17 Ιουνίου 2015

Α.Τσιπρας : Είναι λάθος όσοι λένε οτι οι Γερμανοι πληρώνουν μισθούς και συντάξεις Ελλήνων.

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ TAGESSPIEGEL

Σε άρθρο γνώμης το οποίο δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Tagesspiegel,  ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης  Τσίπρας εξηγεί πως λειτουργεί το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας επιχειρώντας να παρουσιάσει τις θέσεις της Ελλάδας για τις οποίες δεν μπορεί να δεχθεί νέες περικοπές συντάξεων.

Ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για «μύθο» σημειώνοντας ότι "όσοι σας λένε ότι πληρώνετε μισθούς και συντάξεις των Ελλήνων δεν σας λένε την αλήθεια" και εξηγεί πως δεν παρεμβαίνει για να αρνηθεί ότι το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα έχει πρόβλημα, αλλά για να επισημάνει που ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα και πως μπορεί να επιλυθεί καθώς, όπως σημειώνει, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κύματα περικοπών, χωρίς όμως να αποδώσουν κάτι, παρά μόνο μεγαλύτερη ύφεση που έκανε το πρόβλημα ακόμα μεγαλύτερο.

Ο Α. Τσίπρας τονίζει πως γενικά, το ασφαλιστικό σύστημα αποτελεί τον θεσμοθετημένο μηχανισμό αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών και η βιωσιμότητα του είναι κεντρικό ζήτημα για το σύνολο της κοινωνίας.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο του Έλληνα πρωθυπουργού στην γερμανική εφημερίδα:

«Στην εξέλιξη μιας διαπραγμάτευσης είναι θεμιτή η επίμονη αντιπαράθεση επιχειρημάτων, αρκεί να υπάρχει ειλικρίνεια και καλή πίστη μεταξύ των μερών.
Διαφορετικά, όταν ο  διάλογος δεν αποσκοπεί στην αλήθεια, πρέπει να καταφύγει κανείς στις μεθόδους που περιγράφει ο σπουδαίος Γερμανός φιλόσοφος Σοπενάουερ στο «Η Τέχνη του να έχεις πάντα δίκιο»!
Γιατί είναι αθέμιτο να χρησιμοποιούνται επιλεκτικά στατιστικοί δείκτες, περιβεβλημένοι μάλιστα με το κύρος διακεκριμένων οικονομολόγων όπως ο Olivier Blanchard, για να παραχθούν αστήρικτες γενικεύσεις που συσκοτίζουν την πραγματικότητα.
Με δυό λόγια η σημερινή μου παρέμβαση στη φιλόξενη εφημερίδα σας αποσκοπεί στο να αποκαταστήσει έναν διαδεδομένο μύθο προς τον μέσο Γερμανό φορολογούμενο.
Όσοι του λένε ότι πληρώνει μισθούς και συντάξεις Ελλήνων δεν του λένε την αλήθεια.
Δεν παρεμβαίνω για να αρνηθώ ότι το ασφαλιστικό μας σύστημα έχει πρόβλημα. Αλλά για να επισημάνω που ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα και πως μπορεί να επιλυθεί. Γιατί τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κύματα περικοπών, χωρίς όμως να αποδώσουν κάτι, παρά μόνο μεγαλύτερη ύφεση που έκανε το πρόβλημα ακόμα μεγαλύτερο.
Πιο συγκεκριμένα, ίσως να ακούγεται εντυπωσιακά μεγάλο ως μέγεθος ότι ποσοστό 75% των πρωτογενών δαπανών πηγαίνει στην πληρωμή μισθών και συντάξεων. Στην πραγματικότητα, όμως, μόλις το 30% αφορά τις συντάξεις και εν πάση περιπτώσει οι μισθοί είναι διαφορετικό πράγμα από τις συντάξεις και η άθροισή τους είναι σοβαρό μεθοδολογικό σφάλμα.
Ειδικά η σύγκριση με την Γερμανία είναι μάλλον παραπειστική καθώς σύμφωνα με τα διαχρονικά στοιχεία των Αgeing Reports (2009, 2015) η συνταξιοδοτική δαπάνη στην Ελλάδα από 11,7% του ΑΕΠ το 2007 (ελάχιστα υψηλότερη από το 10,4% της Γερμανίας) έφτασε στο 16,2% το 2013 (ενώ στη Γερμανία παρέμεινε περίπου σταθερό). Που οφείλεται αυτή η αύξηση;
Μήπως στην αύξηση των συνταξιούχων ή στην αύξηση των συντάξεων; Τίποτα από τα δύο, αφού ο αριθμός των συνταξιούχων δεν έχει μεταβληθεί ιδιαίτερα ενώ το ύψος των συντάξεων έχει συρρικνωθεί δραματικά από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν.
Αρκεί η απλή αριθμητική για να συμπεράνει κανείς ότι η αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης σαν ποσοστό του ΑΕΠ οφείλεται αποκλειστικά στη μείωση του ΑΕΠ (του παρονομαστή) και όχι στην αύξηση της δαπάνης (του αριθμητή). Με άλλα λόγια, το ΑΕΠ μειώθηκε πιο γρήγορα από τις συντάξεις.
Σε ό,τι αφορά τις ηλικίες συνταξιοδότησης, μήπως στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται πολύ νωρίτερα; Η αλήθεια είναι το όριο συνταξιοδότησης στην Ελλάδα είναι στα 67 έτη για άντρες και γυναίκες, δηλαδή δύο χρόνια πάνω από τη Γερμανία.
Η μέση ηλικία αποχώρησης από την αγορά εργασίας των αντρών στην Ελλάδα είναι στα 64,4 χρόνια, δηλαδή 8 μήνες νωρίτερα από τα 65,1 χρόνια της Γερμανίας ενώ οι ελληνίδες γυναίκες αποχωρούν από την εργασία τους στα 64,5 χρόνια, 3,5 περίπου μήνες αργότερα από τις γερμανίδες που αποχωρούν στα 64,2 χρόνια.
Τα παραπάνω δεν τα αναφέρω για να αποφύγω το πρόβλημα ούτε για να αρνηθώ τις στρεβλώσεις και παθογένειες του ασφαλιστικού μας συστήματος αλλά για να αποδείξω ότι το πρόβλημα δεν είναι η υποτιθέμενη γενναιοδωρία του.
Η πιο σημαντική διαταραχή στο σύστημα οφείλεται στα μειωμένα έσοδα που κατέγραψε τα τελευταία χρόνια.
Αυτά προέκυψαν τόσο από τις απώλειες περιουσιακών στοιχείων που προκάλεσε το PSI ( κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που κατείχαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία με συνολικό κόστος περίπου 25 δις) όσο όμως -και κυρίως- από την μεγάλη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που προκάλεσε η εκτίναξη της ανεργίας και η μείωση των μισθών.
Ειδικότερα δε, κατά τη περίοδο 2010- 2014 με σειρά μέτρων αφαιρέθηκαν από το ασφαλιστικό  μας σύστημα περί τα 13 δις ευρώ, με αντίστοιχη μείωση συντάξεων και παροχών σε ποσοστό περίπου 50%, γεγονός που έχει εξαντλήσει τα περιθώρια περεταίρω μειώσεων χωρίς να θιγεί ο πυρήνας λειτουργίας του συστήματος.
Εξάλλου πρέπει να καταλάβουμε ότι το σύστημα πιέζεται κυρίως από την πλευρά των εσόδων κι όχι τόσο των δαπανών, όπως συχνά υπονοείται.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω και ένα επιπλέον στοιχείο που αποτελεί ιδιαιτερότητα της Ελλάδας της κρίσης. Το ασφαλιστικό σύστημα αποτελεί τον θεσμοθετημένο μηχανισμό αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών και η βιωσιμότητα του είναι κεντρικό ζήτημα για το σύνολο της κοινωνίας. Παραδοσιακά, αυτή η αλληλεγγύη σημαίνει ότι οι νέοι χρηματοδοτούν με τις εισφορές τους τις συντάξεις των γονιών τους.
Όμως, στην Ελλάδα της κρίσης, συχνά βλέπουμε αυτή την αλληλεγγύη αντεστραμμένη αφού οι συντάξεις των γονιών χρηματοδοτούν την επιβίωση των παιδιών τους.
Οι συντάξεις της τρίτης ηλικίας είναι το τελευταίο καταφύγιο για ολόκληρες οικογένειες που έχουν ένα ή κανένα πλέον μέλος να εργάζεται σε μια χώρα με ανεργία 25% στο γενικό πληθυσμό και 50% στους νέους.
Μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση δεν μπορούμε να υιοθετούμε μια λογική τυφλών και οριζόντιων περικοπών, όπως μας ζητάνε κάποιοι, που θα προκαλέσουν δραματικές κοινωνικές συνέπειες. Από την άλλη δεν στεκόμαστε καθόλου αδιάφορα μπροστά στην αδύναμη προοπτική του ασφαλιστικού μας συστήματος και είμαστε αποφασισμένοι να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του.
Η Ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για εξορθολογισμό του συστήματος. Συμφωνήσαμε στην άμεση κατάργηση του καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που αυξάνουν τη μέση ηλικία συνταξιοδότησης και δεσμευτήκαμε να προχωρήσουμε άμεσα στην ενοποίηση των ταμείων, μειώνοντας τα λειτουργικά τους έσοδα και περιορίζοντας τα ειδικά καθεστώτα.
Όπως αναλύσαμε διεξοδικά στις συζητήσεις με τους θεσμούς, αυτές οι μεταρρυθμίσεις λειτουργούν αποφασιστικά υπέρ της βιωσιμότητας του συστήματος. Κι όπως όλες οι μεταρρυθμίσεις, τα αποτελέσματά τους δεν φαίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Όμως η βιωσιμότητα απαιτεί μακροπρόθεσμη οπτική και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με στενά βραχυπρόθεσμα δημοσιονομικά κριτήρια (πχ μείωση δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ το 2016).
Ο Ντισραέλι έλεγε ότι υπάρχουν τριών ειδών ψεύδη: τα συνήθη, τα καταστρεπτικά και η στατιστική.
Ας μην επιτρέψουμε μια ιδεοληπτική χρήση των δεικτών να καταστρέψει την ώριμη συμφωνία που προετοιμάσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα των εντατικών διαβουλεύσεων. Είναι καθήκον όλων μας.»





 defencenet.gr

Πλάνα απο το αποψινό συλλαλητήριο - πλήθος κόσμου που δεν φοβάται την ρήξη.( Ο ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΘΑ ΣΚΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ...ΚΑΚΟ ΤΟΥ !!)


Πλάνα από το συλλαλητήριο που διοργάνωσαν οργανωμένοι πολίτες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και συμμετείχε πλήθος κόσμου που δεν φοβάται την ρήξη. Γιατί ο κόσμος ξέρει οτι ρήξη σημαίνει απελευθέρωση της Ελλάδος και του λαού απο τα δεσμά των δανειστών.








Πλάνα από το συλλαλητήριο που διοργάνωσαν οργανωμένοι πολίτες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και συμμετείχε πλήθος κόσμου που δεν φοβάται την ρήξη.








Καταγγελία «βόμβα» του πρώην αντιπροέδρου της ΕΛΣΤΑΤ: Κυβερνητικό στέλεχος συνομιλούσε με τον Τόμσεν τον Αύγουστο του 2009


Καταγγελία «βόμβα» του πρώην αντιπροέδρου της ΕΛΣΤΑΤ: Κυβερνητικό στέλεχος συνομιλούσε με τον Τόμσεν τον Αύγουστο του 2009
«Με αλχημείες η διόγκωση του ελλείμματος το 2009»

Σε μία καταγγελία που θα συζητηθεί προχώρησε ο πρώην αντιπρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Νίκος Λογοθέτης, κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τις συνθήκες υπαγωγής της χώρας στα μνημόνια.

Σύμφωνα με τον Νίκο Λογοθέτη, «κάποιος είχε δει υψηλόβαθμο στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης τον Αύγουστο του 2009, να συνομιλεί με τον κ. Τόμσεν».
«Its take two for tango. Τα έξωθεν κέντρα χρειάζονται και εσωτερικό συνεργάτη. Υπάρχει στο μυαλό αυτών που αποφασίζουν. Κάποιος ήθελε να φέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ευρώπη. Οι Γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες κατάφεραν ξεφορτώθηκαν τα τοξικά τους ομόλογα», ανέφερε ο Νίκος Λογοθέτης.

«Κάποιος είχε δει υψηλόβαθμο στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης τον Αύγουστο του 2009, να συνομιλεί με τον κ. Τόμσεν. Όλα αυτά, σε σκεπτόμενο πολίτη προκαλούν υποψίες. Μπορεί να μην έχει αποδειχθεί ότι υπήρχε δόλος για να μπούμε στα μνημόνια, πώς έγινε όμως και μπήκαμε όταν το χρέος ν βιώσιμο και μπορούσαμε ήπια να δανειστούμε αναρωτιέσαι», πρόσθεσε ο Νίκος Λογοθέτης.

Παράλληλα, ο Νίκος Λογοθέτης απέδωσε δόλο, σκοπιμότητα και συνειδητή ενέργεια για τη διόγκωση των ελλειμμάτων το διάστημα 2009-2010, προκειμένου όπως ισχυρίστηκε, να μπει η χώρα στα μνημόνια και να μην βγει ποτέ στις αγορές.

Επίσης, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, επιρρίπτοντας του προσωπικές ευθύνες στην διόγκωση των ελλειμμάτων, «είχε μανία» είπε χαρακτηριστικά, ενώ τον χαρακτήρισε πιόνι της Eurostat και έκανε λόγο για «one man's show», στην υπηρεσία.

Σύμφωνα με τον Νίκο Λογοθέτη, που όπως σημείωσε και ο ίδιος είναι η τρίτη φορά που καταθέτει για το θέμα, καθώς είχαν προηγηθεί η Επιτροπή Οικονομικών της βουλής το 2011 και η Εξεταστική Επιτροπή, «η διόγκωση του ελλείμματος το 2009 ήταν ένας τουλάχιστον λόγος που οδηγηθήκαμε στα μνημόνια».
«Παραβιάστηκαν πολλά κριτήρια για την ένταξη των ΔΕΚΟ στα ελλείμματα. Το έλλειμμα διογκώθηκε ακόμα περισσότερο με την δημοσιονομική μονοπρόσωπη λογική του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου. Δεν έπρεπε να περνάει πάνω από 10%.

Η αλχημεία που έγινε, καταρράκωσε την αξιοπιστία μας, οδήγησε τα spreads στα ύψη και δεν μπορούσαμε να βγούμε στις αγορές. Η διόγκωση των ελλειμμάτων νομιμοποίησε το πρώτο μνημόνιο και δικαιολόγησε το δεύτερο για την εφαρμογή επαχθών μέτρων», υποστήριξε ο κ. Λογοθέτης.

Ακόμα, ανέφερε ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλα μέλη της ΕΛΣΤΑΤ, είχαν αμφισβητήσει τότε τα στοιχεία, ζητώντας να υπάρξει η επιστημονική τους τεκμηρίωση.
Ωστόσο ο κ. Γεωργίου, αποφάσισε όπως είπε, να τους φιμώσει, και έτσι το έλλειμμα που κατέληξε να είναι σε δυσθεώρητα ύψη, δημοσιεύτηκε μόνο με την δική του έγκριση και της Eurostat.

«Ακόμα και τότε που παραιτήθηκα, ο κ. Γεωργίου δεν συγκαλούσε το Συμβούλιο γιατί ήξερε ότι ήταν πλειοψηφία αυτοί που τον αμφισβητούσαν» ανέφερε, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι «προφανώς και είχε πολιτική κάλυψη, διαφορετικά δεν μπορούσε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ να έχει τέτοια ισχύ».
«Μια παράγραφος του πρώτου μνημονίου φέρεται να λέει ότι τα μέτρα που θα λαμβάνονταν θα προσαρμόζονταν στα στοιχεία που προέκυψαν, δηλαδή το έλλειμμα του 2009», πρόσθεσε ο Νίκος Λογοθέτης
Απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις του βουλευτή του «Ποταμιού» Γιώργου Αμυρά, για το ποιος είναι «ο άρχοντας του σκότους», στον οποίο αναφέρεται σε ένα κείμενο του, ο Νίκος Λογοθέτης ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Από πληροφορίες που είχα εγώ, ακούστηκε ότι μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε κατά του Ανδρέα Γεωργίου, ότι ήταν ο κ. Σόϊμπλε. Επίσης είχαν ακουστεί αντίστοιχα πράγματα και για τον πρώην διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος και του πρώην γενικού διευθυντή της Τράπεζας Κύπρου.

Ο Νίκος Λογοθέτης επέμεινε στην σκόπιμη διόγκωση των ελλειμμάτων προκειμένου να μην βγει η χώρα στις αγορές, και ότι με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες να ξεφορτωθούν τα τοξικά ομόλογα τους.

«Είπατε πολλές φορές ότι υπήρχε δόλος, σκοπιμότητα, πολιτική διάσταση στην διόγκωση των ελλειμμάτων το 2009 και το 2010 για να μπει και να μην βγει η χώρα από τα μνημόνια, θεωρείτε ότι λήφθηκε απόφαση πολιτική προς το τέλος του 2009 να μπει σε εποπτεία από το ΔΝΤ ή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με κάποιο επίσημο τρόπο δανεισμού;» ρωτήθηκε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Λαπαβίτσα.

«Δεν θεωρώ τίποτα. Βλέποντας μέσω των στατιστικών στοιχείων να ανεβαίνουν τα σπρεντς , να φτάνουμε σε πραγματική διόγκωση των ελλειμμάτων παραβιάζοντας τα μέχρι τότε απαραβίαστα κριτήρια της Eurostat, με επιστημονική τεκμηρίωση, υποθέτω ότι υπήρχε κάποιος δόλος, κάποια σκευωρία για να διογκωθεί το έλλειμμα. Ο κυριότερος λόγος ήταν να μπούμε στα μνημόνια και να μην βγούμε ποτέ στις αγορές», απάντησε.

«Δεχθήκατε εσείς ο ίδιος προσωπική πίεση ή είχατε υπόνοια για τα θέματα αυτά; Ρωτώ αν ευθέως σας ζητήθηκε να εμπλακείτε ή εκ του αποτελέσματος συνάγεται το συμπέρασμα;» συνέχισε ο κ. Λαπαβίτσας.
«Προσπαθούσα να εκτελέσω τα καθήκοντα μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πήγαμε για να βοηθήσουμε μαζί με τους άλλους συναδέλφους μου. Από την αρχή καταλάβα τον πόλεμο εναντίον μου. Οποιοσδήποτε αμφισβητούσε τον κ. Γεωργίου τον παραιτούσε, τον έβαζε στο ψυγείο», ήταν η απάντηση του κ. Λογοθέτη.

«Με αλχημείες η διόγκωση του ελλείμματος το 2009»

Στην κατάθεσή του, ο Νίκος Λογοθέτης μίλησε για αλχημείες που έγιναν προκειμένου να διογκωθεί το έλλειμμα του 2009, επιρρίπτοντας προσωπικές ευθύνες στον πρόεδρο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ανδρέα Γεωργίου.

Σύμφωνα με τον Νίκο Λογοθέτη, που όπως σημείωσε και ο ίδιος είναι η τρίτη φορά που καταθέτει για το θέμα καθώς είχαν προηγηθεί η Επιτροπή Οικονομικών της Bουλής το 2011 και η Εξεταστική Επιτροπή, «η διόγκωση του ελλείμματος το 2009 ήταν ένας τουλάχιστον λόγος που οδηγηθήκαμε στα μνημόνια».
«Παραβιάστηκαν πολλά κριτήρια για την ένταξη των ΔΕΚΟ στα ελλείμματα. Το έλλειμμα διογκώθηκε ακόμα περισσότερο με την δημοσιονομική μονοπρόσωπη λογική του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου. Δεν έπρεπε να περνάει πάνω από 10%.

Η αλχημεία που έγινε, καταρράκωσε την αξιοπιστία μας, οδήγησε τα σπρεντς στα ύψη και δεν μπορούσαμε να βγούμε στις αγορές. Η διόγκωση των ελλειμμάτων νομιμοποίησε το πρώτο μνημόνιο και δικαιολόγησε το δεύτερο για την εφαρμογή επαχθή μέτρων», υποστήριξε ο Νίκος Λογοθέτης.


Ο Νίκος Λογοθέτης ανέφερε ακόμα ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλα μέλη της ΕΛΣΤΑΤ, είχαν αμφισβητήσει τότε τα στοιχεία ζητώντας να υπάρξει η επιστημονική τους τεκμηρίωση, ωστόσο ο κ. Γεωργίου, αποφάσισε όπως είπε, να τους φιμώσει και έτσι το έλλειμμα που κατέληξε να είναι σε δυσθεώρητα ύψη, δημοσιεύτηκε μόνο με την δική του έγκριση και της Eurostat.

«Μια παράγραφος του πρώτου μνημονίου φέρεται να λέει ότι τα μέτρα που θα λαμβάνονταν θα προσαρμόζονταν στα στοιχεία που προέκυψαν, δηλαδή το έλλειμμα του 2009», υποστήριξε ο Νίκος Λογοθέτης.



kontranews.gr

Ο Πρόεδρος της FYROM ακύρωσε συνέντευξή γιατί τον αποκάλεσαν... "Πρόεδρο της FYROM"!


Ο Πρόεδρος της FYROM ακύρωσε συνέντευξή γιατί τον αποκάλεσαν... "Πρόεδρο της FYROM"!
Ακύρωσε την προγραμματισμένη συνέντευξή τους στο Euronews ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, επειδή το Διεθνές Δίκτυο, κατά την αναγγελία της συνέντευξης τον προλόγισε ως… «Πρόεδρος της FYROM»!

Ειδικότερα, το Euronews, σε ανάρτησή του στο twitter,  ανήγγειλε την συνέντευξη με τον κ. Ιβάνοφ καλώντας τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν ερωτήσεις στον κωδικό ονομασίας (hashtag) #askfyrompresident.

Ειδικότερα, από το γραφείο του κ. Ιβάνοφ γνωστοποιήθηκε πως λόγω της χρήσης του ακρωνυμίου FYROM, ο Πρόεδρος της χώρας ακυρώνει τη συνέντευξη! Η συνέντευξη είχε  συμφωνηθεί να δοθεί στην Μπρατισλάβα, κατά τη διάρκεια συμμετοχής του κ.Ιβάνοφ στη διάσκεψη ασφαλείας GLOBSEC και απέστειλε σχετική επιστολή στο ειδησεογραφικό δίκτυο.

«Η χρήση του ακρωνυμίου FYROM για τη χώρα μας, τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, είναι άκρως απαράδεκτη. Λυπούμαστε βαθιά που παρά την καλή θέληση για συνεργασία από την πλευρά μας, δεν έγινε αποδεκτό το αίτημα για την αφαίρεση του ακρωνυμίου FYROM κατά την αναγγελία της συνέντευξης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεν αποδεχθήκατε να συμμορφωθείτε με το αίτημα για τη χρήση του συνταγματικού ονόματος της χώρας, Δημοκρατία της Μακεδονίας», σημείωσε ο κ.Ιβάνοφ στην επιστολή του στο Euronews, στην οποία αναφέρει ότι η χρήση του ακρωνυμίου FYROM αποτελεί «ευθεία προσβολή» για τους πολίτες της χώρας του.


kontranews.gr

ΤΩΡΑ: Τρόμος Πρετεντέρη από το ράπισμα της Ζωής στον Στουρνάρα!



Απέλπιδα προσπάθεια του Πρετεντέρη να καλύψει τον Στουρνάρα από την εκλεγμένη ΠτΒ, Ζωής Κωνσταντοπούλου!
Ο κύριος Πρετεντερης αφού επανέλαβε πέντε φορές σε λίγα δευτερόλεπτα την φράση «ανεξαρτητη αρχή» ισχυρίστηκε πως είναι απαράδεκτο να του επιτίθεται η ΠτΒ και εκεί αποκάλυψε το …μυστικό:«Είναι δυνατόν να ζητά η κυρία Κωνσταντοπούλου τα πρακτικά των τοποθετήσεων Στουρνάρα στην ΕΚΤ;»
ΩΠΑ!
Γιατί δηλαδή κύριε Πρετεντέρη;
Τι έχει να κρύψει ο κύριος Στουρνάρας; Τι κάνει δηλαδή εκτός Ελλάδος ενώ υποτίθεται οτι υπηρετεί την Ελλάδα;
Χτύπησε φλέβα η Ζωή!
ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΚΥΡΙΕ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ.

 

by olympiada 

 

Να ξανακατεβούμε τώρα στούς δρόμους




 
ΠΙΣΤΗ ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ
 


Toυ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΣΙΜΗ*

Μέσα σε έναν ορυμαγδό παραπληροφόρησης και κατατρομοκράτησης του ελληνικού λαού από τους «Θεσμούς» και τους εγχώριους «πρόθυμους» συμμάχους τους , η συμμετοχή εργαζόμενων, κοινωνικών οργανώσεων και συνδικάτων στη μεγάλη κινητοποίηση της Τετάρτης (17/6) αποτελεί μέγιστη πρόκληση αλλά και αναντίρρητη αναγκαιότητα για να βάλει ο λαϊκός παράγοντας τη σφραγίδα του στις ραγδαίες κοινωνικο-οικονομικές εξελίξεις.

Όπως ήταν αναμενόμενο, από ένα κομμάτι της κοινωνίας, αλλά και του κόσμου της Αριστεράς,εγείρονται ενστάσεις σχετικά με τη σκοπιμότητα αυτής της κινητοποίησης.

Εκφράζεται ένας «φόβος» ότι η συμμετοχή σ'αυτήν ενδέχεται να «νομιμοποιήσει» τους όποιους λανθασμένους χειρισμούς και τις υποχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης από το ριζοσπαστικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι προφανές ότι, μετά από πέντε μήνες δήθεν «διαπραγματεύσεων», οι δανειστές προσπαθούν απλά να επιβάλλουν μια εξοντωτική συμφωνία για τον ελληνικό λαό , ενώ και η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ένα κείμενο, αποτέλεσμα συμβιβασμών και υποχωρήσεων, το οποίο δεν μπορεί να νοηθεί, καν, ως κείμενο βάσης για συζήτηση καθώς προέκυψε ύστερα από σκληρές πιέσεις και κλιμακούμενους εκβιασμούς των λεγόμενων «Θεσμών».

Το σημαντικό, όμως, σ' αυτές τις κρίσιμες στιγμές είναι να μην χάσουμε τη γενικότερη εικόνα.
Οι λεγόμενοι «εταίροι» και ιδιαίτερα η υπό γερμανική ηγενονία ΕΕ επιδιώκουν μια άνευ όρων παράδοση της ελληνικής κυβέρνησης και την υποταγή του ελληνικού λαού με όπλο την χρηματοδοτική ασφυξία.

Με την αποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης από τις διαπραγματεύσεις έχει στηθεί ένα σκηνικό ρήξης το οποίο εκ των πραγμάτων δημιουργεί τις προϋποθέσεις αφύπνισης και συμμετοχής του λαϊκού παράγοντα στις εξελίξεις.
Η ανάγκη ανυποχώρητης αντίθεσης στους εκβιασμούς των «Θεσμών», η απόρριψη κάθε μορφής λιτότητας και η αντιπαράθεση με την «τρόικα εσωτερικού» συνιστά το ενωτικό εκείνο πλαίσιο το οποίο μπορεί να ενεργοποιήσει την πληττόμενη κοινωνική πλειοψηφία σε μια αγωνιστική κατεύθυνση και να σπάσει την αδράνεια και το αίσθημα ανημπόριας.

Κανένας άλλωστε δεν εμποδίζεται να προσθέσει τα δικά του προτάγματα , τις δικές του ιδιαίτερες θέσεις και προτάσεις.
Σε καμία περίπτωση η διατύπωση διαφορετικών απόψεων και η άσκηση κριτικής, ακόμη και λανθασμένης, στις επιλογές της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να οδηγούν στην αποχή ή ακόμα και την καταγγελία μιας κινητοποίησης.

Η ανάπτυξη τολμηρών και καινοτόμων κοινωνικών και πολιτικών πρωτοβουλιών γύρω από τα βασικά επίδικα της περιόδου αποτελεί το μόνο τρόπο ώστε να συγχρονιστεί η ριζοσπαστική και Κομμουνιστική Αριστερά αλλά και το κίνημα με το ρυθμό της εποχής.

Η διαμόρφωση μιας μαζικής ενωτικής γραμμής ,πέρα και έξω από επιμέρους αντιθέσεις ακόμα και κρίσιμες ενστάσεις και επιφυλάξεις, αποτελεί βασική προϋπόθεση για να αλλάξουν οι σημερινοί συσχετισμοί και να ανοίξουν νέοι προοδευτικοί καινοτόμοι και βιώσιμοι δρόμοι για τον ελληνικό λαό και την χώρα.

Τα συνδικάτα, οι κοινωνικές οργανώσεις, ακόμα και μεμονωμένοι ανένταχτοι αγωνιστές αποτελούν κομμάτι της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας που είδε τη ζωή της να υποβιβάζεται από τις συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Η σχέση στρατηγικής και τακτικής του κινήματος , είναι φυσικά στενά συνδεδεμένα το ένα με το άλλο. Κανένας μας δεν θα πρέπει να υποβιβάζει ή να ξεχνά το ένα ή το άλλο. Οι νίκες , όμως, του λαϊκού παράγοντα δεν κερδήθηκαν μόνο γιατί είχαν στρατηγικούς στόχους αλλά και επειδή χρησιμοποιήθηκε η σωστή τακτική.

Άλλωστε, η λαϊκή δυναμική είναι εκείνη που μπορεί να ξεπεράσει τα όποια «θολά» αρχικά προτάγματα και να αποτελέσει το εφαλτήριο για μια δυναμική εκκίνηση συμμετοχής και συνδιαμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού από τον λαϊκό παράγοντα ενάντια στις λογικές της ανάθεσης και τις τάσεις εξατομίκευσης και παθητικότητας.

Μια μεγάλη ενωτική μαζική κινητοποίηση, μπορεί να αποτελέσει, εδώ και τώρα, τον προάγγελο ενός μετώπου αντίστασης στις πολιτικές λιτότητας και στους εκβιασμούς των «Θεσμών» που λειτουργούν ως εκτελεστικά όργανα των δανειστών.

Μια κινητοποίηση που θα οδηγήσει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης στη δύναμη του λαϊκού παράγοντα, αυτής της βασικής κινητήριας δύναμης κάθε θετικής έκβασης της ιστορικής εξέλιξης,  καθώς μόνο αυτός μπορεί πραγματικά να καθορίσει την εξέλιξη των πραγμάτων.
* Ο Χρήστος Κασίμης είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Βόρειας Αθήνας



Πηγή: iskra.gr

" Ο πνιγμένος απο τα μαλλια του πιάνεται " Στήριξη απο τον Κ.Καραμανλή ζήτησε ο Α.Σαμαράς

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΑΡΓΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΙΤΗΜΑ ΣΑΜΑΡΑ 

Στον απόηχο  της «ρουκέτας» Μπαγκογιάννη σήμερα κατά του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, υπό τη μορφή της πρωτοβουλίας του κορυφαίου στελέχους του κόμματος συνάντησής της  με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΝΔ εναγωνίως αναζήτησε σήμερα στήριξη από τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα  Καραμανλή.

Σε έκτακτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα και είχε διάρκεια μιας ώρας, κατόπιν αίτησης του πρόεδρου της ΝΔ, ο Α. Σαμαρας ζήτησε από τον πρώην πρωθυπουργό, καθώς διαθέτει ισχυρή επιρροή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, να τοποθετηθεί και ουσιαστικά να αποκηρύξει την πρωτοβουλία της Ντόρας Μπακογιάννη να συναντηθεί με δικής της πρωτοβουλία με τον πρωθυπουργό, εμφανίζοντας αρχηγικό προφίλ.
Κύκλοι προσκείμενοι, πάντως, στον Κ. Καραμανλή και με τη γνωστοποίηση της πρωτοβουλίας Σαμαρά για συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό, τόνισαν ότι «αποκλείεται ο πρώην πρωθυπουργός  να λάβει θέση επί του ζητήματος».

Παράλληλα, ένας δεύτερος λόγος για τον οποίο ζήτησε τη συνάντηση ο Α. Σαμαράς ήταν για να ενημερωθεί σχετικά με τις προθέσεις Καραμανλή  σε περίπτωση που έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μία συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών. 

Σημειώνεται ότι το επίσημο κόμμα της ΝΔ μάλλον τάσσεται κατά της ψήφισης, σε αντίθεση με τους βουλευτές της λεγόμενης «καραμανλικής ομάδας» οι οποίοι προτίθενται να στηρίξουν τη συμφωνία.
Για ό,τι νεότερο θα σας ενημερώσουμε.



defencenet.gr