02 Αυγούστου 2019

Τι παθαίνει κάθε Αυγουστο η λίμνη της Καστοριάς; - Οι κάτοικοι το αποκαλούν «αρρώστησε το νερό»



Τι παθαίνει κάθε Αυγουστο η λίμνη της Καστοριάς; - Οι κάτοικοι το αποκαλούν «αρρώστησε το νερό»


Κυκλοφορούσε παλιότερα μια φήμη για ένα παράξενο φαινόμενο που συμβαίνει κάθε Αύγουστο στη λίμνη. Οι κάτοικοι το αποκαλούν “αρρώστησε το νερό” Για 8 μέρες μέχρι τις 15 Αυγούστου το νερό κρυώνει και αποκτά χρώμα σα μελάνι, τα ψάρια ανεβαίνουν στην επιφάνεια και είναι τόσο ζαλισμένα που οι κάτοικοι τα μαζεύουν με τα χέρια.

Από τις παιδικές αναμνήσεις του Π.Π.Ναούμ ( 1816-1822)
Καστορία: “Αρρώστησε το νερό”!!! (σκοτεινό φαινόμενο)‏

Και άλλο τι περίεργον συμβαίνει τακτικώς κατ΄έτος και μήνα Αύγουστον εν Καστορία, το γνωστόν υπό το όνομα: «αρρώστησε το νερό».

Η λίμνη της πατρίδος μου σχετικώς προς την ανώμαλον θέσιν της πόλεως διαιρείται εις δύο, εις Δολτζινήν (μεσημβρινήν δηλ. νοτιοδυτική) και Αποζερενήν (Αρκτικήν δηλ. βορειοανατολική).
Αρχομένου του μηνός Αυγούστου μέχρι της 15 αυτού, ήτοι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, αι εξ επαγγέλματος λευκάστριαι διακόπτουσι τας εργασίας των όπως αι Δρυμάδες (εννοεί φεύγανε με ευκινησία), λέγουσαι δε ότι αι δρύμαι* της λίμνης
κόπτουσι τα πανιά των.

Το αληθές είναι, ότι αρρωστά το νερόν της λίμνης κατά πρώτον ως επί το πλείστον εις το αρκτικόν μέρος αυτής επί 8 ολοκλήρους ημέρας και ακολούθως μέχρι της 15ης Αυγούστου εις το μεσημβρινόν.

Συμβαίνει δε η ασθένεια του ύδατος, ως αποκαλεί το φαινόμενον τούτο η κοινή των πολιτών φράσις, κατά τον εφεξής τρόπον: Αίφνης η θερμοκρασία του ύδατος ψυχρούται επί τοσούτον, ώστε και η χρήσις των λουτρών της λίμνης υπό πολλών διακόπτεται, το ύδωρ μελανούται και οι ιχθείς μέχρι δύο λίτρων περίπου βάρους νήχονται (κολυμπούν, επιπλέουν) επί της επιφανείας του ύδατος ως μέθυσοι και συλλαμβάνονται υπό των κατοίκων δια της χειρός.
Όλως το αυτό φαινόμενο παρουσιάζεται μετά 8 ημέρας εις το αντίθετον μέρος της λίμνης, το μεσημβρινόν, και διαρκεί μέχρι της 15ης Αυγούστου.

Ουδεμία μέχρι τούδε, ως πληροφορούμαι, εγένετο απόπειρα περί ανακαλύψεως της καθ΄αυτό αιτίας του φαινομένου, εικάζω όμως ότι αύτη προέρχεται εκ πηγών σιδηρούχων ευρισκομένων εν τω πυθμένι της λίμνης. Ό,τι δε αποκαθιστά σκοτεινόν το φαινόμενον είναι η περιοδική αυτού κατά μήνα Αύγουστον εμφάνισις. Πιθανόν με τον χρόνον να γίνη η ανακάλυψις του εν λόγω φαινομένου υπό επισήμων ανδρών.

* Μυθολογικά τέρατα γνωστά ως Δρυάδες ή Δρυίδες.






Πηγή

ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ -Κεραμέως: Αναστέλλονται τα διετή προγράμματα σπουδών σε 11 πανεπιστήμια

Νίκη Κεραμέως NEWSROOM 2.8.2019 | 09:01 EUROKINISSI Πηγή: www.lifo.gr

Νίκη Κεραμέως NEWSROOM 2.8.2019 | 09:01 EUROKINISSI Πηγή: www.lifo.g
Κατάργηση της ελεύθερης πρόσβασης στα ΑΕΙ προαναγγέλλει η Κεραμέως
Την αναστολή των διετών προγραμμάτων σπουδών σε 11 Πανεπιστήμια για τους αποφοίτους Επαγγελματικών Λυκείων, ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. 

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας η αναστολή των προγραμμάτων αποφασίστηκε καθώς είναι ανάγκη να διορθωθούν συνολικά οι στρεβλώσεις του συστήματος της Επαγγελματικής εκπαίδευσης. 

Όπως δήλωσε η ίδια, «κεντρική μας στρατηγική στόχευση είναι να αναδείξουμε τις αστείρευτες δυνατότητες της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, ώστε να καταστεί συνειδητή επιλογή και εργαλείο απασχόλησης για πολλούς, από λύση ανάγκης για λίγους που θεωρείται σήμερα. Είναι βέβαιο ότι, με βάση και την ευρωπαϊκή εμπειρία, οι συντονισμένες παρεμβάσεις στην 

Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ) και η Δια Βίου Μάθηση (ΔΒΜ) θα συνδεθούν άμεσα με την αύξηση της παραγωγικότητας και της οικονομικής μεγέθυνσης και την ταυτόχρονη μείωση του ποσοστού ανεργίας και κυρίως των νέων. 

Ωστόσο το σημερινό καθεστώς που χαρακτηρίζεται από τον κατακερματισμό του νομοθετικού πλαισίου, την παροχή της από παράλληλες δομές και την ανάγκη πιστοποίησης των παρεχόμενων προγραμμάτων, επιβάλλει την εκ βάθρων αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου. Εν όψει της θεσμοθέτησης νέου πλαισίου και με δεδομένη την αδήριτη ανάγκη διόρθωσης στρεβλώσεων του συστήματος συνολικά, αναστέλλεται η έναρξη λειτουργίας των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης στα ΑΕΙ κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019 – 2020.» 





Στοιχεία από το ίντερνετ για "φίλους", σχόλια και κριτικές πελατών θα "αλιεύει" για ελέγχους η ΑΑΔΕ


staikouras_ar

Ποιους επιλέγει και πώς θα ελέγχει φέτος η Εφορία για τα έτη 2014-2019 - Στοιχεία από το ίντερνετ για "φίλους", σχόλια και κριτικές πελατών θα "αλιεύει" για ελέγχους η ΑΑΔΕ

Τα «ηλεκτρονικά» βιβλία έρχονται στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς, αλλά ήδη οι ελεγκτές είναι «διαβασμένοι» όταν καλούν φορολογούμενους «δια υπόθεσίν τους» στην εφορία. Πριν ξεκινήσουν μάλιστα τον έλεγχο, ερευνούν ακόμα και στο διαδίκτυο για τη λήψη περαιτέρω πληροφοριών αναφορικά με την ηλεκτρονική δραστηριοποίηση του ελεγχόμενου προσώπου.

Αυτό προβλέπει νέα απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, με την οποία καθορίζονται τα βήματα και τα κριτήρια, βάσει των οποίων οι επιτηδευματίες θα ελεγχθούν εφέτος για τις χρήσεις 2014-2019, προσκομίζοντας τα απλογραφικά (χειρόγραφα ή μηχανογραφημένα) βιβλία εσόδων-εξόδων (πρώην Β΄κατηγορίας) τα οποία τηρούν στα λογιστήριά τους.

Από τη στιγμή που ξεκινά ο έλεγχος, οι εφοριακοί θα εξετάζουν τα δεδομένα τουλάχιστον ενός μήνα, για να βρουν παραβάσεις του Κώδικα στις καταχωρήσεις και τις αθροίσεις των βιβλίων, τις εκπτώσεις δαπανών από το Εισόδημα και τον ΦΠΑ, την απόδοση Φόρων Μισθωτών Υπηρεσιών κλπ.

Ειδικά για πωλήσεις μέσω διαδικτύου, μεταξύ άλλων, ερευνώνται και στοιχεία όπως ο αριθμός των μελών/φίλων, σχολίων πελατών, κριτικών κλπ. στην ιστοσελίδα  της επιχείρησης —ή ενδεχομένως και στο facebook και άλλες πλατφόρμες συναλλαγών, δικτύωσης, σύγκρισης τιμών και προϊόντων κλπ.

Ο έλεγχος συνεχίζεται ακόμα και σε υπηρεσίες ηλεκτρονικών πορτοφολιών, Paysafe, Paypal κ.λπ αλλά και τυχόν σύνδεση συσκευών POS/e-POS με ξένες τράπεζες.

Ποιοι «κινδυνεύουν» για έλεγχο

1ο Βήμα: Επιλογή «στόχου»

Πριν τον έλεγχο και αφού εκδοθεί εντολή ελέγχου,  εξετάζονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

1.       αν δεν υποβλήθηκαν δηλώσεις κάθε είδους φορολογίας

2.        αν είχαν διαπραχθεί φορολογικές παραβάσεις

3.       αν υπάρχουν κατασχεθέντα βιβλία ή άλλα έγγραφα και στοιχεία από τα οποία πιθανολογείται φοροδιαφυγή

4.       στοιχεία διασταυρώσεων κλπ. από Οργανισμούς, Τράπεζες ή αρχές

5.       συναλλαγές  με εκδότες πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων όπως εξαφανισμένους εμπόρους κλπ.

6.       διασταυρώσεις βάσει καταστάσεων τιμολογίων πελατών - προμηθευτών

7.        στοιχεία που υπάρχουν στο διαδίκτυο για τη λήψη περαιτέρω πληροφοριών αναφορικά με την ηλεκτρονική δραστηριοποίηση του ελεγχόμενου προσώπου.

2ο βήμα: Τυπική συμμόρφωση και διασταυρώσεις

1.       Γενικές επαληθεύσεις σε νομιμοποιητικά έγγραφα, βιβλία και στοιχεία, όπως:

-          έγγραφα σύστασης ή νομιμοποίησης της επιχείρησης.

-          ορθή τήρηση των βιβλίων και έκδοση των φορολογικών στοιχείων.

-           ορθή μεταφορά των δεδομένων των βιβλίων και στοιχείων στις σχετικές δηλώσεις φόρου (εισοδήματος, ΦΠΑ κλπ)

-          έλεγχος κλειστής αποθήκης τουλάχιστον δύο ειδών, επιλεκτικά με βάση την τιμή μονάδας ή την ποσότητα ή τη συνολική αξία.

-           "ορθή αποτίμηση" για τουλάχιστον 2 είδη επιλεκτικά με βάση την τιμή μονάδας ή την ποσότητα ή τη συνολική αξία.

2.       ενδείξεις ή διαφορές που προκύπτουν από διασταυρώσεις καταστάσεων φορολογικών στοιχείων προμηθευτών και πελατών.

3.       κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών της ελεγχόμενης επιχείρησης, για τις εισπράξεις, τα εισοδήματά της, της πληρωμές υποχρεώσεων κ.λπ.,

4.        ύπαρξη επιχορηγήσεων ή επιδοτήσεων

5.        Φορολογικοί Ηλεκτρονικοί Μηχανισμοί (ταμειακές μηχανές και φορολογικές μνήμες)

3ο βήμα: Επαληθεύσεις επί εσόδων και αγορών

1.       αν καταχωρήθηκαν ορθά στα βιβλία τα εκδοθέντα στοιχεία λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών και τα τιμολόγια για κάθε πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών, για συνολικό χρονικό διάστημα τουλάχιστον 30 ημερών.

2.       αν έγινε ορθή καταχώρηση του Φ.Π.Α. και των λοιπών φόρων, για συνολικό χρονικό διάστημα τουλάχιστον 30 ημερών.

3.       αν έγιναν σωστά οι αθροίσεις των ποσών των εσόδων και των αγορών του φορολογικού έτους, επί χειρόγραφης τήρησης των βιβλίων.

4.       αν καταχωρήθηκαν ορθά στα βιβλία, με βάση τα τιμολόγια και τις διασαφήσεις εισαγωγής, η αξία και ο αναλογών Φ.Π.Α. για συνολικό διάστημα τουλάχιστον 30 ημερών.

4ο βήμα: Έρευνα διαδικτυακών συναλλαγών

Εάν ο ελεγχόμενος διενεργεί συναλλαγές μέσω διαδικτύου, θα ελέγχονται και θα επαληθεύονται τα παρακάτω:

1. Η καταχώρηση του ελεγχόμενου προσώπου στο Γ.Ε.Μ.Η., αναφορικά με την δραστηριοποίησή του σε ηλεκτρονικό ή εξ αποστάσεως εμπόριο ή παροχή υπηρεσιών.

2. Η ύπαρξη τυχόν άλλων διαδικτυακών τόπων που σχετίζονται με το ελεγχόμενο πρόσωπο, καθώς και το όνομα του φυσικού/νομικού προσώπου στο οποίο έχουν κατοχυρωθεί.

3. το κόστος της παρουσίας και δραστηριοποίησής του στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένης και της διαφημιστικής του δαπάνης. Μεταξύ άλλων, ερευνώνται και στοιχεία όπως ο αριθμός των μελών/φίλων, σχολίων πελατών, κριτικών κ.λπ.

4. η ύπαρξη συμβάσεων/συμφωνιών με εταιρείες μεταφορών (courier)

5. Η διαδικασία που ακολουθείται κατά τη λήψη και καταχώρηση της παραγγελίας, την πληρωμή, καθώς και την αποστολή των αποθεμάτων ή την παροχή υπηρεσιών.

6. Οι τρόποι πληρωμής των ηλεκτρονικών και εξ αποστάσεως συναλλαγών, όπως πληρωμή μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων, αντικαταβολών μέσω επιχειρήσεων ταχυδρομικών υπηρεσιών, ιδρυμάτων έκδοσης ηλεκτρονικού χρήματος, ηλεκτρονικών πορτοφολιών, Paysafe, Paypal κ.λπ.

7. Η τυχόν σύνδεση των συσκευών POS/e-POS με ξένα πιστωτικά ιδρύματα.

8 η ύπαρξη εσόδων από προμήθειες, διαφημιστικά συμβόλαια ή άλλα έσοδα από συναλλαγές με επιχειρήσεις ή πρόσωπα που έχουν παρουσία στο διαδίκτυο.

5ο βήμα: Πλαστά ή εικονικά φορολογικά στοιχεία

 Μέσω των καταστάσεων πελατών- προμηθευτών, αναζητούνται ως «ύποπτες» μεμονωμένες αγορές ή δαπάνες ιδιαίτερα μεγάλης αξίας σε σχέση με τα δεδομένα του ελεγχόμενου προσώπου, ιδίως από προμηθευτές με τους οποίους δεν υπάρχουν συστηματικές συναλλαγές καθώς επίσης και φορολογικά στοιχεία, ιδιαίτερα αυτά με μεγάλη αξία, για τυχόν πλαστότητα, εικονικότητα ή νόθευσή τους.

6ο Βήμα: Φόροι Εισοδήματος

 «Ανεξαρτήτως ποσού». Αναζητούνται «μη εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες», καθώς και οι δαπάνες προβλέψεων επισφαλών απαιτήσεων.

7ο βήμα: Έλεγχος Φ.Π.Α.

Θα ελέγχεται:

1. Η συμφωνία φορολογητέων εκροών και εσόδων από επιχειρηματική δραστηριότητα και σε περίπτωση σημαντικής απόκλισης αν η απόκλιση αυτή αιτιολογείται.

2. η ορθή μεταφορά σωστά στις δηλώσεις οι εκροές (έσοδα), και οι εισροές (αγορές και δαπάνες), όπως προκύπτουν από τα τηρούμενα λογιστικά αρχεία.

3. Η ορθή εφαρμογή των προβλεπόμενων συντελεστών Φ.Π.Α.

4. Εάν το δικαίωμα έκπτωσης έχει ασκηθεί υπό τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο άρθρο 32 του Κώδικα Φ.Π.Α.

5. Εάν υφίστανται δαπάνες, για τις οποίες η ελεγχόμενη επιχείρηση έχει εκπέσει τον αναλογούντα Φ.Π.Α., χωρίς να υπάρχει τέτοιο δικαίωμα.

6. Εάν η επιχείρηση έλαβε επιστροφή Φ.Π.Α. χωρίς να το δικαιούται.

7. Εάν διενεργήθηκε επιμερισμός του φόρου των κοινών εισροών (Pro-rata)

8ο βήμα: Έλεγχος ΦΜΥ – παρακρατούμενων φόρων:

1.       Θα διενεργείται έλεγχος συμφωνίας των ακαθάριστων αποδοχών που εμφανίζονται στις υποβληθείσες δηλώσεις Φόρου Μισθωτής Εργασίας (Φ.Μ.Ε.) με αυτές που εμφανίζονται στα τηρούμενα βιβλία/λογιστικά αρχεία της ελεγχόμενης

2.        Η ίδια συμφωνία διενεργείται και ως προς τους παρακρατηθέντες και καταβληθέντες φόρους.

3.        Θα επαληθεύεται η ορθή παρακράτηση του φόρου μισθωτής εργασίας και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης σε 2 υπαλλήλους της επιχείρησης. 
 
 
 
 
 

Oι ειδικότητες του Δ.ΙΕΚ Καστοριάς για το 2019-20

 


Με απόφαση της Υπουργείου Παιδείας ανακοινώθηκαν οι ειδικότητες για το 2019-20 για το Δημόσια ΙΕΚ Καστοριάς

Καστοριά: - Απίστευτες οι παραβάσεις σε γουνοποιητικές επιχειρήσεις. Πρόστιμα από αρχή του έτους μέχρι και σήμερα.

Για ΣΟΒΑΡΕΣ αποκαλύψεις κάνει λόγο το alphafm.gr  Καστοριάς και όπως αναφέρει το ίδιο  υπάρχουν :

Νέες πληροφορίες για την απίστευτη κατάσταση που έχουν εντοπίσει οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της αντιπεριφέρειας Καστοριάς

Πλυντήρια καθαρισμού γουναρικών μέσα στις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν βαρέλια με τετραχλωροαιθυλένιο χωρίς να παραδίδουν σε καμία εταιρία τα απόβλητά τους, άλλοι να τα κρατούν σε βαρέλια, άλλοι να μην έχουν άδεια.

Η κατάσταση σε όλη την περιοχή έχει φτάσει στο απροχώρητο, κάτοικοι και φορείς αγανακτισμένοι με όλον αυτό που γίνονταν χρόνια τώρα.


πηγή: (διαβάστε περισσότερα) http://www.alphafm.