Παραμένουν δημοσιογραφικά ερωτήματα, για τα οποία περιμένουμε απάντηση του, θα σας ενημερώσουμε σχετικά αύριο.
Χορηγοί
Την παραπάνω δήλωση του την έκανε στην σελίδα του στο fakebook.
Παραμένουν δημοσιογραφικά ερωτήματα, για τα οποία περιμένουμε απάντηση του, θα σας ενημερώσουμε σχετικά αύριο.
Χορηγοί
Την παραπάνω δήλωση του την έκανε στην σελίδα του στο fakebook.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και αποκάλυψε πως το lockdown που έχει επιβληθεί σε Θεσσαλονίκη και αναμένεται μετά την χθεσινή «κρουσματολογία» να επεκταθεί και στην Αθήνα να κρατήσει για τουλάχιστον ένα μήνα, ενώ σε μία δυσοίωνο μήνυμα είπε ότι η κανονικότητα «αργεί», χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.
Επιπλέον προσπάθησε να «μετριάσει» τις αντιδράσεις στην στοχοποιημένη από κυβέρνηση & ΜΜΕ εστίαση, λέγοντας πως έχει «χρηματοδοτικά εργαλεία» για να τη στηρίξει.
«Θέλω να ξέρετε ότι έχουμε, ακόμα, ένα δύσκολο διάστημα μπροστά μας. Τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει και τα οποία τα πήραμε πάλι νωρίτερα σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες -με μικρότερο, δηλαδή, αριθμό κρουσμάτων ανά 100.000 πολίτες- θα χρειαστούν 10 με 15 ημέρες για να αποδώσουν.
Θα έχουμε μια πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, την οποία θεωρώ ότι είναι διαχειρίσιμη και απολύτως αντιμετωπίσιμη. Και πιστεύω ότι, εφόσον, τα μέτρα εφαρμοστούν θα έχουν αποτέλεσμα», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός κλείνοντας τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.
«Υπάρχουν περιοχές στις οποίες πήραμε μέτρα πιο νωρίς. Παραδείγματος χάριν η περιοχή της Κοζάνης που ήταν η πρώτη η οποία μπήκε σε ζώνη αυστηρής επιδημιολογικής επιτήρησης με πολύ αυστηρά μέτρα, βλέπουμε τα κρούσματα εκεί να μειώνονται.
Το ίδιο έχει γίνει και στην Καστοριά. Άρα, ξέρουμε ότι τα μέτρα δουλεύουν, θα δουλέψουν και τώρα και ελπίζω ότι μετά από έναν μήνα θα μπορούμε να επανέλθουμε σε έναν πιο κανονικό Δεκέμβριο -τονίζω το πιο κανονικό Δεκέμβριο- όχι κανονικό, πιο κανονικό Δεκέμβριο. Αλλά είναι βέβαιον ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα αργήσει ακόμα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ειδική αναφορά έκανε ο Πρωθυπουργός στους κλάδους της εστίασης, του πολιτισμού και της διασκέδασης που πλήττονται ιδιαίτερα από τις απαγορεύσεις. «Άκουσα με ενδιαφέρον και προβληματισμό τις επισημάνσεις πολλών συναδέλφων ειδικά για τον κλάδο της εστίασης. Και θα πρέπει να ξέρετε ότι όταν παίρνουμε μέτρα δημόσιας πολιτικής δεν στοχοποιούμε ποτέ κανέναν κλάδο.
Ο λόγος για τον οποίο αναγκαστήκαμε να κάνουμε παρεμβάσεις στην εστίαση, στην διασκέδαση, στον πολιτισμό, έχει να κάνει με το γεγονός ότι αυτό μας συμβούλευσαν οι ειδικοί να κάνουμε. Γνωρίζουν, όμως, και οι επιχειρηματίες της εστίασης αλλά και εργαζόμενοι ότι όπως σταθήκαμε κοντά τους τις δύσκολες εποχές της άνοιξης, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Επειδή η κοινωνία μας εμπιστεύεται, εμπιστεύεται την Κυβέρνησή μας, υπάρχει μια ρεαλιστική ελπίδα η οποία είναι εύλογη και την οποία πρέπει να καλλιεργούμε, ότι παρά τις δυσκολίες σχετικά σύντομα θα τελειώσουμε με αυτή την περιπέτεια και μετά μας περιμένουν καλύτερες ημέρες», σημείωσε ο Πρωθυπουργός κλείνοντας την τοποθέτησή του.
Lockdown από σήμερα και για 14 ημέρες, στην Θεσσαλονίκη, οι μετακινήσεις θα γίνονται μόνο με την αποστολή SMS ή με βεβαίωση εργοδότη, ενώ απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού
Ανοιχτά παραμένουν τα ξενοδοχεία, η βιομηχανία καθώς και οι σχολικές μονάδες εκτός των Λυκείων, όπου είναι υποχρεωτική η τηλεκπαίδευση.
Αύριο θα έχουμε ένα πλούσιο φωτογραφικό ρεπορτάζ της δημοσιογραφικής ομάδας μας της Θεσσαλονίκης Ε.Δ.Ο
Διαδώστε το άρθρο
Χορηγοί
Φωτορεπορτάζ
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι εβδομάδες πριν την δεύτερη καραντίνα της Καστοριάς (η οποία τότε είχε κρούσματα μηδέν 0 )
Διαδώστε το άρθρο
Χορηγοί
Οι αμερικανικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα Τρίτη 3 Νοεμβρίου είναι οι κρισιμότερες στην αμερικανική πολιτική ιστορία και ιδιαίτερα κρίσιμες και για την ίδια την τύχη του πλανήτη μετά τον Β'ΠΠ καθώς το μέγεθος των ΗΠΑ και κυρίως η οικονομία της αποτελεί «βαρόμετρο» για το πως θα λειτουργεί ο υπόλοιπος κόσμος.
Αυτό που λίγοι γνωρίζουν στην Ελλάδα είναι το περίπλοκο σύστημα διεξαγωγής των αμερικανικών εκλογών κατά το οποίο δεν κερδίζει αυτός που έχει τις περισσότερες ψήφους σε εθνικό επίπεδο όπως γίνεται στο σύνολο των χωρών του πλανήτη, αλλά αυτός που κερδίζει τους περισσότερους εκλέκτορες και άρα τις περισσότερες πολιτείες.
Τον πρόεδρο των Η.Π.Α τον εκλέγει ο αμερικανικός λαός, μέσω της εκλογής του «Κολεγίου των Εκλεκτόρων», δηλαδή η εκλογή είναι έμμεση, όχι άμεση, χαρακτηριστικό της προεδρικής δημοκρατίας της υπερατλαντικής υπερδύναμης.
Το συγκεκριμένο σώμα αποτελείται συνολικά από 538 μέλη και η κάθε Πολιτεία έχει έναν προκαθορισμένο αριθμό εκλεκτόρων.
Εκλέγεται λοιπόν αυτός που θα λάβει 270 ψήφους εκλεκτόρων. Η κάθε από τις 50 πολιτείες (εκτός από την πρωτεύουσα Ουάσιγκτον, που δεν ανήκει σε καμία Πολιτεία) έχουν έναν προκαθορισμένο αριθμό εκλεκτόρων, που ορίζεται κυρίως βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων όχι όμως σε απόλυτο βαθμό).
Βασικά το αμερικανικό σύστημα είναι έτσι δομημένο ώστε να μην νιώθει καμία πολιτεία «ριγμένη». Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μια ομοσπονδιακή χώρα και μια ομοσπονδία για να μην έχει τάσεις διάλυσης θα πρέπει κάθε μέλος της να νιώθει ισότιμο και όχι «παρίας» των υπολοίπων.
Ο αμερικανικός λαός ψηφίζει για πρόεδρο αλλά επί της ουσίας διατάσσει τους Εκλέκτορες, που συγκροτούν μετά το σώμα του «Κολεγίου των Εκλεκτόρων» να ψηφίσουν αυτό που αποφάσισε η Πολιτεία τους.
Τώρα, η ιδιοτροπία με τους εκλέκτορες είναι πως ο νικητής της κάθε πολιτείας παίρνει όλους τους εκλέκτορες με εξαίρεση το Μέιν και την Νεμπράσκα, όπου οι εκλέκτορες μοιράζονται αναλογικά με τα ποσοστά των υποψηφίων (που αυτό θα ήταν το λογικό)
Έτσι αν κάποιος κερδίσει μία Πολιτεία ακόμα και με μία ψήφο διαφορά εξασφαλίζει το σύνολο των εκλεκτόρων.
Αν ένας υποψήφιος κερδίσει περισσότερες Πολιτείες από τον αντίπαλο του, αλλά ο αντίπαλός του έχει εξασφαλίσει τη νίκη σε Πολιτείες που αναδεικνύουν περισσότερους εκλέκτορες, τότε θα χάσει την προεδρία των Η.Π.Α.
Το ίδιο μπορεί να ισχύσει και για τον απόλυτο αριθμό ψήφων σε εθνικό επίπεδο κάτι που έγινε δύο φορές τα τελευταία 20 χρόνια με τον Αλ Γκορ και την Χίλαρι Κλίντον που πήραν περισσότερες ψήφους από τον Τζορτζ Μπους και τον Ντόναλντ Τραμπ αντιστοίχως αλλά έχασαν.
Η Καλιφόρνια διαθέτει 55 εκλέκτορες, το Τέξας 38, η Νέα Υόρκη 29, ενώ άλλες Πολιτείες όπως η Αλάσκα και το Ντελαγουέρ διαθέτουν μόλις 3, οπότε δεν έχει σημασία πόσες Πολιτείες κερδίζει κάποιος αλλά ποιες είναι αυτές σε «μέγεθος» και αν δίνουν τον «μαγικό» αριθμό των 270 εκλεκτόρων
.Αξίζει να πούμε πως οι εκλέκτορες ορίζονται από τα κόμματα, αλλά μόνο σε 24 Πολιτείες είναι υποχρεωμένοι να τηρήσουν την εντολή των συμπολιτών τους.
Στις άλλες δεν απαγορεύεται να παρακάμψουν την λαϊκή εντολή, αλλά αυτό έχει συμβεί ελάχιστες φορές. Βέβαια αν κάποιοι εκλέκτορες στερήσουν την προεδρία από τον νόμιμα εκλεγμένο Πρόεδρο της χώρας θα αντιμετωπίσουν και τις συνέπειες αφού θα έχουν εξοργίσει τους ψηφοφόρους των οποίων την θέληση δεν θα έχουν κάνει σεβαστή.
Στα περίπου 210 χρόνια λειτουργίας του συστήματος αυτού, και επί 18.000 περίπου εκλεγέντων εκλεκτόρων, μόλις 9 δεν τήρησαν την προεκλογική δέσμευση.
Πάντως, μετά τις εκλογές, οι εκλέκτορες συναντώνται στην πρωτεύουσα της κάθε πολιτείας την πρώτη Δευτέρα μετά την δεύτερη Τετάρτη του Δεκεμβρίου για να αναδείξουν το νέο Πρόεδρο.
Αν δεν συγκεντρωθεί ο αριθμός των 270 εκλεκτόρων που εκλέγει Πρόεδρο, τότε αναλαμβάνει η «Βουλή των Αντιπροσώπων» και αποφασίζει το ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος των Η.Π.Α Αυτό συνέβη στις εκλογές του 1800 και του 1824.
Αξίζει να προσθέσουμε πως προβλέπεται ειδικό βάρος στις μικρότερες Πολιτείες. Η Καλιφόρνια, διαθέτει το 12,03% του πληθυσμού των ΗΠΑ ενώ στο Σώμα των Εκλεκτόρων οι 55 ψήφοι της αντιπροσωπεύουν το 10,22% του συνόλου.
Δίνεται ιδιαίτερο βάρος στο να είναι οι Πολιτείες «ευχαριστημένες» και όχι οι πολίτες. Οι Η.Π.Α είναι Ομοσπονδία και σαν Ομοσπονδία έχει ιδιαιτερότητες.
Τώρα σε ότι αφορά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και το που βρίσκονται οι δύο υποψήφιοι, την λεγόμενη «ψήφο σε εθνικό επίπεδο» μάλλον θα την πάρει ο Τ.Μπάιντεν αλλά το ποιος θα πάρει τις κρίσιμες Πολιτείες και θα εκλεγεί πρόεδρος είναι αρκετά αμφίρροπο.
Ο Δημοκρατικός προεδρικός υποψήφιος διατηρεί σημαντικό προβάδισμα τεσσάρων έως δέκα ποσοστιαίων μονάδων, σύμφωνα με τις τελευταίες πανεθνικές δημοσκοπήσεις που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.
Ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων του fivethirtyeight.com φέρνει τον Μπάιντεν μπροστά με 8,4%, ενώ το Real Clear Politics του δίνει προβάδισμα 6,7%. Ωστόσο, ο Ν.Τραμπ εμφανίζεται να ανακτά έδαφος σε ορισμένες από τις αμφίρροπες πολιτείες οι οποίες δίνουν και την προεδρία.
Συν τοις άλλοις οι δύο εταιρείες δημοσκοπήσεων που πρόβλεψαν τη νίκη Τραμπ το 2016 εναντίον όλων δηλαδή η Rasmussen Reports και η Trafalgar Group, προβλέπουν η μεν πρώτη «ντέρμπι» και η μεν δεύτερη «νίκη στις καθυστερήσεις» για τον Ντόναλντ Τραμπ.
Στη Φλόριντα, τη μεγαλύτερη από τις αμφίρροπες πολιτείες, ο Μπάιντεν προηγείται με μόλις 1,7% σύμφωνα με τον μέσο όρο των σημαντικότερων δημοσκοπήσεων.
Η τελική σφυγμομέτρηση των Ipsos / Reuters δίνει επίσης πολύ μικρό προβάδισμα στον Μπάιντεν στη Φλόριντα και τον φέρνει σχεδόν ισόπαλο με τον Τραμπ στη Βόρεια Καρολίνα και στην Αριζόνα, αν και πανεθνικά προηγείται με οκτώ μονάδες (52% έναντι 44%) του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του.
Αναλυτές εκτιμούν ότι αν ο Τραμπ κρατήσει υπό τον έλεγχό του τη Φλόριντα, όπου έχει ήδη ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, με τους 29 εκλέκτορες, την οποία είχε αποσπάσει προ τετραετίας από τη Χίλαρι Κλίντον με μόλις 1,2% τότε μπορεί να επανεκλεγεί.
Οι επιστολικές ψήφοι θα καταμετρηθούν στην πολιτεία αυτή στη διάρκεια της ημέρας, πράγμα που σημαίνει ότι αν δεν είναι οριακή η μάχη, μπορεί να ανακοινωθεί ο νικητής της αναμέτρησης πριν από τα μεσάνυχτα τοπική ώρα.
Αν χάσει ο Μπάιντεν στη Φλόριντα, η προσοχή θα στραφεί στην Πενσιλβάνια, στο Ουισκόνσιν και στο Μίσιγκαν, τρεις πολιτείες του λεγόμενου «γαλάζιου τείχους» των Δημοκρατικών, που απέσπασε ο Τραμπ το 2016.
Στην Πενσιλβάνια με τους 20 εκλέκτορες ο Μπάιντεν διατηρεί κατά μέσο όρο, σύμφωνα με το Real Clear Politics, ένα προβάδισμα 2,5 ποσοστιαίων μονάδων. Στο Μίσιγκαν με τους 16 εκλέκτορες προηγείται με 4,8% και στο Ουισκόνσιν με τους 10 εκλέκτορες είναι μπροστά με 6,6%.
Αν επικρατήσει και στις τρεις αυτές πολιτείες και διατηρήσει εκείνες που κέρδισε η Χίλαρι Κλίντον προ τετραετίας, τότε θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ωστόσο, οι μάχες στις πολιτείες αυτές αναμένονται στήθος με στήθος. Αυτός είναι και ο λόγος που ανησυχούν στο στρατόπεδο του Μπάιντεν, δεδομένου ότι και πριν από τις εκλογές του 2016 οι σφυγμομετρήσεις έδιναν παρόμοιο πανεθνικό προβάδισμα στη Χίλαρι Κλίντον, που κέρδισε μεν τη λαϊκή ψήφο, αλλά έχασε αρκετές αμφίρροπες πολιτείες με αποτέλεσμα τελικός νικητής να στεφθεί ο Τραμπ.
Πάντως
η Trafalgar Group θεωρεί ότι οι πολιτείες αυτές θα επιλέξουν Τραμπ
καθώς η εταιρεία θεωρεί ότι «διαβάζει» τους «κρυφούς ψηφοφόρους» του
Αμερικανού προέδρους, κάτι το οποίο το απέδειξε το 2016.
Διαδώστε το άρθρο
Χορηγοί
Ούτε προφήτης- ούτε κορονομάγειρας η μήπως είναι ; ..για 2.000 κρούσματα κοροναϊού σήμερα έκανε λόγο πρωί- πρωί ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Ο κ. Αρκουμανέας είπε συγκεκριμένα ότι “σήμερα είναι πιθανόν να ακούσουμε πάλι για 2.000 κρούσματα μετά τον μειωμένο χθεσινό αριθμό, όπως συμβαίνει τις Δευτέρες». Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ “κύριος λόγος για τη διασπορά του κοροναϊού είναι οι μετακινήσεις”.
Ο σχεδιασμός για μαζικά rapid tests σύντομα θα περιλαμβάνει νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, ενώ οι κινητές μονάδες συνεχίζουν στη Βόρεια Ελλάδα, με επόμενους σταθμούς την Κομοτηνή και τη Δράμα, όπως τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι “θα δούμε τις επόμενες ημέρες αν θα καταφέρουμε έστω σταθεροποίηση ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα”, επιμένοντας να υπενθυμίζει ότι αν οι υπερμεταδότες είναι το 10%, η διασπορά που προκαλούν φτάνει στο 80%.
Ανεξάρτητα του τεστ κάποιος που ιχνηλατήθηκε ως στενή επαφή πρέπει να τηρήσει υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών, επεσήμανε για μία ακόμη φορά. Στη Β. Ελλάδα γίνεται αξιολόγηση και εξετάζονται σε κάποιες περιοχές και οι μαθητές ανέφερε, εξηγώντας ότι, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, γίνεται εκτίμηση ρίσκου, δηλαδή αν πρόκειται για συρροή ή όχι.
Ο ΠΟΝΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΣ ΕΥΠΑΘΕΊΣ ΟΜΑΔΕΣ
«Πρώτη μας προτεραιότητα για να προφυλάξουμε το σύστημα υγείας, είναι οι ευπαθείς ομάδες «, τόνισε ο κ. Αρκουμανέας.
Ο Στέλιος Πέτσας άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown στην Ελλάδα και στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με διάχυτη αγωνία την πορεία των κρουσμάτων. Κορυφώνουν την προσπάθεια, ώστε ιδιαίτερα στην Αττική, η οποία “κρατάει στα χέρια της” το μισό ΑΕΠ της χώρας, η κατάσταση να παραμείνει διαχειρίσιμη.
Τα νέα μέτρα που εφαρμόζονται από σήμερα, έχουν ορίζοντα απόδοσης τις δύο εβδομάδες. Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλλης Τριανταφύλλου, ήδη συμπληρώνεται μία εβδομάδα εφαρμογής της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυκτα και επικρατεί πολύ συγκρατημένη αισιοδοξία ότι στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, θα καταγραφεί μία σταθεροποίηση των κρουσμάτων σε επίπεδα γύρω στα 1.000 ημερησίως.
Αν αποδειχθεί από την πραγματικότητα ότι πρόκειται για ευσεβείς πόθους, τότε η κυβέρνηση πρέπει να περάσει στο επόμενο βήμα.
– Να αποφασιστεί ένα πιο ήπιο lockdown, με χαρακτηριστικά ανάλογα αυτού που επέλεξε ο Μακρόν για τη Γαλλία, και συγκεκριμένα, με ενεργοποίηση του SMS για την κυκλοφορία, αλλά με ανοικτά σχολεία, επιχειρήσεις και ενδεχομένως και το δημόσιο και με κλειστή την εστίαση και ενδεχομένως τα καταστήματα λιανικής.
Ομάδα λοιμωξιωλόγων της αρπαχτής : Γώγος: Πολλά μέτρα θα ισχύσουν μέχρι και τον Μάρτιο!
– Να υιοθετηθεί αυτούσιο το μοντέλο του περασμένη Μαρτίου, με ολικό lockdown και αυστηρούς περιορισμούς.
Eίτε στη μία, είτε στην άλλη περίπτωση, οι οικονομικές συνέπειες θα είναι δυσβάστακτες. Δεν είναι τυχαίο ότι το οικονομικό επιτελείο προχωρά σε αναθεώρηση των στόχων του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος αλλά και για την ανάκαμψη της οικονομίας το επόμενο έτος.
Ο φόβος η ύφεση να φθάσει στο 10% φέτος είναι πλέον ορατός, ενώ το βασικό σενάριο του προσχεδίου του προϋπολογισμού για ανάπτυξη 7,5% φαντάζει πλέον υπεραισιόδοξο.
Αυτό σημαίνει ότι το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 20 Νοεμβρίου θα περιλαμβάνει αφενός περισσότερα μέτρα στήριξης της οικονομίας και ενδεχομένως ένα ρεαλιστικότερο σενάριο για την ανάπτυξη της.
Λάβρος επιτίθεται στην κυβέρνηση για τον κορονοϊό. Υποστηρίζει και για το λόγο αυτό την κατακεραυνώνει πως η κυβέρνηση τα έχει χαμένα και κάνει λόγο για ασυναρτησία στις κινήσεις της.
«Μέχρι τώρα μιλούσα για έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού. Τώρα πρόκειται απλά για ασυναρτησία στις κινήσεις και τις αποφάσεις μιας κυβέρνησης που κυριολεκτικά δείχνει να τα έχει χαμένα», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του στο facebook ο Ευάγγελος Αντώναρος μετά τους αντικρουόμενους χειρισμούς της πανδημίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Και συμπληρώνει ότι «τελικά θα πρέπει να αποφασίσουν και να πουν στους Έλληνες πολίτες τι κάνουν; Ακούνε τους ειδικούς η όχι; Η αποφασίζουν ανάλογα με τη μέρα; Γιατί, ας μη το ξεχνάμε, ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ.»
Και στο τέλος ρίχνει μία πολύ αιχμηρή μπηχτή στη Μαρέβα Μητσοτάκη γράφοντας: «Αλλά όταν στην κορυφή της κυβέρνησης ασχολούνται με τη γκλαμουρια τη στιγμή που ο κόσμος πεινάει και φτωχαίνει δε νομίζω ότι οι κρατούντες διακρίνονται για ευθυκρισία και ενσυναίσθηση για τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας.
Διαβάστε την ανάρτηση του Ευάγγελου Αντώναρου:
«Μεχρι τώρα μιλούσα για έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού. Τώρα πρόκειται απλά για ασυναρτησία στις κινήσεις και τις αποφάσεις μιας κυβέρνησης που κυριολεκτικά δείχνει να τα έχει χαμένα.
Αλλα το μεσημέρι, αλλα το βραδακι με τα σχολεία. Τους το είπαν, λέει , οι ειδικοί.
Α ναι; Τελικά θα πρεπει να αποφασίσουν και να πουν στους Ελληνες πολιτες τι κάνουν; Ακούνε τους ειδικους η όχι; Η αποφασίζουν ανάλογα με τη μέρα; Γιατι, ας μη το ξεχνάμε, ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ.
Κι αν τελικά τους ακούν, τότε γιατι αποσιωπούν και δεν εφαρμόζουν όλα όσα τους λένε — και μάλιστα δημόσια;
1. Οτι τα τεστ θα πρεπει να συνταγογραφούνται και να πληρώνονται απο τον ΕΟΠΥΥ
2. Οτι θα πρεπει να πυκνώσουν ΠΟΛΥ — όχι μόνο.στα χαρτια — τα δρομολογια των αστικών συγκοινωνιών.
3. Οτι χρησιμο θα ηταν να ανακληθούν στην ενεργό υπηρεσία ( εφόσον το επιθυμούν) γιατροί και νοσηλευτές της εντατικής που έχουν συνταξιοδοτηθεί τα τελευταία 2 με 3 χρόνια.
Κι αλλά πολλά για τα οποία θα επανέλθω.
Αλλά όταν στην κορυφή της κυβερνησης ασχολούνται με τη γκλαμουρια τη στιγμή που ο κόσμος πεινάει και φτωχαίνει δε νομίζω ότι οι κρατούντες διακρίνονται για ευθυκρισία και ενσυναίσθηση για τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Και -επιμένω — κυρίως τη φτώχεια που θερίζει.»
Διαδώστε το άρθρο
Χορηγοί
«Ούτε το εμβόλιο δεν πρόκειται να αλλάξει τα δεδομένα στη διαχείριση του κορωνοϊού».
Αυτό προειδοποίησε ο καθηγητής Ιατρικής και Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Yale, Νικόλας Χρηστάκης, μιλώντας στην Ελληνική τηλεόραση, αν και στα Αγγλικά.
Ο κ. Χρηστάκης επισήμανε πως η πλήρης επιστροφή στην κανονικότητα θα έρθει το 2024, όταν οι κοινωνίες θα έχουν πλήρως συνέλθει από τις οικονομικές και ψυχικές συνέπειες του κορωνοϊού!
Μάλιστα, προβλέπει πως το δεύτερο επιδημικό κύμα θα είναι χειρότερο από το πρώτο!!!
Τι μας ετοιμάζουν λοιπόν;;; Δεν θα τελειώσουν τα περιοριστικά μέτρα;;; Υπάρχει κάποιο μακρόπνοο σχέδιο; Ή μήπως το 2024 ειπώθηκε, προκειμένου να αγχωθούν οι πολίτες και να πάρουν αναντίρρητα το εμβόλιο, προκειμένου να επανέλθουν νωρίτερα στην…κανονικότητα; Ωστόσο, όπως είπε ο καθηγητής δεν θα φτάσει το εμβόλιο; Θα ακολουθήσει και κάτι άλλο; Ποιος ξέρει…
Δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χρηστάκης:
Απόστολος Μαγγηριάδης: Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να περιμένουμε κι ένα τρίτο κύμα;
Δρ. Νίκολας Χρηστάκης: Ναι, ένα τρίτο και πιθανότατα ένα τέταρτο κύμα. Συνήθως όμως, έρχονται κάθε χρόνο, αλλά γίνονται όλο και πιο μικρά. Και βέβαια σε αυτή την περίσταση, είναι πολύ πιθανό πως θα έχουμε ένα εμβόλιο. Οπότε θα έχουμε σχεδόν σίγουρα ένα εμβόλιο το 2021 και θα πάρει περίπου ένα χρόνο για να κατασκευαστεί και να διανεμηθεί το εμβόλιο και βέβαια να το αποδεχτεί και ο κόσμος. Οπότε κάποια στιγμή το 2022, θα έχουμε έναν εκτεταμένο εμβολιασμό κι αυτό θα έχει σοβαρό αποτέλεσμα στην πορεία της πανδημίας.
Απόστολος Μαγγηριάδης: Κύριε Καθηγητά, πότε πρέπει να περιμένουμε επιστροφή στην κανονικότητα;
Δρ. Νίκολας Χρηστάκης: Θα σας έλεγα το 2024. Διότι ακόμη κι αν το 2022 έχουμε φτάσει στην “ανοσία της αγέλης” ή διαθέτουμε ένα εμβόλιο, θυμηθείτε πως ακόμη χρειαζόμαστε χρόνο για να συνέλθουμε από τις ψυχολογικές και κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας (σ.σ. πανδημία είναι υπερβολικός όρος, ο καθηγητής μάλλον εννοούσε επιδημία). Οι οικονομίες μας έχουν δεχτεί ένα πολύ ισχυρό πλήγμα. Οπότε ακόμη και όταν οι βιολογικές και επιδημιολογικές επιπτώσεις του ιού θα είναι πίσω μας, κάποια προβλήματα θα παραμένουν. Οπότε θεωρώ πως, δυο χρόνια μετά, κοντά στο 2024, κρίνοντας και από ιστορικά προηγούμενα από άλλες επιδημίες, θα έχουμε τελικά ξεπεράσει όλες επιπτώσεις του ιού.
.
el.gr
Διαδώστε το άρθρο
Χορηγοί
Μια νέα πραγματικότητα ζει από σήμερα η Αθήνα και οι κάτοικοί της, καθώς τέθηκαν σε εφαρμογή τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στην Ελλάδα.
Στο κέντρο της Αθήνας, τα καταστήματα εστίασης είναι κλειστά, με τις υπηρεσίες ντελίβερι και take away να λειτουργούν. Η κίνηση στα καταστήματα λιανικής είναι υποτονική, παρά το γεγονός ότι χθες, Δευτέρα, ξεκίνησαν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις. Αλλά και η κίνηση των πεζών είναι μειωμένη στο κέντρο της Αθήνας.
Σημειώνεται πως από σήμερα Τρίτη 3 Νοεμβρίου και από τις 6 το πρωί και για ένα μήνα τα μέτρα που θα ισχύουν σε όλη την επικράτεια και θα είναι ενιαία ανεξάρτητα από το επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας της κάθε περιοχής είναι τα εξής:
1. Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού.
2. Περιορισμός κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις πέντε το πρωί.
3. Απαγόρευση επιβίβασης σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς χωρίς μάσκα.
4. Υποχρεωτική τηλεργασία τουλάχιστον κατά 50% σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
5. Υποχρεωτική τηλεκπαίδευση στα ΑΕΙ.
6. Αναστολή επισκεπτηρίου σε όλες τις δομές πρόνοιας.
Πλέον ισχύουν τρία επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας:
Δείτε εδώ τον χάρτη με τις περιοχές και τα επίπεδα στα οποία εντάσσονται
Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος