Η πρώην πρόεδρος της Βουλής ενεργοποίησε το γραφείο της και ετοιμάζεται για δικαστικές μάχες εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
Του Δημήτρη Κουνιά
Στις δικαστικές αίθουσες επιστρέφει η Ζωή Κωνσταντοπούλου το επόμενο διάστημα, ενεργοποιώντας το νομικό της γραφείο επί της οδού Αραχώβης 19, στο κέντρο της Αθήνας. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να οφείλεται στην αποτυχία της Λαϊκής Ενότητας του Παναγιώτη Λαφαζάνη να εισέλθει στη Βουλή, με αποτέλεσμα και η ίδια να μείνει εκτός κοινοβουλευτικού «νυμφώνος» και να στραφεί στην προηγούμενη επαγγελματική ασχολία της, ωστόσο εμφανίζεται αποφασισμένη μέσω της επαναλειτουργίας του γραφείου της να συνεχίσει την πολιτική διαδρομή της.
Πώς θα το επιτύχει αυτό; Οσοι συνομιλούν τακτικά μαζί της υποστηρίζουν ότι δεν θα αφήσει σε ησυχία την κυβέρνηση Τσίπρα το επόμενο διάστημα, καθώς «θα την ταράξει στη νομιμότητα». Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι στόχος της πρώην προέδρου της Βουλής είναι να φέρει σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ και να τον εκθέσει στα μάτια των αριστερών ψηφοφόρων, αναδεικνύοντας μεθοδικά και τεκμηριωμένα την αντισυνταγματικότητα νομοσχεδίων και μνημονιακών μέτρων που έχουν ψηφιστεί και θα έρθουν, απευθυνόμενη ακόμα και ενώπιον δικαστηρίων, εντός ή εκτός Ελλάδας. Στην κατεύθυνση αυτή, υπάρχει σκέψη στο επιτελείο της να αξιοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, έργο του οποίου είναι ο έλεγχος της εφαρμογής από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα
Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), η οποία υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1950. Η σύμβαση προστατεύει, μεταξύ άλλων: το δικαίωμα στη ζωή, το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη, πολιτική ή ποινική, το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, την ελευθερία της έκφρασης, την ελευθερία της σκέψης και την ιδιοκτησία. Σημειώνεται ότι το 2012 είχε προσφύγει στο ίδιο ευρωπαϊκό νομικό όργανο κατά του πρώτου Μνημονίου ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών από κοινού με το
Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (πρόεδρος του οποίου τότε ήταν ο σημερινός υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης), κάνοντας λόγο για κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών από την εφαρμογή του.
Στην κατεύθυνση αυτή, αναμένεται να αξιοποιηθεί και το ζήτημα του δημόσιου χρέους -κάτι που αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας της κ. Κωνσταντοπούλου στην προεδρία της Βουλής, μέσω της Επιτροπής Αλήθειας, που η ίδια σύστησε- αλλά και το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, όπως και αυτό της Siemens.
ΕΜΠΕΙΡΙΑ
«Η κ. Κωνσταντοπούλου έχει μακρά εμπειρία από τον χειρισμό σημαντικών υποθέσεων ενώπιον ευρωπαϊκών δικαστηρίων», αναφέρουν συνομιλητές της πρώην προέδρου της Βουλής, προκειμένου να δώσουν μεγαλύτερη ένταση στις εν λόγω προθέσεις της. Συγκεκριμένα, από το 2003 ασκεί δικηγορία στον τομέα του Ποινικού Δικαίου και του Διεθνούς Ποινικού Δικαίου, με έμφαση στη δυναμική υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, έχοντας χειριστεί πολλές υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινωνία και την κοινή γνώμη. Για παράδειγμα, αρκετοί θυμούνται ότι συνέταξε και υπέβαλε, τον Ιούλιο του 2003, στον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου μήνυση για διεθνή εγκλήματα που διαπράχθηκαν από Βρετανούς αξιωματούχους στο Ιράκ. Παράλληλα, από το 2007 είναι πρόεδρος της Επιτροπής Νέων Ποινικολόγων της Διεθνούς Ενωσης Ποινικού Δικαίου, με μέλη ακαδημαϊκούς, δικηγόρους, δικαστές και εισαγγελείς από όλο τον κόσμο.
Ως φοιτήτρια, ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Φοιτητών Νομικής (ELSA), ιδιότητα με την οποία συμμετείχε στον Συνασπισμό Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, παρακολουθώντας τις εργασίες της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και το Διεθνές Διπλωματικό Συνέδριο στη Ρώμη, από όπου και έστειλε ως πρώτη ανταπόκριση την είδηση της ψήφισης του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Τα μέλη της ομάδας και οι πολιτικοί φίλοι
Παράλληλα με τις σπουδές της, η Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε πρακτική στη Μόνιμη Αντιπροσωπία της Ελλάδας στον ΟΗΕ και παρείχε δωρεάν νομική βοήθεια σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος, των οποίων η στέγαση κινδύνευε.
Επίκεντρο αυτής της δραστηριότητας της κ. Κωνσταντοπούλου θα είναι το δικηγορικό της γραφείο στο Κολωνάκι, που το τελευταίο διάστημα, μετά την πρόωρη λήξη της θητείας της στο Κοινοβούλιο, έχει μετατραπεί σε «στρατηγείο» της ομάδας συνεργατών που είχε στο πλευρό της ως πρόεδρος της Βουλής.
Ρωσίδης, ο δημοσιογράφος από την ΕΡΤ Ν. Κορόβηλας, ο στενός συνεργάτης της και δικηγόρος Νίκος Ανέστης και ο πρώην γενικός γραμματέας της Βουλής Γιώργος Θαλάσσης.
Οι παραπάνω συσκέπτονται με την κ. Κωνσταντοπούλου για τα επόμενα βήματά της και στην πολιτική έδρα της, σε γραφείο που βρίσκεται στο κτίριο της Βουλής επί της οδού Μητροπόλεως, στο Σύνταγμα.
Μεταξύ των πιο έμπιστων συνομιλητών και υποστηρικτών της, που περνούν συχνά το κατώφλι του γραφείου της, ξεχωρίζουν η πρώην βουλευτής Ραχήλ Μακρή και η πρώην σύμβουλός της Αννα Ζωηρού, η οποία, για όσους δεν θυμούνται, υπήρξε επιλογή του Γιώργου Καρατζαφέρη, ο οποίος την περίοδο που βρισκόταν στην κυβέρνηση Παπαδήμου την είχε τοποθετήσει στο Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ.
Επίσης, οι πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Μπόλαρη, Μ. Παπαδημητρίου, Θ. Σκούμας, Γ. Σταθάς, καθώς και η ευρωβουλευτής Σοφία Σακ
εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου