24 Μαρτίου 2016

ΛΑΡΙΣΑ:Καφετέρια ανέτρεψε .. απόφαση τροικανού Υπουργού δια του Πρωτοδικείου που την Ακύρωσε

ΠΡΟΣΕΦΥΓΕ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ  ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ


Ακύρωσε πρόστιμο 10.500 ευρώ «λυγίζοντας» μια οριζόντια ρύθμιση 



Μια καφετέρια της Λάρισας σέρβιρε... πικρό καφέ σε μια Υπουργική Απόφαση που πάρθηκε προ τριετίας (επί θητείας Γιάννη Βρούτση) διά της δικαστικής οδού.
Το Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Λάρισας πριν από μερικές ημέρες, εκτός του ότι ανέτρεψε το εις βάρος της καφετέριας πρόστιμο ύψους 10.500 απεφάνθη πως η Υπουργική Απόφαση βρίσκεται εκτός εξουσιοδότησης, είναι ανίσχυρη και μη εφαρμοστέα.
Το ιστορικό της υπόθεσης έχει ως εξής: Στα τέλη του 2013 επιθεωρητές Εργασίας του ΚΕ.Π.Ε.Κ. Κεντρικής Ελλάδας διενήργησαν επιτόπιο έλεγχο στην καφετέρια, όπου και διαπιστώθηκε, η απασχόληση μιας σερβιτόρας που δεν ήταν αναγραμμένη όμως σε ισχύοντα Πίνακα Προσωπικού και Ωρών Εργασίας. Έτσι επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 10.549,44 ευρώ, βάσει της συγκεκριμένης Υπουργικής Απόφασης που είχε εκδοθεί 4 μήνες νωρίτερα. Αυτή προβλέπει το συγκεκριμένο πρόστιμο για υπάλληλο ηλικίας άνω των 25 ετών.
Η λαρισινή επιχείρηση προσέφυγε όμως στα δικαστήρια εκτιμώντας μεταξύ άλλων και βάσει των όσων ισχυρίστηκε ο νομικός της εκπρόσωπος πως είναι αντισυνταγματική η αυστηροποίηση των προβλεπόμενων ποινών με οριζόντια ρύθμιση κατά παράβαση των αρχών.
Μάλιστα στάθηκε στη μη κλιμάκωση των προβλεπόμενων ποσών των προστίμων βάσει αντικειμενικών παραμέτρων, όπως ο αριθμός απασχολούμενου προσωπικού μιας επιχείρησης, ο βαθμός συνεργασίας ή ο αριθμός των αδήλωτων εργαζομένων ανά επιχείρηση τονίζοντας πως είναι παράνομη, ενώ ανέφερε πως «μαρτυρά την εισπρακτική σκοπιμότητα της εν λόγω Υπουργικής Απόφασης στο πλαίσιο των εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου». Σημείωνε μάλιστα πως άλλες Υπουργικές Αποφάσεις περί λοιπών παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας και περί παράνομης απασχόλησης υπηκόων τρίτων χωρών προβλέπουν κατηγοριοποίηση των σχετικών προστίμων. Όχι όμως η συγκεκριμένη.
Μεταξύ άλλων στο σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου αναφέρεται πως «δεν προκύπτει ότι χορηγήθηκε, στην περίπτωση επιβολής προστίμου για την παράβαση της μη αναγραφής εργαζομένου στον πίνακα προσωπικού, εξουσιοδότηση στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για θέσπιση συστήματος αντικειμενικής επιβολής προστίμου, κατ' απόκλιση από το διαγραφόμενο στο ανωτέρω άρθρο 24 παρ. 1 του ν. 3996/2001, διότι τούτο θα απαιτούσε ειδική σχετική πρόβλεψη στον εξουσιοδοτικό νόμο».
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους πρόκειται για σπάνια απόφαση και εκτιμάται πως ίσως είναι η πρώτη στην Ελλάδα.
Κ.ΓΚΙΑΣΤΑΣ
eleftheria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου