Ο πρώην πρωθυπουργός και ο νυν σύμβουλος στρατηγικών θεμάτων του νυν πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους στη συζήτηση για το νομοσχέδιο νομιμοποίησης της παραγωγής ινδικής κάνναβης για φαρμακευτική χρήση
Οι κοινοβουλευτικές εργασίες για την επεξεργασία του νομοσχεδίου νομιμοποίησης καλλιέργειας κάνναβης που θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για παρασκευή φαρμακευτικών προϊόντων ξεκίνησαν στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Κατά την έναρξη της συνεδρίασης οι εκπρόσωποι των κομμάτων πρότειναν τα πρόσωπα – φορείς που πρέπει να κληθούν στην επιτροπή προκειμένου να συμβάλουν με τις ειδικές γνώσεις τους για το θέμα και να ενημερώσουν τους βουλευτές για ζητήματα που ενδεχομένως δεν γνωρίζουν. Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι μεταξύ άλλων ζητήθηκε να κληθεί ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και ο Νίκος Καρανίκας, συνεργάτης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και σύμβουλος στρατηγικών θεμάτων της κυβέρνησης.Την πρόταση κλήσης για ακρόαση του κ. Παπανδρέου εξέφρασε ο βουλευτής του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός, προκαλώντας στεντόρεια γέλια στον κ. Ιάσωνα Φωτήλα (ΝΔ). «Μη γελάτε κύριε συνάδελφε. Ο κ. Παπανδρέου αποτελεί μια προσωπικότητα παγκόσμιου βεληνεκούς που με τις γνώσεις του θα φωτίσει την επιτροπή μας» αντέδρασε ο κ. Ψαριανός.
Να σημειωθεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός ήταν από τους πρώτους πολιτικούς στην Ελλάδα που μίλησε ανοικτά για τη νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης, ενώ τον Ιούνιο του 2016 είχε συνυπογράψει με 1.000 διεθνείς προσωπικότητες κείμενο υπέρ της νομιμοποίησης φαρμακευτικών προϊόντων που περιέχουν κάνναβη. Υπενθυμίζεται δε, ότι ο κ. Παπανδρέου, αλλά και ο κ. Καρανίκας, επισκέφτηκαν πρόσφατα έκθεση που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας για την ιατρική και τη βιομηχανική χρήση κάνναβης.
Μετά την επίσκεψή του ο κ. Παπανδρέου εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση:
«Η αναμόρφωση του τοπίου γύρω από τα ναρκωτικά έχει αργήσει πολλές δεκαετίες. Το παράδειγμα της ιατρικής κάνναβης, είναι σημαντικό.
– κυκλώματα παράνομης καλλιέργειας και εμπορίας από τη μία, με ανεξέλεγκτο προϊόν, ως προς την πιστοποίησή του και
– τεράστιες δυνάμεις της αστυνομίας, του λιμενικού, του σωφρονιστικού συστήματος και άλλων φορέων από την άλλη, να αφιερώνονται στην καταστολή.
Όλο αυτό, είναι ένα πολύ δαπανηρό και ακριβό σπιράλ αρνητικών που μπορεί να λυθεί μέσα από τη νομιμοποίηση, την πιστοποίηση και τη νόμιμη καλλιέργεια και διάθεση της ιατρικής κάνναβης, με ευεργετικά αποτελέσματα, τόσο για όσους τη χρειάζονται, αλλά και για τους νόμιμους καλλιεργητές, τους γεωργούς και φυσικά την οικονομία και τη θέση της Ελλάδας στη διεθνή φαρμακευτική αγορά.
Είναι αυτονόητο να στηρίζω σήμερα τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται προς αυτή την κατεύθυνση και στη χώρα μας, όπως κάνω σε διεθνές επίπεδο, μέσα από τη Διεθνή Επιτροπή για τα Ναρκωτικά (GCDP) και τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Η αντίληψη για την ιατρική κάνναβη όπως και την αντιμετώπιση του ζητήματος της αποποινικοποίησης της χρήσης αλλάζει παγκοσμίως και η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι ουραγός.
Μακάρι αυτή η προσπάθεια να μην μείνει εδώ, αλλά να οδηγήσει σε όποιες άλλες αλλαγές απαιτούνται και σε ό,τι αφορά τις άλλες κατηγορίες ναρκωτικών ουσιών, όπως είναι τα οπιούχα, που είναι μία ραγδαία αυξανόμενη μάστιγα διεθνώς. Στόχος είναι να καταπολεμηθεί η εγκληματική δράση γύρω από τα ναρκωτικά και ο χορός δισεκατομμυρίων που συνδέεται με αυτήν, ενώ παράλληλα να υποστηριχθούν οι ασθενείς, όσοι είναι εξαρτημένοι και χρειάζονται την αρωγή μας, αντί της τιμωρίας.
Μία πραγματικά προοδευτική αλλαγή της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά μπορεί να μειώσει δραματικά το οικονομικό και το κοινωνικό κόστος, με πολιτικές ανθρώπινες προς όσους χρειάζονται τη στήριξή μας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου