07 Νοεμβρίου 2019

Περίπου 4000 Τζιχαντιστές του ISIS με ευρωπαϊκά διαβατήρια επιστρέφουν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας


Οι “παλικαράδες” του Ισλαμικού Κράτους που έκοβαν κεφάλια στις εποχές της δόξας τους που εξέθρεψε η “Αραβική Άνοιξη” της Νέας Τάξης, επιστρέφουν τώρα στις χώρες της Ευρώπης που τους εξέθρεψε και τους ανέδειξε

.
Περίπου 4.000 τζιχαντιστές με ευρωπαϊκά διαβατήρια, περιλαμβάνει η λίστα που έχουν στη διαθέσή τους οι ελληνικές Αρχές, προκειμένου να αποτρέψουν την είσοδο στη χώρα, εξτρεµιστών από τις εµπόλεµες ζώνες της Μέσης Ανατολής.Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι οι εξελίξεις στη βόρεια Συρία, μετά την τουρκική εισβολή, μπορεί να οδηγήσουν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι είναι υπήκοοι χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο να επιχειρήσουν να επιστρέψουν στην Ευρώπη.

Όπως ανέφεραν στο «Έθνος της Κυριακής» στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η ανησυχία των Ευρωπαίων έχει εκφραστεί επανειληµµένα προς τους αρµόδιους Ελληνες αξιωµατούχους. Και αυτό γιατί η Ελλάδα είναι ένας από τους µεταβατικούς σταθµούς που θα µπορούσαν να χρησιµοποιήσουν οι τζιχαντιστές. Οι ίδιες πηγές εξηγούν την ιδιαιτερότητα της κατάστασης και τον νευραλγικό ρόλο της χώρας µας: «Ασκείται πίεση από τους Ευρωπαίους, διότι οι έλεγχοι στις πρώτες χώρες εισόδου στην Ευρώπη είναι οι πιο σηµαντικοί. Εάν ένας τροµοκράτης καταφέρει να περάσει στην Ελλάδα απαρατήρητος, αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι εισήλθε στην Ευρώπη απαρατήρητος. Ο διαβατηριακός έλεγχος γίνεται στην πρώτη χώρα εισόδου.
Στην περίπτωση που ένας τζιχαντιστής ταξιδέψει από τη χώρα µας σε άλλη χώρα της ΕΕ, πιθανότατα να µην περάσει ξανά από διαβατηριακό έλεγχο, όπως προβλέπεται από τη συνθήκη του Σένγκεν. Σκεφτείτε, λοιπόν, να περάσει κάποιος τζιχαντιστής από την Ελλάδα, η οποία δεν αποτελεί στόχο του Ισλαµικού Κράτους, και στη συνέχεια να χτυπήσει σε κάποιο κράτος της ΕΕ».

Μέχρι στιγµής στις λίστες των ευρωπαϊκών Αρχών υπάρχουν περίπου 4.000 ονόµατα µαχητών µε ευρωπαϊκά διαβατήρια, τα οποία σε περίπτωση που χρησιµοποιηθούν σε οποιοδήποτε σηµείο ελέγχου θα «χτυπήσουν» στα ηλεκτρονικά συστήµατα και θα σηµάνει συναγερµός. Πρόκειται για µετανάστες δεύτερης γενιάς από τη Γαλλία, τη Γερµανία, το Ηνωµένο Βασίλειο και άλλες χώρες, οι οποίοι έχουν «ρίζες» στις χώρες αυτές, σημειώνει η εφημερίδα.
Τονίζεται, ωστόσο, ότι ο «επαναπατρισµός» τους δεν συνεπάγεται απαραίτητα τροµοκρατική δράση. Για παράδειγμα, ίσως κάποιοι να αποφασίσουν την «κατάπαυση του πυρός». Επίσης, δεν θεωρείται δεδοµένο ότι όλοι οι Ευρωπαίοι τζιχαντιστές που θα θελήσουν να γυρίσουν πίσω θα διέλθουν από τη χώρα µας. Τα κλιµάκια της Αντιτροµοκρατικής και της ΕΥΠ, πάντως, έχουν ενισχυθεί σε προσωπικό εδώ και αρκετούς µήνες, προκειµένου να ενταθούν οι έλεγχοι υπόπτων για τροµοκρατία. Στόχος είναι να εντοπιστούν άτοµα που µπορεί να εισέλθουν στη χώρα είτε µε πλαστά διαβατήρια είτε µε «ελλιπή» ταξιδιωτικά έγγραφα. Για την τελευταία περίπτωση υπάρχει φόβος δήλωσης ψευδών στοιχείων και έτσι οι αστυνοµικοί δείχνουν µεγαλύτερη προσοχή.

Οι Αρχές θεωρούν δεδοµένο ότι ο τροµοκράτης που θα φτάσει από την Τουρκία στην Ελλάδα δεν θα δείξει το ευρωπαϊκό του διαβατήριο, το οποίο θεωρείται «καµένο» (γνωστό στις Αρχές). Η λίστα µε τους «Ευρωπαίους» υπόπτους είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες λίστες µε καταγεγραµµένους τροµοκράτες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από τις διασταυρώσεις στοιχείων η Αντιτροµοκρατική έχει δυνατότητα ενδελεχούς εξέτασης κινητών τηλεφώνων. Υπάρχει δηλαδή εξοπλισµός που µπορεί να φανερώσει το σύνολο των επικοινωνιών του υπόπτου και όλες τις διακλαδώσεις των τηλεφωνηµάτων του. Εάν κριθεί απαραίτητο, µπορεί να γίνει ακόµα και ανάκτηση δεδοµένων που µπορεί να έχουν διαγραφεί από τη συσκευή.
Η Αστυνοµία θέλει να αποτρέψει τη διαδικασία που µπορεί να χρησιµοποιήσουν εξτρεµιστές και περιγράφεται από αστυνοµικές πηγές ως εξής: «Ο ύποπτος φτάνει σε ελληνικό έδαφος ως πρόσφυγας, υποβάλλει αίτηµα για άσυλο, αρχίζει να ζει σε hotspot και ταυτόχρονα αναζητά κυκλώµατα για να του φτιάξουν πλαστό διαβατήριο. Υστερα από την πάροδο αρκετών µηνών, αγοράζει ένα καλό αντίγραφο διαβατηρίου και προσπαθεί να ταξιδέψει στην Ευρώπη. Οταν το αίτηµα ασύλου του εξεταστεί και οι Αρχές τον αναζητούν για να του επιδώσουν το απορριπτικό αποτέλεσµα, έχει ήδη εγκαταλείψει τη χώρα. Η έκδοση πλαστού εγγράφου εντός Σένγκεν είναι πολύ µεγαλύτερο πρόβληµα σε σχέση µε το να προσπαθήσει κάποιος να εισέλθει µε πλαστό έγγραφο σε κράτος-µέλος της ΕΕ».

Το 2015 οι ελληνικές Αρχές είχαν δείξει αντανακλαστικά στην περίπτωση του 25χρονου τροµοκράτη Α.Α., ο οποίος ανατινάχθηκε στο Μπατακλάν. Ο Σύρος είχε φτάσει στη Λέρο στις 3 Οκτωβρίου 2015 µαζί µε ακόµα 198 µετανάστες που είχαν επιβιβαστεί σε υπερφορτωµένες λέµβους. Σε αντίθεση µε άλλα ευρωπαϊκά κράτη από τα οποία πέρασε στον δρόµο για τη Γαλλία, ο τροµοκράτης καταγράφηκε κανονικά στο σύστηµα EURODAC στο Α.Τ. Λέρου. Την περίοδο της σύλληψής του στη χώρα µας δεν ήταν στις λίστες µε τους υπόπτους για τροµοκρατία και έτσι δεν είχε σηµάνει συναγερµός.

Με στοιχεία από την εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής»

odosdrachis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου