσό που έχουμε πληρώσει τα 200 αυτά χρόνια, ζήτημα να έχουμε λάβει στην πραγματικότητα ένα 25% και ίσως να είναι και μικρότερο.

Αν σκεφτείτε ότι από το 1994 ως το 2010 πληρώσαμε ως χώρα 571.000.000.000 (πεντακόσια εβδομήντα ένα δισεκατομμύρια ευρώ) φανταστείτε τι έχουμε πληρώσει τα τελευταία 200 χρόνια!

Αυτό λοιπόν το άρθρο, κάθε Ελληνας του Εξωτερικού, είτε μένει σε χώρες της ΕΕ. είτε εκτός, πρέπει να το μεταφράσει σε κάθε γλώσσα και να το διανείμει όπου και όπως μπορεί! Να το διαδώσει για να καταλάβουν οι λαοί πόσο μας κόστισε η ανεξαρτησία μας και τι πληρώνουμε επί σχεδόν 200 χρόνια στα κοράκια που διέλυσαν τη χώρα μας! Να το εμπεδώσουν καλά γιατί έρχεται η σειρά τους! 

Μεταφράστε το, διαδώστε το και βοηθήστε στην προσπάθεια να καταλάβουν οι λαοί του κόσμου ότι ο Ελληνας ήταν ο πλέον καλοπληρωτής δανείων τα τελευταία 200 χρόνια! Και αυτά που μας ζητάνε σήμερα, δεν είτε τίποτε άλλο παρά υπερ-τοκοχρεολύσια, ανακεφαλαιοποιήσεις τόκων και σε καμία περίπτωση δεν είναι χρήμα το οποίο το λάβαμε στα χέρια μας ποτέ, και το σπαταλήσαμε. 

Ετσι το παρουσιάζουν οι Γερμανοί, οι Αυστριακοί και οι Ολλανδοί γιατί έτσι τους βολεύει, μιας και είναι οι κύριοι δράστες του εγκλήματος και αυτοί οι οποίοι καρπώθηκαν τον Ελληνικό πλούτο !!!

Κάντε λοιπόν την μετάφραση και στείλτε το σήμερα κιόλας για να αφυπνίσουμε την παγκόσμια κοινή γνώμη !!! 
 
 
 
 
YOUROPIA.gr
 
 

Μόσχα καλεί Αθήνα: Ελάτε να συμμετάσχετε στην τράπεζα των BRICS- Επίσημη προσκληση για απελευθέρωση απο τους " καρχαρίες " δανειστές

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΡΩΣΟΣ ΥΦΟΙΚ

 
1:55
11/05/2015
 
 
 
Να συμμετάσχει η Ελλάδα ως ισότιμο μέλος στη νέα τράπεζα των BRICS πρότεινε πριν από λίγο ο ΥΦΟΙΚ της Ρωσίας Σεργκέι Στορτσακ και προτείνει τη χρήση του ρωσικού ρουβλίου αντί του ευρώ ως νομίσματος για τις πληρωμές αγαθών και υπηρεσιών, αλλάζοντας τα δεδομένα στο θρίλερ της διαπραγμάτευσης!
 
Είναι η ρωσική κίνηση "ματ", η ομόδοξη υπερδύναμη αναλαμβάνει επίσημα να βγάλει τη χώρα από το "βούρκο" στον οποίο έχει πέσει με υπευθυνότητα της ΕΕ.
 
O Ρώσος ΥΦΟΙΚ ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία θα επενδύσει στην Ελλάδα και στην ανάπτυξη της χώρας εάν φυσικά προχωρήσει με τις ίδιες πολιτικές προσέγγισης.
 
Σημειώνεται ότι το τελευταίο τρίμηνο το ρωσικό ρούβλι έχει ανατιμηθεί κατά 55% "συντρίβοντας" όλες τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις.
 
Yπενθυμίζεται ότι τα BRICS είναι μια ομάδα κρατών τα οποία διαθέτουν διπλάσια οικονομική δυνατότητα από τα μέλη της ΕΕ και η υπό διαμόρφωση τράπεζα θα είναι ανάλογη της ΕΚΤ.
 
Πρόσκληση στην Ελλάδα να συμμετάσχει ως μέλος στην υπό διαμόρφωση νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα που δημιουργούν οι χώρες BRICS (Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία, Ν.Αφρική), απηύθυνε ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας και εκπρόσωπος/ αντιπρόσωπος της νέας αναπτυξιακής τράπεζας, Σεργκέι Στορτσακ, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.
 
Σε μια περίοδο που το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας παραμένει οξύ και αποτελεί ένα από τα βασικά προβλήματα της διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, η συμμετοχή της χώρας στη νέα αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS, θα της επιτρέψει να χρηματοδοτήσει μια σειρά αναπτυξιακά έργα.
 
Αναφερόμενος στις ελληνορωσικές σχέσεις, ο κ.Στόρτσακ τόνισε ότι αυτές θα μπορούν να αναπτυχθούν σε διάφορους τομείς με τη χρήση του ρωσικού ρουβλίου ως νομίσματος για τις πληρωμές αγαθών και υπηρεσιών.
 
Ακολουθεί η συνέντευξη.
 
Είστε επικεφαλής εκπρόσωπος της Ρωσίας στο διεθνή οργανισμό των αναδυόμενων οικονομιών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Ν. Αφρική) και ως εκπρόσωπος/αντιπρόσωπος της υπό διαμόρφωση Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS, πείτε μας, ποιος είναι ο ρόλος της Τράπεζας;
 
Καταρχήν, θέλω να επιστήσω την προσοχή σας στο όνομα της Τράπεζας. Το επίσημο όνομα είναι Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα, αλλά συνήθως αποκαλείται Τράπεζα BRICS. Το πλέον σημαντικό, όμως, είναι ότι θα πρόκειται για τον δεύτερο παγκόσμιο τέτοιο θεσμό, που δεν θα αφορά μόνο αναπτυξιακά σχέδια στη Βραζιλία, στην Ινδία, στη Ρωσία, τη Ν. Αφρική και την Κίνα, αλλά ευρύτερα σε περισσότερες χώρες του κόσμου.
 
Το δεύτερο σημαντικό είναι το σύστημα διακυβέρνησης της Τράπεζας, που θα συνίσταται από τρία επιμέρους επίπεδα - το Διοικητικό Συμβούλιο των διοικητών, το Διοικητικό Συμβούλιο των διευθυντών, τον Πρόεδρο και το προσωπικό της Τράπεζας. Σε αυτά τα θεσμικά όργανα, όπου ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος θα εκλέγονται αξιοκρατικά, αποφασίσαμε ότι ο πρόεδρος θα εναλλάσσεται κάθε πέντε χρόνια και θα εκλέγεται κάθε φορά από ένα διαφορετικό ιδρυτικό κράτος-μέλος.
 
Στους υφιστάμενους οργανισμούς, αν και διακηρύσσεται ότι ο διορισμός του διευθυντή στα Διοικητικά Συμβούλια είναι αξιοκρατικός, στην πραγματικότητα ο πρόεδρος στην Παγκόσμια Τράπεζα αντιπροσωπεύει τις ΗΠΑ και στο ΔΝΤ αντιπροσωπεύει τους Ευρωπαίους. Γι' αυτό αποφασίσαμε να αλλάξουμε αυτήν την προσέγγιση και κάθε κράτος-μέλος θα αναλαμβάνει την ηγεσία της Τράπεζα για πέντε έτη.
 
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που μας διαφοροποιεί είναι το σύστημα ψηφοφορίας. Τα κράτη-μέλη θα έχουν τον ίδιο αριθμό ψήφων και τον ίδιο αριθμό μετοχών. Συμφωνήσαμε ότι σε πολλές περιπτώσεις θα ήταν σοφότερο να βασιζόμαστε στην πλειοψηφία των ψήφων, σε ειδικές πλειοψηφίες
 
Συνοψίζοντας, θα σας έλεγα ότι ο ρόλος αυτού του νέου θεσμικού οργάνου είναι να δημιουργηθεί μια αναπτυξιακή τράπεζα, που θα στηρίξει μεγάλα κατασκευαστικά σχέδια. Γνωρίζουμε ότι εδώ και χρόνια ο ρόλος της Παγκόσμιας Τράπεζας στην υλοποίηση σχεδίων υποδομών συνεχώς αποδυναμώνεται αντί να ισχυροποιείται. Γι' αυτό, εμείς τα πέντε ιδρυτικά κράτη-μέλη συμφωνήσαμε ώστε τα αναπτυξιακά σχέδια να αποτελέσουν τον ακρογωνιαίο λίθο των δραστηριοτήτων μας. Η Τράπεζα δεν θα λειτουργήσει με γνώμονα το κέρδος.
 
Ποια οφέλη μπορεί να έχει η Ελλάδα από την νέα αυτή Αναπτυξιακή Τράπεζα;
 
Αυτή η νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα θα είναι προσβάσιμη σε όλα τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Συμφωνήσαμε ότι το 50% του εγκεκριμένου κεφαλαίου της Τράπεζας, δηλαδή 50 δισ. δολάρια ετησίως, θα διανέμεται μεταξύ των ιδρυτικών κρατών-μελών και τα υπόλοιπα 50 δισ. δολάρια θα διανέμονται μεταξύ των νεο-εισερχόμενων. Το αποτέλεσμα με αυτό το πολύ ευέλικτο σύστημα, μετά την επικύρωση της συμφωνίας από όλα τα κράτη-μέλη , θα είναι οι νεοεισερχόμενοι να υποβάλουν αιτήματα και το Διοικητικό Συμβούλιο των διοικητών να αποφασίζει. Στη συνέχεια, δεν θα υπάρχει ανάγκη το θέμα να τεθεί στο εθνικό Κοινοβούλιο για να αλλάξουν άρθρα της συμφωνίας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Έτσι δεν θα μας εκπλήξει, εάν η Ελλάδα θα είναι το πρώτο κράτος που θα υποβάλλει αίτημα χρηματοδότησης ως πλήρες μέλος. Οι ελληνικές αρχές θα μπορούν να αγοράσουν όσα μερίδια μετοχών επιθυμούν. Δεν παίζει ρόλο εάν τα μερίδια θα είναι μικρά ή μεγάλα. Όταν η Ελλάδα προσχωρήσει στην Τράπεζα, θα μπορεί να δανεισθεί για μια σειρά σκοπούς ή για την υλοποίηση εθνικών σχεδίων ανάπτυξης.
 
Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης. Θα μπορούσε μια ενδεχόμενη οικονομική βοήθεια από την Τράπεζα να προκαλέσει προβλήματα στις σχέσεις της Ελλάδας με τους εταίρους της;
 
Η πιθανότητα να δημιουργηθούν προβλήματα με την ΕΕ, επειδή η Ελλάδα θα γίνει μέλος των θεσμών των BRICS, είναι πολύ μικρή, επειδή πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν αποφασίσει να προσχωρήσουν σε κάποιον άλλον αναπτυξιακό θεσμό. Για παράδειγμα, υπάρχει η πρόταση της κυβέρνησης της Κίνας για την Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων (Asian Infrastructure Investment Bank -AIIB), όπου το 25% του κεφαλαίου της θα διατεθεί σε μη ασιατικά κράτη. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία -όλα κράτη-μέλη της ΕΕ- έχουν αποφασίσει να συνεργασθούν με άλλα κράτη στο πλαίσιο της Ασιατικής Τράπεζας. Οπότε, δεν υπάρχει πρόβλημα ούτε τίθεται ζήτημα κριτικής. Μέχρι τώρα, οι αναφορές που έχω διαβάσει είναι αρκετά θετικές.
 
Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει μια σειρά προκλήσεων και μια από τις προκλήσεις είναι η έλλειψη μακροπρόθεσμων κεφαλαίων για έργα υποδομών. Αυτή η νέα Ασιατική Τράπεζα θα προσανατολισθεί στην ανάπτυξη υποδομών. Στο άμεσο μέλλον η έλλειψη σύγχρονων υποδομών δεν θα είναι μόνο ένα τεχνικό ζήτημα. Το θέμα που θα τεθεί θα είναι η εις βάθους, ολοκληρωμένη βελτίωση και οι χώρες θα ωφεληθούν από τους δυο νέους θεσμούς, όσον αφορά στην ενθάρρυνση για βελτίωση των υποδομών τους αλλά και όσον αφορά στην παροχή κινήτρων για οικονομικές συναλλαγές -όχι μόνο στο πλαίσιο εμπορικών συναλλαγών, αλλά και για τη χρηματοδότηση των έργων.
 
Η Ελλάδα συζητά με τη Ρωσία ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε πολλούς τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως στην ενέργεια. Πως θα μπορούσαν να αναπτυχθούν περαιτέρω οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία;
 
Στον οικονομικό, χρηματοοικονομικό, πολιτιστικό, πολιτικό και πολλούς άλλους τομείς. Καθώς εργάζομαι κυρίως στον διεθνή χρηματοοικονομικό τομέα, πιστεύω ότι οι δυο λαοί μπορούν να συνεργασθούν και να προβλέψουν τη χρήση του εθνικού νομίσματος, τουλάχιστον στην περίπτωση της Ρωσίας, με τη χρήση του ρωσικού ρουβλίου στις πληρωμές για αγαθά και υπηρεσίες. Για παράδειγμα, μπορώ να φαντασθώ ότι οι δυο χώρες θα θεωρήσουν αμοιβαία επωφελή τη χρήση του ρουβλίου όσον αφορά στην ανάπτυξη του τουρισμού. Οι Ρώσοι πολίτες, που θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα κυρίως την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού που δεν έχει τόσο ζέστη, είναι ευαίσθητοι στην αλλαγή των ρουβλίων σε άλλο νόμισμα.
 
Οπότε, εάν σε κάποιο στάδιο καταφέρουμε να κάνουμε τέτοιες συναλλαγές θα είναι αρκετά χρήσιμο. Πιθανότατα, το επόμενο βήμα αυτού του είδους των συναλλαγών θα μπορούσε να είναι η χρησιμοποίηση του ρουβλίου ως τρόπου πληρωμής διαφόρων ελληνικών προϊόντων που πωλούνται επί ρωσικού εδάφους.
 
Φυσικά, όταν θα ξεπεράσουμε τις οικονομικές δυσκολίες και με δεδομένο το πολιτικό περιβάλλον των χωρών μας, πιστεύω ότι περισσότεροι Ρώσοι και ιδιωτικές εταιρείες θα είναι πρόθυμοι να επενδύσουν στην Ελλάδα. Είναι πολύ σημαντικό για εσάς και για εμάς. Όλοι ψάχνουμε για άμεσες ξένες επενδύσεις. Και δεν είναι μόνον τα προϊόντα αλλά και οι επενδύσεις. Η εμπειρία μου έχει δείξει ότι είναι πολύ πιο ενδιαφέρον, αλλά και σοφό, να στηριζόμαστε σε άμεσες ξένες επενδύσεις. Έχουμε καλή πολιτική βάση για ανάπτυξη της αμοιβαίας σχέσης και έχουμε ισχυρές ιστορικές σχέσεις και σε άλλους τομείς.
 
 defencenet.gr