22 Αυγούστου 2019

Νέος πρόεδρος ΔΕΗ: Κυνήγι» στους οφειλέτες




Πρόβλεψη για αύξηση του ταμειακού ελλείμματος στα 800 - 900 εκατ. ευρώ στο δωδεκάμηνο - «Κυνήγι» στους οφειλέτες - Εγκρίθηκε ο διορισμός του από τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ - Η στρατηγική που θα ακολουθήσει η επιχείρηση

Δραματική χαρακτήρισε την κατάσταση στη ΔΕΗ ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης. Μιλώντας με δημοσιογράφους, μετά την έγκριση του διορισμού του από τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, ο κ. Στάσσης τόνισε ότι το ταμειακό έλλειμμα των 750 εκατ. ευρώ αυξάνεται δραματικά και απάντησε θετικά στην ερώτηση αν πλέον το έλλειμμα φτάνει στα 800- 900 εκατ. ευρώ σε δωδεκάμηνη πρόβλεψη.

«Πρέπει να περάσουμε τον κάβο, να βρούμε άμεσα το μείγμα των μέτρων για να έχουμε πρόβλεψη θετικών ταμειακών ροών», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «οι συνέπειες, αν δεν λάβουμε μέτρα, θα είναι οι τράπεζες να εγγράψουν τα δάνεια ως NPLs» (κόκκινα δάνεια).

4878650


Αναφορικά με το χρόνο λήψης των μέτρων είπε ότι αυτά θα πρέπει να ληφθούν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, ώστε ο ορκωτός λογιστής να μην κάνει παρατηρήσεις στην έκθεση του (24 Σεπτεμβρίου) για τα εξαμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα. 

Ως προς τα μέτρα που θα πάρει η εταιρία, ο κ. Στάσσης απέφυγε να είναι πιο συγκεκριμένος, ενώ μίλησε με βεβαιότητα για αυξήσεις στο ανταγωνιστικό σκέλος των λογαριασμών της εταιρείας, αλλά και για μηχανισμό ρήτρας CO2. Πρόσθεσε όμως ότι οι αυξήσεις θα αντισταθμιστούν από τις μειώσεις στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις και το ΦΠΑ. «Θα γίνει προσπάθεια ώστε να είναι όσο το δυνατό μικρότερη η επιβάρυνση στους λογαριασμούς υπογράμμισε».

Ο ίδιος, ερωτηθείς για το αν θα καταργηθεί η έκπτωση συνέπειας 10%, απάντησε πως «θα εξεταστούν οι επιπτώσεις κάθε πολιτικής». Ωστόσο συμπλήρωσε: «Πρέπει να αλλάξουμε την εμπορική πολιτική της επιχείρησης. Συγκεκριμένα πακέτα για συγκεκριμένες ανάγκες. Μέχρι Ιανουάριο – Φεβρουάριο πρέπει να έχουμε τέτοια προϊόντα. Η λογική οριζόντιων πακέτων έχει ξεπεραστεί».

Μιλώντας στη συνέλευση των μετόχων, ο κ. Στάσσης τόνισε ότι βασικός στόχος είναι να γυρίσει σε αναπτυξιακή τροχιά η ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Έρχομαι πίσω στην πατρίδα μου μετά από αρκετά μεγάλη πορεία στο εξωτερικό με έναν βασικό στόχο για τη ΔΕΗ. Να γυρίσει η επιχείρηση σε μια αναπτυξιακή τροχιά. Ο ενεργειακός κλάδος έχει τρομακτική ανάπτυξη σε παγκόσμια επίπεδα. Δεν είναι δυνατόν η ΔΕΗ να απέχει από αυτή. Θα εργαστώ με πάθος ώστε η ΔΕΗ να γίνει ένας παίκτης που θα παίζει επί ίσοις όροις στην ενεργειακή αγορά».

Πρόσθεσε επίσης ότι πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές ώστε να μπορεί η ΔΕΗ να παίζει επί ίσοις όροις σε όλα τα επίπεδα. «Πρώτα από όλα όμως πρέπει να περάσουμε τον κάβο που αφορά στην ταμειακή δυσκολία που έχει η επιχείρηση».

Ο κ. Στάσσης τόνισε ότι «τρεις είναι οι βασικοί τομείς πάνω στους οποίους θα δουλέψουμε: να περάσουμε την ταμειακή δυσκολία. Άμεσα να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση που θα μας δώσει ανάσα ώστε να βρούμε τον χρόνο να περάσουμε σε αναπτυξιακή τροχιά. Ταυτόχρονα να καταστρώσουμε ένα καινούριο επιχειρηματικό σχέδιο και τελικά να εργαστούμε με κατεύθυνση την ανάπτυξη της επιχείρησης».

Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η επιχείρηση, ο κ. Στάσσης ανέφερε:

1) θα προχωρήσει με διάλογο η απολιγνιτοποίηση με γνώμονα την προστασία των τοπικών κοινωνιών και την οικονομική ανάπτυξη των περιοχών που σήμερα εξαρτώνται από τον λιγνίτη

2) το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ θα επιδιωχθεί σε συμφωνία με τους θεσμούς να μην πέσει στο 50% όπως είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά ο στόχος να αυξηθεί στο 60 με 65%

3) θα υπάρξει νέο επιχειρησιακό σχέδιο με έμφαση στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και στις νέες τεχνολογίες

4) θα υιοθετηθεί νέα εμπορική πολιτική με νέα σύγχρονα προϊόντα και όχι οριζόντια προσέγγιση όλων των πελατών

5) θα υπάρξει ανελέητο κυνήγι των στρατηγικών κακοπληρωτών και παράλληλα θα ληφθεί μέριμνα για τις ασθενείς κοινωνικά ομάδες

6)θα προχωρήσει με βάση τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης η μερική ιδιωτικοποίηση του δικτύου διανομής

Σε σύντομο χαιρετισμό της η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου ανέφερε ότι η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής και εργοδότης της χώρας μας. Ωστόσο επεσήμανε ότι «λανθασμένες πολιτικές τα προηγούμενα χρόνια, ίσως και διοικήσεις ευθύνονται για τα σημερινά άσχημα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης. Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε την αποφασιστικότητά μας να σώσουμε τη ΔΕΗ, να της δώσουμε προοπτικές νέας ανάπτυξης λαμβάνοντας όλα τα δέοντα μέτρα και αξιοποιώντας επίσης τις δυνατότητες που υπάρχουν τόσο στο εθνικό μας πλαίσιο όσο και στο ευρωπαϊκό».

Παναγιωτάκης: Πρόσκαιρα τα οικονομικά προβλήματα

Από την πλευρά του ο απερχόμενος πρόεδρος της ΔΕΗ  Μανώλης Παναγιωτάκης στην ομιλία του επεσήμανε ότι τα οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης είναι πρόσκαιρα, ωστόσο τόνισε ότι η ΔΕΗ έχει τεράστια δυναμική και προοπτικές. Όπως είπε, «οι προοπτικές και η δυναμική της ΔΕΗ είναι λαμπρές. Με τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις επιχειρηματικές δράσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που έχουμε σχεδιάσει και προτείνει, η ΔΕΗ το 2022 μπορεί να έχει πενταπλάσιο EBITDA, να έχει πενταπλασιάσει το δυναμικό της σε ΑΠΕ ολοκληρώνοντας την οριστική της στροφή στην πράσινη ενέργεια και να έχει θέσει τις βάσεις να γίνει ηγέτης στην αγορά της ΝΑ Ευρώπης. Η ΔΕΗ κάθε άλλο παρά στα πρόθυρα κατάρρευσης είναι».

Παράλληλα επεσήμανε ότι η σχέση της ΔΕΗ με τους πελάτες της διέπεται από συγκεκριμένες αξίες. «Σε συνθήκες έντονου ανταγωνισμού καταφέραμε να συγκρατήσουμε περί τους 7 εκατ. Έλληνες καταναλωτές. Από τον Σεπτέμβριο 2015 αρχίσαμε να κάνουμε βήματα για την εμπέδωση μιας νέας αξίας, της επιβράβευσης της συνέπειας. Τον Σεπτέμβριο του 2015 είχαμε χαρίσει το πάγιο στους συνεπείς μας πελάτες. Ολοκληρώθηκε αυτή η πολιτική με την καθιέρωση της έκπτωσης συνέπειας τον Μάιο του 2016. Από 15% το ποσοστό διαμορφώθηκε σε 10% τον Απρίλιο. Είναι στοιχείο του αξιακού μας συστήματος με τους πελάτες μας η επιβράβευσης της συνέπειας. Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο, πιστεύω ότι δεν πρέπει μέσα στις τιμολογιακές προσαρμογές να περιλαμβάνεται και αυτή η έκπτωση».

Ο κ. Παναγιωτάκης ευχαρίστησε τους μετόχους για την εμπιστοσύνη που έδειξαν και τόνισε: «Απολογούμαι γιατί οι συνθήκες δεν επέτρεψαν να έχουμε την πρέπουσα κερδοφορία και εσείς να απολαύσετε κάποια μερισματική απόδοση. Έδωσα όλες μου τις δυνάμεις να κρατηθεί η επιχείρηση όρθια όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια. Πλέον ανοίγονται νέοι δρόμοι. Το μέλλον είναι ευοίωνο ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον εκτός μνημονίων. Εύχομαι η πολιτεία να αναγνωρίσει τον ρόλο της ΔΕΗ ως βασικού αναπτυξιακού πυλώνα της χώρας».


Με πληροφορία και υλικό από το protothema.gr

Ο Ιωάννης Λιανός είναι ο διάδοχος της Βασιλικής Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού


Ο Ιωάννης Λιανός διαδέχεται τη Βασιλική Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού 

Ο καθηγητής Ιωάννης Λιανός θα είναι ο διάδοχος της Βασιλικής Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
 Η γνωστοποίηση έγινε  την Πέμπτη από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού με ανακοίνωσή του στην οποία κατονομάζει τα νέα υποψήφια πρόσωπα που θα απαρτίζουν την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Μητσοτάκης στη Figaro: Μειώνεται στο 24% ο φόρος στις επιχειρήσεις από τα εισοδήματα του 2019


mitsotakis243



Περαιτέρω μείωση του συντελεστή στο 20% από τα εισοδήματα του 2020 - Τη ρύθμιση προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα  - Προσκλητήριο για επενδύσεις σήμερα στο Παρίσι - Το απόγευμα το τετ α τετ με τον Μακρόν

«Η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης για τα επόμενα χρόνια» τονίζει στη συνέντευξή του στη Γαλλική εφημερίδα Le Figaro και τη δημοσιογράφο Alexia Kefalas ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του Παρίσι και της συνάντησής του με τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Emmanuel Macron. Στη συνέντευξη, η οποία συνοδεύεται από αφιέρωμα της εφημερίδας στον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου η χώρα μας γύρισε σελίδα από την εποχή της ανασφάλειας στην εποχή της ανάπτυξης και απευθύνει κάλεσμα στους Γάλλους επενδυτές να εμπιστευτούν την Ελλάδα. «Καλώ τους επενδυτές της Γαλλίας να συμμετάσχουν στις προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα. Και να το κάνουν τώρα για να βρεθούν μπροστά από τις εξελίξεις» τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο Πρωθυπουργός προαναγγέλει ότι τον Σεπτέμβριο θα παρουσιαστεί μια συνεκτική φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία θα προβλέπει τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% το 2020 για τα εισοδήματα του 2019. Στη συνέχεια, το 2021 ο συντελεστής θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 20%. Με αυτό τον τρόπο, μετά την εμπροσθοβαρή μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο κ. Μητσοτάκης κάνει πράξη με απολύτως συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μια ακόμη από τις βασικές δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στο μεγάλο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και στα ακραία φαινόμενα που τη συνοδεύουν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει: «Θα προτείνω στον πρόεδρο Μακρόν να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ώστε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας (RescEU) να αποκτήσει τις μόνιμες, σταθερές και αναγκαίες δομές που χρειάζεται, για να συνδράμει σε έκτακτες καταστάσεις».

O Πρωθυπουργός ξεκινάει τη μίνι ευρωπαϊκή περιοδεία του από τη Γαλλία και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τη Γερμανία και την Ολλανδία. «Μοιραζόμενος σε μεγάλο βαθμό το όραμα του Προέδρου Macron για την Ευρώπη επιθυμεί», όπως αναφέρει η εφημερίδα, ώστε να καταστήσει την Ελλάδα χώρα ευκαιριών για τους επενδυτές.

Σε άρθρο που συνοδεύει τη συνέντευξη η Γαλλική εφημερίδα σημειώνει ότι «ο νέος Έλληνας Πρωθυπουργός έχει θέσει πολύ ψηλά τον πήχη για να μπει γρήγορα η χώρα του σε αναπτυξιακή τροχιά. Θεωρεί ότι πρέπει να αποκαταστήσει την εικόνα της χώρας του ανοίγοντας όλα τα μέτωπα των μεταρρυθμίσεων: εκπαίδευση, δημόσια διοίκηση, εκλογικό σύστημα και φορολογία. Δυο μόλις εβδομάδες μετά την εκλογή του, υιοθετήθηκαν τρία νομοσχέδια και τρία ακόμη αναμένεται να υιοθετηθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου».

7f9ee61f-bcc3-4226-9f24-9cd3fbfdc0e2


Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης στα Ελληνικά:

-Κύριε Πρωθυπουργέ, το απόγευμα θα συναντηθείτε με τον κ. Macron, τι περιμένετε από εκείνον;

«Οι Ελληνογαλλικές σχέσεις έχουν βαθιές και ιστορικές ρίζες. Βγαίνουμε από μια δεκαετή οικονομική κρίση και αναγνωρίζουμε την αλληλεγγύη της Γαλλίας. Οι σημερινές περιστάσεις είναι τόσο κρίσιμες, που καθεμία από τις αποφάσεις μας θα καθορίσει το περίγραμμα του νέου κόσμου. Ως Πρωθυπουργός, επιθυμώ να εργαστώ μαζί με τον Πρόεδρο Macron για τους κοινούς μας στόχους, τόσο πολιτικούς όσο και πολιτιστικούς, και γνωρίζω ότι αυτό είναι ένα προνομιακό πεδίο για το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον. Για μια Ευρώπη που θα απαντά στα κρίσιμα ερωτήματα όπως η κλιματική αλλαγή και θα αντιμετωπίζει τις ανάγκες του κάθε πολίτη της. Μια Ευρώπη που θα εμπνέεται από το παρελθόν μας και θα εγγυάται το κοινό μας μέλλον. Έχω μια πολύ καλή προσωπική σχέση με τον Πρόεδρο Μακρόν και συμφωνώ με πολλά στοιχεία της Ευρωπαϊκής του ατζέντας, όπως ο κοινός προϋπολογισμός, η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας αλλά και άλλοι τομείς, όπως τα καινούργια προγράμματα Erasmus».


-Μία από τις προτεραιότητές σας για την ανάκαμψη της οικονομίας είναι οι επενδύσεις. Έχετε συναντηθεί με επενδυτές; Και σε ποιους τομείς;

«Η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης για τα επόμενα χρόνια. Το 40% των Ελλήνων μας ψήφισε για το σχέδιό μας: το σχέδιο μιας μεταρρυθμιστικής κυβέρνησης, η οποία καταπολέμησε τα άκρα –καταφέραμε να βγουν οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής από τη Βουλή- και θέλει να γυρίσει σελίδα από την εποχή της ανασφάλειας στην εποχή της ανάπτυξης. Τα πρώτα βήματα της κυβέρνησής μας εξασφάλισαν την έγκριση των Ελλήνων, των ξένων επενδυτών και των αγορών. Θέλουμε να δράσουμε γρήγορα για να ενισχύσουμε την αναπτυξιακή τροχιά, κυρίως σε ό,τι αφορά τις μειώσεις στη φορολογία. Έτσι, το Σεπτέμβριο, θα παρουσιάσουμε μια φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία προβλέπει τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019, και στο 20% από το 2021. Την ίδια στιγμή, μειώνουμε το φόρο μερισμάτων από το 10% στο 5%. Το ενδιαφέρον των Γάλλων επενδυτών είναι σημαντικό και καλύπτει σειρά τομέων όπως η ενέργεια, οι κατασκευές και ο τουρισμός. Καλώ τους επενδυτές της Γαλλίας να συμμετάσχουν στις προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα. Και να το κάνουν τώρα για να βρεθούν μπροστά από τις εξελίξεις».

-Η έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ελλάδας βρίσκεται στο επίκεντρο των εντάσεων με την Τουρκία. Δεδομένου ότι θα ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες στα νότια της Κρήτης από την κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει η Total, ανησυχείτε για μια αναζωπύρωση των εντάσεων;

«Η παρουσία της Total δείχνει το ενδιαφέρον που παρουσιάζει η ενεργειακή διάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις δυνατότητες επενδύσεων και συνεργασίας στο πεδίο αυτό. Η παρουσία μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών από σύμμαχες χώρες συμβάλλει στη διατήρηση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή. Όσον αφορά τις εντάσεις, η Ελλάδα παραμένει σταθερά υπέρμαχος της ειρηνικής συνύπαρξης στη βάση των κανόνων της καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου. Αυτός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της εξωτερικής μας πολιτικής. Ισχύει έναντι όλων και φυσικά και έναντι της Τουρκίας, που αποτελεί σημαντικό γείτονα και Νατοϊκό εταίρο. Προσβλέπουμε σε συνεργασία με τον Πρόεδρο Ερντογάν για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων όπως π.χ. το μεταναστευτικό. Ωστόσο, το διεθνές δίκαιο αποτελεί πάντοτε πυξίδα των πράξεών μας. Η προάσπιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι υποχρέωση της κάθε ελληνικής κυβέρνησης. Σήμερα, ο ελληνικός λαός είναι ενωμένος και η εθνική ομοψυχία δεδομένη».

-Η Κυβέρνησή σας επιδεικνύει αποφασιστικότητα όσον αφορά το μεταναστευτικό. Η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου;

«Το μεταναστευτικό είναι κρίσιμο θέμα και είναι ευρωπαϊκό θέμα. Αφορά ολόκληρη την ΕΕ και είναι λάθος να αντιμετωπίζεται ως ζήτημα των χωρών πρώτης γραμμής, των χωρών που λόγω γεωγραφικής θέσης φέρουν εκ των πραγμάτων το βάρος της πρώτης υποδοχής. Το μεταναστευτικό είναι η λυδία λίθος της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και της κοινής αντιμετώπισης κρίσεων. Επαναλαμβάνω: αφορά όλους μας εξίσου. Κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2015, δεν υπήρξε επαρκής ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Υπήρξαν χώρες, ειδικά της Κεντρικής Ευρώπης, οι οποίες έλεγαν ότι το πρόβλημα αυτό αφορούσε μόνο τις χώρες που αποτελούν εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή συμμετοχή στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και στηρίζω τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής. Θα επιμείνω και για την ανάγκη αλλαγών στις πολιτικές ασύλου και την αναμόρφωση του καθεστώτος του Δουβλίνου. Θα πρέπει να έχουμε ενιαίες πολιτικές χορήγησης ασύλου σε όλη την ΕΕ. Σε πρώτη φάση, βέβαια, επειδή αυτό δεν είναι εφικτό να υλοποιηθεί άμεσα, θα αλλάξουμε την εθνική μας πολιτική ως προς τη χορήγηση ασύλου και θα απλοποιήσουμε πολύ τις διαδικασίες ως προς την ταχύτητα λήψης απόφασης. Και αυτοί οι οποίοι δικαιούνται άσυλο έχουν προφανώς κάθε δικαίωμα να παραμείνουν στην Ελλάδα, ενώ αυτοί οι οποίοι δεν δικαιούνται άσυλο θα πρέπει να επιστρέφουν στην Τουρκία, όπως ορίζει η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας».

-Με τον κ. Macron θα μιλήσετε σχετικά με το περιβάλλον. Τι θα του προτείνετε;

«Πρέπει να δράσουμε επειγόντως για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Η ευαισθησία μου στα ζητήματα του περιβάλλοντος είναι μεγάλη. Η Ελλάδα είναι μια χώρα μοναδικού φυσικού πλούτου. Και αντιμετωπίζουμε, όπως κι εσείς, μεγάλες προκλήσεις. Σήμερα που μιλάμε, βρισκόμαστε ακόμη εντός της αντιπυρικής περιόδου και αντιμετωπίζουμε καθημερινά τα προβλήματα που προκύπτουν από τις πυρκαγιές. Θα προτείνω στον πρόεδρο Μακρόν να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ώστε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας (RescEU) να αποκτήσει τις μόνιμες, σταθερές και αναγκαίες δομές που χρειάζεται, για να συνδράμει σε έκτακτες καταστάσεις. Βέβαια η προσπάθεια μας στον τομέα του περιβάλλοντος δεν μπορεί να εξαντλείται στην πρόληψη και την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Είναι απαραίτητα ένα ευρύτερο σχέδιο και μια ευρύτερη προσέγγιση των σύγχρονων προκλήσεων. Ελλάδα και Γαλλία, μπορούμε να αναπτύξουμε συνέργειες που θα εκτείνονται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, την ανακύκλωση και τη διαχείριση των απορριμμάτων ως την ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών πόρων, την καινοτομία και την ηλεκτροκίνηση στις πόλεις». 
 
 
 
protothema.gr

Καταστήματα κλέβουν χρήματα από τους πελάτες που πληρώνουν με κάρτα


Καταστηματάρχες κλέβουν χρήματα από τους πελάτες που πληρώνουν με κάρτα - Κεντρική Εικόνα
Ένα νέο φαινόμενο σε αρκετά - κυρίως μικρά - μαγαζιά, καταγράφει η ΑΑΔΕ, η οποία κάνει λόγο για επιπλέον χρέωση των καταναλωτών με ποσά από 20 έως 50 λεπτά σε συναλλαγές με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, ξένοι τουρίστες αλλά και Έλληνες έχουν πέσει θύματα των επιτήδειων που χρεώνουν, για παράδειγμα, 20 λεπτά επιπλέον, στην περίπτωση αγοράς τσιγάρων με κάρτα. Η συγκεκριμένη χρέωση καταγράφεται στην απόδειξη ως «παροχή υπηρεσιών», αλλά γίνεται χωρίς καν να ενημερωθεί ο πελάτης.

Οι καταστηματάρχες δικαιολογούν τη χρέωση (όταν και αν γίνει αντιληπτή) λέγοντας πως το κέρδος από τα τσιγάρα είναι πολύ μικρό και οι χρεώσεις από τις τράπεζες υψηλές.
Στελέχη της ΑΑΔΕ σημειώνουν πως αν και εντυπωσιάζουν τα περιστατικά μεγάλης φοροδιαφυγής σε προορισμούς όπως η Μύκονος, υπάρχουν και χιλιάδες περιπτώσεις μικρών καταστημάτων όπου οι ελεγκτές έχουν εντοπίσει παρόμοια κρούσματα φοροδιαφυγής επιβάλλοντας πρόστιμα.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή στην Τήνο με καταστηματάρχη ο οποίος στο εστιατόριό του αντί απόδειξης, δίνει το δελτίο παραγγελίας. Στην περίπτωση που του ζητηθεί απόδειξη, ξεκινάει διαπραγματεύσεις με τους πελάτες προσφέροντας έκπτωση 10% έως 20% επί του λογαριασμού και κερνάει τα γλυκά.

Ακόμα περισσότερες είναι οι περιπτώσεις με τους εστιάτορες που υποστηρίζουν πως έχει πέσει το Internet, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές. Μάλιστα ρισκάρουν, στην περίπτωση που κάποιος δεν έχει μετρητά, να πληρώσουν την οφειλή την επόμενη μέρα.